Dar destul cu întrebările mele civice. Să revin. La mine, normal.
Nu ştiu de ce, în Moş Nicolae n-am crezut niciodată. Poate şi pentru că ameninţarea cu băţul (dacă nu am fost cuminte) nu mă speria deloc, eu fiind tot timpul o fetiţă rea şi cu gura mare care şi-o lua pe coajă la ordinea zilei. De asemenea, eram şi o fetiţă drăgălaşă şi simpatică, aşa că primeam mai tot timpul dulciuri. Aşa că alte bomboane sau nuiele nu puteau veni decât de la mama şi de la tata.
În schimb, Moş Crăciun (nu Gerilă, pentru că ai mei au fost părinţi inconştienţi şi cărora le plăcea să trăiască cu adrenalina la maxim şi ne-au povestit întotdeauna că moşu care ne aduce cadouri e Crăciun) m-a fascinat întotdeauna. Din cauza lui am un semn mic pe obraz. Că m-am suit pe la vreo 3 ani pe un scaun să pun o steluţă în brad, special pentru el, şi am căzut. Iar mama, când să mă prindă, m-a zgâriat cu unghia. Pe la vreo 5 ani, când a venit la mama la servici, m-am îndrăgostit de el. Pentru că, deşi avea barbă albă, avea ochii verzi (ca şi colegul mamei, Cristi, care îmi aducea bomboane Cip şi îmi promisese că îmi va lua pantofi cu toc când o să cresc). Şi a observat şi că am freză ca Mireille Mathieu (ceea ce pe mine m-a dat pe spate). Mă credeţi pe cuvânt că şi acum îmi aduc aminte că am primit cadou o paletă de plastic cu o minge şi două portocale?
Peste încă vreun an, am văzut că Moşul umblă cu ghete ca ale lui Ciri, prietenul nostru de familie. Şi mai vorbea şi rârâit şi făcea poante ca el. Clar, pe an ce trecea, Moşul îmi era tot mai drag.
Prin clasa a IV-a, nişte tîmpite de colege îmi spun zeflemitor: "Moşul nu există. Părinţii ne dau cadourile. Doar copiii proşti mai cred în el". Furibundă şi cu capul arzând, am ajuns acasă. Şi în seara aia i-am pândit pe ai mei non-stop. Nimic. Şi ne-am pus la masă. Cu toţii. Când am ieşit din bucătărie, am găsit bradul aprins şi cadourile sub el. A doua zi, ce le-am mai zis colegelor ... "Proaste sunteţi voi, de-aia nu mai vine Moşul la voi. La mine chiar a venit". Şi acum îmi aduc aminte cât de tare îmi bătea inima de fericire.
Că părinţii cumpărau cadouri, am înţeles în scurt timp. Dar asta nu a anulat niciodată venirea lui Moş Crăciun, să ne înţelegem! Pentru că, deşi ştiam deja din noiembrie ce mi-a cumpărat mama (oricât de bine le-ar fi ascuns), cadourile ajungeau întotdeauna inexplicabil sub brad. Şi avea întotdeauna alt farmec când le găseam acolo. Aşa că altă explicaţie nu am găsit. Decât că le pune Moşul când ceilalţi nu se uită. Nici măcar de când m-am apucat eu să cumpăr cadouri nu am găsit altă explicaţie. Pentru că, deşi sunt mai tot timpul conştientă de mine, am pe 24 decembrie seara o tulburare majoră. Pentru un minut, uit de mine. Şi de atâta bucurie şi fericire şi ghiduşie, mă transform. Intră în mine un spirit vesel. Şi gras. Cred

Pentru mine, Moşul nu e îmbrăcat în roşu, ca ăla inventat de Coca Cola, care a prins la public mai ceva ca Che Guevara. Nici nu are faţă. E doar zâmbet, bucurie, familie, iubire.
Anul ăsta, pentru prima dată în vaţa mea, Moşul va veni de două ori. O dată când voi fi cu ai mei părinţi şi gagic la Viena. Şi a doua oară, câteva zile mai târziu, când o să reunim familia cu fratelo, Katy şi Mara. Vă daţi seama că anul viitor o să pot ţine aprins un bec cu dublu număr de waţi? Oare o să rămân copil prost toată viaţa? Tare mi-aş dori ...
Eu cred ca Moshu chiar e imbracat in rosu ca in filme si desene animate. Ii sta f bine asa. Ma gandesc ca e posibil chiar sa fie imbracat de vreun designer... Ce ma deranjeaza e ca nu prea se vorbeste de sotia lui, ca doar ea are grija de el in timpul anului. Se vorbeste doar de mosh, reni, spiridusi. Aproape nimic despre d-na Merry. Cred ca e simpatica si merita mai multa atentie.
RăspundețiȘtergereMaggie, venind din partea ta, mă aşteptam să spui că e îmbrăcat în roz! Da, şi eu cred că doamna Crăciun e un fel de doamna Nina Iliescu. Nu apare decât la alegeri, la urna de vor :)))
RăspundețiȘtergereLia,
RăspundețiȘtergereparca imi vine cu regret, teStu tau cu Mosu, nu ma gidila, poa ca-i prea devreme si inca nu am intrat in atmosfera.. poate mai bine ar fi fost sa incerci cu aia cu curvele..
da daca suntem la subiect, Craciun in Viena, him.. nu stiu ce sa zic, de regula p-aici prin occident de Craciun nu-s nici maidanezii pa strada, fiecare sta in familie, oaspetii straini nu sunt prea bine veniti... da-n sfirsit..
Pt. mine Craciunu e o chestie de familie.. de regula mergem la Dansul fulgilor de zapada apoi acasa, desfacem cadourile, bem un pahar, in prima zi nu-i prea multa mincare, nici bautura, d-abia a doua sau a treia.
P.S Cind se va apropia Craciunu o sa-ti bag o prostare de coma, da cum iti spuneam inca n-am intrat in..
Eu tin minte ca intr-un an atat d etare m-am ofticat pe sora mea care e mai mica cu 6 ani decat mine, ca i-am spus precum fetele din povestea ta, ca mosul nu exista si ca parintii sunt mosii....pe urma mi-a parut rau...dar mosul tot vine si acum...in fiecare an :)
RăspundețiȘtergereCarmen.. L’amour
RăspundețiȘtergere@Neamtu: nici eu nu am intrat in starea aia, dar m-a inspirat nea Oprescu :))) Cat despre Craciunul la Viena, si noi vom fi in familie, asa ca sa stea vienezii la ei acasa, ca eu ii am pe ai mei :) Astept postarea (vezi ca plec pe 22 :p)
RăspundețiȘtergere@Carmen: frate-meu (care e cu 5 ani mai mare) a fost tare dragut cu mine cand eram copii si pushtani. Imi punea chiar si discul cu Mary Poppins cand plangeam ca imi facea o tanti injectii (eram racita).
Tigane, iar incepi??? Te spun Mariei!
RăspundețiȘtergereio am de facut o singura observatie: bine mai arata craciunitele la 30 de ani! ;)
RăspundețiȘtergere