"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 30 noiembrie 2009

Oameni darnici Moși Crăciuni

De când mă știu, la mine a venit Moș Crăciun. Niciodată Moș Gerilă, ci dragul și frumosul Moș Crăciun. Chiar și când copiii de la școală mi-au spus că nu există, că părinții ne iau cadourile, eu nu i-am crezut, deși am devenit circumspectă. Dar deși am urmărit-o pe mama toată seara aia, a făcut o magie și Moșul a venit. Și de-atunci nu m-am mai îndoit niciodată. Magia Crăciunului pentru mine s-a dublat când am realizat nu doar ce bucurie e să primesc, ci și ce fericire e să dăruiesc. Cadouri mai mari sau mai mici îmi place să ofer mereu, dar de Crăciun în mod special. Îmi bate inima mai tare și îmi râde toată fața când împachetez frumos fiecare chestiuță.

Unii dintre voi sunteți deja părinți, ba chiar și bunici. Dar cu toții, fără excepție, suntem încă și copii. Și ne bucurăm să primim. De mai bine 8 luni îmi sunteți aproape în campania oamenidarnici. S-au adunat atâtea hăinuțe, încălțări, jucării, mâncare, cărți. Copii și părinți s-au bucurat enorm de darurile voastre. Le-am dus întotdeauna saci, pentru toți. Despre unde și ce s-a mai întâmplat în ultima lună puteți citi pe site, aici. Dar am observat că bucuria e de nu știu câte ori mai mare când un copil primește ceva doar pentru el. Și uite așa mi-a venit ideea: hai să dăruim câte un cadou fiecărui copil! O cutie (eu am adunat vreo 30 de cutii de pantofi acasă, sunt convinsă că aveți și voi câteva) sau o punguță pentru fiecare dintre ei. Ce să fie în cutie sau punguță? Nimic scump, dar din suflet, care să bucure: o pereche de șosete colorate, o pereche de mănuși, o căciuliță, o ciocolată, o pungă de bomboane sau o pungă de turtă dulce și dacă tot e Crăciunul, o jucărioară de sezon (un ren, un om de zăpadă, un Moș, un glob colorat). Cu hăinuțele voi face o mică pauză, până prin ianuarie, dar aștept mesajele voastre și o să vin din ianuarie să le iau de la voi.

Cum puteți voi să fiți Moși Crăciuni și spiriduși? În primul rând, gândiți-vă ce bucurie veți aduce copiilor, apoi vorbiți cu prietenii, cu colegii, cu ai voștri, scrieți pe blog la voi, să afle cât mai multă lume! Dacă fiecare dintre voi cumpără o ciocolată, o pereche de șosete sau de mănuși și o jucărie, pentru noi înseamnă 10-20 de lei. Adunate de la fiecare înseamnă multe cadouri! Vreau tare mult să le dăm copiilor și fructe (mandarine, banane, portocale), dar pentru că trebuie date proaspete, vă rog să nu cumpărați voi, ci dacă doriți și puteți, să-mi dați câte 2-3 lei ca să cumpăr multe deodată, cu o zi înainte sau în ziua în care merg la copii.

Deoarece timpul este foarte scurt și voi avea în multe locuri de ajuns, planul e următorul: până pe 13 decembrie voi cumpărați și adunați și de la alții care doresc să ajute. Apoi, luni 14, marți 15, miercuri 16 decembrie, între orele 18-19, la Universitate la statui, vă întâlniți cu mine și adunăm la un loc toate lucrușoarele. Acasă în laboratorul oamenidarnici (frumoasa mea sufragerie :D) voi împacheta cu grijă fiecare cadou, iar pe 17, 18, 21, 22 poate și 23 decembrie, le voi trimite prin poștă și le voi duce la copii. Pentru cei care chiar nu au cum să ajungă pe 14-16 la Universitate, dați un mail și vedem cum ne întâlnim. Nu-i așa că nu e greu?

Deci, ciocolată, bomboane, napolitane, turtă dulce, caramele, dulce bun, șosețele, cărți de colorat, creioane colorate, mănușele, fulărele, chestiuțe nu prea scumpe, dar cu efect mare. Jucărele de Crăciun, Moși, reni, globuri haioase, zânuțe. Și câțiva bănuți pentru fructe. Copiii sunt mulți, dar cu atât mai mare va fi bucuria noastră când îi vom bucura pe ei, nu?

Centrul Sfânta Macrina - 50 de copii între 7 și 18 ani.
Asociația Fraților Marist - 40 de copii între 6 și 14 ani.
Căminul de copii Casa Soarelui - 20 de copii între 10 și 16 ani.
În Chitila, la măicuțele Maicii Tereza, unde sunt 20 de băieți cu handicap major, dar și 2 femei care muncesc acolo și au familii numeroase (14 copii în total).
Copiii educatoarei Diana Szasz, din Săcele, Brașov, 30 de copii frumoși, dar din familii sărace.
Copiii familiilor Dumitrașcu (copiii și nepoții Ninei), Velichea (Bianca și Viky), Vasilache (3 fete de 10, 12, 14 ani și un băiețel de 2), Radu (5 copii între 3 și 16 ani).
Copiii de la Budimex, de la oncologie, 20-25 fetițe și băieți între 2 și 16 ani.

La Valea Plopului, unde e nevoie de mâncare (conserve, biscuiți, făină, bulion, vegeta, etc) voi ajunge cel mai probabil în ianuarie, așa că pentru ei este timp să adunăm ce se poate. Deocamdată haine au, mâncarea le este extrem de necesară. Poate reușim într-o lună și ceva să adunăm ceva consistent.

La Cluj adună cadouri Adela și ei îi puteți scrie la adela.rusu@gmail.com și stabiliți detalii, iar la Târgu Mureș, pentru că DA, deschidem filială oamenidarnici și la Târgu Mureș!!!! îi scrieți Dianei Iclanzan (iclanzandiana@yahoo.com).

O să ziceți că sunt mulți copii. Așa e. Dar și noi suntem mulți. Și puternici și frumoși și darnici și cu suflete calde, în ciuda vremurilor. Vă aștept cu mesaje și mai ales, vă aștept cu cadouri luni 14, marți 15, miercuri 16 decembrie între 18-19 la Universitate, la statui. Mulți îmi știți deja numărul de telefon, adresa de mail, aștept un semn de la voi. Și multe cadouri :)

23 de comentarii:

  1. servus...
    mereu... cuvinte prea putine...
    o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu găsesc destule cuvinte să te felicit pentru idee, aşa că nu-ţi spun decât că toţi copiii despre care ai scris sunt foarte norocoşi că au aşa o zână şi că îţi mulţumesc pentru ce faci, pentru că, fără iniţiativa şi munca ta, multe intenţii bune ar rămâne fără concretizare. O să dau şi eu mai departe postarea şi de-abia aştept să cumpăr jucării, dulciuri şi alte chestii de sezon, cu gândul la zâmbetele copiilor :)

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari pentru initiativa, spor la munca frumoasa ce te asteapta si multe zambete drept rasplata!
    Si eu fac asa ceva, dar la scara mai mica. Pentru mine conteaza doar ca o fac si ca pot sa aduc putina bucurie catorva persoane, printre care si copii. Am incercat sa-mi implic si colegii, dar merge cam greu...
    Sanatate, sa poti fi de folos si altora!

    RăspundețiȘtergere
  4. da, Lia, am si eu o plasa de jucarii de plus de dat... aminteste-ne cu o zi-doo inainte si venim cu mare drag...

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavius, aici nu-i nevoie de prea multe cuvinte :)

    Rontziki, te astept! Pupez si multumesc!

    Nero, ma inclin cu gratie :)

    Erys, la orice scara e bine! Bravo! Toate bune si tie :)

    Ajnanina, 14, 15, 16 decembrie orele 18-19 :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma numesc Maria si incerc si eu sa ajut. Eu sunt in Germania insa Oana ma cunoaste si am mai lasat acasa la fratele meu in Bucuresti cateva hainute care nu-i mai vin lui Luca care are 7 luni. In ianuarie cand revenim in tara voi avea mai multe hainute de dat si pot face un pachet sa ajunga la tine...numai ca trebuie sa stai pe Oana. Am avut 3 plase de hainute pentru o vecina de-a ei care nu prea are una alta si au stat la fratele meu 3 saptmani, pana a mers el intr-o seara si le-a dus destinatarului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine Lie Lie. Am notat şi cu siguranţă o să încerc şi eu să umplu sacul lui Moş Crăciun. Te poţi baza şi pe mine.
    P.S. Când bem cafeaua aia?

    RăspundețiȘtergere
  8. Lia, baga soro ichebana aia pa gagii cu cecuri

    RăspundețiȘtergere
  9. te sun eu sau astept sa ma suni tu ? Mai am inca lucrurie alea in portbagaj.

    RăspundețiȘtergere
  10. Maria, ne scriem pe mail și mess, mulțumesc!

    Răzvan, eram precisă :) Zilele astea, poate poți într-o pauză de-a mea de masă, 12-13 ? Că în rest, în fiecare zi după job am drumuri.

    Bre, Țigane, tu ești ca Tony Curtis în Unora le place jazz-ul, de îl pupa Marlyn la greu și el cică nu simte nimic, să mai încerce! Păi, pe oamenidarnici la Contact găsești toate detaliile! dar pentru tine, îți mai dau și pă mail!

    Marius, aaaaa, nici nu știu cum să îmi mai cer scuze :( M-am pierdut în liste și oameni li nr de telefon :( Te rog mult, dacă mai ai nr meu de tel, dă-mi tu un semn, că eu sunt chiaună. Mulțumeeeesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Lia, ce initiativa minunata! Vreau si eu sa contribui! Am inteles, 14/15/16 la 18-19, Piata Universitatii, la statui, I'll be there. Cam pentru ce grupa de varsta ai cele mai putine cadouri? Sosetelele si manusile au si ele marimi si vreau sa iau ce e mai de folos :) Hugs! Ma duc sa scriu si pe micul meu blog despre asta si o sa le spun si celor din jurul meu :) I hope it helps!

    RăspundețiȘtergere
  12. notat ... incepem pregatirile si asteptam semnalul de adunare.

    cat despre felicitari, nu mai e cazul ... banu' jos si ochii la usa ... :)

    din partea mea un fulg de nea pentru toata caldura si lumina din sufletul acestor copii

    RăspundețiȘtergere
  13. Misaki, ţinând cont că sunt cam 250 de copii, de toate vârstele, e destul de greu să estimez. Dar ca idee, cei mai mulţi au între 8-13 ani, iar pt ei şosete, mănuşi merg şi la 8 şi la 13. Dar există acele mănuşi f drăguţe şi chiar ieftine după câte ştiu, care sunt mici şi se fac oricât de mari, adică pot fi purtat şi de un copil şi de un adult (bine, o femeie, că o lopată de bărbat nu prea încape hihihihi!). E bine că dulciurile sunt universale :) Mulţumesc că ai scris şi la tineee!!! Sper să se adune cât mai mulţi oameni drăguţi şi spiriduşi :)

    Anonim, te aştept! :)

    Day-dreamer, I'm soooo waiting for you! :D

    RăspundețiȘtergere
  14. si noi il asteptam pe Mosu, dar sunt multi oameni care au nevoie intr-adevar de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  15. Stii ce ma gandesc, oare nu toata lumea duce copiilor din orfelinate lucruri si cadouri?

    Oare alora din curtile de tigani le duce cineva ceva? Chiar cred sincer ca aceia au mai multa nevoie, pentru ca acum de Craciun toate fundatiile, asociatiile si companiile doneaza pentru orfelinate.. dar sunt atati copii cu parinti fara posibilitati, pentru care Craciunul e abstract total.

    Eu personal am in spatele blocului o curte cu 13 pui de tigan. Le voi duce cadouri lor. Sigur aveti si voi pe langa case, apartamente, birouri, oameni nevoiasi cu copii mici.

    RăspundețiȘtergere
  16. Seherezada, mi-aş dori tare mult să fie aşa cum zici tu :) Eu merg la căminele de care am pomenit mai sus de aproape un an şi nu am văzut prea multă lume să se înghesuie cu cadouri. Se obişnuieşte să se meargă pe la astea mai "centrale", unde se pot face poze cu copii frumoşi. Dar dacă te uiţi cu atenţie la ce am scris mai sus, vei vedea că aproape jumătate din copiii pentru care adun lucruşoare tocmai asta sunt: copii din familii foarte sărace, care nu îşi permit mai nimic, iar la ei cu siguranţă nu ajung nici politicieni în campanie, nici vedete. Oricum, ideea de bază e să fim darnici şi să ne gândim la cei mai amărâţi decât noi şi să le facem o bucurie, dacă tu ştii o curte cu 13 pui de ţigani şi doreşti să le duci lor, e foarte frumos. Eu am ales cam 250 de copii de la case de copii nu chiar centrale şi bine aprovizionate şi vreo 10 familii de oameni decenţi, dar foarte săraci. Fiecare e liber să aleagă :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Am postat şi eu la mine şi pe http://100ro.blogspot.com/, sper să se umple Piaţa Universităţii mai ceva ca la revoluţie în serile de 14, 15, 16 ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. SALUT
    VREAU SA MA ALATUR SI EU CAMPANIEI TALE
    OFER SI EU O PARTE DIN TIMPUL MEU DE DUPA AMIAZA
    SI MASINA MEA UN PEUGEOT 406 INCAPATOR + CADOURI ( HAINE SI MANCARE)
    DAN 0723553295

    RăspundețiȘtergere
  19. o sa fiu acolo pe 14,15,16

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna,sunt Lidia, acum citesc mesajul de la tine si sunt impresionata de ce lucru mare ai reusit sa faci! Mi-am dorit mereu sa ajut copiii care nu au fost asa norocosi precum baiatul meu. Trimit acum mesajul tuturor cunoscutilor sa vedem cum ne pot sarii in ajutor. As putea sa te ajut mai mult , si imi doresc acest lucru, asa ca imi poti trimite un mesaj la lidiabalaur@yahoo.com, si daca pot venii in ajutor cu ceea ce imi ceri, o fac cu multa placere si incredere in Dumnezeu ca toti acei copii se vor bucura de multe lucruri.

    RăspundețiȘtergere