"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 10 martie 2011

Produsele românești preferate

Mă întreabă Cireașa mea preferată ce produse românești îmi plac mie și mă satisfac de le-am luat (sau le primesc) chiar și în străinătățuri. Hmmm. Păi, o să încep cu cele mai puțin diafane, dar extrem de folositoare: antinevralgicul (nici o altă învenție farmaceutică nu-mi ia cu atâta ușurință durerile de cap sau de dinți) și unguentul cu extract de gălbenele, bun la toate alea (răni, tăieturi, piele uscată, iritații).

La partea culinară, poate o să ziceți că sunt nebună, dar preferatul meu e(ra) pateul cu porcușorul albastru, antrefrig. Nu știu ce or pune în el (nici nu cred că vreau să știu), dar mie îmi place la nebunie, are gust de pateu de porc, nu de altceva. Din categoria delicatețuri, ador(am) brânzica Făgăraș produsă de Monor (și doar de Monor!). Dacă porcușor pot trimite ai mei fără probleme, mi-e teamă că brânzica se poate strica pe drum (face cam 4 zile până la Stockholm autobuzul). Dar reușesc ai mei să-mi trimită producții proprii de zacuscă și dulceață de cireșe amare (săru mâna, mami!) și de la cea mai tare cofetărie din București, Liliana de pe 1 Mai, fursecuri cu stafide. Dar mi-e așa o poftă de mini choux a la creme de acolo! Mmmmm!!!

Voi ce produse românești preferate aveți?

27 de comentarii:

  1. pfuai, pai mucenicii si mucenicii (adica si cei copti, cu miere, si ciorba cu scortisoara si nuca pisata), ca sunt de sezon :) cartofii fierti amestecati cu ceapa prajita. castravetii murati vara. coltunasii cu cartofi. si pana sa fac tot felul de alergii si fitze, laptele doina. si nu in ultimul rand as zice si triferment si colebil, ca merg cu ce'am scris deasupra :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Zacusta facuta de sor-mea, si numai de ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. placinta aia buna, facuta de matusa sotului :)
    cremes(as face si aici dar nu gasesc foi)
    Carnati si toba, caltabosi(facuti acasa)
    Fasolea verde din piata
    Multe le fac acasa, ce in ro nu faceam-castraveti murati, varza murata, branza de vaci. Ah da, si de gogosari si de visine(mai mult de dulceata) mi-e dor. Poate putin si de pufuleti si pufarini...
    Dar vine el concediul de vara...:).

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce tare! Branzica de la Monor o preferam si eu si pitica mea de un an si o luna. Iar cofetaria Liliana, desi nu ne e la indemana, o vizitam foarte des. Ne place frisca pe care o cumparam la caserola. Chiar ma gandeam la ea zilele trecute cand imi beam cafeaua. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ralu, trăiască trifermenul și colebilul! :D

    Dana, Salmi, ce produse românești, brand-uri, preferați? Că asta era de fapt întrebarea și m-am pierdut eu în detalii cu bunătățurile mamei :D

    Alina, să-ți trăiasă! Cam toate sunt bune la Liliana, până și tantile alea sunt simpatice :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare dreptate ai, chiar nu vrei sa stii ce este in acel pateu cu gust asa de bun.

    Ha,ha,ha!

    CIOCOLATA "ROM"(âneasca).

    RăspundețiȘtergere
  7. hahaha, firme/branduri preferate nu am :).
    Un singur produs care imi place cand merg in Ro e kefirul acela kaukazian, nu mai tin minte ce firma face...sa fie dorna sau napolact?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ciocolata ROM,Zorro si Danubiana(ultimele doua nu cred ca se mai fabrica)Facem un schimb de link?

    RăspundețiȘtergere
  9. Paine - gasesc greu o paine calumea (fara seminte si alte dracii) pe aici

    Telemea - nu gasesc decat ceva ce seamana cu telemeaua dar n-are nici un gust.

    Nu sunt branduri si nici macar produse preferate, dar de paine si telemea mi-e dor cel mai tare. Ca nu le gasesc :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Firme romanesti preferate nu prea am! Lactatele de la Monor are the best, indeed! :) In schimb, eu tanjesc dupa fructele si legumele din piata, desi la Bucuresti eram alergica la cumparaturile din piata. Daca-mi aterizau pe masa din bucatarie, fara vizita de rigoare la piata, eram cea mai fericita! :) Insa fructele si legumele din supermarket nu au nici pe departe gustul celor de la taraba. Mai tanjesc dupa castraveciorii murati facuti de mama, dupa telemea, branza de vaci, carnaciori oltenesti, sarmalutele in foi de vita facute de mama etc...

    RăspundețiȘtergere
  11. Hm, la o vizita a adus mama o geanta (13kg) numai cu bunatati. Nu ca as fi cerut eu dar na.... mereu ma intreaba ce sa imi aduca cand vin pe la noi. Avea geanta aia: carnati de casa, telemea, smantana din aceea groasa, ardei copti, vinete coapte, ketchup (o pasta de rosii) facut de mama, gem, dulceata, visine fara samburi la borcan....
    Mie imi place si acum pateu de Sibiu, duc dorul unor prajituri, feluri de mancare pe care nu le prea fac fiindca ar insemna sa manac doar eu. Sotul nu "gusta" salata de vinete, doar de boeuf. Nici mamalicubrancula nu e agreata de baietii mei desi pe gaza l-am tot imbiat de mic cu asa ceva. Adevarul e ca multe le putem inlocui, le gasim surogat. Mie varza acra cumparata de la turc (si faptul ca am alergat dupa aceea dupa autobus) mi-a declansat nasterea, cred. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt în asentimentul lui Sorin: Ciocolata Rom e ză bezt!

    RăspundețiȘtergere
  13. ahh - nu ma pot abtine sa nu scriu:
    TE-LE-MEAAAA si Pateu de Sibiu! (*sigh*)
    xx

    RăspundețiȘtergere
  14. PS: slava domnului:
    http://www.albinuta.co.uk/

    RăspundețiȘtergere
  15. cu porcusorul m-am 'imprietenit'(vizual cel putin)de ceva timp....tare l-as mai manca,nu inainte sa-l trag de ooada,dar numai pate!branzica monoritica imi place si mie....dar si branzica de casa de la Covalact;apoi ciocolatica Rom si Kandia(aia cu nuci);zacusca,pasca si alte nebunii culinare;
    La nealimentare nu m-am gandit! :p

    RăspundețiȘtergere
  16. Apireven si medicamentele pe baze de plante

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu chiar am fost in Monor, acolo unde se face branza cu pricina :) E buna si cea de burduf :)
    Mie imi place mult prajitura Siret, dar nu stiu cine o mai stie... Si Rom, da:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mi- e dor de branzeturile Delaco (telemea) aici in afara de branza feta si apeltina nu am gasit.
    In rest...nu imi lipsesc decat pietele noastre si leusteanul indeosebi:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Branza telemea si de vaci, urda, smantana ciocolata Rom dintr-un atavism, (prefer neagra 70%), dulceata de visine si visinata. Ah, si da, miraculosul unguent de galbenele, pe care tocmai acum nu-l am la mine, cand am o arsura de oblojit:( La Barcelona sunt doua magazine romanesti si in afara de varza acra si carnati de Plescoi, foarte rar, nu prea iau nimic de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  20. Aş completa lista cu brînza de burduf! Şi alcoolul sanitar albastru "Mona" - fooarte util în diverse ocazii (şi îmi place cum miroase :))))

    RăspundețiȘtergere
  21. Când vine acasă băiatul meu din Anglia, îi pregătesc bunătățile preferate-sărmăluțe( vara le fac în foi de viță), salată de vinete, ciorbă de zarzavaturi, dreasă cu smântână, salam de biscuiți- bate toate prăjiturile, m-a făcut celebră în câteva țări, de pe unde sunt prietenii lui!
    Mai nou, ca să nu prăjesc nimic, chifteluțele le fac la cuptor, în compoziție pun amestec de carne, mai multă de curcan, verdețuri.
    Cum să le gustați- tu și Salmi?
    LieLie, nu mi-ai citit răspunsul la leapșa cu meseria!
    Ai grijă de tine!!Te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  22. Bine te-am gasit Lia :)
    Eu de cand am poposit in Suedia nu am mai mancat icre. Si mi-e un dor nebun de ele si o pofta pe masura. Dintr-acelea facute acasa, frecate la mixer si cu ceapa. Sau tarama/crap de la Negro. Awww. Si carnati afumati. Si sorici. Au venit ai mei in primul an cu soricul impachetat in lada frigorifica, dar a fost si ultima data. Si de zacusca mi-e taaare dor, dintr-aceea facuta de bunica.
    Gata ca mi se face rau la stomac doar gandindu-ma :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Bine ai venit, Poppy! Unde în Suedia? Eu încă nu am apucat să tânjesc după șorici (icre nu mă înnebuneam), iar zacuscă bună făcută de mama și dulceață de cireșe amare mi-au trimis prin colet, cu Atlasibul. Ca să nu mai zic de sarmale și fursecuri cu stafide :D Am găsit cârnați afumați buuuuni (dar scumpi) la hala aia mare underground de la Hötorget în centrul Stockholmului. Dar la cât eram eu înnebunită după creveți în România și erau foarte scumpi și nu prea des proaspeți, aici sunt în Paradis :D Pupez și te mai aștept!

    RăspundețiȘtergere
  24. Da la Hötorget trebuia sa ma gandesc si eu.. multumesc pentru idee. Acolo se gasesc tot felul de "delicatesuri" si destul de multe produse straine. Daca gasesc sorici dau de baut :) Si da, tot in Stockholm sunt si eu :) Saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga mea, te aşteaptă o leapşă pe blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Branza (telemea) si apa minerala Biborteni - Echilibrata sau Lejera

    RăspundețiȘtergere