"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

marți, 8 iunie 2010

Cărți, filme, muzici și seriale

Am rămas datoare cu ceva lepşe simpatice, sper să mă ierte cei care m-au lepşuit pentru întârziere. Lipsesc florile, fetele şi băieţii, că în rest avem şi filme şi seriale şi muzici şi cărţi.

Bianca mă întreabă despre primele cărţi citite. Prima prima prima a fost "Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi", carte pe care o ştiam deja pe de rost de cât mi-o citiseră ai mei. Dar pentru că au obosit şi ei de atâtea prostioare şi năzbâtii ale lui Habarnam, m-am ambiţionat să învăţ să citesc la mai puţin de 5 ani doar ca să devin "independentă literar". Vă recunosc cu cea mai mare plăcere că am recitit de curând Habarnam şi am râs cu aceeaşi poftă ca atunci când eram mică. Tot în perioada aceea au fost şi celelalte cărţi "ruseşti" superb ilustrate "Căluţul cocoşat", "Buratino şi cheiţa de aur". Au urmat Legendele Olimpului, Din basmele Africii, Micul Prinţ, Marry Poppins, Peter Pann. Apoi Dumas şi Jules Verne (Regina Margot şi Căpitan la 15 ani au fost favoritele). Zâmbesc de încântarea acestor amintiri şi cu ocazia asta îmi dau seama ce copilărie superbă am avut.

De la Lutic îmi vine o leapşă muzicală: amintiri cu muzici româneşti din copilărie. Ha! Eu eram Corina Chiriac, da? Şi dădeam spectacole în faţa părinţilor, mătuşilor, în faţa blocului. "Să o poftiţi vă rog frumos la masa meaaaa, când vă-ntâlniiiiiţi, cu fericireaaaaa, casa cu flori strada Speranţei la parter, o mai aştept şi mai speeeer". Mai aveam eu cu tata o melodie a noastră, şi acum mi se pune un nod în gât de emoţie când o aud. Ileana Sărăroiu şi O bătrână într-o gară. Deşi copilă, mă emoţiona până la lacrimi Aurelian Andreescu şi a sa Tu eşti primăvara mea. Iar în fiecare toamnă ştiam că gata, s-a terminat vacanţa şi vara pentru că la radio dădeau de mai multe ori pe zi superba Emoţie de toamnă a lui Alifantis.

Domnu Ocserver mă întreabă despre serialele preferate. Şi nu ştiu cum se face, dar o să răspund aproape identic. Nu am avut niciodată răbdare prea mare să urmăresc seriale, pe ici pe colo în adolescenţă m-am uitat la clasicele Beverly Hills şi Melrose Place, dar tocmai pentru că nu vedeam episod cu episod eram tot timpul bulversată de combinaţiile de X luate câte N dintre pesonaje, care cu timpul au ajuns să şi-o tragă toată lumea cu fiecare. Oricum, mie astea cu gagicăreli nu mi-au plăcut niciodată prea tare, dar am fost şi sunt pasionată de crime, sânge, FBI, agenţi super deştepti şi dibaci, aşa că mă mai uit pe AXN la CSI Miami sau New York (niciodată nu ştiu care e oraşul, crime să fie), Minţi criminale. Aaaaa, latura mea sordidă a ieşit la iveală în perioada în care se dădea Oz - Închisoarea federală. La ăsta mă uitam aproape la fiecare episod. Dar am şi eu două seriale la care m-am uitat, mă ui şi mă voi uita că nu o să mă plictisească niciodată: Bundy şi Seinfeld. Genul meu de umor.

La final am păstrat leapşa în alb şi negru de la Evergreenstory. Tu în ce poveste crezi? Ce film vechi te face să simţi furnici şi fluturi pe tot corpul? Ce film te face să plângi şi să râzi în acelaşi timp? Ce actor, ce personaj? De departe, şi eu tot pe unica Audrey Hepburn o am personaj, fiinţă, creatură, etalon de finețe, dulceață, delicatețe, feminitate. How to steal a million, Breakfast at Tiffany’s, Sabrina, văzute de nu știu câte ori, le-aș vedea oricând iar. Pentru mine FEMEIA, pasiunea, personalitatea au fost și vor fi întruchipate de fabuloasa Sophia Loren. Comedioarele romantice și spumoase La fortuna di essere donna și Ieri, oggi, domani, alături de Mastroianni, drama La ciociara, Filumena din Matrimonio all'italiana, tot cu Mastroianni, ah, nu m-aș mai opri! Comedia mea preferată Some like it hot, cu superba Marlyn Monroe, șarmanul Tony Curtis și nebunul genial Jack Lemmon. Stil, clasă, povești, imagini, pasiune, talent ce nu se vor mai repeta, din păcate, niciodată, dar de care ne putem, din fericire, bucura și îmbogăți mereu.

Am întârziat eu cu lepșele astea, dar mi-a făcut atâta plăcere să le scriu acum, că nu pot decât să vă spun și vouă să le furați, câte una, câte două, câte toate, pentru o stare de relaxare și bună-dispoziție garantate.

15 comentarii:

  1. Cel mai mult imi place finalul tau :D as mai avea cateva de adaugat pe lista, totusi :)

    RăspundețiȘtergere
  2. yea, baby, yea!
    oz, criminal minds, NCIS - now you're talking!
    Seinfeld, Bundy + MASH - can't have enough!
    How to steal a million, Some like it hot, The Million Pound Note, The great escape - olies but goldies...

    RăspundețiȘtergere
  3. hello, poate fur si eu leapsa in alb si negru daca nu e cu banat :-P mai ales ca pentru mine tot filmele de pe vremuri sunt cele mai tari..de actori nu mai vorbesc

    RăspundețiȘtergere
  4. :D Ahhh, La ciociara trebuie sa-l vad si eu... Matroianni, ce barbat. In otto e mezzo m-a fascinat.

    Daca se face un asemenea flash mob ne vedem acolo. Si mancam si-o inghetata :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am furat niciodata o leapsa, dar pe asta cu alb si negru o fur, clar :D

    RăspundețiȘtergere
  6. ah, da, cartuliile alea le-am iubit si le iubesc! iar Sophia Loren e chintesenta feminitatii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțam de executare pe cea cu cărțile... interesante și celelalte. pe aia cu serialele am făcut-o și eu și tare m-am distrat mai ales că mai scrisesem odată postarea anul trecut, așa că am postat una revizuită și adăugită :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Gagicele, mă bucur că vă plac răspunsurile mele și povestioarele, serviți din lepșe cu plăcere :)

    Bogdanic, daaa, și MASH-ul mă ținea aproape, mai puțin spre final când se cam pierduse din umor și rămăsese doar drama.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ah, cărţile copilăriei...:) Mi-am regăsit şi eu primele cărţi citite la tine, cam aceleaşi, dar cum altfel?! :)) a, şi poveştile nemuritoare pe care le-am devorat până târziu, cum prindeam câte un volum, lăsam orice! chiar copilărie frumoasă am avut :)
    Tre' să recuperez şi eu la Oz, când oi avea vreme, în rest, CSI, Lege şi ordine, Minţi criminale...my favorite :)
    Cred că am să fur şi eu din lepşele-astea că prea e fain să-mi aduc aminte!

    RăspundețiȘtergere
  10. Rontiki, abia te-aștept cu furatul :) Da vezi că Oz e foarte dur, am avut momente când m-am îngrozit și eu de unele scene.

    RăspundețiȘtergere
  11. clar cu cartile alea am inceput si eu; bonus, Mos Barbutza:P
    cat despre Oz, l-am revazut de curand. mult prea tare;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulţam fain pentru răspunsul la leapşă. Şi ... am furat şi eu leapşa cu serialele.

    RăspundețiȘtergere
  13. si eu tot cu Habarnam am inceput ! :) foarte tari filmele de care ai amintit! dar si completarea lui bogdanic :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu mai stiu cu ce am inceput. Stiu ca imi placeu foarte mult revistele "Pif et Hercule" si Rahan (in franceza). Apoi am citit aproape toata colectia de "Povestiri nemuritoare". "Copiii capitanului Grant", "Toate panzele sus", "Cartea junglei", Tarzan, Winetou ;i multe multe altele. E greu sa-mi aduc aminte cu ce am inceput cand dupa au urmat mii de alte carti.
    De fapt cred ca imi aduc aminte: primele carti au fost cele de colorat. :P

    RăspundețiȘtergere
  15. doamne mai exista oameni destepti si culti. Promit ca o sa fiu cuminte. Thank you god!
    (Impresionata la lacrimi)

    RăspundețiȘtergere