"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 31 ianuarie 2011

Despre diverse suedisme 2

Mă dojenea cineva pe forumul ăla unde textul meu a pornit atâtea pasiuni, că bine că scriu de transport și de scuipat pe jos, dar că nu scriu că la suedezi trebuie să fii foarte grav bolnav ca să vină salvarea și că la urgență nu mai știu ce. Slavă Domnului, în 3 luni de când sunt aici nu am avut nevoie de servicii medicale și sper să fie așa și pentru următoarea cât mai lungă perioadă. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că după nici două luni și jumătate mi-a venit acasă programarea pentru controlul și analizele de depistare precoce a cancerului de col uterin, analize gratuite și periodice. Deci, m-am simțit foarte bine că deja sunt în sistem. La 8:45 era programarea, la 8:48 intram în cabinet, totul foarte blând și delicat, o discuție civilizată cu doctorița, plecat acasă. Cu mare încântare am aflat azi că totul e în regulă.

Despre rapiditatea cu care se intervine în caz de pericol am aflat săptămâna trecută, când am văzut ieșind un pic de fum de la o fereastră din blocul de vizavi. În mai puțin de 2 minute strada era blocată (autobuzul a schimbat un pic traseul pe alta stradă, mașinile au întors frumos), mașină de pompieri, de poliție și două ambulanțe. În încă două minute era scoasă afară o bătrânică, focul stins și totul în ordine. Chiar m-am uitat dacă se aruncă pe geam suedezii să vadă ce se întâmplă, dacă se adună cască-gură. Doar câteva priviri, văzut că cine are de rezolvat e pe poziții, intrat în casă. Și câțiva trecători care s-au oprit un pic și și-au văzut de drum.

Din 12 ianuarie am început școala. Cursurile de SFI (Svenska for invandrare - suedeza pentru imigranți) sunt puse la dispoziție gratuit celor care vor să trăiască în Suedia, să știe limba, să se integreze în societate. Ai personnummer, aparții de kommuna X, cauți școala din kummună și te înscrii la cursuri. În funcție de nivelul educațional, de cunoașterea altor limbi de circulație internațională, ești înscris la nivelul A, B, C sau D. A-ul e pentru cei care nu știu încă să scrie și să citească și primesc și astfel de ajutor, B pentru cei care au ceva ani de studiu, dar nu sunt familiarizați cu alfabetul latin, C și D pentru cei cu studii care pe mai departe vor putea studia în Suedia, dacă doresc. În cadrul fiecărui nivel există grupe diferite de elevi, în funcție de cât de repede avansează în cunoștințe. La înscriere am zic să am 16 ani de școală, că vorbesc engleză și spaniolă, am intrat la nivelul C și trecută la ceva mai avansați după o săptămână jumate. Cursurile sunt foarte flexibile, depinde doar de cursanți să treacă mai departe sau să rămână cu anii la același nivel. Cum te simți în stare, dai un test și dacă faci ok, avansezi la alt nivel, nu faci ok, mai ai nevoie de ceva efort. De asemenea, poți merge dimineața, la prânz sau seara, dar doar cursurile de dimineață și prânz sunt zilnice (2 ore jumătate, mai puțin în weekend).

Primele 3 zile au fost liniștite, mai mult ne-am cunoscut între noi. Următoarea săptămână a fost haos. Pentru că s-au trezit cu mulți elevi și puțini profesori, ne-au pus la un loc pe toți cei din C, până vin profesori noi. 25-30 de oameni într-o clasă micuță, se vorbea engleză, spaniolă, chineză, frânturi de suedeză. Pentru mine vârful nebuniei a fost miercuri, când am fost împărțiți în grupuri de câte 5, să vorbim între noi. În stânga aveam o somaleză foarte timidă, care nu știa decât ceva cuvinte în suedeză, în dreapta o thailandeză hlizită care știa 3-4 cuvinte in inglisi hihihihi, dar care nu înțelegea ce trebuie să vorbim, în față românca din capitolul anterior care o ținea în română cum că ea nu înțelege, e greu și hai să vorbim de altele, lângă ea Nelson, un foarte de treabă columbian care mă ruga să-i traduc în spaniolă ce ne scrisese profesorul pe tablă, că el nu înțelegea despre ce trebuie să vorbim. Faptul că am turuit cu fiecare în câte o limbă nu m-a făcut să mă simt foarte deșteaptă, în schimb mi-a dat o durere de cap cumplită.

Dar de săptămâna trecută lucrurile s-au așezat, am fost împărțiți, ca la fotbal, pe grupe valorice. Suntem 12-14 oameni, cam la același nivel educațional, același nivel de suedeză, deși unii facem de 3 săptămâni și alții de 7 luni. Oricum, am înțeles că dacă unii evolează mai rapid, vor fi trecuți într-un alt grup.
Suntem din România, Maroc, Pakistan, Iran, Irak, Ethiopia, Thailanda, Bolivia, Rusia și Canada. Ca o mică paranteză, o completare la textul anterior: cea de-a doua româncă, nu agitata bârfitoare, e colegă cu mine acum, a citit (întâmplător) ce am scris pe blog și a realizat că e cazul să se rupă de femeia nebună care s-a lipit de ea ca o căpușă, pentru că a înțeles că e foarte ușor să fie pusă în aceeași categorie, deși e cu totul alt ceva. E o fată foarte ok, învaă, își vede de treaba ei și socializăm ca și colege, normal, firesc, nu pentru că suntem românce și trebuie. Închid paranteza.

Din prima m-am împrietenit cu doi marocani, un pakistanez și o canadiancă. S-au adăugat găștii o irakiancă și un alt pakistanez. Oameni super simpatici, inteligenți, cu care învăț foarte bine la ore, dar cu care pot discuta despre orice, de la filme și forbal, la politică externă și economie globală. Culturi diferite, dar extrem de interesante, în fiecare zi simt că sunt mai bogată cu ceva, după o simplă discuție cu ei. Sunt convinsă că cel puțin cu vreo doi dintre ei voi rămâne prietenă pentru multă vreme.

Profesorul nostru, Magnus, este un tip foarte haios, plăcut și un profesor foarte bun. Vorbește cu noi 99,9% în suedeză, doar întâmplător mai spune ceva în engleză, are foarte multă răbdare și simțul umorului dezvoltat. Mâine ne duce, după ore, la muzeul Stockholm-ului, așa, ca să ne cunoaștem mai bine și între noi, dar și cu orașul în care trăim.

Nu credeam că după atâta vreme o să-mi mai facă vreodată atâta plăcere să merg la școală. Doar fustița albastră și ciorapii albi în lipsesc! Ha! Puss och kram!

21 de comentarii:

  1. e de bine...bravo ca ai scapat de tara in care oamenii sint mincati de vii de ciinii vagabonzi

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce misto povestesti! Parca ma simt acolo!

    Spor la invatat suedeza!

    Te pupez!

    RăspundețiȘtergere
  3. apropo de depistarea cancerului de col uterin: in minunata Canada, fetelor li se face la scoala vaccin contra acestuia, pe la virsta de 13 ani. inteleg ca e un vaccin care poate da infertilitate mai tirziu, trebuie sa ma interesez cum sta treaba exact, pentru ca fii-mea mai are un an pina la loc comanda. din fericire, inca ne mai anunta si ne mai cer acceptul parintesc inainte de a-i vaccina pe copii.
    asta, ca sa stii, asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam asa a fost si cand am inceput eu cursurile de germana : un amestec de culturi si limbi, incercand fiecare sa inteleaga cate ceva sau sa fure o traducere in limba natala. Si on top of all, profu' era nascut in Austria din parinti emigranti, unul polonez si altul cubanez :lol: Turnul Babel, nu alta !

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Joa: multi-kulti la extrema :))
    @ Vulpitz: stiam eu ca o sa iti placa la scoala dupa ce se aseaza lucrurile. depinde mult si de sistem, dar ce imi place foarte mult din ceea ce spui este posibilitatea de schimbare rapida a nivelului in cazul in care progresezi si iti lasi grupa in urma. excelent! spor in continuare, toceala la maxim :)), iar eu sunt convinsa ca in curand o sa fii fluenta in suedeza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Liutzo, stii ca iti tin pumnii sa-ti fie bine si sa realizezi ce-ti doresti, da?! :D Chiar daca-ti comentez eu aici din joi in paste. :P
    Te pupez tare, tare si abia astept urmatoarea poveste!

    RăspundețiȘtergere
  7. LIELIE,
    Te și văd traducându-i vecinului tău, săracu..
    Nu știu ce vei zice de ce-ți spun acum- te invidiez- pozitiv!
    Pentru că mi-aș dori să fi trăit experiența de a merge din nou la școală!
    Când mă gândesc la tine, o fac din tot sufletul. Deschis. Cu multă încurajare!
    Mult noroc, LieLie!
    Știu că va fi bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Invadatorilor!!!! :))))))
    Nu va zic asa suedejii astia? "Invandrare"...

    Auzi vulpeo? N-ai renunta matale la limba ascutita pe care o posezi, nici moarta!

    RăspundețiȘtergere
  9. @zee-provoaca si cancer si au murit fete de la el..ABSOLUTELY NOT!

    RăspundețiȘtergere
  10. Citindu-te pe tine , ma incurajez pe mine. Sper sa pot progresa si eu la fel de repede cand mi-o veni randul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Karma, cumplite povești mai citesc din țară ... :(

    Iuliana, sper să am și poze în curând :) Mulțumesc că îmi ești aproape! Pupeeeez!

    Zee, Karma, știu că sunt multe controverse legate de acest vaaccin, dar nu mă bag să am nicio părere pentru că nu știu prea multe. eu știu că și în România îmi făceam anual controlul și am fost plăcut surprinsă că după nici 2 luni jumate aici, fără să am încă asigurare de sănătate suedeză, am fost inclusă în sistem.

    Mărul, ! back at you :D

    Joaninha, dar e fascinant! Înveți atâtea pe lângă limba propriu-zisă! În plus, am întâlnit niște oameni minunați, cu care sunt convinsă că voi rămâne prietenă multă vreme de acum încolo.

    Zazule, în primă fază am fost extrem de dezamăgită că orele de suedeză făcute în România chiar nu mi-au lăsat nimic în cap :( Prea multă teorie, prea puțină (spre deloc) conversație și pur și simplu m-am trezit aici că nu îmi e deloc familiară la ureche suedeza! Acum, după 2 săptămâni jumate am putut să scriu despre mine o pagină A4, fără să mă uit în dicționar, și să am doar două greșeli minore. Iar azi colegii au declarat că sunt cea mai bună dintre ei :D Așa că mă simt ca o școlăriță again :)) Dar se simte făcutul cum trebuie, în fiecare zi, încep să-i înțeleg ce zic în autobuz și citesc zilnic ziarul și prind din idei. Pupez!!!

    Adaaa, pupez și eu! Viitoarea poveste cred că va fi despre ei, cât sunt de frumoși, de îmbrăcați, din astea :D Eu sunt foarte fericită și cînd comentezi, dar mă bucur că mă citești.

    Ginuța, draga mea, dacă ai știi ce zâmbet larg mi s-a întins pe toată fața citinud-ți comentariul :) Îți mulțumesc din suflet! E o experiență fascinantă, într-adevăr. Cu toate greutățile, hopurile, per total e fascinant. Te pupez!

    Paul, daaaa, la faza cu invadatorii m-am gândit și eu :)))) Boierule, ai văzut tu drac mort și vulpe cu limba rotunjită? :))) Sper că știi că vorbesc foarte firesc cu noii mei prieteni cum că eu prin mai vreau să merg la Copenhaga, apoi poate la Riga și Talin cu ai mei (cu niște croaziere miștoace de aici), iar la vară mreg în Spania, la prietenii mei, da? :D

    Celine, mulțumesc din suflet!

    Countess, gramatica e logică dacă știi gramatică engleză bine, vocabularul se face, pronunția e mai delicată, dar după o vreme probabil că merge și aia :D Baftă!

    RăspundețiȘtergere
  12. m-am uitat la toate cele 3 parti din 'Millenium' si mi s-a parut ca sunt o multime de similitudini cu engleza in suedeza. asa o fi sau mi s-a parut?

    RăspundețiȘtergere
  13. Zâna, dacă vezi scris sunt și mai multe similitudini, dar pronunția e diferită. Dar da, ambele sunt limbi germanice, au timpuri verbale similare, dar dacă dai la o parte faptul că engleza ni se pare "la îndemână" că, deh, toți o știm, suedeza e chiar mai ușoară decât engleza. Eu nu am apucat încă să văd niciunul din filme, poate în weekend :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Lio, parca ma simt iar la inceputurile mele, mi s-a facut pielea de gaina :). Ca la fel am simtit si eu ca tine...cu progresele zilnice, cu inceputul la SFI C...eh ce vremuri...
    Nah si eu la scoala fata draga, ne luam ciorapeii, ghiozdanul in spinare si de manutza la scoala :)).

    Si daca imi permiti sa mai adaug aici la tine, caci eu nu am facut asa o sinteza frumoasa ca tine cu suedismele si oricum pe aici trece mai multa lume :)...daca circuli cu autobusul si ai abonament, in decurs de doua ore daca trebuie sa iei busul inapoi acasa sau sa mergi in alta parte, nu te taxeaza. Daca ai bilet, e suficient sa arati biletul soferului si mergi pe o alta ruta cu o singura plata(probat azi de mine in Kalmar cu biletul si acasa in Visby cu abonamentul, deci vorbesc din experienta personala). Iar cu salvarea...am vazut de curand o batranica ccc care cazuse in magazin, i se facuse rau saraca...erau trei oameni in jurul ei si nu m-am mai oprit. nu au trecut 5 minute si am trecut iar pe acolo, batranica nu mai era, venise salvarea. Poate citesc aici si cei care spun ca mori asteptand salvarea in Suedia...
    Iar cu chestia cu scuipatul pe strada, eu am vazut ceva mult mai urat ca tine...fete tinere care faceau asta, cred ca erau si bete...asta ca sa nu se creada ca vad numai frumosul din jurul meu...

    Lio te pup, scolaritzo! Bafta multa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu-mi vine sa cred ce repede au trecut 3 luni.
    Cred ca e minunat sa ai pe langa tine oameni din diferite culturi,e o experienta f buna..Si toate ca toate, dar trebuie sa iti iei ciorapei albi si fustita scurta :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Simplu si frumos!
    Banuiesc faptul ca nu are asa mare importanta ce spun "discutzologii".

    RăspundețiȘtergere
  17. te-am adaugat in blogroll sa nu te pierd, sper ca nu-i bai :)

    RăspundețiȘtergere
  18. ce mişto!

    baftă în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumos sintetizat! Suedezii acordă rapid primul ajutor. Dacă aluneci şi cazi, e imposibil să nu vină imediat cineva să te ajute. Şi nu sunt gură-cască, din fericre! Sunt doar promţi şi atât!
    Mă bucur mult că te simţi bine la SFI. Implicit, mi-ai răspuns la curiozitatea mea dacă faci SIFA sau nu. Din câte povesteşti, eşti la SFI-ul de la comuna de care aparţii. Acum nu ştiu ce studii superioare ai dar te poţi documenta din linkul trimis în răspunsul meu de pe Facebook şi poţi, dacă corespunzi, să te transferi la SIFA. Merge mult mai repede decât la comună.
    Baftă multă în continuare şi aştept cu plăcere noi posturi! Eu sunt în şomaj la mine pe blog :( Pupici!

    RăspundețiȘtergere