¤ Pentru ca la postarea precedenta am primit o gramada de intrebari foarte pertinente de la VictorCh, m-am gandit sa mai dezvolt unele subiecte.
O sa incep cu sistemul educational suedez, ca tot ma pregatesc eu sa intru serios in el. Educatia incepe cu gradinita unde copiii sunt inscrisi la cerere, de la 1 an. Copiii primesc de mancare (am vazut in sala de mese a fiecarei grupe de copii cate un afis cu numele si alergia fiecarui copil - lapte cu lactoza, ou, alune, etc., pentru a nu fi incidente neplacute sau chiar tragice), au saltelute si asternuturi sa doarma, cei foarte mici sunt schimbati de pampers (dar scutecele sunt aduse de acasa), au foarte multe activitati si minim 2 ore afara, oricat de rece sau umeda ar fi vremea. Kommuna unde esti inregistrat este obligata sa puna la dispozitia parintilor locuri pentru toti copiii, iar dupa ce s-a nascut copilul il inregistrezi la o "coada" cu maxim 5 variante de gradinite. Cand ii vine timpul sa inceapa gradinita, e distribuit la una din cele 5 optiuni. Ideea de baza e ca gradinita si apoi scoala sa fie cat mai aproape de casa. Gradinita nu e total gratuita pentru parinti, costa maxim 3% din veniturile brute ale parintilor pentru primul copil, maxim 2% pentru al al doilea, maxim 1% pentru al treilea, al patrulea etc. copil.
Intre 6 si 7 ani copiii merg la clasa pregatitoare, un fel de punte intre gradinita si scoala generala. De la 7 la 16 ani copiii merg la scoala generala obligatorie si gratuita. Au cateva materii (suedeza, engleza, matematica, stiinte naturale, lucru manual, muzica, sport), program de activitati afara, mananca pranzul si o gustare.
Am spus la un moment dat ca scolile sunt mixte. Nu in sensul de baieti cu fete, copii suedezi cu copii de imigranti, ca astea sunt de la sine intelese, ci in sensul ca poate exista gradinita (cladire+clase) pentru copii de 1-4 ani, förskola (pre-scoala) pentru 4-7 ani, scoala generala primara (7-12 ani) si scoala generala superioara (12-16 ani), dar in foarte multe cazuri sunt amestecate, poti sa inscrii copilul la 1 an la scoala X unde are program de gradi, apoi trece la clasa de prescolari, apoi face si primii ani de generala, in aceeasi cladire/institutie.
Pentru after-school, unde copiii stau si se joaca si sunt supravegheati pana ii iau parintii acasa, se plateste o taxa de cateva sute de kr pe luna (30-40 de euro). Care merita din plin. Pentru ca parintii sa isi poata vedea de munca, programul la gradinite si scoli incepe la 6-6.30 si se termina la 18-18.30(chiar daca incep cursurile la 8 de exemplu, poti duce copilul mai devreme si sta la acel after school - fritids, putem sa-i spunem before school cand e dimineata).
Nu stiu foarte multe despre materiile si programul copiilor mai mari de 12 ani, dar pana atunci stiu ca au un program ideal (din punctul meu de vedere). Au multe activitati afara (iarna patineaza, joaca hockey, se dau pe derdelush, cand e cald merg prin padure, observa pasari, culeg ciuperci, vara se balacesc in vreun lac din apropiere), invata sa fie creativi (au lucru manual unde fac papusele, decoratiuni de Craciun si Paste, felicitari, etc), scriu/fac carticele - o poveste inventata de ei, cu desene, poze sau stickere, in format de carte. Copiii sunt invatati sa isi sustina parerile, sa isi exprime nemultumirile, exista personal cu care pot discuta daca au probleme personale, cand sunt mai mari personal cu care se sfatuiesc pentru alegerile de viitor.
La 16 ani, in functie de abilitati si rezultatele obtinute pana atunci, se pot inscrie la gimnazium, pentru 3 ani. Liceele sunt in cele mai multe cazuri cu activitati specifice, te pregatesti sa te faci mecanic auto, bucatar, supraveghetor/ingrijitor pentru copii, ingrijitor pentru persoane bolnave sau in varsta, contabil, vanzator, etc.
La facultate merg destul de putini (eu as spune foarte putini in comparatie cu Romania unde mai toata lumea face o privata si are diploma de facultate care nu inseamna de fapt nimic). In Suedia facultatea inseamna pregatirea clasei de avocati, medici, economisti, finantisti, manageri. Iar economia si societatea suedeza functioneaza cu manageri buni, nu multi, in rest e nevoie de muncitori care stiu ce fac. Baietii care lucreaza cu basculante la repararea drumurilor, care taie copaci sau care pun o priza nu lucreaza dupa ureche sau ca "necalificati", ci au pregatire de liceu sau cursuri de specialitate.
In concluzie, sa tot ai copii mici in Suedia, ca au parte de toata joaca si creativitatea din lume. Apoi poate parea ca suedezii renunta cam usor la scoala si nu sunt asa "intelectuali" ca altii, dar au o clasa muncitoare care da "clasa" multor altor tari.
¤ Desi iarna e pe trecutelea (cica mai da o ninsoare saptamana viitoare, dar nimic prea grav), trebuie sa va povestesc un pic cum e cu problema zapezii pe aici. E destul de greu de facut o comparatie Stockholm-Bucuresti, pentru ca "geografia" si arhitectura celor doua e total diferita. Bucurestiul e un oras compact, inghesuit, Stockholmul e "oras" cu bulevarde si stradute cam cat e un sector din Bucuresti, in rest sunt kommunele care se leaga intre ele prin autostrazi, campuri, paduri si apa. Anul asta a fost putina zapada, dar anul trecut a nins din noiembrie pana in aprilie si daca ar fi costat deszapezirea ca in Bucuresti, ar fi dat toate kommunele faliment. Aici cand ninge abundent ies pe strazi si autostrazi foarte multe utilaje. Sunt pe de-o parte cele foarte mari, cu cupe/plug foarte lat care dau zapada dreapta/stanga drumului, dar nu pana la asfalt. Ramane un strat care e batatorit si pe care este imprastiat un strat de pietris+nisip cu ceva substanta/sare. In momentul in care se circula pe stratul asta de zapada, nisip, pietris si sare, se formeaza o fleoscaiala pe care nu se derapeaza. In oras, zapada de pe margini este adunata si dusa (unde, nu stiu), deci nu se formeaza munti de gheata si zapada in statii de autobuz sau locuri de parcare. Pe trotuare se da zapada cu niste tractorase/pluguri mici si se imprastie acelasi nisip cu pietris. Cand se termina cu zapada, prin martie-aprilie, pe strazi apar niste masini mari care matura si apoi aspira nisipul si pietrisul de peste tot. La final este depozitat iar in lazi mari pe strazi, la blocuri, in parcari, in spatii special destinate, pentru a putea fi folosit si la anul. Cool, right?
¤ Am mai povestit data trecuta de lucrarile de largire a drumului, plus introducerea canalizarii si a apei curente (acum avem fose septice si apa din put, cu hidrofor). Curtile astea mari de pe aici sunt proprietate personala, nu poti inchiria de la stat. Exista o chestie juridica foarte delicata si incurcata legata de "marginea" proprietatii care iese in sosea. Teoretic e a ta, practic o folosesti sa iti pui cutia postala sau tomberonul de gunoi, dar daca ai copaci mari si batrani care erau acolo cand ai cumparat tu proprietatea, poti sa-i tai atata timp cat nu sunt stejari (pentru a taia un stejar ai nevoie de permisiune de la kommuna, oriunde s-ar afla pe proprietatea ta), daca sunt in vreo pozitie care ar pune in pericol cablurile de electricitate sau casa vecinului e mai bine sa soliciti ajutor profesionist dar care costa de te rupe, daca sunt bolnavi si uscati si pun in pericol trecatorii, traficul, etc. ceri ajutorul kommunei care trebuie sa rezolve fara pret parca. Acum cand se fac lucrari si ti se ia din proprietate, nu esti despagubit pentru copacii aia batrani de la margine, pentru teren (nu se ia prea mult din proprietate tinand cont ca majoritatea au 2-4.000 de m patrati) esti despagubit sub pretul pietei pentru ca suntem un stat socialist si lucrarile in interes public duc la exproprieri. Si tu cam trebuie sa accepti conditiile.
¤ In tara unde toata lumea e foarte politically correct si mai bine tace din gura cand ar avea ceva de spus de teama sa nu fie acuzat de rasism, eu am cunoscut o mica nazista. 19 ani, iubita unui tip activ politic in partidul national democrat suedez(extrema dreapta cu multe legaturi cu organizatii naziste). A venit sa lucreze la noi inchiriata de la o alta firma (cand ai foarte mult de munca, poti inchiria personal de la alte firme). Nu am stiut de la inceput care ii sunt opiniile, dar in diverse conversatii cu alti colegi suedezi s-a exprimat vehement impotriva atator imigranti care au invadat Suedia. Dupa un pranz cu mai multi colegi unde am stat la povestit ca de obicei despre casa, barbat, copii, scoala, la plecarea mea din sala de mese a intrebat care e treaba cu mine, de ce am venit in Suedia si daca sunt cu un barbat suedez. Dupa ce colegii au povestit foarte entuziasmati ca Lia e o tipa grozava care a invatat suedeza foarte repede, munceste mult si invata in acelasi timp, s-a regasit cu iubitul ei suedez dupa 15 ani, gagica a spus brusc: "eu cred ca suedezii nu ar trebui sa se combine cu alte rase. Suedezii ar trebui sa stea in tara lor, aia din Africa sau alte tari sa stea la ei acasa". Din acel moment, toata lumea a evitat-o. Nu stiu cum s-a facut, ca am ajuns sa lucrez cateva zile la un job cu ea si cu inca o tipa, suedeza, cu care mai lucrasem si ma intelegeam de minune. Atmosfera a fost tensionata si de rahat, pustoaica a incercat sa ne arate ca se pricepe la toate, neintreband nimic (e absolut obligatoriu sa te sfatuiesti cu colegii din echipa asupra anumitor chestiuni, ce detergenti se folosesc pe anumite materiale, cum se face aia mai bine, etc), necolaborand deloc cu noi (ideea de echipe de lucru exact pe asta de bazeaza, ca ne ajutam unii pe altii), m-a tinut numai in uitaturi pe sub sprancene si la orice am zis eu m-a luat cu "ce zici?" (eu stiu ca nu vorbesc inca perfect suedeza, ca mai spun gresit cuvinte, dar altfel am un accent foarte bun si absolut nimeni nu ma intreaba treaba asta pentru ca nu ar intelege ce spun), pe un ton acru si evident nepoliticos, doar doar oi spune ceva si ar avea cum sa-mi sara la beregata. M-am abtinut, in ideea in care sa ii arat ca ma calca pe nervi i-ar fi dat satisfactie, in plus am ajuns la o varsta cand nu ma mai apuc de discutii si argumentari cu cineva mai prost decat mine. In a 4-a zi cand ar fi trebuit sa lucram in aceeasi echipa, gagica nu a venit ca era bolnava. Desi eram doar doua persoane, treaba a mers de minune. Shefii mei (avem doi) m-au intrebat daca ne-am descurcat ok fara ea. Intr-un moment de sinceritate fara pic de autocenzura, am raspuns ca ne-am descurcat chiar mai bine si ca nu ne-a fost dor de ea. Au fost foarte interesati sa afle ce si cum. Si fara sa imi pun mainile in shold sau sa fac pe dramatica, am povestit ca am lucrat prost cu ea, ca nu stie sa colaboreze, ca se poarta jignitor fata de mine, probabil din cauza faptului ca sunt straina si ea are probleme cu imigrantii. Mi-au confirmat povestea si colegii, iar doua ore mai tarziu am aflat ca seful meu a sunat-o pe sefa ei de la firma de unde fusese inchiriata, nu era prima data cand se intampla un incident, asa ca decizia finala a fost sa fie data afara de la acea firma. Eu am ramas socata. Am spus ca nu asta a fost intentia mea, poate fata mai merita o sansa. Seful meu mi-a zis ca sunt prea blanda si m-a sfatuit sa spun intotdeauna ce cred si simt, ca eu nu sunt genul de drama queen care tipa "rasist" la cea mai mica privire stramba, ci din contra, muncesc si trag ca orice suedez, ma agit si fac eforturi cu scoala ca o nebuna, sunt un om de respectat, nu de jignit de catre orice pustoaica spalata pe creier. Nu m-a bucurat deloc rezultatul intamplarii, nu aveam nevoie de asa un episod pentru a intelege ca sunt respectata si apreciata de colegii si sefii mei. Mi-a ramas un gust amar.
O sa incep cu sistemul educational suedez, ca tot ma pregatesc eu sa intru serios in el. Educatia incepe cu gradinita unde copiii sunt inscrisi la cerere, de la 1 an. Copiii primesc de mancare (am vazut in sala de mese a fiecarei grupe de copii cate un afis cu numele si alergia fiecarui copil - lapte cu lactoza, ou, alune, etc., pentru a nu fi incidente neplacute sau chiar tragice), au saltelute si asternuturi sa doarma, cei foarte mici sunt schimbati de pampers (dar scutecele sunt aduse de acasa), au foarte multe activitati si minim 2 ore afara, oricat de rece sau umeda ar fi vremea. Kommuna unde esti inregistrat este obligata sa puna la dispozitia parintilor locuri pentru toti copiii, iar dupa ce s-a nascut copilul il inregistrezi la o "coada" cu maxim 5 variante de gradinite. Cand ii vine timpul sa inceapa gradinita, e distribuit la una din cele 5 optiuni. Ideea de baza e ca gradinita si apoi scoala sa fie cat mai aproape de casa. Gradinita nu e total gratuita pentru parinti, costa maxim 3% din veniturile brute ale parintilor pentru primul copil, maxim 2% pentru al al doilea, maxim 1% pentru al treilea, al patrulea etc. copil.
Intre 6 si 7 ani copiii merg la clasa pregatitoare, un fel de punte intre gradinita si scoala generala. De la 7 la 16 ani copiii merg la scoala generala obligatorie si gratuita. Au cateva materii (suedeza, engleza, matematica, stiinte naturale, lucru manual, muzica, sport), program de activitati afara, mananca pranzul si o gustare.
Am spus la un moment dat ca scolile sunt mixte. Nu in sensul de baieti cu fete, copii suedezi cu copii de imigranti, ca astea sunt de la sine intelese, ci in sensul ca poate exista gradinita (cladire+clase) pentru copii de 1-4 ani, förskola (pre-scoala) pentru 4-7 ani, scoala generala primara (7-12 ani) si scoala generala superioara (12-16 ani), dar in foarte multe cazuri sunt amestecate, poti sa inscrii copilul la 1 an la scoala X unde are program de gradi, apoi trece la clasa de prescolari, apoi face si primii ani de generala, in aceeasi cladire/institutie.
Pentru after-school, unde copiii stau si se joaca si sunt supravegheati pana ii iau parintii acasa, se plateste o taxa de cateva sute de kr pe luna (30-40 de euro). Care merita din plin. Pentru ca parintii sa isi poata vedea de munca, programul la gradinite si scoli incepe la 6-6.30 si se termina la 18-18.30(chiar daca incep cursurile la 8 de exemplu, poti duce copilul mai devreme si sta la acel after school - fritids, putem sa-i spunem before school cand e dimineata).
Nu stiu foarte multe despre materiile si programul copiilor mai mari de 12 ani, dar pana atunci stiu ca au un program ideal (din punctul meu de vedere). Au multe activitati afara (iarna patineaza, joaca hockey, se dau pe derdelush, cand e cald merg prin padure, observa pasari, culeg ciuperci, vara se balacesc in vreun lac din apropiere), invata sa fie creativi (au lucru manual unde fac papusele, decoratiuni de Craciun si Paste, felicitari, etc), scriu/fac carticele - o poveste inventata de ei, cu desene, poze sau stickere, in format de carte. Copiii sunt invatati sa isi sustina parerile, sa isi exprime nemultumirile, exista personal cu care pot discuta daca au probleme personale, cand sunt mai mari personal cu care se sfatuiesc pentru alegerile de viitor.
La 16 ani, in functie de abilitati si rezultatele obtinute pana atunci, se pot inscrie la gimnazium, pentru 3 ani. Liceele sunt in cele mai multe cazuri cu activitati specifice, te pregatesti sa te faci mecanic auto, bucatar, supraveghetor/ingrijitor pentru copii, ingrijitor pentru persoane bolnave sau in varsta, contabil, vanzator, etc.
La facultate merg destul de putini (eu as spune foarte putini in comparatie cu Romania unde mai toata lumea face o privata si are diploma de facultate care nu inseamna de fapt nimic). In Suedia facultatea inseamna pregatirea clasei de avocati, medici, economisti, finantisti, manageri. Iar economia si societatea suedeza functioneaza cu manageri buni, nu multi, in rest e nevoie de muncitori care stiu ce fac. Baietii care lucreaza cu basculante la repararea drumurilor, care taie copaci sau care pun o priza nu lucreaza dupa ureche sau ca "necalificati", ci au pregatire de liceu sau cursuri de specialitate.
In concluzie, sa tot ai copii mici in Suedia, ca au parte de toata joaca si creativitatea din lume. Apoi poate parea ca suedezii renunta cam usor la scoala si nu sunt asa "intelectuali" ca altii, dar au o clasa muncitoare care da "clasa" multor altor tari.
¤ Desi iarna e pe trecutelea (cica mai da o ninsoare saptamana viitoare, dar nimic prea grav), trebuie sa va povestesc un pic cum e cu problema zapezii pe aici. E destul de greu de facut o comparatie Stockholm-Bucuresti, pentru ca "geografia" si arhitectura celor doua e total diferita. Bucurestiul e un oras compact, inghesuit, Stockholmul e "oras" cu bulevarde si stradute cam cat e un sector din Bucuresti, in rest sunt kommunele care se leaga intre ele prin autostrazi, campuri, paduri si apa. Anul asta a fost putina zapada, dar anul trecut a nins din noiembrie pana in aprilie si daca ar fi costat deszapezirea ca in Bucuresti, ar fi dat toate kommunele faliment. Aici cand ninge abundent ies pe strazi si autostrazi foarte multe utilaje. Sunt pe de-o parte cele foarte mari, cu cupe/plug foarte lat care dau zapada dreapta/stanga drumului, dar nu pana la asfalt. Ramane un strat care e batatorit si pe care este imprastiat un strat de pietris+nisip cu ceva substanta/sare. In momentul in care se circula pe stratul asta de zapada, nisip, pietris si sare, se formeaza o fleoscaiala pe care nu se derapeaza. In oras, zapada de pe margini este adunata si dusa (unde, nu stiu), deci nu se formeaza munti de gheata si zapada in statii de autobuz sau locuri de parcare. Pe trotuare se da zapada cu niste tractorase/pluguri mici si se imprastie acelasi nisip cu pietris. Cand se termina cu zapada, prin martie-aprilie, pe strazi apar niste masini mari care matura si apoi aspira nisipul si pietrisul de peste tot. La final este depozitat iar in lazi mari pe strazi, la blocuri, in parcari, in spatii special destinate, pentru a putea fi folosit si la anul. Cool, right?
¤ Am mai povestit data trecuta de lucrarile de largire a drumului, plus introducerea canalizarii si a apei curente (acum avem fose septice si apa din put, cu hidrofor). Curtile astea mari de pe aici sunt proprietate personala, nu poti inchiria de la stat. Exista o chestie juridica foarte delicata si incurcata legata de "marginea" proprietatii care iese in sosea. Teoretic e a ta, practic o folosesti sa iti pui cutia postala sau tomberonul de gunoi, dar daca ai copaci mari si batrani care erau acolo cand ai cumparat tu proprietatea, poti sa-i tai atata timp cat nu sunt stejari (pentru a taia un stejar ai nevoie de permisiune de la kommuna, oriunde s-ar afla pe proprietatea ta), daca sunt in vreo pozitie care ar pune in pericol cablurile de electricitate sau casa vecinului e mai bine sa soliciti ajutor profesionist dar care costa de te rupe, daca sunt bolnavi si uscati si pun in pericol trecatorii, traficul, etc. ceri ajutorul kommunei care trebuie sa rezolve fara pret parca. Acum cand se fac lucrari si ti se ia din proprietate, nu esti despagubit pentru copacii aia batrani de la margine, pentru teren (nu se ia prea mult din proprietate tinand cont ca majoritatea au 2-4.000 de m patrati) esti despagubit sub pretul pietei pentru ca suntem un stat socialist si lucrarile in interes public duc la exproprieri. Si tu cam trebuie sa accepti conditiile.
¤ In tara unde toata lumea e foarte politically correct si mai bine tace din gura cand ar avea ceva de spus de teama sa nu fie acuzat de rasism, eu am cunoscut o mica nazista. 19 ani, iubita unui tip activ politic in partidul national democrat suedez(extrema dreapta cu multe legaturi cu organizatii naziste). A venit sa lucreze la noi inchiriata de la o alta firma (cand ai foarte mult de munca, poti inchiria personal de la alte firme). Nu am stiut de la inceput care ii sunt opiniile, dar in diverse conversatii cu alti colegi suedezi s-a exprimat vehement impotriva atator imigranti care au invadat Suedia. Dupa un pranz cu mai multi colegi unde am stat la povestit ca de obicei despre casa, barbat, copii, scoala, la plecarea mea din sala de mese a intrebat care e treaba cu mine, de ce am venit in Suedia si daca sunt cu un barbat suedez. Dupa ce colegii au povestit foarte entuziasmati ca Lia e o tipa grozava care a invatat suedeza foarte repede, munceste mult si invata in acelasi timp, s-a regasit cu iubitul ei suedez dupa 15 ani, gagica a spus brusc: "eu cred ca suedezii nu ar trebui sa se combine cu alte rase. Suedezii ar trebui sa stea in tara lor, aia din Africa sau alte tari sa stea la ei acasa". Din acel moment, toata lumea a evitat-o. Nu stiu cum s-a facut, ca am ajuns sa lucrez cateva zile la un job cu ea si cu inca o tipa, suedeza, cu care mai lucrasem si ma intelegeam de minune. Atmosfera a fost tensionata si de rahat, pustoaica a incercat sa ne arate ca se pricepe la toate, neintreband nimic (e absolut obligatoriu sa te sfatuiesti cu colegii din echipa asupra anumitor chestiuni, ce detergenti se folosesc pe anumite materiale, cum se face aia mai bine, etc), necolaborand deloc cu noi (ideea de echipe de lucru exact pe asta de bazeaza, ca ne ajutam unii pe altii), m-a tinut numai in uitaturi pe sub sprancene si la orice am zis eu m-a luat cu "ce zici?" (eu stiu ca nu vorbesc inca perfect suedeza, ca mai spun gresit cuvinte, dar altfel am un accent foarte bun si absolut nimeni nu ma intreaba treaba asta pentru ca nu ar intelege ce spun), pe un ton acru si evident nepoliticos, doar doar oi spune ceva si ar avea cum sa-mi sara la beregata. M-am abtinut, in ideea in care sa ii arat ca ma calca pe nervi i-ar fi dat satisfactie, in plus am ajuns la o varsta cand nu ma mai apuc de discutii si argumentari cu cineva mai prost decat mine. In a 4-a zi cand ar fi trebuit sa lucram in aceeasi echipa, gagica nu a venit ca era bolnava. Desi eram doar doua persoane, treaba a mers de minune. Shefii mei (avem doi) m-au intrebat daca ne-am descurcat ok fara ea. Intr-un moment de sinceritate fara pic de autocenzura, am raspuns ca ne-am descurcat chiar mai bine si ca nu ne-a fost dor de ea. Au fost foarte interesati sa afle ce si cum. Si fara sa imi pun mainile in shold sau sa fac pe dramatica, am povestit ca am lucrat prost cu ea, ca nu stie sa colaboreze, ca se poarta jignitor fata de mine, probabil din cauza faptului ca sunt straina si ea are probleme cu imigrantii. Mi-au confirmat povestea si colegii, iar doua ore mai tarziu am aflat ca seful meu a sunat-o pe sefa ei de la firma de unde fusese inchiriata, nu era prima data cand se intampla un incident, asa ca decizia finala a fost sa fie data afara de la acea firma. Eu am ramas socata. Am spus ca nu asta a fost intentia mea, poate fata mai merita o sansa. Seful meu mi-a zis ca sunt prea blanda si m-a sfatuit sa spun intotdeauna ce cred si simt, ca eu nu sunt genul de drama queen care tipa "rasist" la cea mai mica privire stramba, ci din contra, muncesc si trag ca orice suedez, ma agit si fac eforturi cu scoala ca o nebuna, sunt un om de respectat, nu de jignit de catre orice pustoaica spalata pe creier. Nu m-a bucurat deloc rezultatul intamplarii, nu aveam nevoie de asa un episod pentru a intelege ca sunt respectata si apreciata de colegii si sefii mei. Mi-a ramas un gust amar.
Dadu domnu sa mai scrii ceva...sa stii ca unii dintre noi chiar asteptam sa vedem ceva de la tine,sper sa nu te deranjeze,in fond scrii cand ai timp si chef, noi te urmarim oricum cu interes.
RăspundețiȘtergereIntegrare cat mai placuta si rapida!Si un 8 martie frumos:)
Marius, chef am sa scriu mult mai des, timpul in schimb e foarte problematic. Multumesc din suflet de interes, ma onoreaza. Cat despre integrare, eu nu am mari probleme cu ea, altii au se pare :)) Dar sunt cazuri izolate, trebuie sa recunosc :) 8 martie va fi ca oricare alta zi pentru mine, aici nu e ziua femeii pe 8 martie. Dar am si maine liber, deci e de bine, o sa sarbatoresc prin mult somn :))
RăspundețiȘtergereBuna!
RăspundețiȘtergereIarna grea despre care ai povestit... am prins-o eu cand am venit in Suedia si am ramas surprinsa cum se lucreaza acolo (seara treceau pe alei, printre blocuri, cu niste utilaje mici la deszapezire si imprastiau si pietris).Cu invatamantul de acolo...azi a fost cumnata mea la practica - la o gradinita- si a zis ca sunt 6 copii intr-o grupa.Ea in Romania a fost profesoara si iti dai seama ca i s-a parut f usor (la noi sunt clasele cu 30 elevi si la gradinita.. la fel).
Ce ai patit tu cu tipa aia a patit si fratele meu cand era la practica la un magazin si indrumatorul de la scoala i-a spus ca trebuie sa faca reclamatie...ca acolo (suedia) toti au aceleasi drepturi etc.Faza cea mai tare e ca tipa care s-a luat de el e tot imigranta...dar e de mai mult timp acolo...Oricum imi place f mult ceea ce scrii. O seara placuta si un 8 martie superb.
Sa stii ca poate ai ramas cu un gust amar, dar situatia nu era de tolerat, oamenii aveau dreptate. Noi romanii am fost obisnuiti sa gandim prost la capitolul asta, dar, daca situatia era inversata, ea te-ar fi reclamat din primul moment.
RăspundețiȘtergereLia, la multi ani, sa ai o primavara cu soare, cu sanatate, bucurii si voie buna!
RăspundețiȘtergereAna, anul trecut mi-a fost frig, am injurat ca tot ninge si iar ninge, dar nu m-am simtit nicio secunda umilita de molozul in care calcam in Bucuresti, de muntii de zapada si gheata din statia de autobuz, de floscaiala pana la genunchi cand a inceput sa se topeasca zapada. Chestii pe care din pacate le-am experimentat cu o iarna inainte in Bucuresti. Cu scoala de aici sunt diferente de la scoala la scoala. Eu am copii cu care fac romana la gradinite/scoli cu 15 copii in grupa, dar o am pe fetita mea suedeza care are probleme tocmai pentru ca sunt 35 in grupa, nu au timp sa se ocupe de toti.
RăspundețiȘtergereNazista mea era suedeza, dar da, imigrantii tind sa fie cei mai agresivi sau nepoliticosi cu alti imigranti, ceea ce e foarte ciudat si de rahat. Iti multumesc de aprecieri :)
Mihaela, nici nu am tolerat, nu e genul meu. Gustul amar e de la ideea ca mai sunt oameni care gandesc asa intr-o societate unde da, mai sunt si imigranti care stau pe banii statului si ajutoare, dar asa sunt si suedezi care o fac. Dar ca idee, Suedia e tara avansata care e azi si datorita imigrantilor care au ridicat-o si cladit-o in anii 50, 60, 70 cand suedezii erau prea putini ca sa reuseasca ceva. Eu mi-am sustinut parerile si nu am acceptat sa fiu jignita, tratata aiurea niciodata, nici macar in Romania. Cu atat mai putin aici :) Dar gustul amar ramane, din pacate.
Aniela, iti multumesc! La fel!
Oamenii aia care gandesc asa nu numai ca mai sunt, dar incep sa devina din ce in ce mai multi in Scandinavia si in Europa de Vest, tocmai din cauza imigrantilor noi, care nu vin sa cladeasca si sa ridice sau macar sa contribuie la ceea ce este, ci vin facandu-si socotelile dinainte de plecare, ca se vor intretine si isi vor intretine familiile din banii statului social. De aia si fac ciurde de copii, copiii sunt sursa lor de venit, pentru ca statul plateste la greu pentru copii.
RăspundețiȘtergereMajoritatea celor care gandesc asa insa, fac o diferenta clara intre imigrantii care vin sa paraziteze si ceilalti. Cu cei din urma chiar nu au nimic.
Copila aia nici macar nazista nu e, e proasta si e material bun de manipulare pentru extremisti, indiferent ca de stanga sau de dreapta. Asta e un lucru periculos si e foarte corect ca ti-ai spus punctul de vedere. Aia mica are o sansa sa invete ceva din faptul ca a fost data afara. Daca nu invata, e problema ei.
IARASI am scris prea lung, IARASI nu vrea sa-mi accepte tot textul "dintr-o bucata"... Voi posta mai "pe bucatele", dar cu numerotarea in continuare.
RăspundețiȘtergere1. Multumesc pt aprecierea pozitiva - imi fusese nitel teama sa nu fiu gresit ineles.
2. De la 1 an poti sa-ti inscrii copilul (la cerere), de la 7 ani inscrierea este obligatoriu. Toate etapele intermediare (inclusiv clasa pregatitoare) sunt benevole? (SAU mai e ceva obligatoriu "intre", chiar daca parintii ar prefera sa tina copilul acasa?)
3. Eu - ca parinte - AM, sau NU AM voie sa aleg cele maximum 5 optiuni pt gradinita pe ALTE criterii decat cele geografice, ale distantei fata de locuinta? (Da, logic (in general) ASA ar fi - da' eu (in locul criteriului distantei de casa) poate vreau sa aleg cele 5 gradinite dintre cele la care preda Lia limba romana... sau dintre cele la care merg mai multi copii romani... sau dintre cele la care isi duc copiii niste prieteni...)
4. Dintr-un venit "obisnuit" (sa spunem - media "ochiometrica" a veniturilor cunostintelor dumitale din mediul in care "te-'nvarti"), acele procentaje de 3%, 2% si respectiv 1% (la 4 copii procentul TOTUSI este 7%) pot fi... "puse deoparte" usor (PE LANGA "trai"), SAU sunt necesare sacrificii pt asta? (CE procent din acel venit "mediu ochiometric" este obligatoriu de cheltuit pt o subzistenta cat-de-cat decenta?) Si 1, 2 sau 3% din SUMA veniturilor brute ale AMBILOR parinti, DA?
5. Gratuitatea scolii generale include "doar" studiile si manualele / rechizitele, sau SI ingrijirea / supravegherea "after-school" (si eventual "before school) (sau / si luatul mesei) (asta - lasand deoparte "taxa" aia de cam 1 euro pe zi)?
6. CE inseamna "matematica" (dintre disciplinele obligatorii)? Tabla inmultirii? Aritmetica? (inclusiv - spre ex - fractii si "regula de trei simpla"?) Geometrie (plana, in spatiu)? Algebra? (Ecuatii de CE nivel?) Trigonometrie? Calculul probabilitatilor? O "salata" din toate astea (cate putin din fiecare)?
Desen - se cuprinde, SAU nu? Si DE CARE? Artistic, SAU tehnic? Sau ambele?
"Stiintele naturii" inseamna...? Biologie? (Eventual botanica, zoologie, anatomie & fiziologie?) Chimie? Fizica? Astronomie? Geologie? Speologie?
EXISTA posibilitatea unor discipline... facultative, optionale? (Sau aprofundare facultativa a unor discipline?) (Gen - spre ex - arta (sau sport) "de performanta"?)
In rest - mi se pare EXCELENTA ideea cu un nr minim de discipline teoretice (adica un minim de cunostinte generale invatate bine) PLUS deprinderi PRACTICE "cu duiumul", in locul sistemului de la noi care invata copilul ATATEA lucruri (TEORETICE!), incat este SIGUR ca multe din ele le va uita, si nu-l invata mai-nimic practic, direct aplicabil.
Ceea ce mi se pare optim "acolo" este mai putin deprinderea unor cunostinte (practice) si indemanari specifice, cat deprinderea unei MENTALITATI "practiciste", de genul "Ce-i asta? Stai sa vad... IA sa-'ncerc, nu pot SI EU?"
7. Zapada de la eliberarea strazilor - cel mai probabil este sa fie dusa direct in mare (daca nu e prea departe - sau intr-un rau care se varsa in mare).
8. Acel "nu prea mult" care se ia din proprietate depinde atat de marimea cat si de forma si de asezarea proprietatii: daca ai un teren de 40x50=2.000 mp situat "pe colt" la intersectia a doua strazi pe care se introduc apa curenta si canalizarea, si ti se ia "numai" o fasie de 5 m latime de langa drum, la frontul stradal total de 90 m rezulta ca ti se iau 90x5=450 mp, aproape un sfert din proprietatea pe care ai cumparat-o, dar pe care nu mai poti s-o vinzi integral. (Daca si acolo functioneaza aceleasi principii ca si la noi, la scaderea suprafetei proprietatii nu numai ca pierzi pretul acelei suprafete lipsa, ci si pretul per metru patrat al intregii proprietati scade, proprietata fiind mai mica.)
9. La acel "Ce zici?" al nesimtitei, dupa a "ena" repetare, EU m-as fi oprit, m-as fi intors spre ea si - pe un ton foarte civilizat - as fi compatimit-o indelung pt deficienta ei (SIC!) de auz - SAU de intelegere - si mi-as fi exprimat convingerea (sau macar speranta - pt ea) ca intr-un viitor neprecizat se va vindeca.
RăspundețiȘtergere10. Si in opinia mea, sefii au procedat corect dand-o afara: au eliminat riscul ca - din cauza ei - in urma atmosferei neplacute create, sa le fi plecat alti lucratori, buni si eficienti. (Treaba sefilor ASTA este - sa asigure eficienta si continuitatea activitatii - nu educarea imaturilor si/sau nesimtitilor.)
Dumneata zici ca "ai ramas socata". Daca - prin cine-stie-CE concurs de imprejuari - ai ajunge dumneata (in viitorul foarte apropat) in ipostaza respectivului sef - DUMNEATA - CUM ai solutiona un asemenea incident cauzat de cineva din subordinea dumitale? (Al cuiva care NU E LA PRIMUL asemenea incident, deci este de presupus ca mai fusese atentionata.)
Nu, nu era cazul sa te bucure "patania" fetei - da' ai putea sa te gandesti si altfel: are oleaca de noroc ca-i inca tanara si nu numai ca inca n-are "responsabilitati" care sa ramana nemancate fiindca si-a pierdut ea job-ul si nu mai are cine sa le asigure subzistenta, da' inca-'i si suficient de maleabila incat (cu mult efort si multa perseverenta) sa mai poata sa se corecteze.
11. CE (Biiip!) tot aveti cu "rasismul"? Din cate stiu eu, pe Pamant exista patru rase de oameni: alba, neagra, galbena si rosie. Hai sa acceptam si anumite... hai sa le spunem "sub-rase": mediteraneeana vs ariana vs semita vs "latino" vs etc (in cadrul rasei albe), mulatrii, metisii, portoricanii, bosimanii, aborigenii etc in cadrul celei negre, eskimosii si laponii din cea rosie samd. Da' AICI era vorba despre doi membri destul de apropiati ai rasei albe, UNDE-i rasismul? Cautati ALTA denumire pt acest fenomen (daca nu vreti sa-i ziceti deschis "xenofobie" sau "sovinism") caci "rasism" este incorect.
P.S. La multi ani! (primavaratici) de Martisor!
RăspundețiȘtergereNu fii foarte sigura Lia ca au dat-o afara. Probabil se afla sub "utredning" sau asa ceva. E foarte greu de concediat pe cineva in Suedia (in cazul in care compania la care e angajata e serioasa) iar legile sunt foarte stricte. Trebuie sa ai motive temeinice si chiar daca angajatul a avut o abatere sau doua el nu poate fi concediat direct ci trebuie "relocat".
RăspundețiȘtergereEste o obligatie a angajatorului sa ia toate masuri posibile pentru a evita concedierea. Cu atat mai mult daca peroana in cauza face parte din vreun sindicat. Mai multe amanunte gasesti in LAS (lag om anställningsskydd) daca esti interesata.
Asa ca lasa gustul amar ca nu cred ca dracul e chiar asa de negru, tipa a fost sigur relocata si nu concediata :)
Kram
Anonim, stiu si inteleg, pe de-o parte. Chiar si eu m-am simtit iritata de anumite personaje care stau cu anii in scoala de suedeza, ratand la examene ca sa nu ajunga sa termine si sa fie obligati sa caute de munca (aici anumiti imigranti, in special refugiatii, beneficiaza de ajutoare de la stat atata timp cat se duc la scoala sa invete limba, dar daca o termina, se termina ajutorul si sunt obligati sa munceasca. Problema e ca nu au limita de timp sa termine scoala :) si cu o gramada de faze imbecile gen familie de arabi s-a plans la kommuna ca vecinul suedez isi pune steagurile Suediei prin curte si pe casa si asta inseamna ca e sfidare si rasism. Si kommuna a decis ca vecinul suedez sa dea jos steagurile sa nu deranjeze! Eu asta i-am spus si shefului meu, ca nu am intrat in discutii si argumente cu ea, ca eu nu fac asta cu oameni mai prosti decat mine :D
RăspundețiȘtergereCarmen, aici nu se sarbatoreste 8 martie ca ziua femeii, asa ca a fost o zi ca oricare alta. Dar chiar ieri au inceput sa-mi infloreasca narcisele pe care mi le-a luat David, asa ca m-am bucurat foarte tare :)
VictorCh, ti-am spus ca nu ma deranjeaza intrebarile tale, din contra :) O sa raspund si eu pe rand.
2. Invatamantul e obligatoriu de la 7 la 16 ani, la gradinita si pre-scoala il inscrii tu daca doresti. Aici nu prea exista mame casnice care sa stea cu copilul acasa, nici nu e indicat, ca la gradi-pre-scoala invata sa socializeze, sa se descurce si singur, sa fie creativ, responsabil, etc. Chiar si mamele care stau acasa cu un bebe nou nascut isi duc copiii mai mari la gradinita. Dar chiar daca sunt benevole, asta nu inseamna ca daca ai inscris copilul la pre-scoala (la gradinita e mai flexibil), poti sa il duci si sa il iei cand si cum ai tu chef. Au un program de care trebuie sa se tina cat mai mult posibil.
3. Parintii au voie sa isi inscrie copiii la "coada" pentru gradinita/scoala si il alte kommune, dar e mai dificil, trebuie acceptul kommunei in care locuiesti si esti inregistrat (ca acolo iti platesti taxele si impozitele) ca ei sa plateasca costurile pentru copilul tau in alta kommuna, ceea ce nu le prea convine si e de inteles. Nu cred ca sunt prea multe cazuri, dar se poate.
4. Pentru venituri medii, suma de bani pentru scoala nu e deloc mare. In plus, copiii primesc alocatie de la stat, deci se cam acopera una pe alta. Iti dau acum exemplul personal de venituri si cheltuieli. Eu castig inca putin, neavand job stabil, cu salariu stabil, deci impreuna avem un venit sub-mediu. Impreuna avem cam 3000 de euro pe luna (dupa taxe si impozite). Rata la banca (creditul lui cand a construit casa) este de 650 de euro pe luna, facturile lunare cam 900 de euro, facturi "sezoniere" (asigurare casa/masina/ATV, taxa de drumuri komunale, etc. care vin o data pe an, dar din pacate uneori vin in "gasca") de 100-400 euro bucata, mancare+suc+dulce cam 700 euro pe luna, benzina pe luna cam 350 euro. david are o intelegere cu mama fetitei incat ea incaseaza alocatia ei lunara (cam 130 de euro) si se ocupa ea de hainele copilei, iar el plateste lunar after-school (45 de euro) si semestrial taxa de scoala (3% din salariul lui brut). Sunt luni cu facturi "extra" care ne fac sa strangem un pic cureaua si nu facem niciun fel de cheltuieli in plus, alte luni mai usoare cand putem plati avans pentru vacanta de ex., cumpara materiale pentru sera mea, etc.
5. Dupa cum am spus, acei 3% din veniturile brute sunt cheltuieli ale parintilor doar la gradinita si pre-scoala, scoala generala de la 7 la 16 ani e gratuita. Before/after school (orele cand copiii nu fac cursuri propriu zise, ci se joaca, au activitati pe afara) costa cam 400 kr (42 de euro) pe luna. In rest, materiale cu care se joaca copii si creaza diverse, cartile, manualele, mancarea de pranz si gustarea sunt gratuite (teoretic gratuite, practic sunt platite din banii colectati de kommuna din taxele si impozitele platite de parintii care lucreaza).
RăspundețiȘtergere6. Aici nu stiu inca sa-ti raspund, nu am vazut programa copiilor de diferite varste. Pot sa-ti spun ca la testul de terminarea clasei a 12-a (obligatoriu de luat daca vrei sa continui cu liceul) exercitiile de matematica au radicali, numere prime, ecuatii, calcul de volume, ceva geometrie plana si in spatiu, plus ceva intrebari de logica matematica. Fac biologie "clasica" (zoologie, botanica, anatomie) plus chestii legate de mediu si ecologie. Posibilitatea aprofundarii unei anumite materii este in liceu, cei trei ani de liceu cand te pregatesti teoretic si practic pentru o anumita disciplina/meserie. Si da, ai spus exact cum e sistemul: te invata sa fii practic, sa iti pui intrebari cum functioneaza ceva, nu doar teorie sau invatat pe de rost.
9. Chiar am evitat sa ma enervez pe fatza, sa ii raspund in vreun fel, pentru a nu ii oferi vreo satisfactie. Chiar am avut un zambet dragalas pe fata tot timpul, ceea ce a enervat-o pe ea cumplit :D
10. Shefii mei exact asa au rezolvat problema, eliminand pe cineva care nu se integra in echipa, care ii facea pe altii sa se simta inconfortabil, pe ideea ca acolo nu e gradinita, ci loc de munca pentru adulti. Ca nu trebuie sa ne pupam si iubim, dar trebuie sa ne respectam si sa ne sustinem unii pe altii. Eu stiu exact ce inseamna rasism, shovinism, xenofobie, dar pentru personaje ca fata aceasta imigrantii sunt o alta "rasa", inferioara, fara legatura din ce tara vin, ce culoare au, ce cultura, etc.
Poppy, in cazul ei a fost data afara, pentru ca era in perioada de proba si lucra ca timanställd, fusese avertizata de doua ori la firma unde era angajata, o data de sheful meu in perioada cat era inchiriata la noi. Sheful meu mi-a transmis decizia shefei ei: a avut 3 luni in care sa arate ce si cum, a gresit de cateva ori la munca, dar alea se puteau remedia, dar a dovedit un comportament necolegial, agresiv, jignitor, decizia finala fiind ca nu va mai lucra la acea firma. Mai mult de atat nu mai stiu si sincera sa fiu, nu ma mai intereseaza :)
RăspundețiȘtergerea). Mi se pare TARE aiurea faptul ca "oficialitatile" (indiferent de localizare, tip, rang / nivel etc) sa interzica UNUI SUEDEZ IN SUEDIA sa afiseze steagul tarii si natiei lui. (Accentuez: ATUNCI CAND SE AFLA IN TARA LUI.)
RăspundețiȘtergereAs considera si eu putin exagerata OBLIGAREA vreunui imigrant sa afiseze EL steagul tarii adoptive (cu exceptia cazului in care TOTI locuitorii tarii ar avea aceeasi obligatie), dar PERMISIUNEA afisarii steagului tarii in care te afli mi se pare ca ar trebui sa fie implicita, subinteleasa (chiar daca esti "venitura", si CU ATAT MAI MULT daca esti bastinas).
(Inca nu sunt hotarat CUM sa apreciez o eventuala interdictie - pt imigranti - de a afisa steagul tarii lor de origine: sa consider actul drept fiind ceva normal si deci firesc ar fi sa fie ingaduit, interdictia fiind deci o exagerare, SAU sa consider actul drept fiind o exagerare (sau o... denigrare implicita la adresa steagului tarii de adoptie), si deci sa consider ca interzicerea respectivei afisari ar fi normala.)
b). "...nu am intrat in discutii si argumente cu ea, ca eu nu fac asta cu oameni mai prosti decat mine..."
Eu CE sa inteleg din aceasta formulare - ca atunci cand ai de-a face cu oameni MAI DESTEPTI decat dumneata, OBISNUIESTI sa intri "in discutii si argumente" cu ei? :D :P :lol: (Intrebare EVIDENT retorica - doar te tachinam!) :)
c). Cam CAT de mare este o "kommune"? (In PRIMUL rand ca populatie - din cate spui, suprafata este relativ mai putin importanta.)
d). De retinut proportiile: mancarea (+ "anexele") costa cam cat rata, si anume cam 2/3 din facturi.
Taxa de scoala (platita de el semestrial) este de 3% - dar cum de este 3% din salariul LUI, ca parca in articol scriai ca este din venitul PARINTILOR; nu-i 3% din venitul total al AMBILOR parinti?
Eu am inteles ca taxa LUNARA este 3% din salariul LUNAR. Nu stiu cat este contributia DUMITALE la cei 3.000 euro venit lunar comun (sau - altfel zis - nu stiu cat este salariul lui), dar daca taxa scolara lunara este cam 60-70-80 euro, platind semestrial se aduna vreo 350-400-500 euro de "pus jos" deodata. Nu-i cam impovarator pt o luna, nu v-ar fi mai avantajoasa plata lunara?
Conform descrierii dumitale defalcate, dupa ce "tragi linie si aduni" prea mult nu pare sa ramana din cei 3.000 euro...
e). Liceul continua dupa clasa a doua'sp'ea???
f). Eu nici nu sugerasem sa te fi enervat DUMNEATA (nici "pe fata", nici altfel) ci s-o fi facut PE EA sa se enerveze, fiind totusi in continuare cat se poate de doamna (ca doar speri ca-i va trece deficienta EI de auz / intelegere, NU-U?)
lia eshti doar la inceput... stai cu capul sus in fatza oricarui maimutzoi natzionalist... ai inceput sa intzelegi de ce in afara romaniei ai atit de multe shanse de a avea succes shi ma bucur ca ai o viatza plina shi ai inceput sa intzelegi sistemul de educatzie al copiilor... nu itzi fa nici o problema in a atinge perfectiunea la vorbit suedeza... important este sa comunici shi totzi cei din jurul tau vor aprecia asta... este bine insa ca ai simtzit "focul" discriminarii care in romania ii arde pe totzi minoritarii, fiindca in romania toata populatzia vrea sa scape de minoritatzi, intr-un fel sau altul... felicitari!
RăspundețiȘtergereVictor, din pacate au fost niste cazuri absolut stupide si absurde, cica s-a pus chiar problema sa nu se mai cante imnul national la anumite sarbatori, ca sa nu se simta jigniti imigrantii. Dar s-a renuntat la idee. Cu oameni mai inteligenti decat mine ador sa am discutii, argumentari, ba chiar discutii contradictorii pentru ca asa invat, de la oameni mai destepti decat mine :)
RăspundețiȘtergereKommuna unde locuim noi, Tyresö, are cam 45.000 locuitori, Nacka unde am eu copiii romani cu care lucrez are cam 90.000 locuitori.
Am zis ca el are o intelegere cu mama fetitei, calculul de 3% e facut din veniturile ambilor parinti, dar el plateste intreaga suma. Sincera sa fiu, nu stiu exact daca e de doua ori pe an sau la trei luni. Dar da, nu mai ramane mare lucru dupa ce platim tot si mai si mancam :) Dar in general cunostintele din Romania carora le-am povestit au ramas la "moama, pai, aveti 3000 de euro pe luna, nu ca noi un cacat de bani, bla bla". Pana sa ajung sa povestesc si cat sunt cheltuielile, mi se spune ca ma plang si ca ce bine de mine :) Asa ca nu mai zic nimic :))
Greseala mea, am vrut sa spun test de dat (gen BAC) daca vrei sa ocntinui cu facultate! Aici se da un examen la terminarea celor 9 clase obligatorii, ca sa poti continua cu liceul si unul la sfarsit de liceu sa continui cu facultatea sau colegiu.
Jocker12, adevarul e ca macar aici au un minim de motiv sa aiba ceva cu imigrantii, alte natii, alte rase, etc. In Romania nu am inteles niciodata fazele cu "moama, ce boala am pe unguri/evrei/francezi/americani" :D Eu adun toate experientele astea, imi pun pe hartie trairile, discutiile cu altii pentru ca intr-o zi o sa vreau sa scriu o carte despre experienta de imigrant. Si nu drama si durere, cum sunt majoritatea cartilor cu subiectul imigrarii, ci mult umor si ironie, pentru ca eu asa tratez subiectul :)
Idioti! (Adica TU - cersetor - "ai probleme" si vii la mine sa-mi ceri ajutorul caci altfel "nu mai "faci fata" ", eu - "boier" (CU "b", nu FARA! :D ) te primesc DIN MILA "la mine in casa" (adica in tara) - si-apoi tu vrei sa imi dictezi TU - MIE, IN CASA MEA, CUM anume sa ma port, si inca in probleme care NU TE PRIVESC nicicum? CE-i asta, BASM? "Lasa-ma in casa - lasa-ma la masa - pleaca de la masa - iesi afar' din casa"? AFARA, 'tu-ti... (Scuze, pune te rog DUMNEATA "Biiip!"-urile de cuviinta!)
RăspundețiȘtergereMA-ARI dobitoci in forurile voastre de decizie! (Scuze - nu era treaba mea sa fac aceasta apreciere - ERA A VOASTRA, a celor "de acolo"...)
Vrem imigranti? Da, vrem! (Avem nevoie - MARE nevoie!)
Acceptam ORICE FEL de imigranti? NU! Acceptam doar imigrantii care se supun (BENEVOL!) legilor si regulilor (scrise sau nescrise) ale tarii noastre, adica ale patriei lor adoptive (legi si reguli MAI VECHI decat prezenta voastra aici, VENETICILOR!) - care imigranti (pe cat posibil) sa ajute la remedierea problemelor existente, vechi, nicidecum sa contribuie la aparitia si a altor probleme, nou-noute, inexistente pana la venirea lor! (Imigrantii "de buna credinta" NU se vor simti vizati, ei considerand (in mod firesc si pe drept cuvant) o asemenea atitudine drept fiind "de la sine inteleasa"!)
(Cu imigranti care NU se supun regulilor locale - CE sa faci? Sa-ti distrugi structurarea societatii TALE, asa cum era ea? Decat ASA - las' ca-'i mai bine FARA imigranti - macar societatea se dezintegreaza incet, fara socuri pt membrii ei.)
Iti urez sa ai parte doar de oameni ATAT de inteligenti!
Cu alte cuvinte, "kommuna" este (orientativ) de talia unui orasel mic sau a unui cartier maricel (de case, nu de blocuri).
Eu (ca taximetrist) sunt obisnuit SI EU ca oamenii sa ramana cu privirea (si cu mintea) atintita doar pe valoarea (CIFRA! valoarea NOMINALA!) a incasarilor, a "intrarilor", omitand sa mai ia in calcul si "iesirile", cheltuielile indispensabile aferente) - da' chiar si cei care ajung sacalculeze si profitul de regula omit sa ia in calcul si partea ECONOMISIBILA din suma. EVENTUAL observa beneficiile suplimentare, ne-cuantificabile financiar, ale indeletnicirii, dar TOTI uita sa ia in considerare si DEZavantajele ne-pecuniare (dar care in viata reala au drept urmare necesitatea unor cheltuieli suplimentare initial neluate in calcul).
Cu alte cuvinte, au si ei "capacitatea" si "maturitatea" ("bacalaureatul") lor (sau le poti considera examene de admitere in forma superioara de invatamant, chiar daca probabil nu au caracter de concurs), dar bagsama mai... umane, mai simplificate, si lipsite de pretentia de a invata ceea ce ulterior - daca nu urmezi inca o forma de invatamant, ulterioara (superioara) celei incheiate - ai 99,9% sanse sa nu mai folosesti vreodata in viata, deci sa uiti (fie imediat, fie in timp).
Victor, chiar azi am avut o discutie cu niste colegi la munca legata de chestiile astea cu steagul, cu imnul, imigranti (sirieni in general) care si-au facut adevarate enclave, unde traiesc doar ei, suedezii s-au retras in timp, au carciumi, shaormarii, magazine, etc., vorbesc doar limba lor. Si i-am intrebat foarte serios: cand credeti ca va va exploda in fata darnicia si decenta cu care ati primit atatia emigranti? Au inghitit in sec. Din pacate, incepe sa se simta un fel de tensiune chiar si printre oamenii de rand. Om trai si om vedea. Oricum, voi reveni cu povesti mai serioase, mai amuzante apropo de aventura mea imigranta cat de curand :)
RăspundețiȘtergereKommunele asta au fost administrativ, pana la reforma administrativa care le-a adus impreuna in Stockholm län (adica municipiul Stockholm), niste orasele la periferia Stockholm Stad. Sunt si zone de blocuri, dar mult mai "aerisite", cu loc de joaca pentru copii, parculet la mijloc, facilitati. In Stockholm-Stockholm (in "oras" cum se spune pe aici :D) sunt in majoritate blocuri vechi, de prin 1920-30, dar intretinute cum nu sunt nici blocurile noi de la noi.
Aici oamenii traiesc ok si isi gasesc ceva de munca (munca fizica, dura, dar foarte onorabila) si daca termina cele 9 clase obligatorii fara sa isi ia examenul de final. Si asa cum ai observat mai sus, scoala aici e foarte mult bazata pe practic, pe dezvoltat independenta si responsabilitatea copiilor. La 17 ani cand se lasa de scoala si se apuca de munca sunt mult mai "maturi" cumva decat ai nostri la 17 ani. Nu stiu ei ecuatii de gradul 3 sau care sunt muntii cei mai inalti din Europa, dar se descurca ok cu engleza, citesc, poarta discutii cursive si decente. Nu stiu cum fac, dar le iese :D Apoi pe la 28-30 si ceva de ani, se mai apuca de scoala si isi schimba meseria. Foarte normal :)
Daca un reprezentant al Siriei ar fi venit la Suedia (banuiesc ca la parlament, sau poate la guvern - sau la rege) cu oferta de a plati bani grei pt ca sa-si cumpere pamant (mult - cartiere) in Stockholm pt emigrantii lor, cred ca ar fi iesit un incident international. Da' UITE ca - asa-a, incetisor, "cu picurisul" - reusesc sa acapareze pt ei si ai lor enclave intregi - pe care nici macar nu le platesc. Iar suedezii se poarta fata de ei (din cate descrii dumneata) ca fata de stapanii lor: tre' sa li se permita sa arboreze steagul si sa cante imnul. Jalnic!
RăspundețiȘtergere(Oare suedezii n-au de gand sa invete CHIAR NIMIC din ceea ce au patit sarbii cu albanezii in Kosovo? Acolo situatia fusese EXACT ACEEASI, dar mai veche cu cateva sute de ani: albanezii s-au stabilit acolo din mila conducatorilor sarbilor, dupa ce au fugit de persecutia la care ii supuneau turcii. Dupa aceea au inceput sa plodeasca "ca paduchii in lana barsana" (fata de sarbi, care aveau copii in numar mai acceptabil), si peste f'o 400 ani au reusit sa-si desprinda Kosovo de Serbia in mod cat se poate de democratic, prin vot regional, fiindca in acea regiune devenisera majoritari; in ultima perioada inainte de separare incepusera sarbii sa "emigreze" masiv din Kosovo in alte regiuni ale Serbiei...)
@VictorCh
RăspundețiȘtergereIn Europa de Vest, nu numai suedezii se comporta de parca li s-ar fi spalat creierul, ci si (cel putin) germanii. Ca de alte natii nu stiu exact, doar din auzite. Guvernele au luat-o razna cu aceasta falsa "politically correctness", in timp ce in omul de rand incepe sa mocneasca ura. In Germania imigrantii de religie islamica sunt tratati preferential pana si cand e vorba de infractiuni, inclusiv omoruri si violuri. Ei primesc pedepse mai blande fata de un german care comite aceeasi infractiune sau chiar nu primesc pedeapsa deloc, pe motiv de "cultura si traditie" ca circumstanta atenuanta. In cultura si traditia lor femeia este un nimic, chiar mai prejos ca valoare decat un animal, deci un viol asupra unei femei se justifica/nu este mare branza. Chiar daca femeia/fata violata este de alta natie, cultura, traditie. Ca sa nu mai vorbim de cazurile cand turcul isi omoara sora cu 27 de lovituri de cutit, ziua in amiaza mare, pe strada (pentru ca sora a vrut sa traiasca in stil vestic si a patat onoarea familiei), cu acordul intregii lui familii (deci, o ciurda de complici la omor) si este achitat de instanta germana, pentru ca asa e traditia in Turcia, omul n-a avut incotro.
Ceea ce spui tu, este cam acelasi lucru pe care l-a declarat Ghaddafi cu ceva timp in urma si anume ca de data asta musulmanii nici macar nu au avut nevoie de razboi, ca sa cucereasca Europa, preluarea s-a facut pe sest, prin relocarea oamenilor lor in tarile europene, cu sarcina de a se inmulti rapid.
Daca astia nu se trezesc mai repede la realitate (ma refer la oamenii de rand, ca viitorul copiilor lor e in joc, de la politicienii nu se poate avea pretentii, ei traiesc in palatele lor de cristal), chiar nu se stie (dar se poate banui), care va fi situatia Europei in 30 de ani.
Mi-a placut tare mult descrierea despre sistemul lor de educatie, am niste prieteni care vor ajunge in Suedia undeva prin aprilie ( se muta acolo for good) si o sa am ceva informatii bune de transmis. Si imi place stilul lor , pun foarte mult accent pe creativitate, ceea ce la noi lipseste.
RăspundețiȘtergereCat despre domnisoara, imi aduce aminte de o faza pe la inceputul facultatii, cand un nene din Bucuresti a inceput sa injure moldovenii,ca au venit prea multi, ca au luat orasul cu asalt si asmd.. Fatuca fusese indrumata gresit probabil si datorita comportamentului ei a fost data afara. Asa ca nu iti face tu mustrari de constiinta. Daca nu erai tu, probabil mai incolo ar fi fost alta persoana in locul tau :)
IARASI tre' sa-'mpart comentariul in bucati!
RăspundețiȘtergereCe stiu eu (bine!) sa spun este felul in care procedez eu.
Odata cu inaintarea in varsta, doamna mea si eu am devenit mai putin sociabili, astfel incat acum nu prea mai mergem aproape pe la nimeni (si NICI "pe teritoriu neutru" - sa zicem pe la vreo "carciuma", sau la vreun picnic - nu prea mai iesim "cu societatea"), si destul de putina lume ne mai intra in casa (cu exceptia incasatorilor unor facturi, unor meseriasi necesari et caetera ejusdem farinae) - doar cateva persoane pe care le putem incadra (daca largim doar PUTIN categoria) la "prieteni".
Cu drag (din partea noastra) "pe la noi" mai vin DOAR prieteni (sau macar "amici") care au inteles ca la noi sunt bineveniti aproape oricand, chiar si fara instiintare prealabila - dar ca din puctul nostru de vedere au obligatia sa respecte "conditiile si regulile casei": sa nu ne aduceti cadouri cat-de-cat "semnificative" (ca pret) (fiindca nu putem "sa ne revansam" in acelasi fel, si NICI sa ne simtim prost nu vrem); fara "formalisme" (gen adresarea cu pluralul de deferenta, sau ridicatul domnilor in picioare la intrarea / iesirea doamnelor) (dar vorbiti si comportati-va decent si civilizat); sa nu va descaltati (decat eventual - cu acordul nostru - daca va deranjeaza incaltamintea si avem papuci sa ve dam in schimb); sa nu va suparati daca - neanuntandu-ne ca urmeaza sa veniti - atunci cand ajungeti descoperiti ca nu suntem acasa, sau ca "n-avem timp de voi" (indiferent ca dormim, sau este la noi altcineva cu care avem de discutat "in particular", sau avem ceva urgent si/sau important de facut, sau am inceput deja sa facem ceva ce nu putem - sau nu vrem - sa intrerupem); sa nu insistati "sa va intoarcem vizita"; sa nu aveti pretentia ca pt venirea voastra sa ne schimbam "tinuta" comoda in care ne-ati gasit; sa nu "scotociti" - nici macar cu privirea, daca o faceti prea insistent si agasant - prin casa (si cu atat mai mult prin spatiile "inchise" (chiar daca nu sunt si incuiate): debarale, camari, dulapuri, cutii etc) si sa nu va apucati sa ne cititi corespondenta (sau alte inscrisuri) sau sa ne examinati "continutul" telefoanelor; sa nu incercati sa ne impuneti sa facem ceva anume (ce noua "nu ne tihneste" in acel moment) doar pt ca voua "v-ar tihni" (INCLUSIV sa nu incercati sa schimbati programul care eventual este urmarit la TV); sa nu LUATI VOI ce va trebuie, "cereti si vi se va da" (in principiu, daca consideram noi ca putem sa ne permitem); daca va e frig - sau prea cald - SPUNETI, si vom gasi noi CEVA cu care va protejam termic (chiar daca... estetica solutiei nu va fi "pe gustul vostru"); daca se intampla sa nu va servim cu nimic de mancat / baut si va este foame / sete - SPUNETI, si gasim noi CEVA cu care sa va hranim ca sa nu muriti de inanitie la noi pe prag (chiar daca ceea ce putem sa va oferim nu este chiar "gormet" - in cel mai rau caz paine cu ceapa si cu sare si apa*); daca refuzati cele ce ne putem permite sa va oferim (desi NOI le putem "consuma"), ramaneti flamanzi (ceea ce NU inseamna ca nu puteti nici INTREBA daca nu mai este disponibil si altceva).
* In principiu, NU ACESTA este "meniul" oferit (da' nu se stie CE FEL de "timpuri" ne mai asteapta) - dar ESTE cat se poate de posibil (!) ca ceea ce va vom oferi sa nu va placa.
Cei carora aceste conditii si "pretentii" ale noastre li se par exagerate sunt liberi sa nu mai vina pe la noi - ba nici macar sa mai stea ATUNCI nu sunt pedepsiti, daca le displace cu-adevarat atat de mult.
Mie personal (SI doamnei mele, dar nu dansa este "in discutie") mi se pare ca... doleantele noastre sunt decente si civilizate (si ca in principiu cam toata lumea ar trebui sa le respecte atunci cand este in vizita, "tinand de" bunul simt) - si nu vad absolut nici un motiv pt care reguli de acest tip (desigur, adaptate situatiei diferite) nu ar putea fi impuse "AB INITIO" - si apoi aplicate in continuare - SI candidatilor la a fi imigranti - reguli** care in mod normal ar trebui sa se adauge PESTE respectarea intocmai a legilor si regulilor tarii.
RăspundețiȘtergere** Ma refer la reguli speciale pt imigranti, gen (spre ex) este interzisa arborarea drapelului vostru national (cu exceptia vreunor evenimente ale natiunii voastre pe care le sarbatoriti in colectiv, "voi-inde-voi") fara a fi insotita in mod obligatoriu SI de arborarea drapelului "nostru", al tarii voastre adoptive, ambele drapele de aceeasi marime si ridicate la aceeasi inaltime; daca va deschideti vreo afacere, este interzis sa scrieti reclama ("firma") doar in limba voastra, este obligatoriu sa contina si traducerea in limba noastra - sau in engleza - cu litere cel putin pe jumatate atat de mari (ca inaltime si grosime a liniei) si cu culoare la fel de contrastanta cu fundalul ca si textul in limba voastra; etc.
Of Liuta, am impresia ca te-a ajuns viata din urma, parca ai devenit prea serioasa, prea grava, prea multa munca nu e buna!
RăspundețiȘtergerevoiam sa iti urez o primavara frumoasa si mult succes pe viitor. Imi place f. mult cum ai prezentat viata voastra suedeza, obiectiv, clar, senin, cu pasii de viitor. Te felicit pt toate proiectele facute si cele de viitor - si o sa te rog sa le detaliezi: cum ai zugravit, sau cum veti face sera. Scrii frumos, cursiv, si captivezi cititorul.
RăspundețiȘtergereDespre rasism, a trebuit sa plec din Romania sa imi dau seama cat rasism am lasat in urma. Cata lipsa de toleranta si ivnidie pe ceilalti(femeie, moldoveanca, cu copil/fara copil etc). Cu siguranta o sa o intalnesti si de acum incolo, restul vietii tale. Ma bucur pt tine, si te incurajez ca aceste cazuri sunt izolate, si sa nu uiti ca exista o solutie, ai intodeauna o solutie.
Imi pare au pentru povestea cu fata nazista si cred ca sefii tai au procedat corect. Aceste situatii nu trebuie tolerate sau trecute cu vederea. Sper sa nu mai ai parte de asemenea incidente...
RăspundețiȘtergereArakelian, iti multumesc de vizita si de vorbele tare frumoase :) Asta e intentia, sa imi continui acest jurnal public cu povesti si realitati. Ma ajuta si pe mine sa imi contabilizez trairile, experientele, hopurile si bucuriile. Stereotipuri, categorizari ciudate si intrebari aberante legate de tara mea de origine intalnesc si aici, dar pe un alt stil. In 99% din cazuri oamenii isi fac o parere despre mine cunoscandu-ma pe mine, nu din ce au auzit sau vazut la stiri despre tigani si curve din Romania. Iti multumesc de incurajari si te mai astept :)
RăspundețiȘtergereAmy Duncan, intamplarea a avut ceva urmari, din gura in gura unii colegi au aflat ca seful a dat-o afara pentru ca nu imi placea mie mutra ei si pana sa ajunga sa afle adevarul, au avut ceva sentimente nu tocmai placute fata de mine. Dar am avut astfel ocazia sa le spun ca sunt un om care spune intotdeauna direct ce crede, ca eu la munca vin pt a munci nu pentru a ma pupa cu colegii, ca daca ii respect pe toti cei pe care ii intalnesc astept acelasi respect inapoi. Si ca nu ma razbun, dar nici nu las lucrurile nerezolvate. Aceste lucruri le-am spus de fata cu aproape toti colegii, tare si clar. Din acel moment s-a schimbat atitudinea lor fata de mine, acum sunt una de a lor, imi cauta compania, vor sa lucreze cu mine in echipa, etc. Zilele astea am terminat cu nota maxima ultimul nivel din 5 de suedeza, in 1 an si 3 luni, ceea ce mi se spune ca e aproape ireal, imigranti de exceptie termina cam in 2 ani. Si cu treaba asta, mai ales ca am invatat ca nebuna in acelasi timp ce am muncit ca nebuna, le-am castigat respectul colegilor fara drept de apel. Incidente vor mai fi, e inevitabil, dar sper sa am intelepciunea sa trec peste ele ca si pana acum. Iti multumesc de vizita si te mai astept!
felicitari pt evolutia cu limba!! e ceva! Ai toate aprecierile mele - pt mine partea lingvistica e o munca colosala.
Ștergeresi sa mai scrii!! si sa pui si poze!
Ștergere