"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 13 iunie 2014

Decenta vs corectitudinea politica

Ii spuneam acum vreo luna unei prietene ca astept momentul in care ma voi exprima mai mult in engleza si suedeza si nu voi mai simti un implus, o curiozitate si un pic de nevoie (de a folosi limba romana) de a citi postari, articole, comentarii de la romani cu care nu as sta la o cafea daca ar fi sa ma iau dupa ce scot din ei. Si tinand cont ca modul in care ne exprimam spune multe despre noi, e un pic ingrijorator, cel putin pentru mine, cu cati oameni as refuza sa ies la o cafea. Imi doresc sa cunosc si sa am in jur oameni nu perfecti, nu care vorbesc din DEX, oameni care injura cand le vine, care spun ce cred, dar cu un dram de decenta. Hmmm, asta e cuvantul, decenta. Ce-o fi aia?

Ce m-a determinat sa spun vorbele de mai sus, care pentru voi poate par penibile sau fite, pentru mine au fost si sunt inca foarte dureroase? In ultimele luni, din acea curiozitate si din click in click, am ajuns sa citesc tot mai multe chestii intr-un limbaj si o exprimare de o violenta si o mizerie sub orice critica. Sa ne intelegem, nu am nicio problema cu injuratul, pana una alta, injuraturile cu pu pi fu si mu (desi cele mai multe tin de domeniul patologicului daca le iei la analizat) sunt parte din culoarea limbii romane. Desi intre timp cel putin in scris nu mai folosesc cuvinte "tari", am scris acu ceva ani despre cat consider eu de ok sa se injure si m-am amuzat citind varianta cenzurata a Povestii lui Creanga varianta Simona Tache (o citesc pe Simona, imi place de ea, o respect pentru modul in care s-a implicat in foarte multe campanii umanitare, cat si pentru decenta cu care scrie desi nu sunt intotdeauna de acord cu ce scrie, voi reveni cu detalii mai jos). In limbajul de care spun eu e vorba de ura si urat, de imputiciune si rautate, de judecata de genul aruncat bolovanul sau un rahat in plina figura pe principiul "e democratie/libertate de expresie si putem spune orice".

Primul fenomen (da, pot sa il numesc fenomen, pentru ca a avut si inca are o amploare de neinteles pentru mine) observat a fost linsajul public al Oanei Roman. Nu mi-e simpatica, cand lucram in domeniu o consideram suficienta si plina de ea in PR. Dar n-a contat niciodata aspectul ei fizic, modul in care se imbraca, pur si simplu nu e treaba mea, nu m-a agresat, nu mi-a invadat viata, nu mi-a facut absolut niciun rau. Ceea ce se pare ca nu e cazul cand e vorba de foarte multi romani care probabil au fost foarte afectati de prezenta ei in spatiul public, le-o fi furat dreptul de a-si lua shaorma din Dristor, le-o fi taiat din salariu, le-o fi stricat zen-ul din viata personala, pentru ca altfel nu imi pot explica valurile de injurii, mizerii, vome scoase la adresa ea. S-a pornit de la bancuri (multe de doi bani, deh, eu nu prea vad nimic amuzant in a face misto de oameni grasi) si s-a ajuns la ordinarii de genul "balena asta si-a mancat intai copilul inainte sa-l fete", "dupa vaca asta s-a spalat cu furtunul in sala de nasteri, ca dupa vite haha". Sute, mii de astfel de comentarii. Mi-a spus cineva ca "si-a cerut-o" si nu am inteles. Cum adica "si-a cerut-o"? A iesit public si v-a injurat de mama si pe voi si pe copiii vostri? V-a scuipat intre ochi in magazin? Sau pentru ca, intr-o societate plina de oameni trasi printr-un inel, super specialisti in moda si design vestimentar, frumosi, o societate plina de femei care nu au colacei, nu se ingrasa la o sarcina, nu au celulita si barbati perfect barbieriti, tunsi, parfumati, cu patratele pe abdomen Oana Roman v-a provocat la ura si voma pentru "tupeul inimaginabil" de a aparea public desi are kilograme in plus, de a-si fotografia burta de gravida desi nu e slabuta si delicata ca Bruma (care intre noi fie vorba, si-a luat si ea etichete de curva si nenorocita care isi bate joc de copilul ei nenascut ca pozeaza ca o tarfa cu burta la vedere), a bravat spunand ca cei care o injura sunt de fapt invidiosi pe succesul ei. Cum isi permite, ba, balena si vaca imputita sa ne provoace asa? La linsaj cu ea. Pentru ca merita. Pentru ca NOI suntem frumosi, slabi, destepti, modesti, cititi, finuti si e dreptul nostru sa atacam si sa linsam tot ce nu e ca noi!

De curand s-a declansat un razboi al dreptatii initiat de niste domni mai mult sau mai putin cunoscuti din mediul virtual (nu dau nume, nu e cazul sa le fac reclama, nici macar negativa) si in razboiul asta ei au facut publice profilele (de pe facebook sau site de matrimoniale) unor femei, de data asta necunoscute, care nu se pot apara, cu poze, ba chiar si cu nume, si cu mesajul "sunteti nasoale, urate, inestetice, va consideram proaste, pe langa ca sunteti urate, si pentru ca va permiteti sa va puneti pe net poze cu voi urate si unii va scriu "pupic" si "frumi" - niste ipocriti, ca doar orice compliment facut unui om urat e o minciuna - noi am decis sa va facem de rahat , desi nu avem nicio treaba cu voi, nu ne-ati facut niciun rau, nu va cunoastem, nu ar trebui nici macar sa ne intereseze ce poze va puneti voi pe net". Cavalerii dreptatii sustin nu doar "dreptul" lor de a batjocori pe oricine considera ei necorespunzator, ci o vad ca pe o datorie de a da o lectie! "Draga, esti urata si proasta ca asa zicem noi, taci si asculta, dupa care baga-te intr-o gaura in pamant si mori! Pentru ca noi, frumosii, desteptii, deosebitii si perfectii societatii romanesti in special, ai lumii in general, iti spunem tie, urato, ca esti handicapata, iti faci poze nasoale, de-aia te aratam la lume, nu ca sa iti anulam dreptul de a-ti pune poze pe net chiar daca esti urata, nuuuu, ci ca sa iti dam o lectie, noi facem un gest frumos de fapt! E de datoria noastra sa deschidem subiectul ipocriziei din societate facandu-va publice profilele si pozele!" 

Unul din acesti cavaleri ai dreptatii imi era amic pe facebook, chiar credeam ca se poate discuta cu el, si l-am intrebat de ce, care e scopul, ce bucurie are in a batjocori si a injura o femeie pe care nu o cunoaste, care nu il afecteaza in vreun fel, care are un singur mare pacat: si-a facut o poza de jos in sus, de i se vede gusa. Si asa am aflat ca "oamenii prosti isi merita soarta" ... L-am intrebat cum va reactiona daca fata lui, cand va mai creste, va fi hartuita si batjocorita de colegii ei pentru ca poate e mai grasuta, poate e prea slaba, poate are ochelari. Si ce o invata cand merg pe strada: uite, tata, lumea se imparte in noi astia frumosi si armoniosi si ceilalti, grasi, urati si prosti? Dupa cum ma asteptam de la cineva care face public profilul unui om pe care nu il cunoaste, pentru simplul motiv ca e "libertate de expresie" si e normal sa injuram si batjocorim oameni care nu se pot apara, domnul nostru a fost foarte suparat ca mi-am permis sa vorbesc de copilul lui, "asa o magarie nu se face!" Aha. Si pentru ca am incercat sa apar dreptul unui om de a-si publica pe net orice poza i se pare lui ok, chiar daca pentru unii e urat sau nasol, gras sau stramb, ba chiar am spus ca daca as vedea vreodata poza lui publicata de altii cu scopul de a fi batjocorit, l-as apara exact la fel cum fac cu femeia necunoscuta de care isi bate el si altii joc, si pentru nu am inteles dorinta asta de a-ti bate joc de cineva, am fost etichetata drept frustrata si ca sunt spalata pe creier in vestul plin de corectitudine politica si toleranta, dar el n-are toleranta pentru imbecili. Draga T.L., eu nu te-am sters de pe pe facebook pentru ca nu sunt toleranta, dar nu imi doresc sa te mai consider "prieten" nici macar la nivel virtual cand te consider un om mic. 

Am mai vazut in ultima vreme cum se abuzeaza de cuvintele "retardat", "handicapat" si "autist" cand e vorba de cum sa ii mai calificam si injuram pe cei care nu ne plac. Simona Tache a scris un text despre cat de trist si prea corect politic ar fi sa cenzuram limba romana doar ca sa ferim anumite categorii de oameni de jigniri si de a se simti loviti (cititi si textul unei mame de "retardat"), dand argumentul ca asa moare umorul si expresivitatea. Eu am fost pusa la punct "nu ai cultura, nu e jignire, e un vers" cand am intrebat un comentator de la o postare despre o tipa prea insistenta care nu stia sa spuna multumesc, daca i se pare ok sa spuna ca tipa e "o vaca proasta si autista". De ce nu cred eu in argumentele Simonei Tache (pe care, intre noi fie vorba, o admir foarte tare pentru ce si cum scrie, chiar daca nu sunt tot timpul de acord, dar e unul din putinii oameni "care se vad" din online cu care se pot duce discutii in contradictoriu decente, cu argumente, cu exprimari la locul lor, fara sarit in beregata si injurii aberante)? In primul rand, pentru stiu sigur ca putem injura punctual pe cineva fara sa ne legam de oameni cu handicap, cu autism - de la bagat organe in diverse alte organe/masina/mama (si asta chiar doare direct si punctual), la facut "bou/vaca/tampit/idiot/cretin" (Simona se refera si la ultimele doua cuvinte, eu le pun pe lista de "acceptabile" in ideea in care nu mai exista diagnostic de "idiotenie" sau "cretinism", in schimb exista "grad de handicap/grad de retard/autism"). Tot Simona se intreaba daca e cazul sa consideram neacceptabile si "e cancer afara/santierist/dementa". Pana una alta, eu nu am auzit/citit prea des "ba, ce canceros mi-a taiat calea!", probabil pentru ca suntem mai sensibili, cam toti avem mai aproape sau mai departe pe cineva afectat sau mort de cancer. "Santieristul" afectat de folosirea cuvantului ca ofensa se poate apara, pe cand "retardatul si autistul" nu. 

In acelasi timp, daca intr-o tara ca Suedia, de ex. nu se injura cu "handicapat/autist/retardat" si in Romania da, eu cred ca nu e din cauze de prea multa corectitudine politica in prima, ci de faptul ca de vreo 50 de ani oamenii si copiii cu handicap, cu autism, cu retard sunt considerati cetateni egali cu ceilalti, cu drept la educatie, loc in spatiul public, la ingrijiri speciale, la joburi, dar mai ales cu drept la demnitate si respect. Pe cand in Romania, din pacate, cei cu handicap, autism si retard sunt inca considerati, atat de legislatie cat si de publicul larg, drept inferiori, de simtit mila si sila, de tinut acasa sau in institute, nu printre copii "normali" si oameni "normali". In Suedia copiii cu Down, cu autism, cu anumit grad de handicap si de retard merg la aceleasi gradinite si scoli cu copiii cu nivel considerat "normal" de dezvoltare fizica si intelectuala. Au pedagogi specializati care le sunt alaturi, exista rampe, exista toalete pentru carut, nu sunt aceleasi asteptari in ceea ce priveste rezultatele scolare, dar acesti copii socializeaza si se joaca si mananca si stau printre copiii "normali", care ii privesc ca "altfel" in aceeasi masura in care fiecare dintre ei este "altfel", "altfel" fiind un lucru frumos, din care putem invata, nu o devianta, ceva negativ. Exista o trupa de teatru formata din adulti cu Down si cu autism. Sunt extraordinari! Si foarte iubiti si apreciati. Ai casieri la magazine adulti cu autism si isi fac treaba foarte bine. Ai profesori orbi sau in carut. Si a injura cu "autistule/retardatule" ar fi echivalent cu a  injuratura cu "barbat/femeie/suedez". In acelasi timp, nu se fac "glume" sinistre si grotesti despre grasi, negrii, chinezi, dar umorul suedez e foarte fain, e plin de emisiuni de umor si de parodie, sunt parodiati si primul ministru si Zlatan Ibrahimovic si regele si printesa si vedetele, se spun si glume cu suedezi si cu imigranti, dar e umor, nu batjocura, nu umilire, nu aruncat cu cacat (apropo, ati vazut frumosul videoclip al unui mare si talentat stand up comediant roman despre "grasute" in care fetele corpolente sunt puse sa parcheze si sa bea din troaca? M-am bucurat foarte tare ca aceeasi Simona Tache a luat pozitie si a considerat sinistru clipul, ea fiind o aparatoare a dreptului la exprimare si umor). 

Acum multi ani am scris de ce il consider eu pe mircea badea o plaga pentru Romania. Cu mare tristeste realizez acum nu doar ca lui badea nu i-a scazut din popularitate, ci ca a mai fost si clonat, de data asta la alta televiziune, in persoana unui radu banciu, dupa spusele lui un mare ziarist in viata, un mare intelectual, critic aspru dau sever a tot ce misca in Romania. Pentru ca nu obisnuiesc sa scriu despre ceva fara sa aprofundez subiectul, mi-am asumat doza de masochism si l-am citit si ascultat pe acest domn cateva ore bune. Scopul lui declarat este "de a le spuna oamenilor ce defecte au",  pe el "nu il intereseaza bunul din cetatean ci partea lui groaznica, nasoala". In emisiunea lui "se taxeaza ceea ce este de pedepsit in oameni, pe cat posibil sa ii injuram pe toti, pentru ca fiecare om are multe, multe puncte negative". El vrea "sa distruga, nu sa cladeasca frumos". "Pe mine nu doamnele ma intereseaza, ci cretinele, si e plin de cretine, de tute". Citind intai despre cat de intelectual este el si cat de corect gramatical se exprima (nu ca majoritatea celor pe care ii critica, de la sportivi la politicieni si vedete), m-a lovit agresivitatea cu care vorbeste si mai ales de cate ori spune "tampit, idiot, cretin, prost, curve, tarfe, imbecil, laturi, fata de prost, dobitoc, bou, vaca". Despre cat sunt moldovenii de "rusine de oameni" si toate moldovencele sunt "curve care raman gravide din primul semestru" nu mai spun, nici de multe, multe alte orori. Am citit sute de comentarii despre cat de "pe bune le spune banciu/cat de adevarat e omul/bai, banciu e incomod, dar spune lucrurilor pe nume/are o calitate: nu-si linguseste publicul". Ca circul sa devina si mai grotesc, cei doi "care le spun pe bune" in spatiul public romanesc, badea si banciu se razboiesc intre ei, cu asistenti gen gadea si mai stiu eu care. In acelasi limbaj de domni. 

Si ma intorc la romani, la multi dintre ei. Au/ati luat foc acum cateva zile cand banciu a facut-o "tarancuta venita de nicaieri" pe Simona Halep, ca n-a dovedit nimic, nu a realizat mare lucru. Acum n-a mai spus "pe bune"? Pana una alta, Simona Halep e o fata simpla, dintr-o familie simpla, n-a batut-o inca nici pe Sharapova, nici pe Williams, nici pe Li (nu conteaza ca le-a batut pe multe altele), vorbeste un pic sacadat (nu conteaza ca poate are emotii), are un usor accent cand vorbeste engleza. Teoretic are dreptate domnul banciu! De ce nu il mai apreciati acum? Sau si mai bine, de ce nu l-ati considerat o mizerie de om si cand a zis de Andreea Marin ca arata "ca o menajera care duce gunoiul, ca o hambalista masiva din Norvegia pe care o bate concubina, ca stiti ca acolo toate sunt pe invers"? Sau de Oana Roman "atuurile femeii sunt cat mai larg si cat mai rupt. Balena pentru care s-a facut petitie pe fb, Oana Roman, Free Oana Roman in ocean, chiar si in oceanul inghetat de nord putea fi lasata Oana Roman"? Sau de Mihaela Radulescu ca e curva, si-a inselat barbatul, e o jegoasa, "proasta dar macar daca ar fi discreta, ca sunt si proaste discrete"? Sau de mircea badea "la cat esti de handicapat, daca ai fi vazut poza asta la un altul, ii urai aluia pe blogul tau de nenorocit de analfabet, i-ai fi spus sa-i moara copilul in burta, mama lui, asa esti de prost. Eu nu iti spun asta, dar dintr-un handicapat n-are ce sa iasa"? Oare pentru ca, desi nu au facut niciun rau personal, nu au furat barbatul romancelor, desi pot fi pur si simplu indiferente sau antipatice si atat, atati romani zic de Andreea Marin si Raduleasca si X sau Y ca sunt curve, penale, javre, proaste si Oana Roman e vaca si balena si "haha, probabil ca s-a spalat cu furtunul dupa ce a fatat, ca dupa vite" si pentru ca unii il detesta pe mircea badea de la televizor i-ar dori un copil handicapat? Cu parere de rau o spun, dar badea si banciu sunt multi romani si de-aia "le spun pe bune", pentru ca mizeria in limbaj este cea mai la indemana atator romani! Nu critica constructiva, nu decenta, nu actiune, ci aruncat cu cacat si scuipat in tot si toate, pentru ca "e democratie, nu ne intereseaza ce cred altii si e libertate de exprimare si corectitudinea politica e de rahat!" 

Mi-a spus chiar azi un domn cu care incercam sa am un dialog decent "auzi ... am inteles ... ai o familie model, traiesti intr-o tara model, esti o persoana model ... clar toate in Romania sunt nashpa ... dar am o nelamurire ... de ce anume te intereseaza din edenul tau ce anume se intampla pe aici pe plaiurile mioritice? de ce te mai preocupa chestia asta? de ce nu ai rupt toate legaturile cu tara de origine?" Poate o sa ziceti ca sunt ipocrita, dar ce am scris pana acum nu e o critica suficienta, e un semnal de alarma, e o durere acuta. Romania, romanii si limba romana au fost si sunt parte din mine, din cine sunt, si vor fi pana voi muri, chiar daca acum traiesc in alta tara si vorbesc o alta limba. Parintii, fratele si cumnata, nepoata, verii, prietenii imi sunt acolo si imi pasa de cum si unde traiesc. Copiii romani care agreseaza profesori, sunt violenti in limbaj, nu trec bac-ul nu s-au nascut "stricati", au invatat in timp sa se comporte si sa se exprime cum au vazut in jur. Si cuplat cu un sistem educational putred, rezultatul e tragic. Nu va zic sa nu mai spuneti tigani, ci doar rromi, sa nu mai spuneti oameni cu handicap ci persoane cu dezabilitati, ci va rog sa fiti un pic atenti la cum va exprimati, la a gandi ca nu e treaba voastra cum arata altii, cu cine se culca altii, ce poze cu gusa sau cosuri isi pun altii pe net. A avea un pic de grija la limbajul folosit, a nu abuza verbal cu mizerii grotesti un om gras, o femeie care a avut mai multe relatii controversate amoroase, a nu dori copii cu handicap cuiva, a nu batjocori persoane care nu se pot apara doar pentru ca nu se incadreaza in parametrii "clasici" de frumusete nu inseamna a fi sclavul corectitudinii politice, ci inseamna decenta. In engleza si suedeza (probabil si in alte limbi) exista cuvantul "thoughtful" care inseamna "involving thought". Din pacate, nu exista acelasi cuvant si in romana, dar a gandi o secunda inainte de a spurca pe cineva inseamna pentru mine decenta, inseamna "thoughtful". Si stiu ca cei mai multi dintre noi suntem capabili de a gandi, iar ganditul ne face un pic mai buni. Ganditi-va la asta. 


11 comentarii:

  1. Nici aici nu se comenteaza defectele fizice,nu conteaza cum arati,fiecare s-a nascut cu o "zestre" genetica pe care nu o poate modifica major. Si aici copiii cu dezabilitati sunt iubiti, ingrijiti,nu sunt ascunsi si participa la tot felul de activitati interesante.
    Nu sunt la curent cu noul val de "modernitate si libertate" din Romania, am rupt legatura cu ce este la moda acolo, am destule probleme si asa, nu vreau sa ma mai enervez si pe ce se intampla acasa. Sper ca poate intr-o zi s-or mai linisti si aseza lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate, cam tot ce scrii tu aici are legatura cu ura impotriva femeilor care se practica in Romania (si nu numai, dar sa stam la subiect). nu am remarcat niciun linsaj mediatic (in media traditionala sau new media) al vreunui barbat. ce e insa si mai trist decat toata tristetea asta este faptul ca si femeile participa la asta, uitand ca la un moment dat roata se poate intoarce si din acuzatoare se pot trezi ele pe scaunul "acuzatului". ar fi mult de scris pe tema asta, dar pana cand in Romania nu se va face ceva pentru femei (si nu neaparat in sensul unei miscari feministe, desi si ea ar fi de dorit) lucrurile vor ramane in continuare asa. si nimeni nu vede si nimanui nu-i pasa. nic macar femeilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, nici nu am mai vrut sa intru in subiectul "femeia si atitudinea vizavi de femeie in Romania", am avut deja discutii in care mi s-a spus ca "m-au spalat pe creier suedejii excesiv de egali si corecti politic" cand am afirmat ca atitudinea fata de femei este mizerabila in Romania, dar ca atat de tare s-au obisnuit si femeile cu asta incat considera normalitate, ba chiar sunt uneori mai rele cu alte femei decat barbatii. Pentru extrem de multi romani (femei si barbati in egala masura), feminismul e echivalent cu muieri nasoale si nf care vor sa taie boasele barbatilor, dar atata timp cat nu stii ca dreptul tau ca femeie de a vota, de a detine averi, de a studia, de a iti alege ce meserie vrei, de a iti lasa copilul la gradinita, de a ocupa functii de conducere, toate astea si multe altele sunt rezutatul luptei feministilor (femei si barbati), nici nu ai cum deschide subiectul.

      Ștergere
  3. Si ma mai intreaba lumea de ce m-am mutat in Belgia... Iar "presa" romaneasca e minunata, pacat ca lipseste aproape cu desavarsire.

    RăspundețiȘtergere
  4. atitudinea fata de femei este mizerabila in Romania, dar ca atat de tare s-au obisnuit si femeile cu asta incat considera normalitate, ba chiar sunt uneori mai rele cu alte femei decat barbatii. Pentru extrem de multi romani (femei si barbati in egala masura), feminismul e echivalent cu muieri nasoale si nf care vor sa taie boasele barbatilor-ha-ha..mama cand scrii nu te joci..scrii cu vana ,ase..tu ,lie barbatii nostri de ce nu se simt ca si cand le taiem boasele?oarele pentru ca ei gandesc si ganditu'face bine?pupez suica maxim..cu mare drag te-am citit...nu uita de ceai de sunatoare ca isr te ia ficatu"de stres...ha-ha..pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubita, imi pare rau doar pentru un singur fapt, tot ceea ce ai descris tu esti original si adevarat. La noi in tara totul se rezuma la ce faci, nu mai poti sa cauti o stire sa citesti ceva educativ ca toata lumea jigneste, mai ales in presa. Si`apoi ne gandim, de ce copiii elevi, isi bat profesorii, de ce-njura ca la usa cortului, de ce, de ce, de ce? Pentru ca asta e modelul practicat, educativ, care ar trebui sa ne indrume intr-o tara bine dezvoltata, dar in schimb, e ca si cum ai fi in iad. Dar de ce sa iti povestesc eu despre ce e aici, cand tu deja ai specificat concret? E prima data cand te citesc, dar m-ai uimit, e prima data dupa 4 ani, cand citesc un articol de doua ori cap coada.. pur si simplu sunt obligata moral sa-ti dau dreptate. Oare ce ar fi daca cativa dintre noi am incerca sa mai schimbam lumea? Dar vezi tu, si-n online sunt asa numitii " hateri" care nu lasa in pace pe nimeni, singura obiectie cand vrea sa te insulte se iau de " cum arati" asa ca se primeaza democratia, sa-mi fie cu iertare, dar nu asa as vrea sa fie . Nu stiu cum este in tara ta, am fost si-n Germania, m-am obisnuit greu, dar e cu totul o alta tara, n-am fost jignita de niciun neamt, exceptand patronul meu italian care ma injura ca vorbesc germana ci nu italiana cum ar fi vrut el. Sunt oameni si oameni, dar atitudinea fata de femei, fata de oameni in general in Romania, nu se va schimba, ma gandesc ca aproape niciodata .. Vreau o schimbare!

    RăspundețiȘtergere
  6. citesc articolul asta si desi nu am vazut tv romanesti de ani de zile (nici in Ro nu aveam) imi dau seama ca exista aceste specimene de ziaristi care vorbesc urat pentru ca exista oameni care ii asculta pt ca sunt de acord cu ei.

    Oamenii de genul tau traiesc sanatosi si fericiti printre. Probabil si ei fara tv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am lovit in cele cateva zile cat am fost in tara, erau televizoare pornite (ca de uitat nu m-am uitat voit) si urlau, pur si simplu eram agitata si nervoasa si nu imi dadeam seama de ce, pana mi-am dat seama ca e de la zgomotul de la tv. Si mai citesc articole prin presa, citesc pe fb, am fost curioasa si m-am uitat la cateva inregistrari cu numitii mai sus, mi s-a intors stomacul pe dos :( Si da, au devenit modele, lumea isi regaseste frustrarile si injuraturile in ei, scuipatul pe altii a devenit sport national.

      Ștergere
  7. Citesc acest text după 6 ani de când a fost scris. Nu pot decât sa mulțumesc. Din suflet. Pt ca nimeni nu mi a luat apărarea . Deși am părut suficienta - nu sunt,doar par, e o.forma de apărare - ai simțit uman vorbind sa iei atitudine. Încă o dată mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumesc. Cu întârziere dar multumesc

    RăspundețiȘtergere