"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 13 august 2009

Frieda abuzată şi mecanicii mici dumnezei ocupaţi

În turbarea să ajung la toată lumea care avea saci şi lucruşoare de dat, am pierdut din vedere un aspect: eu pot să dorm 4 ore pe noapte, că recuperez în weekend, dar biata maşinuţă? Am tras de ea ca de un hamal şi m-am făcut că nu-mi amintesc că mai are şi ea ceva nevoi. Ei, bine, luni, ca orice femeie dată naibii care-i taie avântul omului de la început de săptămână, Frieda mea a început să dea semnale. Şi cum, spre deosebire de muieri, la maşini nu-i niciodată de bine când încep să se încingă, m-am trezit cu maşina plină ochi de saci, pături şi jucării, trăgând pe dreapta la primul loc unde scria "Service auto", că prea urcase ameninţător apa la 100 de grade. Service-ul era de alarme auto, dar tot m-am gândit că ştiu băieţii ăia ceva mai mult ca mine. A apărut un tip cu nişte ochi atât de şăşii de nu puteam să-l privesc direct, de frică să nu ameţesc. Am deschis capota. "Aaa, păi, nu mai aveţi apă, s-a încins şi de-aia iese fum". Fum??? Frieda are febră din asta grea şi eu nu am sesizat nimic??? Ce Vulpe ticăloasă şi nerecunoscătoare ...
Apare un al băiat în salopetă, de data asta cu ochi direcţi. "Haidi, bre, nu speria donşoara! Nu e fum, e abur că s-a încins. Vă punem noi nişte apă şi musai la mecanic cu ea". Da, să trăiţi!

Am ajuns bulversată şi cu un adânc sentiment de vină acasă. Am sunat cunoscuţii. "Un mecanic bun pentru fata mea! Rapid, nu contează banii, fără număr fără număr!".
De dimineaţă, în nici 5 minute, am primit următoarele răspunsuri: "Am vorbit cu mecanicul X, mi-a spus că are un bmw pe rampă şi abia peste două zile dacă o să poată". Următorul: "tipul mi-a zis să-l suni, poate te programează peste 3 zile, că acum are gipu unui mare şmecher pe rampă". La al treilea răspuns în acelaşi stil, cu un gip pe rampă, am cedat. Bă, da-le în mă-sa de maşini jmechere! Uite ce proaste sunt, de toate sunt pe rampă! Şi toţi mecanicii din Bucureşti sunt mai ceva ca doctorii. Geniali şi greu de prins. Că dacă nu pun ei curentu pă fire, mergem cu ratb-ul.

În spume, recurg la ultima soluţie. Frate-meu are un amic care e super mecanic, dar ştiam că omul lucrează la o firma maaare de maşini şi rar are timp şi pentru service-ul lui micuţ. Răspuns prompt: "să aducă maşina, văd ce-i trebuie, şi dacă are răbdare, mă întorc la 10 seara de la muncă şi o fac".

A naibii Frieda, în drum spre domnu doctor, cuminte, răcoroasă. Nu mai avea nimic! O caută omul în străfunduri. Diagnostic de răsuflat uşurată: "a rămas fără apă, dar nu a păţit nimic". După care continuă, de mi-a îngheţat zâmbetul pe faţă şi iar m-a apucat vinovăţia. "Da' uleiul şi filtrele cînde le-ai schimbat ultima oară?" Mă uit pe kilometraj şi încep să-mi trag palme. Când naiba s-au făcut 11 mii de kilometri??? Se uită domnu doctor atent, îmi spune ce trebuie schimbat. "Plăcuţele de frână te mai ţin cam 5-6 mii de km, ce facem?" Schimbam acum, că dacă-i bal bal să fie! Spre deosebire de toţi ceilalţi mecanici pe care i-am cunoscut până acum, acesta mi-a spus că se ocupă el de cumpărat filtrele şi diverse. O fi de bine, o fi de rău? Las maşina, omul pleacă la muncă, rămâne stabilit să ne reîntâlnim la ceas de seară.

Am stat cu emoţii, mi-am făcut calcule în cap dacă o fi nevoie să îmi vând vreun rinichi, dar pentru Frieda, orice. Pe la 11 jumate trecute fix, hai să iei maşina. Mă arunc într-un taxi, atât de emoţionată de îi spun şoferului "mergem să-mi iau maşinuţa din service!". Ăla se uită uimit "la 11 jumate noaptea??? Da' e un fel de macdrive?" Hai să mor io, o dată iau şi eu taxiul şi dau de aşa şofer spiritual! Ajungem la locaţie (moamă, ce s-a scumpit taxiul de când n-am mai umblat!). Frieda cuminţică, scormonită în adâncuri, deja era asamblată la loc. Şi se întâmplă neîntâmplatul, stimaţi telespectatori! Domnul doctor pune mâna pe furtun şi spală frumos şi delicat şi motorul! Şi îmi scoate şi toate crenguţele şi frunzele de astă toamnă din locaşuri unde eu credeam că sălăşluiesc deja nişte animăluţe. Şi mi-o dă pe gagică la final proaspătă şi luminoasă de zici că fusese la spa! Când îmi face nota de plată, cu bon, frumos, realizez uimită că atunci când mi-am cumpărat singură acareturile, cu 11 mii de km în urmă, mă costaseră mai mult! La ce servire şi servicii a primit Frieda, pot spune că manopera a fost un mizilic. Nu mi-am vândut nici rinichiul, ba am mai şi rămas cu o sumă bună în buzunar. Am zis săru mâna pe obraz celui mai simpatic mecanic din lume şi am plecat în noapte cu femeia mea îmbunătăţită care torcea ca o pisică bine hrănită şi alintată, pe şosele goale, pe răcoare. Run, baby, run!

22 de comentarii:

  1. Frieda....
    O Frieda.......
    :)
    Barbatii astia......
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. muiereeee! te-a dus inspiratiunea de ai tras pe dreapta ca daca nu puneai si cruce si faceai parastas acum. sa-i dea dumnezeu sanatate la domn mecanic ca daca nu imi plangeai o saptamana la telefon :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu femeie, esti GENIALA!!!
    Mi-ai facut ziua faina, cum nici nu crezi :))

    PeSe-u: Deci care va sa zica, amu' detii in ajenda telefonica, si una bucata numer de doftorache-auto. Ie bine de stiut breh ;)

    Zi faina azi zăpă :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pai da-i bookmark la nenea ala...ca-i de pastrat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ooo, frumos, draga mea :) felicitari!
    dar daca tot vorbesti de oameni priceputi la chestii tehnico-mecanice, stii tu cumva barbat manuitor de bormasina pt prins sina de perdea in tavan? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Karma, există şi se află :)) Dar îl ţin ascuns, numai pentru mine şi Frieda :D

    Jenikă, te rog, fă un poem :D

    Rhodi, nu ştiu eu cum funcţionează maşina în general, da' sunt şi eu atentă la becurile de pe bord, să se nu se aprindă şi la treaba cu apa, să nu se încingă prea tare. A, şi mai verific şi cauciucele înainte să plec :D

    Tizo, aşa îmi place mie, să bucur oamenii cu necazurile mele :)))

    Dush, e trecut cu inimioară alături de nume în agnedă :D

    Jane, trebe să întrebi şi tu prin vecini, printre prieteni, că aşa, un profesionist în bormaşină nu ştiu unde găseşti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce mama de Frieda grijulie esti! Ai fost bestiala cu povestea asta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Uof. De asta mer eu la midocari.
    Desi ma amana, fac treaba buna.
    Nah si poezeaua!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, mecanicii aceştia pozează tot timpul în mici dumnezei... Frieda - abuzată... Excelent titlul! Dar trist...

    RăspundețiȘtergere
  10. Oana, mai bine mai târziu decât niciodată :)))

    Lupule, eu fac icter numai când aud de service-uri f mari :D Treabă bună fac şi ăştia mai ne-branduiţi, dar dacă te amână, pentru mine e egal.

    Cristian, nu e aşa trist, ţinând cont că am hărţuit-o umblând după lucruşoare :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Haiku pentru Freida

    Azi , am incercat sa tai o felie din cer si sa o impachetez in o mie de ganduri....


    Ce zici Lia...merge? Sau sa mai incerc???
    :))

    RăspundețiȘtergere
  12. in genunchi ma intorc la tine!

    Am fost ca maidanezu prin lume, am vrut sa-ti scriu din China, am fost de doua ori, mai ales ca acolo noptile erau lungi, fusu orar nu ma lasa sa dorm, am facut o cronica pa Simona Tache, acolo puteam intra la tine era cenzurat. Am fost si prin Franta, mai apoi am colindat prin Germania. Poate pt. unii suna palpitant, eu m-am saturat de avioane, aeroporturi, sosele.

    La topic: barbatii romani nu mai sunt ce erau odata, cel mai pirlit era in stare, beat mort, sa schimbe niste placute de frine, sa schimbe un filtru de ulei, sa puna apa de racire, sa regleze carburatoru, sa schimbe o bujie sau chiar mai multe, sa gaureasca betonu, sa tapeteze, sa ... si dupa aia... sa fie barbati... sa-si ia rasplata cu virf si mai ales indesat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Jenikă, să ştii că io's muiere din aia rea, odată obişnuită într-un fel, numa aşa îmi place! Aşa că de acu înainte trebe să vii mereu cu versuri, albe, negre, roz, cum îţi vin la gură, versuri să fie :D

    Neamţule, chiar eşti tu sau e spectrul tău? Deci, de acu înainte te pot alinta Neamţu Ţiganu Maidanezu, da? Vezi că sunt f supărată pe tine, te-am dat dispărut în misiune, m-am simţit sedusă şi abandonată, ba am mai şi aşteptata ştii tu ce de la tine (na, că sunt materialistă :D), aşa că dacă vrei să mă recucereşti, ai de muncit, băiete! Aşa că pune osu la treabă, să îmi arăţi cum erau bărbaţii odată :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Ajutoooor, stie cineva cum se baga ceva pe teava din Ge in RO90INGB0000999900372741, se pare ca mai trebe niste BIC si niste SWIFT sau cam asa ceva... oricum ROxxxx nu ajunge... la mine.

    RăspundețiȘtergere
  15. Traiasca frate-tau cu prietenul lui supermecanic! Iar Frieda sa te duca sanatoasa mult si bine de acum inainte! Dar aminteste-ti mai des de ea, ca e si ea un biet sufletel. :))

    RăspundețiȘtergere
  16. @neamtu: ai nevoie de codul SWIFT care pentru ING ROMANIA este INGBROBU
    succes :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Vezi honey ca nu-i dracul asa de negru. Da' stiu ca ai o casnicie plina de peripetii cu nemtoaica asta. Nu trece luna sa n-ai evenimentu'
    Sper sa n-ajunga sa te insele :P

    RăspundețiȘtergere
  18. Mai, cu povestirea ta mi-am adus aminte ca nu am mai verificat de mult placutele de frana... hmmmm, tre sa fug la service..

    RăspundețiȘtergere
  19. din punctul meu de vedere, indiferent că scrii despre eu ştiu ce tragedie globală, îmi vine să las ca şi comentariu, doar: supeeeer! :D :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Merci Rhodos, sper ca am reusit. Cind vine Lia poate-mi confirma. Atentie asta a fost doar inceputu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Marie si Marioara, ia un par si ma omoara.

    La multi ani Marii

    RăspundețiȘtergere