"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 15 februarie 2012

Diverse disparate II

¤ Ma irita ca nu mai am timp ca altadata sa scriu mai des, mai ales ca as avea despre ce. Dar uite va povestesc pe scurt programul meu, nu ca sa ma plang, ci ca sa ma explic un pic. Lunea, miercurea, joia si vinerea lucrez jobul cu curatenie, impachetat, igienizat dupa incendii si alte nenorociri. Slava Domnului ca a fost de munca, am avut din ce plati facturi. Plec dimineata la 5 jumate de acasa, ma intorc seara la 5 jumate. Martea am copii la gradi si scoala, cu care fac limba romana. Pana acum 2 saptamani am avut si scoala de doua ori pe saptamana, in rest invatam seara acasa si in weekend. Acum fac ultimul curs de suedeza la distanta si trag tare seara si in weekend, dar macar nu mai fac drum si la scoala. Trag tare sa ma pot inscrie la cursuri de facultate sa ma fac profesoara la copii prescolari, cursuri care vor dura 3 ani si jumatate. Am uneori senzatia ca o sa ajung o pensionara in carje care topaie spre vreo scoala.

¤ E luna sinuciderilor si a depresiilor in Suedia. Cauza nu e doar frigul, care anul ast anici nu a fost asa dur, ci intunericul. Daca anul trecut era prima iarna aici si nu am dat prea mare atentie, acum intuneric la 8 jumate dimineata, intuneric iar
la 2 jumate - 3 dupa-amiaza, din noiembrie pana in februarie, m-a coplesit si pe mine. Doar ca eu nu m-am apucat de taiat vene, ci am zugravit bucataria si holul galben-verde cu detalii rosii si perdele multicolore. Desi initial se speriase de combinatia de culori din planurile mele, David a fost foarte incantat de rezultatul final. Altfel trebuia sa dau cu alb peste, asa promisesem. Atunci chiar ma sinucideam nervos.

¤ Am avut de-a face cu o gramada de functionari publici in ultima vreme. Foarte amuzant daca nu ar fi isterizant. In ultima zi cand mai puteam sa fac cerere pentru bonusul ca am terminat o parte din scoala in mai putin de un an, cel care trebuia sa imi dea informatia unde sa depun cererea m-a trimis (la telefon discutia) la mama dracu in cu totul alta kommuna, 2 ore de mers cu transportul in comun. Si a mai si tipat la mine. Omul nu era suedez, ci sarb. La locatia unde fusesem trimisa am aflat ca nu la ei, ci tot acolo unde sunasem prima data trebuie sa merg. Si am facut iar 2 ore cu autobuze si trenuri. Dar era deja inchis. La ora 15. A diua zi m-am dus ca o nebuna sa dau de sarb, dar nu era la munca. M-am agitat si am reusit sa depun cererea, dupa care am asteptat 2 saptamani sa se intoarca shefa si cea care raspundea de acel bonus din concediu. I-am scris intre timp si un mail cum ca am depus cu o zi mai tarziu pentru ca m-a pus pe drumuri aiurea un functionar care in loc sa ma ajute, mai mult m-a incurcat si a mai si tipat la mine. Si ca nu sunt suparata, dar daca mi se refuza bonusul ca am depus prea tarziu, atunci o sa ma supar de-adevaratelea si eu nu renunt asa usor la drepturile mele. Dupa cele doua saptamani, am si sunat. Era inainte de Craciun si mi-a spus cucoana ca nu depinde doar de ea, ca sunt si sarbatorile. Am reamintit ca am facut tot ce puteam eu sa fac si astept un raspuns pozitiv, chit ca mai dureaza. Raspunsul final a fost pozitiv, dupa o luna jumatate de la agitatia initiala mi-am primit si banii in cont. Sfat pentru cei nou veniti in Suedia: e multa birocratie si hartogaraie, functionarii sunt de multe ori pafaristi, dar daca stii ca ai dreptate trebuie sa lupti si sa te agiti si sa te zbati si sa suni de 100 de ori daca e nevoie, pentru ca se rezolva. Rabdare si nervi tari, cu istericale nu se rezolva. Dar cu amenintari ca ii dai in presa da :D

¤ Ne-am bucurat foarte tare de bonus. Prea tare. A doua zi a venit o factura pentru folosirea drumurilor din kommuna in care locuim, factura pentru tot anul, care a costat cam 30% din bonus. David s-a enervat, eu i-am spus ca sunt fratele optimist din bancul ala (stiti voi, fratele care se bucura cand gaseste o balega in cadoul de Craciun, ca stie el ca e si calul pe aproape), bine ca am avut din ce plati factura de cacao. Din restul bonusului am reusit sa cumparam toate materialele necesare pentru a ne construi o sera la primavara si semintele de rigoare. Planul asta cu sera si plantele noastre ne face sa trecem mai usor peste depresiile de sezon. Desi daca ma gandesc ca mai sunt cel putin 2 luni pana o sa putem pune in practica, parca ma apuca iar depresiile.

¤ S-a tot vorbit zilele astea despre implicare si responsabilitate sociala care cam lipseste in Romania. Eu m-am bucurat ca am un barbat fain care, dupa 2 ore de dat cu plugul (facut de el si atasat la ATV) zapada de la noi din curte, s-a dus si la vecinul de vizavi care era in concediu si i-a dat si lui zapada, sa nu se adune prea multa pana se intoarce. Si m-a impresionat o colega cu care eram in masina intr-o zi, in drum spre locatia unde am muncit. Eu eram la volanul dubei si am holbat ochii cand din betoniera din stanga mea a inceput sa curga ceva apa cu beton. Colega nu a holbat ochii, a pus direct mana pe telefon si, pe banii ei, a sunat la vreo 4 institutii pana a ajuns la cea care trebuia si a anuntat ce s-a intamplat, ca sa se stie si sa se rezolve situatia, sa nu isi strice oamenii cauciucurile.

¤ Suedezii au o vorba doar a lor "lagom" care s-ar traduce cu "moderat, mediu". Ii caracterizeaza si in chestii care deranjeaza. Cel putin pe mine. Am avut la cursul de suedeza la care ma duceam la scoala de facut un interviu. M-am dat peste cap si am lucrat 3 zile si mi-a iesit o lucrare fara nicio greseala, cu comentarii de genul "excelenta lucrare!" de la profesoara, cu nota Foarte bine, dar nu Excelent (maxim). Am intrebat de ce nu nota maxim. Mi s-a explicat ca am cea mai bun anota dintre cei 8 elevi, ca 3 nici nu au trecut si ceilalti 4 au doar Bine, deci ar trebui sa fiu foarte mandra. Am intrebat iar: de ce nu nota maxima? Raspuns suedez: pentru ca nu vreau sa am diferenta mare intre elevii mei. Intamplator, in ziua aia am discutat despre diferentele de mentalitate intre suedezi si alte natii. Cand s-a ajuns la "lågom", am spus ca cel putin in sistemul de invatamant asta mi se pare de cacat. Ca nu toti elevii sunt egali, ca unii pot mai mult si ar trebui stimulati cei mai slabi, nu trasi in jos cei mai buni. Pentru urmatoarele lucrari am tras si mai tare si am primit nota maxima. Acum astept nota finala, care e o medie intre notele de pe lucrari, examenul oral si cel scris. Nu mai conteaza ce nota primesc, oricum am inceput urmatorul curs, dar m-a intristat un pic situatia. Si m-a pus pe ganduri: oare cand o sa invat sa nu mai raspund cu exact ceea ce gandesc? Sper ca niciodata.

¤ La noi in zona se lateste soseaua, ca sunt doar doua benzi stramte si nu exista trotuar. Pe o portiune de vreo 500 de m s-a inchis o banda si s-au pus stopuri. Desi doua masini ar putea trece la milimetru una pe langa cealalta, nu forteaza nimeni niciodata rosu, nici macar in mijloc de noapte. Asteapta toata lumea cuminte, sa se faca verde.

¤ Ca tot vorbeam de santierul nostru, se munceste in continuu, chit ca ninge si e zapada. Desi va mai dura cel putin un an, se vede ca se face ceva. In plus, toata lumea accepta ca e necesar, in ciuda inconvenientelor. Unora li s-au taiat copacii din fata casei si acu sunt expusi total (v-am povestit cu alta ocazie ca nu prea au perdele la geamuri), altora li se ia din curte iar despagubirile sunt minime. Aici pe santier am vazut o fata care conduce o basculanta. Are par lung, e draguta si e de-a dreptul meseriasa cand se da cu basculanta. O cheama Camilla (are placuta cu numele in parbriz). Mi-a daramat unul din miturile mele cum ca soferitele de camion/basculanta sunt masive si barbatoase.

¤ In ciuda greutatii jobului pe care il fac, voi fi toata viata recunoscatoare acestei oportunitati care nu doar ca mi-a adus primii bani suedezi, ci m-a invatat foarte multe. Am zugravit, schimbat lampa, montat/demontat rafturi si mobile fara sa imi pun macar problema dar oare cum sa fac? Pe aceasta cale ii multumesc si omului meu care are casa plina de aparatura Black&Decker, Bosch si tone de shuruburi, cuie
si chestii care se pot improviza in cuiere si agatatori. Tot din capitolul ce am invatat, trebuie sa ma laud ca fac focul in camin fara probleme, de cand am decis sa inchidem toate caloriferele (consuma la curent de ne usca la factura) si facem focul de vreo 3 ori pe zi.

¤ Tai si car lemne, fac focul in camin, dau zapada la lopata, planuiesc sa imi fac sera si sa cresc legume si fructe, tata cred ca e tare mandru de mine. Eu inca ma minunez un pic de cat de mult imi place viata la tara. De gatit gateam cu placere si inainte, dar acum m-am apucat de facut chestii noi, respectiv tarte. Prima a fost cu pui si diverse resturi din frigider. In weekend vreau sa fac de mere. Si ca sa mai fac si altceva in afara de munca si invatat, m-am apucat sa ma relaxez lipind hartiute si jucandu-ma de-a scrapbooking. Recomand cu caldura.

¤ Inchei cu tema care a dat peste cap societatea suedeza si a scos-o din amorteala. Ministrul de stat Fredrik Reinfeldt a venit cu ideea sa se prelungeasca anii obligatorii de munca pana la varsta de 75, ca suedezii traiesc mult si asa de bine ca cei care se nasc acum ar putea trai pana la 100 de ani. Ideea ca emigrantii-refugiati, care sunt asistati de stat ani de zile (chirie platita, alocatie lunara, alocatie pentru copii, alte gratuitati) cu singura obligatie de a merge la cursuri de suedeza, dar fara vreo limita de timp (sunt personaje care stau cate 3-4 ani la cursuri gresind voit la teste ca sa nu cumva sa le treaca, fiind apoi obligati sa intre in campul muncii pentru ca la terminarea scolii anumite facilitati si bani se termina), banii venind din impozitele platite de cei care muncesc, deci ideea ca ei sa fie obligati cumva sa faca eforturi de a invata limba si a se baga la munca dupa, sa zicem un an de zile, nu poate fi ridicata, ca suedezilor le e cel mai frica sa nu fie acuzati de rasism. Incep sa ma gandesc cand o sa explodeze mamaliga suedeza si o sa-i depaseasca total situatia imigrantilor (mai mult de 2 milioane de emigranti la o populatie totala de 9 milioane).

¤ Cam atat pentru azi, va pupez si va doresc sa vina primavara macar in suflete.

P.S. Am uitat sa va spun ca dupa munca, inainte sa lesin lata pe canapea, ma dau cu saniuta sau cu un plastic pus sub fund pana nu mai pot. Are si iarna distractiile ei.


P.P.S La cererea telespectatorilor, va prezint si "utilajul" cu care da omul meu zapada. Se ataseaza in cateva minute, e facut din doua bucati de tabla f dura, cateva nituri si shuruburi, un fel de "furca" din niste tevi si alte detalii pe care nu le cunosc, desi mi s-au aratat :D Totul a costat mai putin de 300 de koroane, deci cam 120 de lei.

39 de comentarii:

  1. Draga Lia, iti citesc cu mare placere si curiozitate povestile din Suedia. Bineinteles, fac comparatie cu Danemarca. Intr-adevar, birocratia te omoara iar functionarii publici sunt vai steaua lor. Era sa pierd cununia religioasa, restaurant si toate angajamentele din cauza functionarilor de la ambasada Danemarcei care nu stiau in ce conditii sa ne elibereze un act pentru cununia civila. Si cei mai rau, nu poti sa te isterizezi ca nu impresionezi pe nimeni, asa cum ai spus si tu. Iti urez succes la scoala si din prima pensie sa-ti sarbatoresti un PhD ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super! Eu m-am mutat pt 2-3 ani din Suedia in Germania - mi-e dor de birocratia din Suedia :) Vorbesc foarte serios.
    In rest de acord cu punctul de incheiere... :( Tb facut ceva, ca altfel e nasol. Inteleg ca tb ajutati unii care chiar vin din zone nasoale, unde isi pot pierde viata.. dar... in rest, ar putea aduce skilled people, nu analfabeti, care costa o gramada de bani, dupa cum ai spus mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat, Lia! Esti in locul tau, asa reiese din ce scrii. Un loc in care te descurci si, desi e greu, si sigur nu il scrii aici, te admir ca ai gasit exact ceea ce cautai. Exact ceea ce isi dorea inima ta. Cred ca iti sta tare bine cu bujori in obrajori dupa sanius :)
    Te pupez si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. De cand asteptam eu vesti.........
    Se pare ca avem un tel aproape comun eu vreau sa ma fac educatoare. Acum fac practica la gradi aici in sat (alta decat cea unde e fiul meu) si sper sa ma accepte in toamna la colegiu.
    Aici varsta de pensoionare a fost ridicata la 67 de ani. Tot din cauza imbatranirii societatii germane. Culmea e ca daca ajungi spre 50 iti gasesti greu job. Abia astepti sa ne arati ce recoltati din sera.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mandarina, mai scriam cel putin cat am scris azi daca ma apucam sa le insir pe toate cele intamplate cu functionarii in ultimele 3 luni. Mai tragic e ca nu are legatura cu faptul ca sunt eu imigranta, ca s-ar purta nashpa vizavi de mine. Nu, sunt la fel de relaxati fizic si mental cu toata lumea! M-am trezit data afara din cursul pe care il faceam pentru ca daduse softul o eroare. Dar functionarii mi-au spus sa ma inregistrez iar, ca e doar o formalitate. Dar nu aveam cum sa ma mai inscriu la un curs care era aproape gata, ca nu mai exista pe site-ul respectiv, nu? A durat o saptamana si ceva de agitat ca o nebuna, le explicam eu ce s-a intamplat, ei ma trimiteau de la un birou la altul, nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru treaba asta. In final mi s-a spus sa stau linistita, ca s-a rezolvat, nu trebuie sa mai fac nimic. Cand am vrut sa stiu dar ce a fost, de fapt? mi s-a spus zambind: mai bine uita, nu a fost nimic :))) Daca se voteaza sa fie pensia la 75 de ani, numai gandul ca ar trebui sa mai muncesc inca 41 de ani de acu inainte m-ar face sa ma gandesc serios: pastile? pistol? imbatat si culcat in zapada? ca la taiat vene nu ma bag, ca s-ar face mizerie :)))

    Cris, eu ajung uneori sa imi fie dor de birocratia din Romania, macar acolo aveam cu cine imi varsa nervii :)) Suedezii recunosc ca parte din Suedia moderna de azi se datoreaza imigrantilor care au venit aici si au muncit de le-au sarit capacele, de-aia au simt din asta al datoriei de a da inapoi din ce au primit ajutand refugiati din zone cu probleme, razboaie. Problema e pe de-o parte cand asistati social care nu isi bat nici macar capul sa invete suedeza au mai multi bani si facilitati decat suedezi iesiti la pensie dupa 45 de ani de munca, pe de alta parte unii au si o atitudine sfidatoare si agresiva. Cand mi-au povestit suedezi de faza cu un arab care si-a acuzat vecinul de rasism pentru ca ala si-a permis sa isi puna steagul suedez la usa sau ca s-a propus sa nu se mai cante imnul national ca sa nu se simta lezati cei din alte natii, m-au apucat pe mine spumele.

    Karma, te imbratisez!

    Denisa, nu voi scrie niciodata prea mult despre momentele si greutatile alea cele mai nasoale, asa cum nu voi insista niciodata prea mult pe fericirea si implinirea pe care le simt, pentru ca prea usor se poate interpreta gresit ca ma plang sau ca ma laud :) Stii cum e, nici nu stiam ca asta caut, dar tare ma bucur ca am gasit. te pupez!!!

    Ceska, si eu lucrez deja un pic cu copii, ca profa de romana, dar de fiecare data ajung sa ma joc, desenez, lucrez si cu cel putin 5-6 alti copii si am realizat ca ma face tare fericita munca asta, asa ca de ce sa nu o fac serios, mai ales ca e cerere mare de profesori. Iti tin pumnii pentru la toamna! Povestea cu pensionarea e foarte aprinsa, mai ales ca domnul acela a venit si cu o idee geniala, cum ca de la 65-67 de ani in loc sa se pensioneze, oamenii sa se recalifice intr-un job mai usor. Asta in conditiile in care problema somajului atinge in acest moment pe cei foarte tineri! Urmaresc cu interes dezbaterile, in orice caz. Iti dai seama ca voi face un adevarat serial cu sera, de cand ne apucam sa o construim pana la recolta! :)

    Monica, te pupez! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna...am si eu o intrebare.....de cat timp trebuie sa fi in suedia ca sa iei bonusul ptr.ca ai terminat scoala mai devreme? Fratele meu a terminat scoala in 3 luni si nu au vrut sa ii dea ca cica are deja 3 ani de cand e in Suedia. In legatura cu functionarii ...mie mi s-au parut ok...daca sunt suedezi....cat am stat eu in Goteborg am observat ca nu ai loc de ceilalti emigranti....asta am observat eu....asta e parerea mea....pe fratele meu daca l-a ajutat cineva...tot suedez era.
    Numai bine si astept raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. esti mortala! si CRESTI, ceea ce e demn de toata admiratia! ti.as trimite soare la cutie de la mine, dar nu pot :( te pup!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana, bonusul se da din 2010 celor care termina SFI in mai putin de un an de cand l-au inceput si daca au venit cel mai devreme in ianuarie 2010. Eu am venit in octombrie 2010, am inceput SFI in ianuarie 2011. Deci el nu se califica, intr-adevar. Cu mine au fost agresivi si nepoliticosi doar functionarii care NU sunt suedezi, asa e. Dar am avut ghinion si de suedezi foarte draguti si amabili care mi-au dat informatii gresite. Chiar acum stau cu sufletul la gura sa aflu daca pentru a ma putea inscrie la facultate am sau nu nevoie de un anumit curs si un examen, pentru ca un functionar mi-a zis ca am nevoie de amandoua, unul mi-a spus ca nu trebuie curs, dar trebuie examen, al treilea mi-a zis ca nu am nevoie de niciunul :D

    Coryamor, David tot rade de mine ca sunt fata lui pitica :)) In cativa ani si Malin o sa se aplece sa ma pupe pe frunte, ca ea se tot lungeste :D Nu stiu cum si daca intr-adevar cresc, stiu ca invat enorm despre mine si despre cat pot face si duce. Cu cata bucurie as primi cutia ta de soare!!! Te pupez!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Profesoara la copii prescolari" este echivalent cu educatoare la gradinita in Romania?
    Cursul de trei ani jum'ate in acest scop este "la zi" (program intreg), "la seral" (program redus) sau la "fara frecventa" (complet fara prezenta)?

    Pataniile cu functionarii vor fi amuzante ulterior, cant ti le vei aminti. (Atunci toate celelalte situatii fara patanii se vor contopi intr-un fel de uniformitate din care doar "pataniile" se individualizeaza.)

    Intentionati sa va construiti o sera propriu-zisa sau doar un solar? (Diferenta consta in faptul ca sera este incalzita artificial, pe cand solarul doar ofera protectie fata de intemperii si mentine temperatura mult mai constanta, dar incalzirea sa este asigurata exclusiv prin mijloace naturale - de la soare, prin fermentarea balegarului proaspat folosit ulterior drept ingrasamant etc.)

    Dat zapada din curte? UNDE (cu plug artizanal pe ATV)? In strada?

    SI MIE mi se pare aiurea sa "etajezi" (si sa etalonezi) aprecierile scolare pornind de la cei ne-promovati "in sus", in loc sa incepi de la "varf" (de la cei mai buni) "in jos". (Daca "prapastia" este prea mare si iese din scala, n-ai decat sa "largesti" scala largind domeniul acoperit de fiecare treapta si/sau sa folosind o scala extinsa "in sus" ("excelent cu felicitari", spre ex.) si eventual (la nevoie) si in jos (spre ex. "incalificabil de insuficient").)
    Ciudat ce mult seamana (grafic si probabil si fonetic) "lagom"-ul lor cu "lacom"-ul nostru, desi ca semnificatie ar fi (parca) mai degraba opuse...
    Nu mai conteaza ce nota primesti? Esti SIGURA ca ulterior nu-ti vor mai fi cercetate (in nici un fel de imprejurari) aceste "foi matricole" cu "notele" (calificativele)?

    Cetatenii ramasi cu terenul "chel" in urma largirii strazii nu pot sa-si re-planteze (mai "incolo" pe teren) arbori si/sau tufe, arbusti?
    Sa iei din curtea omului - si inca cu despagubiri minime? Daca "ciuntirea" este semnificativa (fie procentual, fie in cifra absoluta, fie ca importanta pt planuri deja concretizate sau doar viitoare dar deja aprobate) as fi crezut mai degraba sa le fie cumparata cu totul locuinta (sau eventual inlocuit terenul cu altul la alegere si despagubiri doat pt constructie si pt deranj).
    Am vazut (nu "pe viu", ci la TV) o femeie mignona ("Venus in editie de buzunar") soferita pe o basculanta de-aia mamut, de la nu-stiu-ce exploatare miniera.

    TAI lemne (le scurtezi) - SAU "doar" le spargi cu toporul?

    Varsta de pensionare 75? Da' CAT este acolo (acum, cand "iese" legea) speranta medie de viata?
    Acuzati de rasism? Chiar daca cei "discriminati" apartin aceleiasi rase (indo-europene)?
    Iar daca imigrantii de aceeasi rasa sunt tratati in vreun anumit fel, nu cred ca poate fi credibila o acuzatie de rasism daca si imigrantii de alta rasa sunt tratati in acelasi fel...
    Populatia aia "totala" de 9 mil include si cei 2 mil imigranti (deci suedezii originari sunt doar 7 mil), SAU 9 mil sunt doar suedezii si cei 2 mil sunt "pe deasupra"? (Sau eventual vreo varianta intermediara?)

    Cu saniuta bagsama nu "te dai" singura... Distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Lia draga, nu te supara pe profesoara, nu e vina ei, sunt directivele de sus. Acelasi lucru se intampla si in Germania si are de-a face tot cu....imigrantii - cei originari din anumite natii. Multi profesori din scoli germane au fost acuzati de rasism, pentru ca elevii proveniti din familii imigrante primeau note mici (la fel cum primeau si primesc, de altfel, si copiii germani, atunci cand e cazul). Problema e ca desi le primeau pe buna dreptate, reprezentantii comunitatilor lor au trambitat starea de fapt ca pe discriminare. Si uite asa s-a ajuns la compromisul de a-i trage in jos pe cei buni (putini ca numar in foarte multe clase, avand in vedere numarul mare de imigranti din natiile respective), pentru a nu-i "deranja" la orgoliu pe cei prosti...si mai ales, pentru a nu fi acuzati de discriminare rasiala. E de plans, dar e adevarat si cred ca iti poti imagina in ce hal de frustrati sunt profesorii.

    Aici s-a ajuns la cazuri in care familii de imigranti (repet, numai anumite natii) ameninta profesorii, ca daca nu le dau note bune odraslelor lor (nascute si crescute in Germania, dar care nu stapanesc limba germana, pentru ca nu le este o prioritate invatarea limbii tarii in care traiesc si care ii hraneste), ii vor reclama la forurile superioare ca sunt nazisti.

    Si in Germania frica cea mai mare este sa nu fii acuzat ca esti rasist sau nazist...oficial...pentru ca neoficial nemtilor li s-a cam luat de nesimtirea si atitudinea de parazit a astora in cauza, iar mamaliga germana incepe sa fiarba inabusit. Si pe buna dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Victor, ca sa-ti raspund la toate intrebarile ar trebui sa scriu un nou text :D Sa o iau pe rand:
    1. Au cu totul alt sistem in invatamant, mult mai multi lucratori. Gradinita incepe de la 1 an si 2 luni pana la 6 ani si au ingrijitori, educatori si supraveghetori cat mai stau la gradinita dupa program, pana ii iau parintii. De la 6 la 7 ani au anul prescolar, de la 7 ani incepe clasa I. Si aici au profesori/educatori, ingrijitori si supraveghetori. Copiii ies foarte mult afara, au program practic, se dau cu patinele iarna, inoata in lac vara, deci au nevoie sa fie supravegheati. Scolile cu copii de ani mici si gradinitele sunt mixte, ca förskollärare (ce vreau eu sa studiez si lucrez) lucrezi cu copii de la 4 la 7 ani. 3 ani si jumatate dureaza cursurile complete, la zi sau la distanta, cu practica inclusa.
    2. Ce vrem noi sa construim va fi o sera-solar, pentru zilele/serile mai reci avem doua lampi foarte puternice care incalzesc.
    3. Zapada o dam pe margini, la gardul cu vecinii. Si apropo, si pe strazi/sosele zapada nu se da pana la asfalt, ci se da un strat minim, apoi se taseaza si se arunca un nisip-pietris si nu se derapeaza. O solutie simpla si mult mai ieftina. Si pe trotuare la fel. Am pus o poza cu "utilajul" lui David, sa fie mai clar :)
    4. Lågom (å se pronunta o) nu are nicio legatura cu lacom :) E mai repede tradus cu "asa si asa" dar fara sens negativ.
    5. Nu mai conteaza ce nota iau la acel curs pentru ca deja am inceput nivelul urmator si cand mi se vor analiza notele, conteaza asta de la ultimul nivel.
    6. Lucrarea care se face este de interes public, oamenii aici au curti foarte mari, de la strada la casa sunt multi metri, deci nu se intra prea adanca in terenul omului. Si suntem intr-un stat socialist, deci despagubirile sunt mici :) Ce se va intampla cu pomii, daca vor fi replantati (nu erau teoretic ai proprietarilor, erau pe terenul lor), vom vedea cand se termina lucrarea.
    7. Lemnele sunt foarte mari si le taiem mai intai cu un mini-joagar, apoi cu toporul. Eu ajut si car in casa.
    8. Pensia acum e la 67 de ani cu prelungire pana la 67 in anumite cazuri. Speranta de viata e a doua dupa japonezi, 82 de ani la femei si 80 la barbati.
    9. Cu gura mare si rasism in bot non stop sunt arabii si musulmanii din tot felul de tari africane, europenii care imigreaza aici vin sa munceasca si oricum nu se califica la ajutoare sociale.
    10. Populatia totala a Suediei e 9 milioane, din care 2 milioane si ceva imigranti/cetateni cu alte orgini decat suedeza si inca vreun milion e minoritatea finlandeza foarte integrata si laponii.
    Pheu, sper ca am raspuns corect :D Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, faza tare e ca profa nu era suedeza, ci de origini iraniene :D In rest, din pacate, e cam la fel ca in Germania. Problema in Suedia e ca proportional, sunt mai putini suedezi decat nemti faza de imigranti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profa aia a gasit scuza oficial irefutabila precum si formularea care sa o "acopere" pt ca dansa a ales sa ia apararea "alor ei", astfel incat sa nu fie atat de evident vizibil felul in care majoritatea acestora... nu neaparat sunt inferiori, cat nu sunt concomitent atat dispusi sa depuna eforturi consistente si persistente pt a evolua in cadrul noii societati (PE CARE EI AU ALES-O sa le fie patrie de adoptie) cat si posesori ai unei adaptabilitati, inteligente si vointe superioare - asa cum dumneata te vadesti tot mai mult si mai evident a fi.

      Ștergere
  13. Da, dar profa trebuie sa se supuna acelorasi reguli....

    Pai as putea spune ca procentul e cam pe acolo si in Germania: 82 milioane, dintre care 16 milioane imigranti. Majoritatea sunt musulmani turci si arabi, iar majoritatea turcilor si arabilor traiesc din banii statului si nu au alta treaba decat sa procreeze - in medie 7-8 copii, facandu-si bineinteles socoteala ca ii creste statul german - si sa tipe ca sunt discriminati, cum nu le convine ceva. Daca nu ar exista ajutorul social si toate celelalte facilitati, nu ar avea cu ce sa-si hraneasca copiii si cu ce sa isi plateasca chiria. Refuza sa se integreze, traiesc in a doua generatie aici, dar nu vorbesc corect limba, ii acuza si ii jignesc pe nemti ca nu le dau destul si nu le fac destul. Atata nesimtire, lene cronica si aroganta cu care stau cu palma intinsa la stat "da-mi, da-mi, da-mi!", fara sa inteleaga ca au drepturi, dar si indatoriri, n-am mai vazut la alte natii. Poate doar la una...

    N-am sa inteleg niciodata cum s-a putut ajunge la starea asta de lucruri. Exact aceeasi situatie pare sa fie si in Franta, Anglia, Olanda.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pt raspunsul prompt si amplu. Te rog sa-mi scuzi curiozitatea de a afla mai in detaliu anumite lucruri despre Suedia si despre viata si lucrurile de acolo. (Dumitale - din cate am constatat - iti face placere sa scrii, iar mie mi-e de folos sa aflu.) Sper sa consideri si dumneata ca intrebarile mele nu sunt idioate sau puse doar ca sa fie text mult, ci exprima o reala curiozitate referitoare la aspecte / detalii (practice) pe care nu le cunosc si nu vreau sa le inteleg gresit.

    1. Inteleg ca suedezii intr-un fel au integrat cresa, gradinita si clasele mici (primare, elementare) ale scolii intr-un sistem de invatamant continuu progresiv - EXCELENT lucru, dispar "sincopele"! DAR:
    a). Participarea copiilor la gradinita asta de la 14 luni la 6 (sau la 7) ani este obligatorie (complet, de la inceput pana la sfarsit, sau doar anumite etape), sau este facultativa?
    b). CAT de lung orar are aceasta gradinita, si CAT de "elastic" este acesta? (De la ce ora pot fi adusi copiii, de la ce ora pana la ce ora este "prezenta obligatorie" la "cursuri" - daca exista prezenta obligatorie - si pana le ce ora pot fi lasati copiii dupa "cursuri" in grija acestui excelent sistem de educatie si invatamant?)
    c). La gradinita asta copiii primesc si mancare (in principiu "calda", adica gatita), SAU tre' sa vina cu mancarea de-acasa, "la pachet"? Copiii - in special cei mai mici - au si unde sa doarma peste zi (macar dupamasa)?
    d). Gradinita asta - si scolile de dupa ea - sunt gratuite, sunt platite integral de catre parinti sau parintii doar participa financiar cu vreo cota-parte din cost - sau din venituri?
    e). In CE sens sunt "mixte" gradinitele si clasele mici? (Baieti + fete? Scoala + "joaca"? Suedezi nativi + imigranti? Copii de diferite varste la un loc? "Altele"?)
    f). Cursuri "la distanta" inseamna in Suedia fara participare obligatorie (echivalentul "fara frecventei" din Romania - te prezinti doar la examene), sau cu participare obligatorie dar nu fizica ci prin mijloace de transmisie la distanta (echivalentul oarecum al "scolii prin radio" pentru copiii de la fermele din Australia)?

    2. ...

    3. a). Nu stiam (si nu-mi dadusem seama) ca acolo curtile sunt atat de... ample.
    b). Ce inseamna "un strat minim" - si chiar si ala de ce se mai "da", daca restul SI-ASA se lasa si se taseaza? Si CUM (cu CE utilaje) "se taseaza" zapada pe strazi / drumuri / trotuare, incat sa nu ramana "sleauri" ("santuri")? Cu ceva gen rol-compresorul cu care se taseaza si asfaltul?
    c). Multumesc pt poza, acum e foarte clar. Toata "arhitectura" "utilajului" (nici nu stiu DE CE i-am mai pus ghilimelele, ca acel ATV a fost INTR-ADEVAR transformat intr-un utilaj) este si rodul doar al mintii "domnului si stapanului" casei (sper ca este sesizabil "tonul" de gluma), SAU pe-acolo un asemenea utilaj este un fel de "practica uzuala" si dansul a avut de unde sa se "inspire"? Sau a gasit pe undeva, prin vreo carte sau revista, vreun fel de schita?

    4. Exact in ACEST sens (lipsa conotatiei negative, pe care o "simtisem") scrisesem "...desi ca semnificatie ar fi (parca) mai degraba opuse..."

    RăspundețiȘtergere
  15. 6. a). Casele (cu curtile alea mari cu tot) sunt in majoritate proprietatea locatarilor, SAU in majoritate luate cu chirie (de la stat, sau de la primarie, sau de la ce-stiu-eu-CE firma - de stat, obsteasca sau privata - specializata, sau de la proprietari particulari etc.)
    b). Cum sunt PRETURILE caselor si respectiv terenurilor (ale proprietatilor imobiliare) in acel "stat socialist", daca despagubirile sunt mici? (Daca primesc o despagubire mica pt o diminuare a proprietatii care conduce la o scadere mare a pretului, atunci asta se chama furt - sau nationalizare / rechizitionare nedeclarata.)
    c). CE-i... aiureala asta cu pomii de pe terenul meu care nu-s ai mei? Atunci inseamna ca nu pot sa-i tai (sau "mut" prin taiere si replantare) cand doresc sa folosesc ALTFEL terenul (spre ex sa fac o piscina), sau cand imi fac prea multa umbra, sau cand o eventuala cadere a lor (la vreo furtuna) imi ameninta constructiile? Da' macar SA PLANTEZ pomi pe terenul MEU (macar locatarii care sunt si PROPRIETARI ai proprietatii imobiliare) - AM voie? (Si pomii astia, cumparati, plantati si ingrijiti de mine, AI CUI vor fi: ai mei, SAU tot ai... (statului? Primariei?)?)

    7. ...

    8. a). Varsta de pensionare este aceeasi pt femei si pt barbati?
    b). N-am inteles "Pensia acum e la 67 de ani cu prelungire pana la 67..."
    - cifrele sunt egale
    - "prelungirea" CINE o cere? Statul si este obligatorie pt cetateanul pensionat, SAU cetateanul (la dorinta sa) si statul e de-acord?

    9. PARCA-mi aduce aminte de mentalitatea "altora"... :D (Desi nu-i nici de ras, nici de zambit - decat eventual cu-amaraciune...)

    BINEINTELES ca raspunsesesi corect - cu acea mica scapare - (din perspectiva mea, care nu cunosc realitatile de-acolo), doar sunt eu "lacom" de noi informatii. (Vei raspunde - daca mai ai bunavointa s-o faci - doar CAND, CAT si CUM stii si poti si te lasa... sufletul (dispozitia) si timpul si energia disponibile.)

    RăspundețiȘtergere
  16. LIELIE;
    Ești o luptătoare frumoasă! Trebuie să învingi!
    Te pupez cu drag! ce fain sună salutul împrumutat de la tine!

    RăspundețiȘtergere
  17. deci cu studiile tale de aici nu prea poţi face mare lucru :(

    RăspundețiȘtergere
  18. ma bucur ca ai mai scris! :)
    sa stii ca treaba cu functionarii se aplica si pe la noi, prin Belgia: sunt cam aiuriti, dar cu calm rezolvi problema. daca tipi, mai rau iti faci, dar multi romani nu pricep asta si se plang ca sistemul nu merge bine. :D
    apropo de ultima tema, pe aici se vorbeste sa nu se mai acorde somaj pe viata, ci numai pana la 33 de ani. dar aceste prevederi sunt pentru anumite categorii de imigranti, romanii neintrand in aceasta categorie. asta e...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Somaj pe viata"? AdiCA_CUM vine asta: te prezinti la oficiul corespunzator, declari (si demonstrezi) ca nu-ti gasesti de lucru conform pregatirii tale, apoi te duci acasa si pana mori astepti in fiecare luna sa-ti tot vina acasa cecul cu ajutorul de somaj?
      Si "numai pana la 33 ani"? AdiCA_CUM? Acel ajutor de somaj se acorda doar pe parcursul primilor 33 ani dupa iesirea in somaj? SAU cei care isi pierd locul de munca dupa implinirea acestei varste nu mai au dreptul DELOC la ajutorul de somaj?

      Ștergere
  19. Victor, promit sa raspund pe larg, cu un text despre scoala si mai multe, ca vad ca e interesant.

    Ginuta, te pupez tare!!!

    Rodica, eu am facultate de jurnalistica, recunoscuta si echivalata aici, dar nu poti lucra in presa decat cu suedeza stiuta perfect (ca in orice alta limba zic eu). In plus, nu prea sunt joburi. Iar PR si Marketing, ce am lucrat eu in Romania, nu mai vreau eu sa fac, de aici reprofilarea. Te pupez!

    Belgianca, multumesc de vizita :) Eu am zis intotdeauna ca sistemul functioneaza aici, in ciua unor personaje absolut halucinante. Dar eu incerc sa iau cu umor toate intamplarile. Chiar, care e treaba cu Somajul pe viata???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BINEINTELES ca sunt interesante detaliile concrete, practice - de fapt, cu exceptia "coloraturii" date de experienta personala a fiecaruia (de fapt SI EA tot DIN "DETALII" compusa, dar... personalizate), DETALIILE practice sunt cele care fac "savoarea" (SI utilitatea) cunostintelor acumulate despre locuri / societati / etc necunoscute, altfel afli acele lucruri de parca ai citi o brosura turistica: bune si informatiile alea - decat deloc - daca n-ai o sursa de informare mai interesanta si mai sigura (asta incluzand si experienta personala prin vizitare), dar cele aflate sunt... cumva... "pt uzul turistilor", adica superficiale si prezentand in general doar aspectele... atragatoare (era sa scriu "pozitive", dar pt anumite locuri / personalitati / fapte / imprejurari / etc, tocmai conotatia intens-negativa este cea care atrage atentia si interesul - vezi castelul lui Dracula, "castelele bantuite" cu legendele lor, donjoanele cetatilor medievale in care fusesera tinuti (si schingiuiti) prizonierii, "beciurile" Inchizitiei - sau Alcatraz-ul, sau (mai recent si mai apropiat - si mult mai dureros pt generatiile varstnice dar inca in viata) Auschwitz, Bergen-Belsen, etc - sau Doftana sau "Canalul").

      Ștergere
  20. asadar, somajul pe viata: se ia una bucata pui de belgian sau marocan ajuns la terminarea liceului si i se acorda somaj pana la gasirea unui loc de munca. cam 900 euro pe luna... numai ca puiul devine adult si tot nu si-a gasit de munca. el a incercat, dar peste tot (adica pe la firmele prietenilor) este respins ca ba il doare in cot, ba nu corespunde functiei etc. si uite asa, cu o adeverinta de genul asta prezentata la minister cam o data la sase luni, ia somaj cat are el/ea chef. :) imi venea sa divortez, sa fug in Maroc sa ma marit cu unul tuciuriu si abia apoi sa reemigrez in Belgia. :))))) sotul meu a fost de acord! a zis sa il iau gradinar. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Splendida scriitura raspunsului dumitale - parc'-ar fi scriitura Liei (bineinteles, cu deosebirile de rigoare in ceea ce priveste stilul literar concret).
      IA sa incerc eu sa-mi eliberez oarece timp / energie (si sa-mi provoc nitica dispozitie) si sa incerc sa "te" vizitez si "acasa" (macar pasager, "in fuga")...

      Ștergere
  21. Eh, la buna recitire! Chiar ma intrebam ce mai faci. Glad to see ca ai vant din pupa :)

    Cat priveste situatia cu somerii - tiii, ce bine cunosc situatia. In Germania sunt (CICA) oarecum constransi sa lucreze, pentru ca nu au voie sa refuze decat in cazuri exceptionale job-urile propuse de oficiul de intermediere - care job-uri sunt, in 99% din cazuri, gen descarcator, ajutor de bucatar, om de serviciu, samd. Insa chiar si asa, tot reusesc sa se fofileze. Marea durere a nemtilor o constituie turcii si rusii. Basically, nu prea fac altceva in afara de copii....

    RăspundețiȘtergere
  22. VictorCh, multumesc de aprecieri. :D te astept in vizita.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce imi place de tine asa in postura de scopodina la curte :P Si ce bun ar fi fost ATV-ul ala pe straduta noastra. In afara de noi si 2-3 vecini , n-a iesit nimeni sa dea zapada, s-au multumit sa isi dezapezeasca masinile si eventual sa arunce zapada in strada, ca deh langa gard ii incomoda. Pupici marmotesti!

    RăspundețiȘtergere
  24. aham. eu dacă te urmăresc pe fb ... iaca că abia acum am intrat pe blogul tău.
    tare-mi place cum povestești :)
    ti pupez!
    P.S. mă bucur s-o văd pe belgiancă pe aici. știu sigur că eu am trimis-o acum câteva luni la tine :P

    RăspundețiȘtergere
  25. Lia, esti grozava! Iti tin pumnii si pe mai departe. Imi place ca spui lucrurile exact asa cum sunt; multa lume de acasa isi imagineaza ca in "strainatate" curg mierea si laptele pe strazi si nu realizeaza in ce constau de fapt diferentele.
    Acum s-au lasat pagubasi ,dar in primii 2 ani am primit tot felul de intrebari insistente(si critici) de la prietenii din tara, ca de ce nu ma angajez ca inginer, de parca poti sa te integrezi peste noapte intr-un sistem cu totul diferit fata de ce ai invatat, trait si lucrat tu, asta in cazul in care ai avea unde sa te angajezi. In plus, aici este mai important sa stii sa faci ceva cu mainile in cazul in care nu gasesti un post unde sa-ti folosesti capul (in UK un constructor sau o coafeza castiga mai mult decat un profesor la generala).
    In fine, mult succes, mai da-ne stiri din cand in cand. Pupici xxxxxxxxxxxxx

    RăspundețiȘtergere
  26. Sunt bucuroasa ca am descoperit blogul tau! Este ca si cum as fi primit martisor de la persoana iubita! :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Bine m-ai gasit :) Am dat si eu un ochi pe blogul tau, nu am rosit prea tare :p Ba chiar scrii foarte fain despre lucruri atat de tabuu :) te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  28. Poate ne spui cum sunt nopțile albe!

    RăspundețiȘtergere
  29. Joschilotii, nu am experimentat inca noptile albe albe din Laponia (intentionam sa mergem cateva zile la vara), dar am scris anul trecut si am pus poze cu vara cu nopti roz :)
    http://liarebelyell.blogspot.com/2011/09/prima-mea-vara-suedeza.html

    RăspundețiȘtergere
  30. Merci!
    Undeva în nordul Spaniei, Cineva m-a invitat sa iau loc la o terasa și m-a omenit cu un suc de grepfrut, roz la culoare , ca și noaptea! Era . cam ora 1.00 noaptea sau unu dimineața!
    Stau și ma întreb, oare cum ar fi sa-mi petrec 5 nopți albe în Laponia, sau aiurea undeva în Rusia?
    Aștept însă pana la vara!...Impresii calde din Laponia!

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna seara,am gasit blogul tau citind pe la prietena ta Salmi,tin sa te felicit pentru frumoasa aventura pe care o traiesti.Bravo tie.Si eu sunt fascinata de Suedia.Sotul meu lucreaza acolo de aproape 6 ani.Anul acesta avem de gand sa ne mutam si noi acolo.noi eu si fetita noastra de 9 ani...De 2 ori am facut vacanta de Paste si respectiv pe cea de vara acolo.Este o tara deosebita.Am citit la tine si la Salmi lucruri grozave,si cred ca o sa ne descurcam si noi daca alegem sa locuim in aceasta tara.Bafta în tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, tizo! :-) Din pacate nu am mai apucat sa scriu de multa vreme, s-a cam mutat "distractia" pe facebook :-) O cunosc pe Salmi, si eu m-am inspirat din blogul ei inainte sa vin aici. Multa bafta si voua si daca ai fb, putem sa ne conectam si acolo, Lia Stoica e numele meu. Ma gasesti :-) Numai bine!

      Ștergere