"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 22 mai 2009

Problemă matinală: matematica care mă doare

L-am auzit pe domnu Boc lăudându-se socialist-campaniistic cum că preţul la gaze, care a scăzut cu 3%, o să mai scadă cu 5%, deci în total cu 8%. Sună f frumos şi simplu. Aritmetică pură.

Eu sunt cu scrisul şi cu limbile, dar tot mă macină o treabă. Poate sunt eu mai proastă, aşa că aştept să mă lămuriţi. Dacă avem un preţ X pe care îl reducem cu 3% la 1 mai. După care anunţăm încă o scădere de la 1 iulie, cu 5%, adunăm 3 cu 5 şi ne dă o scădere cu 8%?

Că eu cu matematica mea aş vedea puţin altfel lucrurile. 3% din X dă Y, iar reducerea de 5% e din Y, nu din X!!! Aşa că procentul final de reducere a lui X nu e de 8%! Greşesc? Vă rog, ajutaţi-mă să dorm mai liniştită. Mulţumesc.

P.S. Dacă faceţi într-adevăr calculul ca să mă ajutaţi, să nu-mi spuneţi că sunt cârcotaşă, că 7,8 e fff aproape de 8%. Ce ne făceam dacă o dată era de 50% şi a doua oară tot de 50%? Doamne fereşte!

12 comentarii:

  1. tragedia e ca toti incompetentii sint in frunctii de conducere si ca poporul roman CRITICA DAR NU PUNE MINA SA-I DEA JOS!asta mi se pare nashpa.asteapta f'un tatuc sa vina sa le rezolve problemele.tin minte prin 2000 kind-nu mai stiu exact anu' era ala in care germania trebuia sa trimita trupe la irak.Eram la berlin si a doua zi spontan a iesit toata germanimea in centru sa se opuna.Erau pste 200.000 de oameni.Ne-am luat furtunuri cu apa, bulane in cap-nu prea convingator as vrea sa adaug-si a doua zi, repet A DOUA ZI-germanica a anuntat ca nu mai trimite nimic in irak.
    astept ziua in care si la noi se va intimpla asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu când aud de domnul Boc am aşa, o stare... Nu pot să o explic. Oricum, nu este bună. Şi prefer să evit contactul vizual sau auditiv cu el...

    RăspundețiȘtergere
  3. Treaba asta cu confundarea mediei aritmetice cu cea geometrica e generala, nu numai la romani. Altii au comis-o si mai si.
    Rezervele mondiale de petrol si gaze au fost calculate tinand seama de media aritmetica- rezultand o perioada de consum de o mie si ceva de ani, la o crestere de aprox 6-7% pe an.
    Doar anul trecut si-au dat seama de greseala, si cand au refacut calculele au vazut ca mai avem doar pentru maxim 5-10 ani.
    De ce credeti voi ca au luat avant formele altermatine de obtinere a energiei?? Le-a intrat napul, nu morcovul.
    Asa ca nea Boc e mic copil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hellooo! Asta-i politician nu altceva. Nu trebuie sa stie matematica, nu trebuie sa stie limba romana, nu trebuie sa stie nimic despre industrie, economie, finante, management. Sarcina lui e sa fie convingator in fata maselor. Si daca nu e - ni-l baga altii pe gat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite si linkul, sa va dumiriti.

    www.google.ro/url?sa=t&source=web&oi=video_result&ct=res&cd=4&url=http%3A%2F%2Fwww.guba.com%2Fwatch%2F3000053112&ei=sHAWSq-XL8mNsAad5_SPAg&usg=AFQjCNEDj36TnqKbzTft0A2n0H2gZQqM3w&sig2=jLQJhTKiHEn0pLt5MAGehQ

    RăspundețiȘtergere
  6. ah, matematica politica e un alt tip de matematica. neeuclidiana, neverificativa (adica n'ai cum s'o verifici, n'ai ce sa verifici, iar daca totusi verifici niciodata nu iese)...
    am cateva randuri in care povestesc cum pentru un psd'ist (aproape deja marisor) 10 procente din 11 mii de euro inseamna 5 mii! de euro, fireste...
    ( http://castleless.blogspot.com/2008/10/matematica-politica.html )

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci reducerea aia de 8% nu e pentru cei care văd detaliile şi îşi pun întrebări, ci pentru marea masă care poate fi aburită uşor cu astfel de chifle. Cei mai mulţi nu gîndesc şi nu-şi pun întrebări.

    RăspundețiȘtergere
  8. prin urmare gazul ramane la fel. Daca din X scazi 3% si da Y, ca apoi din Y sa scazi 5%, rezulta un Z. Din X si Y scazand cele 2 procente (3% si 5%) avem un W care nu are nici o legatura cu Z dar are X si Y, care la randul lor au stransa legatura cu Z. Rezulta (destul de vizibil ca, oricat ai scadea din X si Y va avea un pic legatura si cu W care prin deducere este unu si acelasi cu Z. Dar W nu a fost de la inceput si inseamna ca nici Z nu are ce cauta in ecuatie. Atunci, de ce sa mai te iei pe X si Y. Carevazica, gazul nu mai scade. E posibil sa creasca. Doar scade euro si creste leu.
    Sunt uimit cat de logic pot fi:D

    RăspundețiȘtergere
  9. De fapt nu-i nici o reducere. e de ochii lumii.

    RăspundețiȘtergere
  10. lasa ca aseara am vazut cum acelasi domn premier gasise varianta in limba engleza la gripa aviara ca fiind "aviara gripa" :D

    RăspundețiȘtergere
  11. ai dreptate.se scade 3% dintr`un pret,iar urmatoarele procente de 5% se scad din suna ramasa.dar nah..ce sa te faci cu boc.#-o

    p.s. multumesc profului de mate care mi`a zis chestia asta,pt ca si eu zisesem la fel,dar nu din aceleasi motive ca si domnul boc,ci doar pt ca imi e prea lene sa gandesc la tabla.;;)

    RăspundețiȘtergere