"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 19 noiembrie 2012

Va cer scuze ca v-am deranjat

In urma unui status ironic de pe facebook, am realizat ca gresesc incercand sa gasesc in oameni ce si cum sunt eu. Si ca ce vad eu ca ironie sau critica constructiva poate fi interpretat ca judecata si rautate. Am avut un dialog cu un om pe care il apreciez pentru umorul nebun si care mi-a zis ca nu s-a suparat pe mine, dar ca am inceput sa ma schimb. I-am raspuns pasional, in stilul caracteristic: "E inevitabil. Realizez ca sunt uneori dura, ironica, dar e asa pt ca nu sunt indiferenta. Tu nu obosesti de atata turuiala fara substanta, glume proaste, isterie dementa? Nu-ti vine sa le futi atator oameni 2 palme sa nu se mai ia asa in serios, sa nu mai fie rebeli fara cauza si mistocari de doi bani? Sa stii ca eram si mai dura si mai rea cand eram acolo, dar de cand vorbesc din alta parte se supara mult mai tare si mai usor oamenii pe mine. Inainte sa ma schimb eu in vreun fel mi-au schimbat altii "incadrarea" si nu inteleg de ce. O sa ma gandesc la asta". Ce mi-a raspuns m-a pus si mai tare pe ganduri: "depinde cum privesti. sigur ca ma supar. dar nu judec. daca vreau liniste, ma dezabonez de la facebook".

Facebook-ul si blogul mi-au ramas cea mai puternica legatura cu Romania, cu limba romana, cu oameni de acolo. Nu tin la legatura asta ca sa ma agat, ca nu mi-e bine aici, ca plang noaptea de dor sau mai stiu eu ce. Tin la aceasta legatura pentru ca Romania, limba romana, oamenii de acolo sunt parte din mine si mi se pare normala relatia, ar fi aberant sa o tai. Prietenii mei buni si adevarati stiu ca parte din prietenia noastra inseamna si critica si tras de maneca. Ca sa lasi pe prietena ta buna sa iasa cu o rochie in 10 culori care o face mai grasa decat e si mai tipatoare ca un papagal, fara sa-i spui decat "vai, esti foarte originala si deosebita!" nu inseamna sa fii un bun prieten, ci ipocrit si rau. Nici sa lasi un prieten sa isi bata joc de el/ea un "partener" care ii face mai mult rau, isi bate joc, umileste, nu e corect din punct de vedere al prieteniei. Pentru mine e doar o scuza comoda si ipocrita sa spui "nu ma pot baga, e viata lui/ei, stie mai bine", cand poate prietenul nu vede tabloul complet sau nu are putere sa se desprinda. Si atunci are nevoie de un ajutor poate mai dur, nu de un pupat pe frunte. Prietenii reali din viata mea stiu toate astea si ne comportam ca atare, cu bucurie reala cand e de bucurat, cu lacrimi si umeri reali cand e de plans, cu palme peste ceafa si urechi deschise cand e cazul.

Dar am creat relatiile astea in timp. Ceea ce nu e cazul in ceea ce-i priveste pe amicii sau cunoscutii de pe facebook, blog, "romani". Si realizez ca nu am dreptul sau caderea de a imi pune mutra aia aspra, dar severa si a incepe sa ii ironizez, critic, dau palme peste ceafa doar pentru ca eu consider ca astea i-ar ajuta. Mi-aduc aminte ca i-am spus la un moment dat unei colege de facultate, care imi era simpatica, desi nu eram mari prietene, ca daca vrea sa scape de acnee e mai indicat sa curete si igienizeze si sa lase pielea sa respire in loc sa acopere cu fond de ten si pudra, care mai mult inrautatesc si imbacsesc tenul. Daca privirile ar putea ucide, as fi moarta acum. Mi-a spus ca ei ii place sa se fardeze, ca prietenul ei o place asa, ca ea nu are o problema si sa-mi vad de treaba mea, sa nu ma mai uit daca nu-mi place in loc sa fac pe desteapta.

Daca mie mi se pare absurd si ridicol cum se cearta diversi intre ei cu stindarde de dreapta sau de stanga, cand Romania nu mai are doctrine si politici reale de ani de zile, poate altora li se par importante si pline de substanta, oamenii aia poate chiar cred ca fac diferenta. Daca mie mi se par naive ridicarile in slavi ale regelui Mihai si familiei sale, poate altii nu mai au altceva in care sa creada. Daca eu consider ca umorul savuros si ironia fina s-au transformat in mistocareala vulgara si hahaiala superficiala, poate altii gusta exact asta. Daca pe mine ma obosesc si deranjeaza isteria si mainile in shold si scandalul si tzatzismele, poate pentru altii sunt un mod de a "ventila" si de a-si lua o pauza de la realitate. Sau poate atat pot, astea sunt asteptarile lor si asta le place. Daca eu consider ca avem de rezolvat problemele trecutului ca sa putem, ca neam, curata si invata si merge mai departe mai usor, poate altora li se pare irelevant trecutul. Eu am aplaudat faptul ca acea invatatoare odioasa a fost prinsa, in sfarsit, ca prin atitudinea ei criminala a nenorocit si frustrat si complexat copii, altora li se pare ca ar fi nevoie de mai multa disciplina si atitudine mai dura, copiii de azi sunt prea rasfatati.

Cel mai usor ar fi, intr-adevar, sa ignor si sa nu mai citesc si sa nu ma mai intereseze ca altii sunt si gandesc altfel decat mine. Probabil ca e timpul sa o fac. Sau macar sa ma abtin din a mai spune ceva, atata timp cat oamenii nu vor sa auda. Voi invata in continuare de la cei care au ceva de spus interesant si nou pentru mine. Si astept critici constructive si de acum inainte. Nu ma ajuti cu nimic daca ma lasi sa ies pe strada ca o petarda, cu haine anapoda si fard prost aplicat, dar ca sa nu imi spui adevarul enervant sau care doare (dar poate ajuta) imi spui zambind: "vai, esti adorabila! Esti deosebita!". Cu mine sa nu va cenzurati, mie imi ajunge cenzura personala. Dar voua, celor pe care v-am lovit, iritat, crititicat, ironizat sau chiar credeti ca v-am judecat, va cer scuze, nu din sentimente de superioritate am facut-o, ci pentru ca asa am crezut eu ca ajut si pentru ca nu sunt indiferenta si nu vreau liniste prin inchiderea mea intr-un glob de sticla. O sa incerc sa nu mai fac, ca doar nu te aprobarea, critica sau interesul meu aveti voi nevoie. Si daca o fac, dati-mi o palma peste ceafa, ca inteleg exact ce e de inteles.

46 de comentarii:

  1. Mai fato da' mai potoleste cu prostiile astea cu scuze si altele... Care este problema, cui nu-i place, te scoate de pe lista sau invers. Eu asa fac, respect parerile celorlalti si ma astept ca si ei sa le respecte pe ale mele... Nu vor sa accepte, pa! I-am scos de pe lista. Si invers daca este cazul. Cand nu mai suport anumite chestii care imi apar pe wall, le dau delete la autori(oare) de pe lista de prieteni. Si viata merge inainte... Fara scuze, pentru ca nu am de ce sa ma scuz. Punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragule, nu e vorba doar de acceptat, uneori am lovit sau deranjat si e necesar sa imi mai cer si scuze din cand in cand. Pur si simplu pentru ca uneori e cazul sa imi mai vad si de treaba mea si atat.

      Ștergere
  2. pe bune de ce iti ceri scuze? ca esti integra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am considerat acum, ca e cazul sa imi cer scuze. Dupa cum am mentionat, cei care ma cunosc intr-adevar nu au nevoie de explicatii pentru gesturile mele, iar tu ma cunosti foarte bine.

      Ștergere
  3. gee iar m-am logat de pe alt nume..sint karma..cine nu intelege well...shit happens

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce scrii tu aici, am patit-o si eu de-a lungul celor cinci ani de Suedia. Mi-am dat seama incet incet ca cei care m-au cunoscut doar virtual, au exact aceeasi imagine despre mine ca si cea pe care o descri tu: de superioritate, ca ma uit si vorbesc de sus, pentru ca locuiesc in afara Ro si "imi permit". Asta se intampla pe un anumit forum romanesc de socializare. Incet m-am retras de acolo, desi inca il citesc...insa nu mai imi bag nasul unde nu-mi fierbe oala, desi nu am facut altceva decat sa incerc sa ajut cu raspunsuri. Mi-a ramas blogul, unde conoscutii mei virtuali imi sunt constant alaturi. Ma mira, la felul in care sunt "apostrofati" altii pe bloguri si ma bucur ca am reusit sa am cititorii mei fideli, unii chiar foarte in umbra.

    Insa vreau sa spun ca cei care m-au cunoscut in viata reala, mi-au ramas aproape. Prieteni din Ro cu care ne scriem emailuri, ne mai "vedem" pe FB dar mai rar si cu care ma vad o data pe an in Ro. Mie imi sunt de ajuns.

    Eu nu sunt adepta criticilor, pentru mine un prieten e cel care imi impartaseste gandirea, care are aceleasi idealuri ca si mine si cu care pot povesti ore in sir despre vrute si nevrute fara sa ne gandim oare ce tema sa mai abordam...

    Poate e totusi momentul sa faci curatenie. In fond, viata ne ajuta sa cernem, usor usor, valoarea. Te pup tare Lia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salmi, dupa cum spuneam, cei care ma cunosc de ceva vreme nu se supara chiar daca uneori doare ce spun. Dar am avut si surpriza sa imi iau o mega karata si un delete si unfriend de nu mi-au crezut neuronii de la un om cu care am impartit mancare, pat, idei, muzici, lacrimi si multe sticle de vin timp de 20 de ani. Surprize-surprize. Te pup si eu tare!

      Ștergere
  5. Auzi, eu te inteleg ca esti suparata si foarte bine ca ai spus ce-ai avut de spus si pe Fb si acum in articol. Pana aici te recunosc, esti Lia aia pe care o citesc si o admir de vreo 2-3 ani de zile. Careia i-am gasit blogul intr-o zi si de atunci nu m-am mai oprit din cautat ce-a mai zis Lia. Dar finalul articolului de azi parca nu-i al tau! Adica cum "o sa incerc sa nu mai fac"??? Adica o sa incerci sa nu mai spui ce gandesti, adica sa nu mai fii tu, o sa incerci sa te schimbi si sa te transformi in altcineva??? Zi-mi te rog ca n-am inteles eu bine. Iuliana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iuliana, asa drag imi e de cum mi-ai scris :) Parca iti si aud vocea: da' ce-ai, madam? :) Voi spune intotdeauna ce gandesc, dar voi fi mai atenta cu generalizarile si cu adresantii. Pot spune ce gandesc si fara sa am neaparat nevoie de o "tinta". Stii cum m-am schimbat? Ca inainte ziceam cu un fel de ura, acum spun cu durere si tristete. Dar in rest nu ne schimbam asa usor :) Numai bine!

      Ștergere
  6. Tu mai trebuie sa tzii cont shi de anumite stari de moment pe care le potzi avea shi tu dar shi ceilaltzi... Lucrurile se vad diferit din locuri diferite, iar echilibrul pe care il aduci scuzindu-te, arata ca ai intzeles cit de rau este sa "judeci" crezind ca tu ai dreptate. Romanii nu sunt educatzi sa accepte shi alte pareri, total diferite de ale lor, din cauza ca educatzia acolo este ca un tunel. In momentul in care ai ieshit de acolo (shi ma bucur ca ai avut curajul sa te rupi asha brusc de bashcalia aia) shi ai ajuns sa te reeduci intr-o societate multiculturala, ai intzeles ca in lumea asta oamenii pot avea shi alte conceptzii de viatza. Hai sa itzi dau un exemplu simplu....
    Romanii sunt innebunitzi sa comunici, daca foloseshti limba romana, corect din punct de vedere gramatical... Nu am spus "cit mai corect" ci "corect". O multzime de frustratzi au impinzit internetul cu websiteuri despre gramatica limbii romane, cratime shi diacritice... cind ei ar trebui sa sara pina la tavan de fericire atunci cind un strain ar incerca sa lege o propozitzie in limba romana (care sa recunoashtem - este o limba aproape imposibil de invatzat, cu doar 22 de milioane de vorbitori in toata lumea). Comunicarea sau incercarea de comunicare nu este apreciata de idiotzii romani care vor sh-uri sau tz-uri corecte.... Te apuca mila vazind cum aceshti penibili ishi urla xenofobiile shi discriminarile fara sa ishi dea seama ca stau pe loc din toate punctele de vedere. Educatzia rigida nu le permita sa faca pashi inainte tolerind iregularitatzi nesemnificative. De asemenea, aceeashi educatzie mentzine romanii intr-un con de umbra. Astazi, tu ai privilegiul ca matur, sa invetzi cum sa te comportzi printre straini umar la umar cu copiii, descoperind cit de dificil, dar shi fascinant, este sa itzi reajustezi intregul comportament....
    Atit postul cit shi comentariile tale de mai sus, arata un alt om, schimbat mult in bine, echilibrat, ce poate intzelege efectele actziunilor sale in ansamblu shi nu pe cm²....
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gresesti intr-un aspect foarte important: eu nu sunt un alt om si nici nu m-am schimbat in vreun fel, eu nu cred ca SUNTEM asa si pe dincolo, ci ca DEVENIM cumva in diferite contexte si situatii. Devenisem agresiva, incisiva si chiar agresiva in contextul salbatic, isteric, agresiv, acum am devenit calma si impaciuitoare pentru ca actualul context este de asemenea natura. Eu am inteles intotdeauna ca oamenii pot avea si alte conceptii despre viata, eu cu superficialitatea si mediocritatea aveam probleme. Dar ele exista oricum, nu e treaba sau datoria mea sa schimb mentalitati sau sa imbunatatesc caractere, nu la modul fortat, agresiv sau ironic. Eu imi vad actiunea ca pe o detasare pur si simplu.

      Ștergere
    2. jocker12, mie imi face impresia ca dumneata faci o confuzie.
      Eu sunt unul dintre cei "obsedati de corectitudine" gramaticala si ortografica (in ciuda faptului ca nu folosesc diacritice - decat in cazuri exceptionale, pt a nu ingadui intelegere gresita - si ca unele - ANUMITE - reguli gramaticale / ortografice imi permit sa le incalc (cu titlu regulat) CUNOSCANDU-LE), dar aceste pretentii le am: 1. (IN PRIMUL RAND) de la mine 2. De la "ai mei" cei care imi sunt dragi si despre care STIU ca au invatat, stiu si pot - mai trebuie sa si vrea si sa fie atenti 3. De la profesionistii limbii (scriitori, crainici, reporteri, actori, traducatori, profesori, avocati, preoti, specialisti in comunicare, PR etc) 4. De la elevii de gimnaziu / liceu care numa' ce-'nvatasera respectivele reguli, si MACAR ATUNCI sa le stie... 5.De la cei care au EI de la ceilalti pretentii de corectitudine gramaticala si ortografica
      Prin contrast, pretentiile mele sunt mult mai putine (si mai putin... intense) de la romani cu o educatie (formala) deficitara, subreda, sau prea putina (sau inexistenta), si cu atat mai mult sunt... ingaduitor cu romanii cu alta limba materna (motiv pt care - spre ex - pe Marco Bela il apreciez in mod deosebit (pozitiv) din acest pdv, in ciuda ACCENTULUI sau intens el vorbind o romana fara cusur, spre deosebire de multi colegi romani de-ai sai). Din perspectiva mea, nici nu mai poate fi vorba despre pretentii de corectitudine* (de orice fel) de la strainii care si-au dat osteneala sa ne invete limba ("de larga circulatie internationala" :D ), singura mea doleanta fiind ca ei sa se exprime in asa fel incat eu sa inteleg corect ideile pe care vor ei sa mi le transmita.
      * O exceptie notabila o reprezinta strainii care cer EI sa fie corectati, pt a invata limba romana cat mai bine.

      Dealtfel, nu inteleg cu ce ocazie te-ai ales dumneata cu aceste conceptii furibunde asupra pretentiosilor in privinta corectitudinii exprimarii in limba romana, atata vreme cat dumneata insuti scrii intr-o limba romana foarte corecta (cu toate "sh"-urile si "tz"-urile dumitale).

      Lia, CEVA dreptate are si dumnealui: poate ca nu te-i fi schimbat dumneata prea mult "pe dinauntru", dar modalitatea de manifestare, de exprimare, ti s-a schimbat (lent, treptat, dar sesizabil). (Daca nu crezi, citeste consecutiv trei-patru articole ale dumitale de acum si apoi citeste trei-patru articole de acum (sa spunem) patru ani, si vei vedea / simti pana si dumneata diferenta.)

      Ștergere
    3. Lia... romanii trebuie sa ishi schimbe fundamental educatzia... dupa cum vezi in jurul tau, o educatzie normala, cu valorile corecte shi comportament corect, formeaza nu numai o societate normala, ci chiar o societate ce este capabila sa vindece emigrantzi inraitzi cu agresivitate... Sthiu cum in rom, mai devreme sau mai tirziu eshti invatzat shi nevoit sa acceptzi ca, la orice "palma" primita de la viatza trebuie sa raspunzi cu o alta palma data celor care te-au ranit... Conceptul este fundamental greshit - "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" - deoarece nu va produce nimic altceva decit mai mult conflict... In primul moment in care ai ales sa itzi ceri scuze, asha cum s-a intimplat cu acest post, chiar daca ai sau nu motive sa o faci, ai ales total impotriva instinctelor romaneshti idiotic-distructive....
      Chiar daca afirmi ca este contextual, dupa cum vezi, shi altzi comentatori imprejur au realizat schimbarea.... Interesant este ca acum, totzi romanii cu care interactzionezi vor avea ocazia sa intzeleaga shi sa reflecteze (sper ca nu le acord prea mult credit aici :)) asupra abordarii defensive a vietzii in loc de cea agresiva. Cred ca este o problema de linishte interioara shi de intzlepciune pina la urma.
      Ai ales sa te detashezi... hai sa alegem un reper fundamental... cind tzi-ai luat bilet de Suedia... Insa atunci itzi doreai sa iei taurul de coarne shi poate sa aratzi ce istetzi, fascinantzi sau inteligentzi sint romanii... ceea ce nu este adevarat, ca sa pastram proportziile... Romanii au o frustrare bolnavicioasa despre propriile destine, amestecind trecutul cu prezentul, albul cu negrul shi binele cu raul.
      Nu ai tu timp sa filosofezi retrospectiv la cit de mult te-ai schimbat shi cred ca cei mai in masura sa itzi spuna despre asta ar fi cei foarte apropiatzi....

      Ștergere
    4. @VictorCh - In mod normal nu folosesc blogurile ca sa deschid discutzii inutile cu comentatorii ale caror valori pot fi cu totul diferite.... Asha ca Lia, cu acordul tau, am sa raspund cit mai scurt shi la obiect.
      Obsesiile vin din interiorul sufletelor tulburate shi sint energii care consuma individul cu totul shi cu totul inutil. Aici nu discutam de Marko Bela?!?!?!?!?!, ci de o amestecare cretinoida a turmei, care vrea respectarea regulilor la nivelul absurd. Pai una este sa bagi un cometariu scurt shi rapid pe blog de pe telefonul mobil sau de pe laptop, shi alta este sa te prezintzi la doctorat, sa scrii o carte sau un document oficial. Fiecare dintre noi a mai trecut pe lumina rosie la semafor (chiar daca este cu totul shi cu totul nerecomandat, anumite conjuncturi o mai permit)... Evident ca nu intotdeauna tzinem furculitza cu stinga shi cutzitul cu dreapta... Normal ca mai exista oameni care ishi pastreaza palariile pe cap cind intra intr-o incapere sau cind saluta doamnele din jur.... Amanuntele astea ar fi trebuit invatzate la fel cum gramatica, sau chimia anorganica, trigonometria sau geometria analitica ar fi trebuit insushite la timp....
      In viatza (shi am invatzat asta in afara rom) este mult mai important, intre oamenii obishnuitzi ce vorbesc aceeashi limba sau limbi diferite, sa incerce sa comunice intr-un fel, orice fel.... Evident ca vorbitorii altor limbi vor cere sa fie corectatzi, dar asta nu inseamna ca totzi cei din jur trebuie sa fie "obsedatzi" de gramaticile fine shi de punctuatziile (chiar imposibile ale limbii romane) algoritmice ale curajoshilor. Ajungind la "on-line" lucrurile ramin la fel.... Fondul subiectelor este infinit mai important decit orice derapaje ce pot fi cauzate de o multitudine de factori arbitrari (tastare rapida dar lipsita de precizie, baraje lingvistice, lipsa de concentrare....). In rom, "obsedatzii", in loc sa fie multzumitzi ca mai exista limba romana (deoarece apar din ce in ce mai multe neologisme, cele mai multe in domeniile tehnice), au o atitudine agresiva sau bashcalioasa la adresa celor care greshesc.
      Astfel nu ar trebui sa mire pe nimeni de ce rom este o tzara sufocata de extreme absurde, iar pe indivizi ii roade mai tare despre capra vecinului, in loc de eshecurile proprii.... Este clar ca, atunci cind "obsedatzii" nu mai au argumente pentru o discutzie echilibrata, civilizata shi la obiect, recurg la penibilitatzi de genul "nu te vezi cum aratzi?", sau "nu auzi ca nu potzi vorbi corect romaneshte?", ceea ce arata un nivel de comparatzii prin asimilare la limitele prostiei acceptate.
      Am impresia ca imi scapa mie ceva, dar nu am intzeles inca.... Unde este confuzia? (presupunind corect ca postasem o generalitate, valabila firesc pentru majoritatea turmei)....
      Multa bafta cu limba românã !

      Ștergere
    5. Victor si Joker12, trebuie sa va spun ca eu sunt undeva la mijloc intre opiniile voastre legate de folosirea limbii romane. Ma lovesc brutal "vreau decat un pic"-urile, de exemplu, le consider o maltratare a limbii. In acelasi timp, ma irita si pocnitul extrem de rapid si sufiecient "corect in limba romana se spune inima nu imina" (am scris de cateva ori asa, e probabil un reflex de a gresi repetat anumite cuvinte) sau datul cu oameni de pamant ca au sarit o cratima, cand daca ai privi in ansamblu un comentariu scris pe facebook/blog, ti-ai da seama ca e o eroare de tastare, nu o greseala gramaticala. Eu am invatat de la niste englezi, americani si suedezi cunoscuti si cu care am discutat pe acest subiect ca pentru ei conteaza sa te faci inteles. La facultate, unde se asteapta un nivel academic de la noi, nu este valabil si mi se pare firesc. Sunteti doi comentatori pe care ii apreciez prea tare ca sa vad ca incontrati. Nu e cazul.

      Accept cuvantul "schimbare personala" in acceptiunea de "evolutie, modificare comportamentala". Eu imi analizez tot timpul felul de a reactiona, modul in care ma exprim, nu din narcisism, ci tocmai pentru ca ma intereseaza cum "m-am schimbat" in timp, context, situatie. Daca mi-ati citi de la inceput textele (eu am facut-o), la inceput e o anumita superficialitate (eram la inceput, abia descoperea scrisul "public", dar nu aveam feedback), apoi o anumita vulgaritate (incepusem sa "prind" public si cuvintele tari pot atrage anumiti oameni), ajungem la cea mai vizibila trasatura a multor texte de dinainte sa plec din tara: ironia si umorul (explicatie contextuala: a face haz de necaz, folosirea umorului ca arma impotriva senzatiilor reale de exasperare, frustrare, neputinta). Comentariile dure si pline de pasiune din sfera politica le-am transformat in pamflet - mi-am creat un alter-ego amanta blonda de politician care scrie pagini de jurnal - cand a vorbi serios incepuse sa doara prea tare. Acum nu mai scriu cu acelasi tip de umor si ironie, dar nu mai am de ce ma apara. In schimb am de gand sa o reinviu pe amanta blonda de politician :) Schimbarile de care vorbim sunt contextuale, evolutii (pozitive si negative) in timp, e normal sa nu abordam diverse subiecte diferit in ani de viata diferiti.

      Ștergere
  7. BRAVO! Acum ai ajuns cu picioarele pe pamant :) se pare ca nu esti asa de REA :::))) Simt ca ceva nu este in ordine cu tine si ca nu iti prieste 100% Suedia :) Anonimul de mine este Sorin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimul Sorin, presupun ca pana acum am fost cu picioarele in buzunar? Rea nu am fost niciodata si nici nu am vrut sa par asa, probabil m-ai perceput gresit. Se pare ca ma cunosti foarte bine si aprofundat daca iti permiti sa "simti" ca nu ar fi ceva in ordine cu mine si ca nu imi prieste 100% Suedia. Cu riscul sa te dezamagesc, simti total eronat. Si nu, nu m-am ascuns niciodata cand nu au fost lucrurile perfect roz, deci nu ma apar cu o negatie, ci pur si simplu te contrazic permitandu-mi sa ma cunosc si simt ceva mai bine si mai aproape de sursa :)

      Ștergere
  8. Vulpito, o sa treci si prin alte experiente si o sa continui sa te schimbi. Daca as avea timp de pierdut si m-as apuca sa citesc ce am scris pe blog acum 3-4 ani cu siguranta ca nu mi-ar pica bine; nu numai ca m-am schimbat, dar acum inteleg mai multe decat in trecut.
    Nu poti ramane asa cum erai acasa, vezi lucrurile de pe celalalt mal, din alta perspectiva. Io am renuntat de mult sa mai comentez despre situatia din tara: nu mai sunt la curent cu atmosfera zilnica si nici nu intereseaza pe nimeni ce am eu de spus. Cei de acolo sunt foarte sensibili, critica ii supara si nici nu le trece prin cap ca ar putea gresi in vreun fel; noi, cu blogurile noastre, nu vom schimba nimic; majoritatea celor de acasa sunt fascinati de ce li se serveste la televizor, nu de parerile bloggerilor. FB nu este exact locul unde poti avea un schimb de idei cu substanta, ci cu totul altceva.
    Blogul tau este foarte interesant, cu sau fara critici la adresa celor de acasa, oricum ai lucruri interesante de spus; decizia iti apartine numai tie; de unde privesc io, pari a fi luat decizia corecta ( eu asta fac: despre Romania numai de bine si daca voi mai continua blogul va fi doar despre alte subiecte, care ma intereseaza).
    Pup xxx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, eu continui sa cred ca nu m-am schimbat esential, ci doar m-am mai maturizat, am mai acumulat expriente, am schimbat mediul, etc. Dar eu cred, pe de alta parte, ca si cu blogurile, postarile de pe facebook, comentariile de pe forumuri influentam foarte mult, in bine sau in rau. Eu am gasit foarte multe informatii si opinii interesante, noi, care m-au pus pe ganduri, mi-au stimulat imaginatia, atat pe bloguri cat si pe facebook. Romania va ramane (sper eu) intotdeauna un punct de interes pentru mine, un interes viu, nu doar ceva de privit de pe margine, pasiv. Te pup si eu!

      Ștergere
  9. Lia, acu' incep sa nu te mai inteleg eu - si sa ma infurii.
    Da, ai dreptate in ceea ce spui - atunci cand este vorba despre colectivitati in care prezenta dumitale alaturi de altii este (quasi)inevitabila: la serviciu si la scoala (cu colegii), la spectacole si evenimente oficiale, in mijloace de transport in comun (sau in deplasarile per pedes) - sau (in mediul virtual) pe vreun forum sau in comentariile pe alte bloguri / saituri care nu iti apartin, unde esti si dumneata oaspete (atat fata de ceilalti oaspeti cat si MAI CU SEAMA fata de posesorul / autorul / administratorul blogului / saitului).
    In optica mea insa, NU mai ai dreptate atunci cand te referi la propriul dumitale domiciliu - sau (in EXACT acelasi fel) la saiturile dumitale proprii (indiferent daca te referi la blog, la pagina de FaceBook sau la alte variante): aici democratia isi suspenda actiunea si dumneata esti (ar trebui sa fii) stapanitor atotputernic, despot (nu neaparat rau, dar autoritar), factor de decizie, persoana care stipuleaza conditiile si care stabileste regulile pe care toti ceilalti trebuie sa le urmeze / respecte (si SINGURA care - teoretic - ar trebui sa aiba dreptul sa le incalce, fiecare asemenea "incalcare" trebuind sa fie considerata drept o modificare (temporara sau definitiva, dar tacita) a regulii respective).
    Da, este recomandabil sa te comporti (si pe blog cu cititorii / "comentatorii", ca si acasa cand ai musafiri) cuviincios cu "restul lumii" (cu fiecare reprezentant al ei care se poarta cuviincios), dar OPINIILE nu ti le poate ingradi decat eventual grija dumitale de a nu rani pe altcineva - sau teama de a nu-ti pierde "clientii" (de acest din urma aspect MIE - in locul dumitale - NU mi-ar fi frica).
    Scrie, fato, ca intotdeauna, la fel cum ai facut si pana acuma - si va fi bine. Supararea cate unuia ar trebui sa te faca sa analizezi evolutia situatiei in acel caz concret, nu sa-ti schimbi la modul general modul de abordare al vietii...

    Daca insa INTR-ADEVAR te hotarasti "sa ignor si sa nu mai citesc si sa nu ma mai intereseze ca altii sunt si gandesc altfel decat mine" - sa stii ca incet-incet (si cu parere de rau) pe mine "ma pierzi de musteriu".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil trebuia sa continui, "cel mai usor ar fi sa ignor ..., dar nu o voi face. In schimb, voi fi un pic mai atenta la generalizari si acuze sau judecati de valoare". Voi scrie in continuare ce si cum gandesc, am opinii pe care simt ca e cazul sa le impartasesc cu altii. Simt nevoia sa fiu un pic mai atenta nu ca sa nu-mi pierd clientii, ci pentru a dovedi real ca imi pasa de altii. Asa cum am reusit sa renunt la vulgaritati care poate dadeau culoare unor texte, dar nu ma reprezentau ca om, tocmai pentru ca cineva la a carei parere tin mult mi-a atras atentia delicat, tot asa voi incerca si acum sa imi modelez scrisul si opiniile sa spun ce am de spus, dar fara sa dau diagnostice brutale sau sa pun etichete general valabile.

      Ștergere
  10. LiaRebelia, esti vie, foarte vie, cateodata copilaroasa, rareori colturoasa, lucida, calda, atenta. Pragmatica in cea mai idealista varianta.
    De ce n-ar trebui sa deranjezi pe nimeni? De ce scuze?
    Nu ne mai cocolosi, avem dreptul sa ne consideri parteneri egali in rang, cu dreptul de a fi sau nu de acord cu tine. Si ingrozeste-te de ziua in care am putea ajunge, iara, in unanim si absolut acord...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se inteleg multe printre randuri, sper eu. Si cei care au ochi sa vada, vor intelege. Ceilalti vor intelege ca "si-a cerut aia scuze, nu mai e asa grozava" etc etc. Si cu ocazia asta se vor cerne. Despre detasarea de acestia din urma vorbesc eu. Pe cei din urma i-am "deranjat", pe cei dintai i-am zgandarit, i-am pus pe ganduri, i-am provocat la discutii constructive, cel putin asa sper eu. Si lor nu trebuie sa le cer scuze decat ca scriu cam rar :)

      Ștergere
    2. pe undeva sunt tare gelos, bag seama ca nu-ti ajunge iubirea mea, ai vrea sa te iubeasca toata lumea, io nu vreau sa-mi impart iubita cu nimeni!

      P:s sa nu dramatizam, mai bine un cintecel sa cintam si-un pahar de vin sa bem!

      Ștergere
    3. Tu ar trebui sa te concentrezi pe faptul ca eu doar pe tine te iubesc, cati ma iubesc pe mine e nerelevant :) Azi am facut o vizita la gradinita unde incep luni practica, doua saptamani cu 18 copii de 1-2 ani. Maine cred ca bag mai mult de un pahar de vin, ca am nevoie de intaritori seriosi :)))

      Ștergere
  11. Hej! Salmi, eu nu te cunosc decit virtual, dar nu am imaginea aceea despre tine :). Salutari amindorura (adica si Liei).

    RăspundețiȘtergere
  12. Io... ca unu' care am citit tot ce-a scris Lia "dălanceputlasfârșit"... nu văz unde-i pricina situației.
    Lia... așa cum văz io... e tot aia; același om, vreau să zic.

    Că gândește mai "suedez" când și când?
    Așa, și? Personalitatea omului nu se schimbă... ce se vede... aia este!
    Că te adaptezi la situația curentă?
    Păi... normal, nu? Cum dreaq' altfel...

    Chestia e că... "românii" nu acceptă ideea că există și alte moduri de gândire.
    Nu ești ca noi?
    Apăi... se cheamă că ești contra noastră, ești CÎH, alea.

    ________________________________

    Acuma... eu nu că zic, da' vreau să spun că nimeni n-a remarcat ironia a 2 posturi
    alăturate: ăsta la care comentez, și ăla cu Herta Muller/muzeul Nobăl, alea - mai jos pă firu' legendii.

    Topicul e similar, personajele sunt schimbate.
    Da' piesa e tot aia.
    E ACELAȘI LUCRU, TOVARĂȘI ȘI TOVĂRĂȘOAICE!

    Nește "români" s-au scandalizat că o nemțoaică (și o suedeză adoptată) au tupelul să își dea cu
    părerea despre teritoriul carpato-danubiano-mioritic. Cultură, comportament, politică, ce-o mai fi acolo.

    Hauzi, Lio?
    Hai să zic cum văz io treaba:

    Sunt 2 feluri de români care pleacă de-acasă: ăia care cară ce-i mai bun cu ei (alde țiganul neamț, Costel, tu, alții)...
    și ăia care cară ce-i mai rău.
    Nu fă confuzie de categorii.
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blegoo, eu iti multumesc de-adevaratelea si foarte emotionata ca ma citesti de la inceput, e mare lucru! Durerea mea cea mai mare, si din cauza asta am simtit ca e cazul sa fac un pas in spate si sa cer scuze, ca la ironii nu mai reactioneaza oamenii cum ar trebui, este ca m-am socat cat de mult si-au putut pierde oamenii umorul, o chestiune care ajuta mult la sanatatea mintala. Inainte gandeam la fel, dar in afara de cativa hate-eri care ma considerau otrava, cu restul oamenilor aveam discutii si contraziceri constructive. Acum mi se arata obrazul, la modul "ma gandeam cand o sa incepi sa faci pe desteapta de la distanta". Sunt CÎH, vorba ta :)))

      Ștergere
    2. Nu esti "CÎH" - poti eventual sa fii "CÂH"! :P :lol:

      Ștergere
  13. Ai procedat corect. De cele mai multe ori diplomatia isi cantareste greutatea-n aur.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lio... nu-i mare scofală; dacă citeam prostii/aiureli/pisicuțe/poezele... normal că nu pierdeam timpu'.
    Dar zic (ca unu' care-am citit TOT):
    Tu tot aia ești... aia de la-nceput.
    (mai puțin că scrii mai rar acuma... da' io înțeleg :) )
    Vorbesc serios, nu fac 'șto.

    În mod normal... n-aș fi zis nimica... (tu ai destui prieteni pă păienjeniș)...
    da' prea a fost alăturea postu' unde o apărai pă Herta cu ăsta unde-ți ceri scuze.

    În mintea mea... cam pentru aceleași motive.
    Amuzant, deci.
    Na simțu' humorului și ironie! :)

    Aștept să iei și tu premiu' nobăl ăla... ca să scriu IO despre "dujmanii" tăi... :))))))))
    ..................................
    Acuma, să cităm, că tu nu vrei să recitești :) :

    "...Aș vrea să văd mutrele ofuscaților de ce voi scrie mai jos. De fapt, nu aș vrea, că, sinceră să fiu, dacă înainte nu mă atingeau prea tare, acum nu mă mai ating deloc. Dar știu că vor fi mutre, că doar cunosc marfa ..."
    http://liarebelyell.blogspot.com/2010/11/printre-picaturi.html

    "...scârbă totală, venită din rărunchi, nu am putut să le adresez nici măcar o înjurătură. Dar m-a marcat faza. Ca peste două zile să văd la știri (a naibii întâmplare, nu mă uit niciodată, că nu înțeleg, nici de atentat nu am aflat decât a doua zi de la Adriana) ceva cu Polis, mâini întinse la metrou, o hârtie pe care am descifrat din suedeză 23 rumänska utvisas.

    Dar noi vrem să fim parte din prima categorie. Vrem să învățăm, să tragem, să ne luptăm și da, chiar cred că..."
    http://liarebelyell.blogspot.com/2010/12/de-prin-hatisurile-emigrarii-suedeze.html

    "...Pentru mine 2010 a fost, de fapt, anul în care am realizat câți oameni minunați am în jur, mai reali sau mai virtuali, cât de multă lume îmi dorește binele, câți oameni mă iubesc. A fost anul..."
    http://liarebelyell.blogspot.com/2010/12/la-multi-ani-fiti-fericiti.html
    ..................................
    Astea le-ai scris tu, nu eu.
    Dacă mă duc mai jos 2 ani... scot citate similare; d-aia am zis că tu nu te-ai schimbat.
    Dreptu' tău... să ceri scuze reale ori retorice - n-o să mă vezi pe mine că latru la astea;
    da' am zis că e cazul să mârâi pe temă.
    Că unii poate interpretează greșit, almanahe-gen; nu da atenție... ăia nu contează.

    Ăia... sunt brigada "...Io-te băh, la aia... spală pă jos în suedia și ne zice nouă ce și cum..."
    Vrei să defilezi cu ei?
    ..................................
    :)
    ..................................
    Aha... așa credeam și io...
    ..................................

    Astea fiind zise... am epuizat cota de comentat pă anu' ăsta... mai latru la anu'.
    Da' o să continui să amușin/citesc - că e la liber... democrație, ce dreaq'!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  15. pan ala urma d c sa te scuzi?!! esti o fata citita si este o placere sa citim postarile tale

    RăspundețiȘtergere
  16. Mie mi se pare corect cum ai procedat. Nu cred ca e nevoie de scuze. Cine intelege intelege, cine nu, sa fie sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna dimineata.Sunt Mihaela si vreau sa va cer ajutor pt o familie care din cate am inteles a mai fost ajutata de voi. Acum cred ca au foarte mare nevoie de sprijunul nostru acesti copii care si`au luat prea din timp viata in maine pentru as rezolva problemele.Este vorba de fam Vasilache avand in vedere ca mama lor a plecat si ia lasat doar cu tatal care lucreaza cu ziua pe unde apuca sa ii itretina,Cred ca putem face ceva sa ii ajutam acum de Sf Craciun! Fetele au nevoie de rechizite scolare,incat si haine si incaltaminte. Mai au si un fratior care si el merge la gradinita!Acum in postul Craciunului hai sa ii ajutam si pe ei cu ce putem..Eu le`am mai trimis uneori pachete dar foarte rar pt ca am si eu probleme familiale.. Fetele au 17, 15,13 ani iar baiatul 5. Va rog din suflet sa nu uitam ca macar acum putem oferi putina bucurie unor copii! Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, din pacate eu nu mai sunt in tara de 2 ani si ceva, nu am cum sa ma mai ocup in Romania de ce faceam inainte. Mai trimit din cand in cand ajutoare (ceva bani, ff rar pachet) unei singure familii, care a pastrat cu mine legatura. O sa incerc sa scriu aici pe blog, dar nemaiavand cum sa verific adrese si cazuri, nu prea imi vine sa fac publice anumite chestiuni. Nu stiu dacafam. Vasilache mai are aceeasi adresa, si cu posta era f greu sa ajunga pachete la ei, ultima data s-a dus un prieten la ei, ca avea treaba prin zona. Nu mai intru pe mess ca sa putem vorbi, asa ca daca ai mai multe detalii, scrie-mi tu un mail. Adresa mea e lia_stoica@yahoo.com

      Ștergere
  18. Ma scuzati dar am uitat sa va las o adresa la care putem vorbi Mihaelaneagu330

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga Lia, Ai primit mail meil meu?

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar si sa distribuiti pe facebook despre fetita mea Leontina Nicoleta Calin
    Mai multe detalii le gasiti pe :http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
    Astept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail leontinavioleta@yahoo.com
    Va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  21. Salutări de la Oana din Zagreb :) Pe scurt că n-am timp, mă muncesc capitaliștii ăștia ceva de speriat :)

    1. eu mă schim, tu te schimbi, noi ne schimbăm, eu zic că e de bine :) sănătate multă celor încremeniți în proiect :)

    2. am pățit-o și eu și cred că au mai pățit-o și alții să fie spurcați că au îndrăznit să comenteze ceva de România de la distanță - cică dacă nu trăiești la Pitești, București sau Ploiești nu ai, dom'le, de unde și cum să știi și, drept urmare, părerile tale îs E-RO-NA-TE :) Io m-am detașat, desprins și învățat să-mi țin gura și mi-e mai bine așa. O să urmăresc cu atenție tu ce-o să faci :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hallooooo, madam, ce surpriza placuta! Draga mea, nici eu n/am timp ca ma rup socialistii astia cu cat am de invatat, plus practica la niste bebei adorabili, plini de muci si altele, basca dat la zapada de ne-am rupt spatele :)) Io nu o sa imi tin gura, ca am si alte metode de a spune lucruri, nu neaparat direct cu barda :) Pupez tare si numai bine!!!

      Ștergere
    2. Oana, din perspectiva MEA (proprie), comentariile si exprimarea opiniilor si parerilor (atunci cand sunt si argumentate - SAU precizate a fi doar opinii personale) referitor cam la ORICARE subiect (si CU ATAT MAI MULT referitor la patria noastra a tuturor) este in regula - eu am o problema cu exprimarea VOTULUI romanilor stabiliti in strainatate: nu mi se pare tocmai corect sa poti sa-ti exerciti autoritatea (participand la alegerea forurilor de conducere ale tarii) atunci cand acea autoritate nu este insotita indeaproape si de reciproca ei - responsabilitatea (adica atunci cand cel care voteaza este implicit pus la adapost de urmarile concrete, practice, ale votului sau, nefiind nevoit sa traiasca sub diriguirea autoritatilor la a caror alegere a contribuit).
      Scurt: nu mi se pare corect sa hotarasti TU cum sa traiesc EU (tu neparticipand la aceleasi conditii de trai).

      Ștergere
    3. Victor, ce legatura are aici votul? Si, mai ales, de ce ii spui astea tocmai Oanei? Dar daca tot ai deschis subiectul, hai sa iti spun cum privesc eu. Sunt romani stabiliti in strainatate, cu cetatenia tarii respective, care intr-adevar, nu mai au nicio treaba cu ce se intampla in Romania. Dar ce faci cu cei care au rezidenta in alta tara, dar cetatenia este romaneasca, au poate o casa pe care platesc impozit in Romania, au treaba cu ambasada si functionarii de la ambasada, platesc taxe catre statul roman cand cer informatii sau acte, trimit o gramada de bani in tara? Marea problema a romanilor din strainatate care voteaza pentru Romania a aparut brusc in 2009, cand de-aia cica a castigat Basescu, ca l-au scos voturile capsunarilor. Pana in 2009 nu avea nimeni nicio problema cu ei.
      Eu am alta problema. Mama mea s-a mutat din sectorul 6 cu schimbare de domiciliu in buletin in 2001. In 2009 era inca in listele de la sectorul 6, dar si in alea din sectorul 1 unde locuieste. Asa se fac fraudele majore, din punctul meu de vedere.
      Nu zic ca e obligatoriu sa voteze cei din strainatate, dar hai sa se faca si o distinctie clara si reguli concrete. Eu nu ma duc la vot pentru ca mi-ar lua juma de zi dus intors, iar pe vremea de aici, cu autobuze care nu circula, nu m-as duce decat daca ar fi sa o votez pe mama. Dar poate ca altii vor sa voteze, ca dreptul lor, ca familiile le sunt in Romania, ca poate si ei se intorc peste 2-3 ani acolo.

      Ștergere
  22. 1. Scuze, intr-adevar am "deraiat" de la subiect.
    2. Nu intentionat anume Oanei, ci pt ca subiectul comentariului ei a declansat in creierul meu acea (inexplicabila, ca de obicei) asociere de idei care mi-a... impus comentariul.
    3. Si cetatenii straini platesc impozit imobiliar daca au o casa in Romanie, si ei platesc taxe consulare daca au treaba cu autoritatile romane din strainatate - si asta nu le da drept de vot in tara (nici macar daca aduc / trimit sume mari de bani).
    (Nu stiu CE relevanta are dpdv electoral problema banilor si a contributiilor si taxelor respectivilor indivizi, eu n-o ridicasem nicicum si NICI nu vad vreo importanta a acesteia - decat eventual daca se intentioneaza trecerea la votul censitar = sistem de vot in care dreptul de vot (si numarul de voturi atribuit unui alegator) depind de averea acestuia.)
    Eu ma legasem exclusiv de faptul ca romanii din strainatate pot (la limita) sa voteze linistiti vreun for de conducere despre care SE STIE (anticipat) ca intentioneaza sa puna in practica vreo oarecare aberatie (sa zicem - care sa intentioneze reducerea poverii asupra fondului de pensii prin lichidarea fizica a pensionarilor prin reducerea drastica a pensiilor si/sau prin neacordarea decat cu mare parcimonie catre aceasta categorie de cetateni a dreptului la ingrijire medicala gratuita) stiind in mod pertinent si corect ca ei (si "ai lor", daca-i aduc si pe acestia la ei in strainatate) nu vor fi nevoiti sa si suporte urmarile negative asupra lor insile ale votului pe care l-au exprimat.
    In principiu, n-as avea nimic impotriva votului unui roman aflat in strainatate daca acesta s-ar intoarce in tara (pt a suporta urmarile votului sau) in urmatoarele L luni dupa vot (sa zicem - o jumatate de an, ca sa aiba vreme trei ani jum'ate sa se caiasca daca a facut alegere gresita), dar nu si a unuia care nu se va intoarce in tara - asa cum scrii la sfarsitul comentariului - inca ani si ani de zile; DAR - e greu de decelat cel care SE SI INTOARCE in tara de cel care in principiu ar avea (sau N-AR avea) aceasta intentie, dar n-o si concretizeaza, astfel incat sunt de parere ca ar fi corect sa voteze doar cei care in mod quasi-inevitabil vor si suporta urmarile votului lor. (Certitudinea absoluta nu vad CUM ar putea fi atinsa fara a limita dreptul unui votant la emigrare / expatriere - temporare sau definitiva - ulterioara exprimarii votului.)
    Si intr-adevar, MIE nu mi-a venit in minte limitarea acestui drept al romanilor din strainatate decat DUPA ce am avut dovada CAT de influent este votul lor si CAT de vatamatoare poate fi urmarea acestuia.
    4. Si sa facem distinctie clara: eu n-am nimic impotriva capsunarilor - sau a altor cetateni romani stabiliti (cu orice titlu) in strainatate - (anume a persoanei acestora) ci doar impotriva dreptului acestora de vot "in tara"; in schimb, n-as avea absolut nimic impotriva daca acestora li s-ar acorda (de catre tara "adoptiva") dreptul de a vota in circumscriptia electorala (din strainatate) in cadrul careia isi duc traiul (pe parcursul urmatorului mandat de acolo), suportand astfel urmarile practice ale votului lor. Cunosti vreun asemenea caz?
    5. Da, crearea de "oportunitati" de "trisare" la vot este o problema grava - da' se pare ca democratiile consolidate nu au nimic impotriva ACESTUI aspect al incalcarii democratiei / drepturilor, libertatilor si indatoririlor democratice ale cetatenilor.

    RăspundețiȘtergere
  23. nu este cazul sa te scuzi, este o tara libera si fiecare are dreptul la opinia proprie

    RăspundețiȘtergere
  24. Ca sa intru in joc...scuzele au fost acceptate

    RăspundețiȘtergere