"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 13 noiembrie 2009

Se ciordește tot și noi vrem să ne schimbăm?

De multe ori am citit pe bloguri de idei furate, de fotografii fără menționarea autorului, de paragrafe întregi luate cu copy/paste și băgate cu nerușinare în alte texte "de autor". Zilele trecute dragul meu prieten Varanus ne spunea cum i-au furat două site-uri de cinematografie o fotografie personală cu Maestrul Dinică. Întâmplător sau nu, cele două pagini nu mai pot fi accesate.

Alex Gâlmeanu a pățit-o și mai mișto, fotografia făcută de el cu Gheorghe Dinică pentru revista Viva acum câțiva ani, a fost pe prima pagină a numeroase ziare și cap de afiș pe numeroase site-uri și televiziuni. Abia când a semnalat acest fapt a început să primească scuze și menționări.

Pe blogul său, Radu Restivan povestește nu doar cum i-au furat cei de la Ring 2 fotografii, ci ne spune și cum a discutat cu un avocat.

Chiar discutam cu prietenul Mircea, și el pățit cu o fotografie furată de cei de la Adevărul, că una e să găsești pe net ceva care să-ți placă și să vrei să ilustrezi/îmbogățești ceva al tău, menționând sursa, cu totul altceva e să ciordești ordinărește pe principiul că ori nu se prinde nimeni, ori n-are mare lucru ce să-ți facă prostu frustrat de la care ai ciordit.

În acest context, nu mică mi-a fost mirarea și înspumarea când am găsit ieri pe un blog despre pușcăria Jilava, un text foarte familiar mie, intitulat Analiză blondă, DE JILAVA, de showuri recente. Hmmm, oare nu e chiar postarea mea Analiză blondă de show-uri recente??? Nu știu dacă dimineață linkul va mai fi valabil, nu se poate face link strict către postare, ci doar către tot blogul, dar măcar atât se poate vedea, la final: “Programul “Prima Casă”, pentru care s-au înscris 20 de bănci care oferă finanţare de 1,5 mld. euro, este una dintre puţinele măsuri anticriză în cele 6 luni de când Guvernul condus de Emil Boc este la putere”.
Păi, nu sunteţi, măi, voi cârcotaşi? Hai sictir, că mi-a venit manichiurista.

Aceste postări sunt un pamflet şi trebuie tratate ca atare.

trimis de către Flash la 18:34 pe 12.11.2009

Curioasă, m-am uitat și pe restul blogului, pornit de autor în ideea (vezi primul post): Dorim ca acest blog să reprezinte vocile lucrătorilor din penitenciarele româneşti, care au fost hărţuiţi, ameninţaţi, intimidaţi, ,,mutaţi pe gard", etc..., să fie auzite.
Aceste postări sunt un pamflet şi trebuie tratate ca atare.

Păi, mânca-ți-aș talentu de pârnăiaș, ilustra-mi persoană, care, fără falsă modestie că nu e locul, și-a făcut în timp un mini-trade-mark din pamfletul Analiză blondă, n-a fost în veci lucrătoare în penitenciare! Mai mult de o tură cu duba poliției în adolescența de roackeriță agitată nu am testat în sistem, așa că nu am nevoie de voce! Că am eu gura destul de mare!

Ceva mai jos între texte am găsit și o postare a lui Rhodos, despre centura Sibiului și a politicii, transformată de pușcăriașul nostru în centura Jilavei, firește.

Puteți să-mi spuneți orice, că netul e liber, că nu se fură, ci doar se împrumută, că oricum nu am ce să fac, că ce contează că a luat cu nesimțire cu copy/paste și s-a semnat drept autor, înseamnă că îmi crește celebritatea, frate, asta-i ciordeală ordinară și infectă! Și oricine ai fi, te scuip între ochi și îți tai simbolic mâinile! Hai sictir, că mi-a venit manichiurista. Semnat LiaLia, Vulpea, amanta blondă.

P.S. Vă rog, intrați pe site-ul ciorditorului, să aibă și el un orgasm intens că are pentru câteva zile trafic.

Later edit: după cum mă așteptam, textul meu a dispărut, dar a rămas cel al lui Rhodos despre centura politicii și încă unele furate de pe fuckyoutovarasi. Bravo, coaie!

28 de comentarii:

  1. Se ciordeles la greu... Din pură întâmplare, am descoperit şi eu recent, căutând ceva referinţe pentru un text la care lucram, că ciorditorii copy/paste nu au deloc hodină... înţepeni-li-s-ar deştele...
    http://throughlifemusicandsounds.blogspot.com/2009/11/copypaste-deci-iegzist.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanisme de-ale noastre. Ce poti sa-i zici sau sa-i ceri unuia ce nu-i in stare sa-si scrie propriul articol? E zero barat.

    RăspundețiȘtergere
  3. ai vazut ca scrie pe fuckyoutovarasi?m-am uitat la profile
    deci se explica de unde a luat...inspiratia
    auzi da nue xista o lege a dreptuluid e autor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Deh, ai si tu succesurile tale...
    Incearca si tu sa-ti pui pe blog http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ro/, poate are efect.
    Eu am intrat in fibrilatie cand, dupa ce am preluat un articol de la o distinsa psihologa am vazut in josul paginii ca trebuia sa-i cer voie. I-am trimis un email si a urmat o bogata corespondenta din care a reeesit ca nu era nici o problema de copy/paste, pt ca dumneaiei folosise aceeasi metoda, doar ca doamnei nu i-a convenit o glumita de-a mea la adresa dansei si a trebuit s-o sterg (glumita la propriu, nu eu la figurat), ca era tare ofuscata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar să iei un articol și să nu precizezi de unde e mi se pare total aiurea, cum să spui că l-ai scris tu?
    Dar recunosc însă că de exemplu pozele unor carți, sau ale unor actori, mai ales din afară le găsești peste tot pe internet fără să se specifice cine le-a făcut, când, cum...

    Am postat și eu la mine pe blog asemenea poze (coperțile tuturor căților de altfel pe care le-am citi, sau ale actrițelor din postarea de azi par exemple). Dar nici măcar acolo de pe unde le-am luat nu era specificat fotograful. Poți cel mult în astfel de cazuri să dai linkul siteului/blogului respectiv, dar dacă nici acolo nu scrie nu ai făcut mare brânză.

    Dacă la capitolul poze am "furat" pe cineva prin aceste exemple de mai sus, îmi cer mii de scuze. Dar la capitolul text sau, ideea de bază nu se va întâmpla niciodată. Dacă nu poți ține un blog/site pe care să-l scrii tu, la ce-l mai ai?

    RăspundețiȘtergere
  6. Madam...se intampla....
    Ce sa facem...astia sunt oamenii cu astia defilam....
    Ar trebui beliti in piata publica...da ...nu ai sa vezi..!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună Dan, văd că mă înțelegi foarte bine :)

    Terra, tocmai asta e ideea, ce dracu e în capul lor când fac faza asta??? Ce satisfacții meschine or avea?

    Karma, nu SCRIE pe FYT, ci doar urmărește blogul și fură de acolo! Am vorbit și cu Valeda aseara și era foarte surprins.

    Vio, eu mai de mult am primit un email de la un prieten din State cu un text despre traficul din București care era dintr-o poveste de-a mea! M-a amuzat, mi s-a părut simpatic, am râs că am intrat in folclor, dar să iei așa mârlănește un text, să mai fi și dobitoc să nu vezi că unul din link-uri e către o analiză blondă de-a mea mai veche, e chiar de rahat. Eu nu așa îmi măsor celebritatea :)

    Bia, și eu am folosit fotografii cu vulpi, de exmplu, găsite pe net, e greu să găsești autorul, dar dacă l-aș fi găsit, nu mi-ar fi fost greu să-l menționez, din contră. Fotografiile cu Dinică, în schimb, au un autor ușor de găsit și tot nu s-a obosit nimeni să le ceară voi (cu o singură excepție, ziarul Gândul i-a cerut voie și a primit gratuit dreptul de a folosi imaginea lui Gâlmeanu - deci, se poate!). Mă aștept ca fotografiile mele personale cu tatuajele mele sau cele făcute de Poqe să apară pe tot felul de site-uri, dar la asta nu am ce să fac, să le stric cu watermarks? Dar ajungem la ce ai spus, una e o fotografie (deși depinde f mult despre ce fotografie e vorba) și cu totul altceva să iei un text al altcuiva!

    Jenikă, mie mi-e și milă, că sunt niște oameni foarte triști și fără inspirație, dacă au nevoie să fure!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si io am furat poze dupa net, cind mi-am scris articolu despre mine http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2009/11/neamtu-tiganu-om-de-stiinta.html (hai sa-mi fac si reclama cu ocazia asta), am googlait pa poze cu numele meu real. Mare mi-a fost mirarea ca am gasit poze de ale mele de care nu stiam!!!??

    Si ce era sa fac? Daca dadeam sursa se afla totu despre mine, adresa, nume adevarat, firma si.. si..

    RăspundețiȘtergere
  9. Hihihihi, Neamțule, cum ai tu o poveste pentru orice :p Pupez!

    RăspundețiȘtergere
  10. Io ce sa mai zic???
    Ca io le sparlesc la greu.
    Da' pe Radu il cunosc. Si o sa le-o faca nesimtitilor. Ii tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vulpito, pune-ti Copyscape pe pagina, asa vei putea verifica daca te fura cineva. Uite-l aici:
    http://www.copyscape.com/

    Pup iu, nu-ti mai face nervi pentru toti tampitii, ca si eu am fani care-mi lasa comentarii... de ma fac albie de porci. Asa, si?! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Bre, io vreau să ciordesc ciordeala şi s-o iexecut mişeleşte pe la spate. Da' nu mă pricep. Nid help, pliz!

    RăspundețiȘtergere
  13. Luple, un precedent chiar e necesar.

    Ada, săru mâna, am pus :D Despre comentatori într-un episod viitor :)))

    Saturniene, nu trebuie să ai finețuri, că nu merg la noi, dai cu copy/paste pur și simplu, mârlănește :D

    RăspundețiȘtergere
  14. nu e de mirare. eu urasc sa scriu un post si apoi sa imi vad ideea preluata fara sa se pomenneasca catus de putin de unde a preluat ideea "ciorditoru". De poze nu mai zic. am inceput sa mi le personalizez p-ale mele si basta.
    macar un link despre suspinatu acolo, sa mai fac si io trafic, ca tot nu ma ajuta la nimic.
    mai fu unu pacilea care cordea toate articolele de la groparu.ro. si?
    oameni de kkt care se ascund in fata monitorului.

    RăspundețiȘtergere
  15. cd, știu de ăla care ciordea de la groparu, de tot rahatul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dap. Aseara eram surprins de vreo 2 pahare de riesling de Jidvei. :P

    Alooooooo, unde faceti Revelionul ?
    Mai lasati incrancenarea. :D

    RăspundețiȘtergere
  17. vulpeo, vulpeo, ti superi ca ai ajuns sa fi celebra? :D lasa si pe ei sa manance o paine usoara si nemuncita. Tu te lupti cu RDS-ul pentru a avea un pic de teava ce iti e necesara pt a publica articolele tale frumoase si pline de zvac si ala se chinuie cu copy/paste. Pai ii corect?:D

    RăspundețiȘtergere
  18. Bună, avem un concurs doar pentru bloggeri pe blogul nostru.

    Poţi câştiga cazare pentru două persoane într-un week-end la pensiunea Roua de Munte din Băile Herculane:
    http://rouademunte.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  19. servus...
    ăştia sunt... cu ăştia "defilăm"... jalnic... mi s-au întîmplat şi mie chestii de tipul ăsta. ţin de faptul divers. :)
    toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  20. Valeda, pe mine mă deprimă că au scos ăștia moș crăciunii și beteala din octombrie, mai vii și tu cu Revelionu???

    Suflețico, eu știu că sunt celebră, tocmai de-aia am o problemă că mă fură cineva :))) Țeava rds e la gunoi, acum dau cu zvâc pe clicknet :D

    Flavius, eu mă așteptam și la ceva înjurături, dar uite că nu :))) Toate bune right back at you! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. La socuri electrice cu ei! Sa-i trezim si sa-i spanzuram de coitze dupa aia...

    RăspundețiȘtergere
  22. Când mă gândesc că mie mi-e aiurea să-mi reformulez propriile cuvinte, ceea ce, până la urmă, înseamnă să mă plagiez pe mine. Dar na, mai avem multe de învăţat... Ăsta este unul dintre motivele pentru care mi-a fost greu să hotărăsc să scriu şi "virtual". Nu-i nicio capodoperă, dar e "al meu".
    Asta îmi aminteşte de un caz (pe care, din păcate, nu mi-l amintesc în detaliu) cu o editură românească ce a "împrumutat" fotografia aşa-numitei Sheila Smart pentru coperta unei cărţi care... culmea... se cheamă chiar "Plagiatul".

    RăspundețiȘtergere
  23. Si io care credeam ca lucreji la aia jilavi... Inca un mit spulberat.
    Copyscape e o solutie, iar watermark-ul nu strica nimic. Poza originala o pastrezi. pui watermark doar pe o copie redimensionata pentru blog.
    Lucrurile astea nu impiedica pe nimeni sa fure, dar sunt prinsi mai usor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Se fura, Vulpeo, si de multe ori n-avem ce face. Si eu m-am trezit cu posturi intregi publicate pe site-uri de care nici n-am auzit. Am lasat un comentariu in care i-am rugat sa precizeze sursa. Din fericire s-au conformat si linkul e tot acolo.
    Cel mai tare m-a durut cand niste poze facut de mine, cu sigla blogului pe ele, au fost folosite pentru a porcai o buna prietena bloggerita. Am cerut scoaterea pozelor, atat pentru ca nu mi-a cerut permisiunea, cat si pentru ca articolul si pozele aveau rolul de a o desfiinta pe fata in cauza, desi pozele erau facute la misto, cand am fost cu bloggerii la paintball. :(
    Eu, una, nu stiu ce se poate face, da' daca afli, zi si mie cu copy/paste in mail. :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Paul, mai greu de prins în spatele monitorului ...

    day dreamer, foarte tare asta cu plagiatul pe tine însăţi :))) Editura care a furat fotografia Sheilei Smart e Nemira şi a platit 1000 de euro daune doamnei :) Da, faptul că era poză furat pentru coperta cărţii Plagiat e cel mai tare :))))

    Bogdanic, trebe să învăţ cu watermarkul :D

    Tomata, te cred!!! În cazul meu a şters omul postarea şi n-a zis nici pâs. Aia cu porcăiala prietenei e urââââtă :( După cum vezi, oamenii îmi recomandă watermark pe poze şi www.copyscape.com

    RăspundețiȘtergere
  26. din pacate nu e numai in Romania, e o chestie globala. mie imi furase un idiot fotoblogul in engleza cu totul - texte, poze, culmea! watermarkuri. ba mi-a preluat si postarile in care tipam hotii si il dadeam in gat :)). p-orma a incetat. eu cu copyscape am detectat toata chestia - si dintr-o joaca, zic ia sa vedem m-o copia cineva. mde, surprize surprize, nu ma credeam asa interesanta, da' na... imbecilul a incetat pana la urma pentru ca in fiecare postare tipam ca e postarea mea si numai a mea. cu watermark e usor, da-mi un semn daca vrei un tutorial rapid si simplu. iar cu pozele e asa - m-a invatat o americanca desteapta :)) - in afarad e watermark posteaza-le la rezolutii proaste (tot in photoshop se face si magaria asta). ce sa zic, frica pazeste... blogurile... ps: mama lor de martafoi lipsiti de imaginatie! nu ca eu as fi vreo mare blogerita, da' macar scriu din tartacuta proprie...

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna,
    De vreo luna citesc la blog-ul tau si pina acum m-am abtinut sa comentez chestii de mult fumate, dar acum nu am mai putut : daca ai fi stiut tu la vremea cind ai scris acest post ce poate face intiiul avocat al neamului ai fi zis ca ala din jilava are o imaginatie debordanta - doar a adaugat un cuvint, a schimbat altul in cite o pagina. Nu copy/past 90 de pagini... :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. K3loo, sincera sa fiu, sunt atat de departe de cacaturile din Romania (asta cu plagiatul nici nu mi se pare atat de grav fata de ce au facut in ultimele luni), mi-am pierdut prieteni pt simplul fapt ca nu sunt o nebuna care il crede pe basescu tatal tuturor relelor si pe ceilalti baieti buni, incat nu imi mai vine sa mai comentez nimic la ce ai zis tu :)

    RăspundețiȘtergere