"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 3 februarie 2010

Can you put a price on your dreams?

Ce susține Universul? Povestea. Povestea fără de care nu este nimic...

Când am auzit de moartea lui Heath Ledger acum 2 ani, m-am întristat profund, pentru că pariasem pe el că va face istorie. Îmi plăcea nu doar pentru mutrița lui și energia pe care o deborda, ci mai ales pentru felul în care juca. De la adolescentinul 10 Things I hate about you, la rolul dramatic din The Patriot sau cel zurliu din A Knight's Tale, apoi la controversatul rol din Brokeback Mountain și cel din Grimm Brothers. Băiatul ăsta era talentat, era bun, transmitea ceva. Și s-a dus, la 29 de ani ... Imediat după a apărut Batman-ul în care a jucat, foarte mulți au crezut că a fost ultimul lui film. Un rol fabulos, nebun, care m-a făcut iar să plâng că cei buni se duc.

2 ani mai târziu, prietenul Escu îmi spune entuziasmat că a văzut The Imaginarium of Doctor Parnassus. La el filma Ledger când a murit! Uitasem complet, așa cum uitasem un alt detaliu esențial: regizorul filmului era nimeni altul decât fabulosul Terry Gilliam! Însuși Magicianul. Nu o să vă povestesc filmul, nici nu aș ști de unde să încep. Pot să vă spun doar că am stat 2 ore cu ochii mari, ca un copil căruia îi arăți un magazin de jucării. Ledger m-a făcut să plâng iar de așa pierdere, cei trei care îi joacă rolul în anumite momente (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell) sunt superbi, Christopher Plummer e un monstru sacru, iar Tom Waits, ah, Tom Waits! atât de demențial în rol de Satana, pe cât de demențial e în muzica lui.

Am citit câteva recenzii scrufuloase și pompoase, cum că mda, e mișto, jocul e tare, decorurile sunt de poveste, dar și Gilliam a ajuns la animație pe calculator, parcă scenariul șchioapătă pe alocuri, nu ni se explică fantasticul, povestea nu are un fir logic al narațiunii bla bla bla. Am stat eu și m-am întrebat, când a avut Gilliam scenarii clasice și comerciale? Când a făcut el filme cu narațiune simplă, cu expoziţiune, intrigă, desfăşurarea acţiunii în ordine cronologică, punctul culminant și deznodământul? A făcut-o în Brazil? Sau poate în The Adventures of Baron Munchausen? O fi făcut-o în Fear and Loathing in Las Vegas, Brothers Grimm sau The Fisher King! Ca să nu mai amintesc de rolul său inegalabil în Monty Python.

De ce e Gilliam unul din regizorii mei preferați? Și filmele lui pe lista mea de plăceri? Tocmai pentru că nu sunt filme oarecare, bune, bine făcute, de înțeles pentru toată lumea. Ci sunt basme, în adevăratul sens al cuvântului. Cu personaje fabuloase, cu puteri supranaturale, cu întâmplări care nu trebuie explicate, ci doar acceptate. Basmele lui Gilliam au o idee de bază, cum că lumea e repetabilă, existentă în tipare arhaice, atemporale, de la începuturile lumii. În The Imaginarium of Doctor Parnassus lupta dintre Bine și Rău nu se dă în săbii, ci în pariuri. Așa cum Răul nu e neapărat cel mai rău, iar Bunul nu e cel mai curat. Și în cele din urmă, basmul nu e despre creaturi fabuloase, ci chiar despre noi. Fantezia noastră, puterea noastră de a crede, darul (sau blestemul) zeilor de a ni se permite să alegem.

Eu nu mai cred de mult în critici de film făcute de "profesioniști". Dar cred în dorința mea de a îmi ține mereu treaz copilul din mine, de a nu-mi pierde bucuria de a crede fără să caut explicații. Nu știu dacă o să vă placă Doctor Parnassus al lui Gilliam. Poate voi sunteți mai pretențioși. Sper doar să nu luați prea în serios, prea adult acest film. Ci să știți de la început că e un basm, e o fantezie, e o magie. Iar pentru copii nu există computer-generated imagery sau copaci de carton, ci câmpuri de ciocolată și caramel, păduri roz și animăluțe cu 10 picioare.

Într-unul din pariuri, Binele și Răul trebuie să strângă 12 discipoli fiecare. Argumentul Răului: fericirea falsă a ignoranței. Argumentul Binelui: puterea imaginației ce transformă și ne luminează viețile.

18 comentarii:

  1. vezi d'asta is io deprimata..in bv nu mai avem nici un cinema omenesc. in care sa ruleze filme la timp si filme bune...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu il pierzi niciodata pe copilul din tine!
    Singurul adevarat, din tot ce ne pune societatea in spinare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, ce mi-a placut filmul asta, filmul perfect pentru 1 ianuarie, un început de an în care sa cred în vise rebele si-n povesti imposibile.
    N-ai scris nimic de Lily Cole, ce mi-a placut si mutrita ei de Madonna olandeza medievala, sper s-o mai vad si-n alte filme, ar putea lua-o pe urmele unei alte ingenue de meserie: Helena Bonham Carter.

    Într-adevar, scenariul schioapata pe alocuri, dar cu asa actori si scenografie, cine se împiedica de asemenea detalii?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mooooaaamă ce distribuție !!!
    Trebuie să-l văd, Heath Ledger, mi-a plăcut de la primul rol în care l-am văzut jucând... mare pierdere :(

    Știam de film, dar nu-i văzusem nici măcar trailerul, pare mișto.
    Mersi de recomandare :*

    RăspundețiȘtergere
  5. film de geniu, nu-mi revin, l-am vazut acu 2 zile..ete kkt scenariul schioapata...lol?poate era prea subtil
    tom waits genial cum il stim, iar johnny depp, major psycho chiar daca pentru citeva minute doar...nu ma asteptam nla baiatull colin faqrrell sa fie asa bun, then again filmul este genial.ah si sa nu o uit pe valerie..cine naiba e fata aia si cum de agasit-o gilliuam?arata de parca e scoasa dintr-un tablou suprarealist

    RăspundețiȘtergere
  6. ok e intuneric si nu nimeresc keyboardul care anyway e innivrit si tre mereu sa-l schimb..sorry

    RăspundețiȘtergere
  7. Dush, eu l-am văzut la laptop, deși sunt convinsă că ar fi fost mult mai tare la cinema.

    Lupule, te pupez :)

    Anto, daaa, am uitat de ea, e foarte faină fata! Încă nu e așa dark ca Helena, dar mai are timp :D

    Bianca, poate reușești să-l vezi totuși la cinema, cu siguranță e mult mai tare.

    Karma, te iert pentru tastatură :)) În rest, total de acord cu tine! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Despre ce draqu vorbiti? Cine-s astia? Sunt macar din PDL?

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Lia
    Pe lap top inseamna DVD sau net?
    @Antoaneta
    ingenue de meserie: Helena Bonham Carter.???
    Inseamna ca n-ai vazut-o in Harry Potter

    RăspundețiȘtergere
  10. Neamțule, ie din altă țară!

    Vio, îți trimit link pe mail cu indicații și poți să-l vezi la tine :) Până la un punct, are dreptate Anto, dar na, acu a mai îmbătrânit și Helena, păpușica asta din Parnassus are maxim 22 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. oooo
    da da
    ff frumusel filmuletul
    :)
    place la BdJ
    multumim

    RăspundețiȘtergere
  12. Helena din Room with a view, primul film în care am vazut-o, cu Julian Sanders. Pâna si The Corpse Bride avea ceva ingenuu:) Ce rau îmi pare ca l-am pierdut pe Christopher Plummer, a jucat la Montréal acum câtiva ani. E canadian:)

    @Viorica, asa-i, nu m-a pasionat seria Harry Potter, l-am vazut pe primul cand era fratele meu mai mic si gata. De-abia astept s-o vad in Alice in Wonderland!

    RăspundețiȘtergere
  13. e bine sa ramanem copii pana-i lumea! :))
    Mi-a placut clipul, si m-a facut curioasa!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. e clar, m-ai convins să-l văd și eu (e unul din titlurile ce mi-au scăpat în ultimul timp)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  15. eu m-am dus cu picioarele infipte in pamant sa vad filmul si am iesit cu capul in nori :)
    genial film, chiar daca ..dar restul nu mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Îți trimit o poezie în dar... dar din dar se face RAI, vezi ce faci cu ea :*

    RăspundețiȘtergere
  17. E pe lista filmul acesta, si mie imi plac filmele fanteziste (biig fan of Harry Potter, by the way, cartile, mai putin filmele) :)Multa sanatate! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Intr-adevar, in timp ce ma uitam la filmul The Imaginarium of.... ma gandeam ca le-ar placea si fetelor mele sa-l vada! Stii tu cati ani au ele...

    RăspundețiȘtergere