"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 30 septembrie 2009

Despre prostituate şi despre curve

Doamnelor şi domnilor, mă scuzaţi de aşa pauză lungă, nu, n-am plecat iar în concediu. Dar am studiat. Am citit, am pufnit, am citit iar. Măcar de citeam ceva amuzant, inteligent, profund. De fapt, profund (uneori chiar pro-fund) a fost. Profund de ipocrit şi revoltător. Cel puţin pentru mine. Vă previn că textul este luuuung, pe măsura revoltei mele.

Săptămâna trecută a apărut faimosul raport al Comisiei Prezidenţiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice. Faimos nu pentru că ridica (mai bine sau mai slăbuţ) problema sărăciei din România, a riscurilor şi vulnerabilităţilor pe piaţa muncii, a sistemului de protecţie socială, a dezechilibrelor şi proceselor demografice şi teritoriale, a copiilor abuzaţi, a handicapaţilor, a persoanelor cu HIV-SIDA, a victimelor violenţei domestice. Recunoaşteţi (asta dacă nu aţi avut curiozitatea de a citi cu ochii voştri raportul), nici nu ştiaţi că s-a făcut vreun raport pe temele de mai sus! Toată lumea, cu extrem de mici excepţii (ca aceasta de aici, unde găsiţi şi raportul), a vorbit despre legalizarea prostituţiei şi a drogurilor. Mi-a confirmat un prieten ziarist că nici măcar rezumatul raportului de 382 de pagini nu a fost citit măcar în diagonală de vreunul din colegii lui, care în schimb, s-au dat revoltaţi pe prima pagină "băăăă, Băselu ne face popor de curve şi drogaţi". Ei, bine, la asta vroiam să ajung. Cum un document, mai bine sau mai prost elaborat, despre starea de extrem căcat a naţiunii, scos la public într-un moment anume ca să acopere alte subiecte fierbinţi (dar asta nu importă pentru mine), a ajuns să se rezume la discuţii şi comentarii interminabile despre câteva paragrafe. Despre droguri nu voi spune nimic acum, dar despre prostituţie da.

Prostituatele sunt o categorie socială pentru care am sentimente deosebite. La fel cum am pentru mineri (vă rog încercaţi să nu vă amintiţi doar de mineriade, ci încercaţi să vă gândiţi la ei ca oameni şi la condiţia lor), în ale căror case am fost vreo 3 ani de zile destul de des la un moment dat. Prostituate am cunoscut şi am discutat cu ele de mai multe ori. Nici unii, nici alţii nu au o viaţă uşoară. În timp se abrutizează, devin neoameni. Poveştile fericite despre prostituate sau mineri sunt doar în filmele americane. Şi nici măcar acolo prea multe.

În raportul Comiei prezidenţiale, pe care l-am citit cap coadă, există următorul paragraf, după enumerarea riscurilor şi a problemelor sociale ridicate de prostituţie: "Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri, în absenţa unei analize bazate pe experienţele altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera, totuşi, efecte nedorite". Una din recomandări, pentru ameliorarea situaţiei femeilor ce practică prostituţia este "înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologica) şi de prezervative gratis". Cam în asta constă "legalizarea" prostituţiei de care au vorbit cu spume la gură toţi ziariştii şi marii comentatori de pe forumuri şi bloguri. Argumente raţionale pro, dar mai ales contra legalizării prostituţiei nu am prea găsit, din miile de comentarii citite. De rahaturi de abordări de genul "noi murim de foame şi le arde de curve şi droguri" nu voi comenta, chiar nu are rost, nici măcar despre abordarea extrem de profundă a unuia ca Geoană "Acum, în plină criză, cred că aceasta este soluţia miraculoasă anticriză : prostituţie şi droguri libere pe străzi".

Trăind în România, realizez că soluţia suedeză,(sursa de plecare aici) deşi foarte tare, nu ar putea fi niciodată aplicată aici. Într-o ţară în care discuţiile despre prostituate se leagă de degradare umană, alegerea lor de a face ce fac, boli, mizerie, expunerea clienţilor, dar nu există decât extrem de rare (feminine) menţionări ale faptului că ele, prostituatele, victime abuzate, tocmai ele şi doar ele sunt săltate în dubă şi amendate de poliţie, ideea de a modifica legea astfel încât ele să fie dezincriminate şi clienţii să fie amendaţi sună a aberaţie feministă, nu-i aşa?

Şi ajung la partea care mă înfurie cel mai tare. Şi nu e prima dată. Patriarhia Română - BOR - iese în media cu respingerea fermă şi aspră a ideii de legalizare a prostituţiei. Până aici, nimic nefiresc. Mă mănâncă în mă scuzaţi să mai scotocesc puţin. Pe site-ul Patriarhiei am găsit analiza (apelul) lor vizavi de "Faţa nevăzută a prostituţiei legalizate". 24 de pagini de procente, aspecte medicale, SIDA, BTS, informaţii în proporţie de 99% luate cu copy/paste din cărţi şi tratate străine, despre situaţii din State, Ghana, Africa de Sud, Canada, Kenya. Nici măcar un paragraf despre situaţia reală (aşa cum ar fi fost firesc într-o analiză serioasă) din România! Restul de 1% rămas sunt citate din Biblie şi indicaţii pline de har. Nici măcar o propoziţie despre soluţiile pe care o instituţie serioasă şi care îşi permite să aibă reacţii publice le-ar avea pentru categoria socială "prostituate". Buuun. Poate nu se găsesc în analiza asta, dar or fi la categoria "Operă social/filantropică". Aici, cam suflă vântul. Probabil băieţii de la IT nu au avut timp să încarce informaţie pe site. Dar am găsit, totuşi, Proiectul dezvoltat în cooperare cu IOCC pentru prevenirea HIV/SIDA şi a violenţei în familie. Foarte frumos elaborat, cu multe liniuţe şi punctuleţe, marea majoritate a modurilor de punere în practică a acestui proiect însemnând discuţii în şcoli, biserici şi chiar privat despre HIV/SIDA şi violenţă în familie, editarea unor broşuri informative şi ... cam atât. Ce m-a lovit puternic în retină a fost suma alocată proiectului. 2.000.000 USD din partea Guvernului SUA prin USAID, 3.390.000 USD - BOR, MEC şi IOCC s-au angajat să aducă o contribuţie în natură la proiect, partea contribuţiei în natură a BOR fiind de 2.150.000 USD. Punerea în practică a acestui proiect ar fi trebuit să înceapă în 2007. Au trecut 2 ani de atunci şi n-am auzit şi nici găsit până acum vreo informare privind stadiul implementării proiectului, lucruri întâmplate concret! Vă rog frumos, dacă la şcoală, la ora de religie, copiilor voştri li s-a dat vreo broşură sau le-a povestit cineva cum e cu HIV/SIDA şi violenţa în familie, daţi-mi de veste.

Nu vreau să discut despre scandalurile sexuale cu preoţi, despre şpăgile date pentru un post la o biserică mai acătări, nici despre SRL-urile preoţilor sau faptul că iau salariu ca bugetari, dar pentru "taxa de nuntă, botez, înmormântare", care variază ca sumă, nu se plătesc impozite. În Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de asistenţă socială în BOR, (găsiţi detalii aici) scrie aşa: Obiectivele reţelei de asistenţă socialã sunt (printre altele): Crearea şi menţinerea unor reţele de suport, la nivel comunitar, pentru persoanele sau grupurile sociale care se afla în situaţii de dificultate; Înfiinţarea şi administrarea de instituţii de asistenţã socialã şi medico-socială proprii sau în parteneriat cu organisme publice şi/sau private.
Aş vrea tare mult să ştiu concret câte centre, cămine, adăposturi a organizat (nu neapărat construit) BOR pentru copii orfani, pentru oamenii străzii, pentru prostituate care vor să primească ajutor, dar n-am găsit pe nicăieri informaţia.
Azi se împlinesc 2 ani de la numirea patriarhului Daniel. Aici găsiţi un lung şir de "împliniri şi perspective la 2 ani de arhipăstorire a preafericitului Daniel". S-au ridicat lăcaşuri noi de cult, s-au renovat altele, s-au publicat cărţi şi broşuri, s-a extins şi modernizat Trinitas TV, s-a participat la multe simpozioane şi întâlniri, etc etc. La capitolul "Activităţi social-filantropice şi edilitar-gospodăreşti" avem aşa: derularea programului lunar Ajutor de la distanţă, sprijinit de ierarhi şi persoane generoase din ţară şi străinătate, având drept scop prevenirea abandonului şcolar (beneficiari - 15 copii); continuarea programului Ajutor de urgenţă pentru familii sărace, în cooperare cu Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor (beneficiari - 35 de familii). Mai are rost să comentez ceva?

P.S.
PROSTITUÁTĂ, s.f. Femeie care practică prostituţia; târfă. – Din fr. prostituée.
CÚRVĂ, s.f. 1. (Pop.) Femeie care duce o viaţă desfrânată. ♦ Prostituată. 2. Fig. Om ipocrit, josnic; cutră. – Din v. sl. kurŭva.

P.P.S Ca să dau totuşi şi o notă amuzantă postării mele, eu cred că bietele prostituate sunt atât de blamate, dispreţuite şi marginalizate din două motive: de bărbaţi pentru că trebuie să le dea bani şi de femei pentru că iau bani pentru ceva ce ele fac gratis.

41 de comentarii:

  1. Nu ma mai mira nimic. Nimic nu o sa se schimbe. E inca un domeniu care ma scarbeste din multe altele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru modul in care au tratat subiectul, distinsii nostri ziaristi ar trebui sa isi dea demisia in bloc si sa se apuce de crosetat. Poate am deveni astfel o tara cunoscuta in lume pentru industria textila, ca din punct de vedere jurnalistic suntem, vorba lui taica-miu, "o bagabontzeala"!

    RăspundețiȘtergere
  3. draga mea, imi place cum ai scris. eu pe unde-am frunzarit despre subiect, am citit articole doar cu numele. pt ca nimic pertinent nu cuprindeau. oricum, este bine ca macar se vorbeste si nu se matura repede sub pres. important e sa apara ideea in capetele oamenilor. cine stie, poate rasare ceva bun din ea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo, e cel mai bun text despre chestia in cauza din toata presa.

    RăspundețiȘtergere
  5. lialia
    problemele in cauza...mda...nu vor dispare. din contra.
    cauze? multe. unele in noi. in interior.
    :)
    p.s: lasa raportul...ca e teren...lunecos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Escule, se mai schimbă lucrurile. din nefericire, în general în rău.

    Nic, de ziarişti nici nu avea rost să mai întind pelteaua.

    Jane, din start acestui raport i s-a anulat orice calitate, măcar cât de cât informativă. Ce idee să apară în capul oamenilor? De unde? În afară de cârcotit şi înjurat nu mai ştie lumea să vină cu nimic constructiv.

    Dan, vorba unui prieten care ştie ce şcoală am absolvit: aş fi putut să mă fac ziaristă :)))

    Belle, dezvoltă te rog chestia cu terenul alunecos, că m-ai făcut curioasă :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru ca mi-a placut abordarea :)), iaca:

    Coboram panta dinspre Măgura cu 90 la oră şi semnalizam dreapta în curba care duce de la depozitul de muniţii spre cealaltă intrare în oraş, şi-l ascultam pe Băse cum bîlbîia infantil apărarea lu fracsu, cînd, de pe marginea şoselei, mi-au atras privirea cîteva fete tolănite pe burtă una lîngă alta, care îşi expuneau trupurile goale de la brîu în jos. Îşi trăseseră fustele peste cap ca să se vadă bine marfa: pulpele albe şi semisferele de carne fragedă radiind prospeţime, pasiune, aventură. Rotundul perfect al feselor.

    http://varanus-varanus.blogspot.com/search/label/pizda%20masii

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai nu toti se lauda ca politica e o curva? Daca asta e legalizata, de ce sora-sa mai mica, prostitutia e tinuta de cenusereasa???
    Asta e discriminare.
    Cat despre realizarile BOR....
    Omul sfinteste locul. Numai Omul.Cu litera MARE.
    Sunt Parinti care cinstesc in special numele de OM. Si tac si fac.
    Restul, ca in politica- sfestanii-smenuri-susanele.
    Pai politicienii de la cine sa invete "bunele maniere"?

    RăspundețiȘtergere
  9. pa la inceput cind am venit in Ge imi trebuia la sase luni aprobare de munca si trebuia sa merg la Arbeitsamt. Trageam nr. si asteptam uitindu-ma pe fereastra. Gard in gard cu Arbeitsamt era bordelu orasului. Ma minunam ca dimineata la 9 deja era mare forfota.

    Lia nu te-nfierbinta, incearca sa gindesti intii cu capu si mai apoi cu inima.
    Tot ce misca in lumea asta misca pe baza de bani. N-am citit raportu da "legalizarea" de care vorbesti tu e absurda pt. simplu fapt ca pt. asistenta medicala, prezervative si restu e nevoie de bani. Cine plateste? Platesc prostituatele impozit? Deci ori se face o legalizare ca-n multe tari europene cu tot ce cuprinde asta, ori o lasa balta, jumatati din astea de masura sunt specifice Romaniei care intotdeauna gaseste solutii originale care pur si simplu nu functioneaza. Apropos de biserica, in Ge se plateste impozit special care merge la biserica, nu-i obligatoriu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Comentarii aiurea despre prostituate/curve sunt pe lume de pe vremea Mariei Magdalena ...
    E un subiect foarte savuros pentru gura lumii(sic!) de ambe sexe!
    Si evident ca BOR nu putea face altfel decat a facut biserica crestina inca de la inceputuri (contrar abordarii lui Iisus)... si de ce ne-ar mira "realizarile" actualului patriarh? preafericitul tovaras Teoctist a fost succedat de preafericitul tovaras Daniel ... !

    RăspundețiȘtergere
  11. Despre raport. Da, nu-l citisem. Acum, pentru că l-ai pomenit şi mi l-ai aruncat şi mie în cap de pe policioara plină de praf a preşedenţiei, l-am căutat şi l-am răsfoit. 380 de pagini! Impresionant. Am ajuns şi la nişte concluzii.
    1. şi 2. le-am tăiat că n-au încăput în comentariu(cică e prea lung)
    3. Pe marginea raportului în cauză, denumit citez: "Riscuri şi inechităţi sociale în România", emanat de Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice a lui Băsescu să trăiţi bine, foarte bine, cum puteţi mai bine.
    Genul respectiv de rapoarte se pot face în două moduri. Din birou, având la dispoziţie tot felul de informaţii statistice de la diverse instituţii şi institute oficiale. În general, astfel de rapoarte, sunt seci, artificiale şi rupte de realitatea cotidiană, din teren. Un raport complex, adevărat, se face cu cercetători, în teren, care pornesc de la nişte date statistice, care transmit nişte concluzii şi analizează şi interpretază adevărata realitate.
    În ce priveşte Raportul comisiei pezidenţiale se vede că este făcut din birou şi că este complet rupt de ralitate, pe alocuri devenind hilar. Dovada? Iaca dovada, citez:
    "Acestea sunt, în mare parte, gospodării multigeneraţionale, formate în cele mai multe cazuri, în spiritul solidarităţii familiale, pentru a împărţi locuinţa (în condiţiile în care tinerele familii se confruntă cu lipsa unei locuinţe şi cu imposibilitatea cumpărării sau închirierii unei locuinţe) sau pentru a se susţine reciproc(generaţia vârstnică susţine familia tânără cu copii, aflată în dificultate din lipsa veniturilor,sau generaţia tânără susţine un părinte vârstnic, fără pensie sau cu o pensie de nivel scăzut). Este o modalitate informală de suport pentru persoane sau familii aflate dificultate, relativ extinsă mai ales în mediul rural, însă în multe cazuri aceasta înseamnă sărăcie pentru toate persoanele din gospodărie (copii, vârstnici, persoane ocupate), dacă presupune cumulul mai multor factori de risc. Repet bucata asta că-mi place tare mult:"gospodării multigeneraţionale, formate în cele mai multe cazuri, în spiritul solidarităţii familiale, pentru a împărţi locuinţa" Adânc. Solidaritate familială pe baza principiului, "ce vrei dom'ne n-am unde să mă duc şi pe Ginuţa o iubesc şi trăiesc cu ea , că e tovarăşa mea, aşa că stă aici şi ea, că vă sparg capul" Curat solidaritate.
    4. De fapt, raportul este o însăilare plină de termeni preţioşi scrişi într-o dureroasă limbă de lemn, paltin cred că e,plin de el prin numărul total de pagini, dar cam goluţ de conţinut. N-am loc şi nici timp să demonstrez aici.
    5. Am făcut acum doi ani un documentar despre proaspăt închisa mină de aur de la Brad. Am avut atunci prilejul să văd nişte rapoarte de activitate ale respectivei exploatări în perioada interbelică. Era un paragraf acolo, prin anul 1932, care spunea că prin anii 2000 nu vor mai putea extrage aur de acolo şi că trebuie implementate mai multe industrii care să absoarbă treptat forţa de muncă din zonă, pentru a nu se produce dezechilibre sociale, pentru a fi prevenit şomajul în masă. Totul pe o jumătate de pagină. Ai dracu’ exploatatori ce au nimerit-o nene cu previziunile. Şi rezolvau problema fără rapoarte cu 380 de pagini. Doar că s-a rupt filmul. Au urmat pentru 50 de ani producţii Mosfilm. Iar când am descoperit eu raportul din 1932 era prea târziu. Mina era închisă, industrii complementare ioc şi şomajul în floare este combătut cu plecările tinerilor la muncă în străinătate.

    RăspundețiȘtergere
  12. Despre problema cu prostituţia.
    Nu ştiu cum e mai bine. Să se legalizeze dacă este o necesitate naţională. Da' peşti tot or să existe, ba chiar cred că ăstora le vor merge afacerile şi mai bine. Iar figura cu impozitele la stat asta-i vax albina. Păi, de ce să pui frate impozit pe unele părţi ale corpului omenesc? Că asta-i viaţa, unele au altele nu. Inţiativă. Despre asta-i vorba. Oricum, nu cred că trebuie să bagi curvele la puşcărie, ci peştii şi traficanţii de carne vie. Iar proliferarea bolilor de pe urma sexului neprotejat nu se rezolvă cu o eventuală legalizare, ci cu o societate dezvoltată şi civilizată. Mai e mult până departe.
    Cu drogurile chiar nu sunt de acord. De loc.
    În concluzie, un astfel de raport este foarte bun şi foarte necesar. Doar că depinde cum e scris. Dar daca te uiti pe saitu prezidenţiei române, vezi că sunt şi alte câteva rapoarte. Iată, instituţia a lucrat în timpul lui Băse.
    Despre meciurile tale cu BOR nu mă exprim aici. Sunt prea multe de spus. Cred că putem să încercăm să plasăm problema între cafelele 5-7.

    RăspundețiȘtergere
  13. O clarificare pentru toată lumea: în ce am scris mai sus nu am susţinut că raportul respectiv are vreo valoare inestimabilă. Din contră. E înghesuit, sunt (prea) multe chestiuni abordate cu liniuţă, nu există prea multe propuneri de soluţii viabile. Dar tocmai asta aş fi vrut să văd, în presă, pe bloguri, în comentarii. Că lumea a citit, şi-a făcut o părere şi poate amenda respectivul document că e făcut pompieristic, pe genunchi. Eu tocmai de asta m-am înfuriat, că nu suntem capabili de niciun fel de profunzime, de seriozitate a unui lucru, nu suntem capabili nici măcar să ne documentăm şi să punem un diagnostic personal, nu impus de şefi (în cazul ziariştilor) sau ciordit din comentariul "de mai sus" (în cazul comentatorilor şi blogerilor). Am ajuns ca nici măcar să criticăm, înjurăm, desfiinţăm ceva să nu o facem serios, documentat, cu argumente!
    Prostituţia - legiferare sau incriminare - este o temă, tocmai, atât de dificilă, de sensibilă, de deranjantă şi de controversată, încât dacă citiţi cu atenţie, eu nu mi-am permis să dau un verdict sau altul. Pentru că deşi stau şi chiar cujet asupra ei, tot nu am reuşit să spun clar cum ar fi mai bine pentru ele, dar ştiu sigur că se pot face multe pentru ele!

    Răzvan, nu am "meciuri" cu BOR, am o problemă cu ipocrizia, lipsa de implicare reală, ticăloşia instituţiei care e cel puţin la fel de mare ca a Guvernului, Preşedinţiei, etc etc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am citit raportul si nici nu intentionez sa-l citesc, nu cred ca este cazul sa citesc "Shogun" ca sa-mi dau seama de realitate. Saracia, prostitutia, drogurile, discriminare sunt prezente in viata reala a oricarui om care vrea sa vada ce se afla pe "planeta Pamant", adica si in jurul "romanilor".
    Reactia presei cu drogurile si prostitutie este normala, "legea unica de lucru in Romania este clara, cine da' banu' ala hotaraste".
    Biserica, ca si institutie, face doar figuratie prin presa si nimc mai mult, ei inca sunt la stadiul de Catedrala Neamului "Construirea viitoarei Catedrale patriarhale, numită şi Catedrala Mântuirii Neamului, reprezintă, înainte de toate, o necesitate cultică, ca spaţiu pentru activitatea liturgică a Bisericii." si "informăm opinia publică din ţară şi străinătate că Patriarhia Română are dreptul şi datoria de a construi viitoarea Catedrală - ca fiind un obiectiv necesar - indiferent de complexele celor ce caută să demoleze ceva încă înainte de a fi construit, poate tocmai pentru că suferă încă de sindromul comunist al programului de demolare a bisericilor din Capitală."
    Legale sau nu prostitutia si consumul de droguri exista, dar ce fac cei care e pe la putere, rapoarte, nu mai bine ar veni ei cu solutii concrete si aplicabile (nu ca legea salarizari profesorilor)?
    Dupa parerea mea astia de prin strainataturi s-au apucat de au facut si apoi lumea i-a judecat, nu vreau sa ma gandesc cum arata Bucurestiul fara metrou si mai ales sa fi discutat pe vremurile astea de facut asa ceva ...
    Societatea asta a noastra e bolnava, am inteles ca democratia ne da drepturi, dar obligatiile revin la altii sau nu exista.

    Ai spus de argumente, pai ce argumente sa gasim cand te lovesti zilnic de "tampiti institutionali" pe care nu ii poti combate, ca asa scrie la lege si tu esti cetateanul "nimeni".
    Cand esti doctor in stiinte politice si administratie publica si scoti niste legii de iti vine sa aprinzi gratarul cu cartea de "Teoria Generala a Dreptului" pai ce sa mai vorbim de argumentatie ... poate doar sa cautam pe google

    RăspundețiȘtergere
  15. Ufff, măi Lia, era o licenţă, n-am găsit altă rimă, nu o lua personal. Ţi-am mai explicat cum stă treaba cu scrisu' la mine. Retrag "meciuri". Partea cu BOR e altă temă, mult prea complicată, că nu cred să-mi ajungă paginile tale de blog. Sunt atâtea faţete de expus şi atât de mult de mestecat... Ştiu şi eu cazuri de şpăgi pentru diferite parohii, ştiu mult mai multe şi mai nespuse, acum 10 ani am făcut ...în fine, am compus şi eu nişte anchete, nu contează (nu-mi vine să cred că am început să mă dau mare de ce am făcut şi am dres). Doar că în cazul BOR plutesc multe nuanţe de gri. Îţi propun să le lăsăm, cel puţin noi doi, între cafele 5-7, aşa cum am spus şi mai sus.
    Ticăloşia este a oamenilor, oricum.
    Despre raport revin un pic acum. Sigur, ar fi fost frumos ca nişte jurnalişti serioşi să-l citească şi constatând cât este de superficial, făcut la varice, în graba cailor, de către nişte scribălăi cu pretenţii de sfertodocţi importanţi, să-l devoaleze şi să strige: "Iată împăratul e gol." Şi chel. hehehehhe. De fapt, acest biet raport nu merită nici cea mai mică atenţie (iar eu, ca prostul, m-am culcat la 3 dimineaţa ca să mai citesc din perla emanaţiei casei pezidenţiale), dar a fost cool să dai iama cu tabloidele, ziare şi televiziuni, prin populaţie.
    Vrei să-ţi trimit şi concluziile 1 şi 2 pe care astă noapte le-am tăiat? Nu, bine, nu era f. important. Vrei să-ţi povestesc cum a ajuns un sat de la 1000 de metri altitudine trecut la câmpie, în urma unui raport beton, făcut dintr-un birou beton? Comic nu? Şi mai comic era că satul cu pricina, cătunul mai exact, era despărţit de un alt sat doar printr-o biată ulicioară. Dacă traversai strada, treceai de la câmpie la munte şi viceversa. Pe dreapta erai la 1000 de metri şi pe stânga cădeai în prăpastie la 10 metri. Doar că bieţii oameni, mutaţi la şes cu forţa hârtiei scrise şi semnate, aveau mult de pierdut, pentru că nu mai primeau bietele compensaţii acordate la litrul de lapte vândut la procesator. Adică nici cei cinci, şase mii de lei, foarte vechi nu-i mai luau. Continuă să mai pară comic? Care dintre rapoarte crezi că este mai dăunătoriu? Ăla prezidenţial este o maculatură nevinovată şi cu o biată bătaie cu adresă la legea salarizării unice, care oricum s-a executat
    P.S. Rapotul cu cătunul din Apuseni a fost transpus într-un ordin al M.I., care s-a transformat în H.G., care a fost schimbată cu greu în doi ani. Veri funny, cum se spune acum, la modă. Apropo, prin respectiva hotărâre de guvern localităţi precum comuna Felacu, care ştim bine că se găseşte pe DEALUL FELEACULUI a fost trecut în zona montană. Crezi că a fost vorba despre o greşeală în masă? Nu, a fost vorba de interese. Te las să ghiceşti. Doar că prăpădiţii ăia de la 1000 de metri s-au rostogolit la vale, în câmpie. Aia chiar a fost o greşeală a unor imbecili cu răspundere.

    RăspundețiȘtergere
  16. scuze ptr. punctuaţie, dar mă grăbesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu am citit raportul. Sincer, nu stiu daca voi avea nervi sa-l citesc, iar daca o voi face, s-ar putea sa schimb fete-fete si mai multe stari, rezultatul final fiind greata.

    Mi-a placut foarte mult incheierea ta. :D

    Offtopic: ti-am pasat o leapsa, e un subiect mai light, dar sper sa-ti placa. Si daca o preiei, sunt convinsa ca va iesi un super-post!

    http://thoughtsbyada.wordpress.com/2009/10/01/niciodata-nu-as-putea-sa/

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim, Ada, chiar NU e cazul să-l citiţi. Răzvan, tu te iei după mine şi te apuci să-ţi strici nopţile citind din astea? :D
    E 1 octombrie şi Bucureştiul e blocat de venirea studenţilor, tocmai a făcut poc marea coaliţie şi pute al dracu de urât, bugetarii au anunţat programul de proteste, personal sunt într-un rahat profesional de mare frumuseţe, dar nu mă plâng că nu-i frumos (apropo, cine ştie un job pe pr şi comunicare? :))))) şi tocmai ce am şi uitat de rapoarte, prostituţie, biserică pentru că îmi spăl creierii jucându-mă de-a grădinăritul pe Facebook :))) Ca să nu fac şi eu poc, mă înţelegeţi :D

    Ada, chiar mă bucur de leapşă, că e timpul să mai abordez şi chestiuni serioase :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Cum ne loveste viata asta ... ca o curva si nu mai poti sa te "droghezi" ca o sa vina si timpuri mai bune.
    Prostituatele astea politice nu iarta ocazia sa se distreze ... ca doar e legal, avem democratie.

    Am mai auzit si ca vin ploile :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim, nu voi înşelege niciodată care e treaba cu "viaţa e o curvă", pe bune. Cum te loveşte curva, ăţi ia banii din buzunar şi te lasă nefutut? Păi, nu-i aşa grav. Eu aş zice că mai repede suntem noi curve în faţa vieţii, ne-o luam în bot, apoi peste bot şi de multe ori nu ne luăm nici banii. Să ştii că eu de vreo 3 săptămâni mă droghez legal mult mai tare, fumând şi 2 pachete de ţigări pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  21. P.S. Să vină şi ploile, măcar să nu ne mai ofticăm că e soare afară şi noi zacem isterici într-un birou infect.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cand am auzit "vestile" am zis "in sfarsit o s-avem si noi turismul".
    Macar de s-ar concretiza ceva! Macar de s-ar legaliza prostitutia si consumul de droguri usoare.
    Dar in loc s-o gandim si s-o analizam...preferam din mocirla i care ne aflam sa ridicam cruci de argint si sa scuipam in san fara motiv.
    Doamne fereste ...cum sa reducem rata imbonavirilor de BTS? Cum Doamne Ajuta sa tinem sub control consumul de iarba?
    eeee...dracie! pai se poate?

    :P

    RăspundețiȘtergere
  23. :) e tare asta cu fumatul ... in ritmul asta renunti la bani de benzina pentru tigari :)
    Cat despre viata, o fi si cum zici tu, dar sa ne uitam atent la fapte, nu te duci tu la munca ca si pana acum, iti faci treaba ok, poate fi si pasiune (cu atat mai bine) si constati ce, ca neste bajeti au ajuns la concluzia ca nu mai e nevoie de matale ca se reduce costurile ... Aha, ok, o poti lua de la capat in alta parte, corect, dar pe "disperarea" asta din tara unde sa te duci, ca peste tot e nebunie si iti spui bey ce naiba de viata e asta, tocmai acum cand incepusem sa ma linistesc si eu, casa (cu lemne si electrice prin ea), masina, gacic, vacante ... hopa ca se impute treaba
    curva ca iti da impresia ca e frumos si bine si cand colo, zbang nota de plata ... al dracu de "zmeu"

    RăspundețiȘtergere
  24. mi se pare mie sau Lia ie cu curu-n sus?

    Cind o muiere ie cu curu-n sus...

    RăspundețiȘtergere
  25. da, sunt pentru legalizarea prostitutiei si spicuind articolul realizez ca esti in asentimentul meu. as vrea argumentele, desigur.
    am avut o polemica de curand cu cineva pe aceasta controversata tema.
    acest raport a fost impus de Comisie,si exact aceasta infestare a unei populatii cu regres in demografie am invocat-o si eu ca prim argument.
    2- impozite platite statului si implicit drepturi salariale, (pensie,carnet de sanatate)
    3-integritate fizica si morala ,pt toata lumea !

    ps-la mine discriminarea nu functioneaza in nici o directie (sex,varsta,nationalitate,religie ,etc etc etc etc )
    ele sunt fiinte decadente iresponsabile,asta ar fi definitia mea,si intra aici si lipsa de discernamant care justifica oarecum constelatia lor de ''orori'',regretabil

    RăspundețiȘtergere
  26. hehe, am mai avut noi discutia asta despre BOR. gargara si iar gargara. si cand vine vorba de bani, cerem pentru placinta mantuirii neamului. si se mai intreaba de ce pierd credinciosi

    RăspundețiȘtergere
  27. Liuta, multumesc pentru idee, un subiect de gandire foarte interesant si de actualitate ne-ai propus. Din pacate pasiunea la nivelul bisercii pentru haina pe care o poarta distinsele figuri este cam aceeasi ca si la nivelul autoritatilor. Multa politica si vorbe, putine spre zero fapte. Acum daca guvernul nu se implica cu adevarat in probleme mult mai serioase, ma gandesc ca prostitutia si drogurile sunt ultima grija pentru ei. Cred ca o societate se construieste in timp prin cei tineri, dar trebuie o startegie, asta la subiectu HIV in scoli, dar te intreb cine sa faca strategii, nu te uiti cine ajunge ministru, secretari de stat sau parlamentari.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sa fie domne curvasarie controlata. Sa fie!
    Poate mai evitam neste lucruri neste treburi, poate nu mai raspandim sidulita ori bleno, ori sifi. Cu aceasta ocazie este posibil ca nr de sarcini nedorite sa mai scada. Duduile cu practica intensa in aceasta breasla poate scapa de traficul de carne macra si vie. Nu stiu ce le impinge la asemenea practici dar cu siguranta, institutionalizate vor avea ceva avantaje si unde mai pui ca vor aduce si bani la buget :P
    Atitudinea BOR-ului e una clasica si nu ma mira, insa pacatul si-l face omu nu comunitatea. Biserica tre sa isi vada de alea sufletesti si sa nu faca concurenta neloiala guvernului. Rolul lor e de PROPAVADUIRE nu de IMPUNERE a unor practici.
    Nu stiu care e ponderea fatucilor care ar prefera o institutie insa cred ca ar fi, social vorbind, un lucru bun sa fie nitel sub observatie, sa fie educate(cel putin in acest sens). Multi copii institutionalizati, aruncati in strada de mame, sunt rodul unei ipocrizi fara margini a unei societeti multilateral dezvoltate.
    Nu ne plac copii parasiti dar iubim cainii comunitari, nu vorbim de fetele care isi ofera carnea pentru o ciorba de perisoare, dar se promoveaza stafia lui maical, nu vorbim de cata SIDA e pe DN-urile patriei, dar construim fantani arteziene ca in Las Vegas.
    Ba sa fie. Despre iarba, nu ma intereseaza, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  29. Sorry,Lia,eu am fost in 2007 la un curs de prevenire HIV-SIDA/violenta in familie organizat cu sprijinul Guvernului SUA si a BOR,foarte bine sustinut,dupa care a urmat aplicarea lui in scoli cu ajutorul trainerilor de la curs....
    In rest,ma abtin...ce am vazut in ziua"implinirilor marete"m-a lasat fara grai!Ultimele cuvinte ti le-am acordat tie....

    RăspundețiȘtergere
  30. Io nu ma dau cu parerea, ca nu-s in domeniu. Insa ca tot omuletul de rand ma gandesc ca mai marii nostri demnitari vor sa-si legalizeze "profesia". Imi pare rau ca trebuie sa jignesc aceea categorie de femei care practica cea mai veche meserie din lume atunci cand le compar cu dragii nostri demnitari.Ei sunt mai rai si mai gaunosi decat toata categoria asta sociala de care chipurile ei se intereseaza pentru a le fi bine.Aiurea... imi e greata si atat.
    Liuta, draga, mai lasa tigarile si hai sa iesim la aer intr-o seara.

    RăspundețiȘtergere
  31. doar o vorba sa mai spun

    sigur,biserica nu poate spune ''da.s-o legalizam.#
    fiindca ea reneaga meseria asta a Mariei Magdalena in primul rand, si-atunci ...
    dar ,ce vroiam sa spun.in Italia nu exista oficial prostitutie fiindca Papa aduce si avortul in afara legii, dar asta nu anuleaza marile dileme existentiale ale muritorilor care nu vor sa fie ingeri. in aceesi tara ambulanta nu vine decat daca oamenii au trecut in cele vesnice, vezi caracatita
    nu-i un paradox ?

    RăspundețiȘtergere
  32. au venit si ploile... sunt in urma ta!

    RăspundețiȘtergere
  33. Ne lovim de interzicerea fumatului si de autorizarea fututului. Ne place sa ne scarpinam pe burtile astea jegoase, zicand ca-i de placere. Cand colo, ce sa vezi? Jegul e de doua saptamani, de doua deshte...

    Lia, problemele care ne duc pe noi la groapa sunt cu totul altele, nu avem dupa ce ne caca de foame si ne prefacem ca ne preocupa bunastarea curvelor si sanatatea morala a populatiei. Populatie care are o profunda durere in anus despre subiectele care se mai "dezbat" pe la tribune.

    Un alt val de praf in ochi. Pentru a se continua cu circul. De ce sa dea dracii in mama lor nu desecretizeaza acordul statului roman cu FMI-ul? Acolo putem discuta intr-adevar despre curve si prostitutie, despre felul cum se practica "beso negro", sau pe romaneste linsul in cur al marilor puteri financiare.

    Imi plac curvele, autorizate sau nu. Sunt de mii de ori mai morale decat cel mai "curat" guster ce-si lasa balele prin Parlament sau Guvern.

    Ai scris frumos, cu zvac... Esti aprinsa ca de obicei, dar pe mine, personal, ma dor alte treburi. Nu-ti fie cu bai pe mine. Pupaturi, roscato...

    RăspundețiȘtergere
  34. Paul, ai pus degetul pe imensa rană ... Din cauza a câte şi cum s-au întâmplat la nici o săptămână după scandalul cu raportul, am şi uitat de el!!! Ştii, eu nu spun niciodată "ei, şi? mă doare în fund de ...". Cred că cei care spun asta sunt inconştienţi şi nu realizează cât de rău doare acolo.
    Din păcate, următoarele subiecte ce vor urma curând (cu o mică excepţie), deşi teoretic fără legătură cu circul actual, vor fi mult mai dure şi mai reale. Şi cu poze ...

    RăspundețiȘtergere
  35. Rodica, te rog mult dezvoltă povestea cu ce ai văzut în ziua "împlinirilor măreţe"!!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Am vazut implinirea a doi ani de domnie a prea-fericitului nostru sef....mult fast,nimic de spus,multe plecaciuni si cam atat....ah,si multa teama de pierderi de functii daca ai un zambet incorect afisat pe fata personala....stii?am o greata mare,si nu doar pansiva...

    RăspundețiȘtergere
  37. apropo de ce zicea paul:
    DA!!! -sa INTERZICA fumatul (hai ca n-ar fi chiar asa o mare nenorocire, recunoasteti! - spune o fosta (acu 3 ani) mare fumatoare, 2 pach pe zi timp de 15 ani) si
    -sa AUTORIZEZE futaiul!
    e sanatos!
    nu conteaza ca jegul e de doua saptamini si nu conteaza de cite deste!
    e bine ca incepi sa racai primul strat!
    primul strat poate fi reprezentat de "curve", depinde cum privesti lucrurile...
    in schimb sanatatea morala a populatiei se numara printre straturile profunde.
    CIRC?!! - a fost bun intotdeauna...pentru descretirea fruntilor si altfel de unde altundeva ar mai aparea discutii si in cele din urma cite o fapta pe ici pe colo - una buna, una rea...
    linsul in cur al marilor puteri FINANCIARE - atentie! - e vorba de bani si putere. atunci totul devine discutabil! de unde stiti, poate diplomatia aceasta recomanda pentru acest subiect "delicat".
    problemele care ne duc pe noi la groapa sunt multe si sunt TOATE! oricare dintre ele, luata la bani marunti ar fi un bun inceput!
    da-i bice LIA! sunt in urma ta!

    RăspundețiȘtergere
  38. ceea ce mi se pare (mie) f imp este proiectul pt prevenirea HIV\SIDA. chestia cu preventia in general este ceva f complicat.implica muuult timp, sisteme si organe foarte bine puse la punct, perseverenta, informatie digerabila si muuult devotament din partea persoanelor care intra in contact cu populatia. daca exista si bani pentru asta e f bine. mare pacat ca nu se misca nimic sau ca se misca prost! din pacate nu suntem profesionisti, cam in nici un domeniu. si aceasta se datoreaza in mare parte faptului ca nu avem profesori, nici pedagogi, iar cei care stiu nu prea spun. poate mai sunt citiva...
    pe parintii bisericii ortodoxe romane, sa-i lasam in preafericirea lor ignoranta, ca aproape toti sunt o apa si un pamant, de cind haul!

    RăspundețiȘtergere
  39. Lia, abia acum am reusit sa citesc ceea ce ai scris... :( Ca de obicei, tot ce e legat de BOR automat se leaga de bani si la fel de automat mi-e scarba :( Iar despre chestia cu SIDA/HIV... ce sa te astepti de la "verii" celor care propovaduiesc anti-prezevativ in Africa, adica papistasii lui PapaRatzi?

    RăspundețiȘtergere