"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 3 martie 2010

Vulpea urbană nu crede în primăvară

Doar pentru că alaltăieri a fost 1 martie şi am primit zeci de la mulţi ani-uri (apropo, de când se spune la mulţi ani de prima zi calendaristică de primăvară?! Nu că n-ar fi frumos să ne urăm ani mulţi şi buni, dar totuşi, la mulţi ani de 1 martie?), eu tot nu am reuşit să mă simt primăvăratecă. Atâta iarnă e în noooooooi!!! Am şi uitat cum se simte soarele. Dar nu despre asta e vorba în emisiunea de azi.
Pentru că tot mai des ajung la mine pe blog oameni care caută pe google "ce face vulpea iarna", mi-am adus aminte că eu chiar am trăit intens anotimpul în cauză. Dacă prin 22 decembrie povesteam plină de entuziasm ce de bucurii am eu iarna, asta era pentru că eram jolly şi cu spiritul Crăciunului în mine. După 1 ianuarie mi-am revenit la sentimente mai bune: spurcat autorităţile, înjurat demenţii cu încălzirea lor globală, bodogănit inconştienţii care aveau statusuri la mess "ce frumos ninge!!!".

Iarna asta am făcut ceva muşchi dând la lopată. Şi la perie şi făraş şi la alte gadgeturi de scos maşina din troiene. Not funny! Biata mea Frieda e cea mai destoinică maşinuţă din lume! Am abuzat de ea în fiecare zi, cu o mică excepţie la care voi reveni. În dimineaţa când mi-a arătat la bord că afară sunt -18,5 grade mi s-a strâns inima că nu va porni biata de ea. Dar minune! la prima cheie a pornit! Că făcea ca un avion la decolare nu mai contează. E aşa fată de comitet. Dacă în zilele lungi cu zăpadă am avut cât de cât un control şi făceam curat înainte de a o parca într-un nămete, când zăpada a dispărut de pe străzi s-a dus fericirea noastră. Off road şi adrenalină. Înjurături urlate isteric minute în şir fără să mă repet. Din groapă în groapă, în plin centrul minunatei capitale, am reuşit chiar să sar de să dau cu capul de plafon. Nici nu m-am mirat când a trebuit să o duc IAR la doctor că plângea cu lacrimi mari de antigel pe la furtunaşe distruse, ieşite din locşorul lor. Nici nu vreau să mă gândesc la revizia ce mă aşteaptă cât de curând.
Apropo, un sfat prietenesc pentru şoferi. Evitaţi pe cât posibil OMV-ul de la Băneasa, de pe Aerogării. Băieţii ăia de acolo sunt angajaţi cu siguranţă în funcţie de cât de dobitoci şi incapabili sunt. Dacă acu o lună jumate unul din ei a uitat să-mi pună la loc buşonul de la rezervor, de am stat cu emoţii puternice zilele alea cu minusuri sub 20 să nu-mi îngheţe motorina, zilele trecute am mai păţit una de m-a scos din apatie şi m-a făcut să-mi pun poalele în cap în mijlocul magazinului. Cu ceva bănuţi în portofel, mă decid să fiu econoamă, să pun puţină motorină cât pentru o săptămână, să nu mai intru în banii de pe card până la salariu. "Vă pun eu combustibil, doamnă". Mulţumesc, nu e nevoie. "Dar insist!" Ok, diesel de 500 de mii, te rog. Plec liniştită spre casă unde doamna îmi zâmbeşte: "Pompa 1? 162 de lei". Nu, nu, e o greşeală. Em am vrut de 50 de lei, nici nu am atâţia bani în portofel. E strigat bou bălţii. Cu o faţă care spunea tot, adică nimic, apare tânărul. Căruia îi spun calmă că am zis foarte clar că vreau de 500 de mii, nu plinul. "Da' mie aşa mi-a sunat, că vreţi plinul". Mey, dacă nu am bani să plătesc, ce facem acum? Tragi cu furtunul? Plăteşti tu? Aceeaşi faţă tâmpă. "Da' mie aşa mi-a sunat, că vreţi plinul. Io nu am ce să fac acum". Pocneşte neuronul. Explodez. Fratele meu alb, asemănarea sonoră între "diesel de 500 de mii" şi "vreau şi eu plinul" nu e aceeaşi cu asemănarea sonoră dintre sulă şi p**ă! Cine plăteşte acum că eu refuz să cheltui atât!? În cele din urmă, pentru că simţeam că îmi plezneşte capul de nervi şi asta e ceva foarte periculos, am fost eu cea care a cedat şi am plătit cu cardul, deşi aveam lacrimi în gât de supărare. Mă uit acum cu atâta ciudă la acul de motorină de pe bord!

Dar să revin la zilele de pauză de Frieda. La ultima ninsoare mare am găsit cu greu un loc de parcare la bloc şi pentru că totul era blocat şi în zona job-ului şi pe strada mea, am decis să îi dau o pauză Friedei şi să mă întorc la transportul în comun. Cu metroul nu mai mersesem de vreun an jumate. Cu autobuzul de muuulţi ani, din cauză de traume de pe vremea când mă întorceam seara de la şcoală în înghesuieli de nedescris şi îmi dădeam seama că am avut un contact sexual cu cineva după urmele lăsate pe spatele gecii mele. Întâmplarea nefericită a făcut ca prima zi de pieton să pice în acea zi de luni când, după o noapte călduroasă, tot Bucureştiul era inundat. La propriu. Nu ieşisem de 2 minute din casă, în drum spre staţia de autobuz, când am dat de o imensă baltă şi nici o urmă de uscat pe unde să ocolesc. Am purces vitejeşte, în ideea în care cizmele mele erau înalte până la jumătatea tibiei. Ghinion de neşansă! Apa murdară şi îngheţată mi-a intrat în cizme ... pe sus! Atât de adâncă era balta. În acelaşi registru s-au încadrat şi următoarele 20 de bălţi întâlnite în cale. Dacă în autobuz am avut un minim de spaţiu în care să respir, la metrou am dat de o mare de oameni, miros de câine ud şi nervi care zbârnâiau ca un televizor din ăla vechi. Din cauza unor infiltraţii de apă, metroul a întârziat 25 de minute. În cele din urmă ne-am înghesuit ca nişte animale, uzi, zgribuliţi, cu plânsul în gât, cu capetele în jos de umilinţă.
A doua zi cu metroul a fost mai relaxată, dar mult mai bulversantă. La Unirii, imediat după barele de acces, un fel de cadru de carton pe care scria "obiectiv cu securitate sporită". Mă apucă paranoia. Orice până la scanarea monumentului meu de corp! Până realizez că e un biet rahat publicitar pentru Explorer 8. Şu prost executat. Descopăr noile culori ale tunelului dintre Unirii 2 şi 1. Verde cu alb. Frumos. Dar îngrămădeala aceeaşi. Hop şi o nouă scară rulantă! Ca să nu mai vorbesc de bancomate BCR, poziţionate atât de discret încât orice inconştient care şi-ar dori să scoată un ban, ar rămâne brusc şi fără card şi cu PIN-ul vizualizat de zecile de oameni care i-ar şterge umerii. Obişnuită ca din Unirii spre Militari să iau trenul de Gară, să mă dau jos la Eroilor şi să-l iau pe cel de Industriilor, rămân uşor blocată de anunţul din Eroilor "trenul spre Preciziei va sosi în staţie în 2 minute". Preciziei? WTF? Întreb în dreapta, întreb în stânga: Industriilor? Armata Poporului? Priviri nedumerite, ce tot zic eu? "Merge spre Preciziei". Care naiba e staţia asta??? Cu siguranţă în 2 ani nu au construit ăştia un tronson nou, deci au schimbat numele staţiilor. Dar chiar aşa, după 20 de ani Piaţa Scânteii nu a ieşit din creierele oamenilor, dar în 2 ani a ieşit Industriilor? Şi, apropo, de când sună mult mai puţin industrial şi cu aer comunist Preciziei faţă de Industriilor ca să necesite schimbarea?

A treia zi n-am mai rezistat, am luat maşina, cu tot riscul asumat de a nu găsi loc de parcare, de a da la lopată, de a petrece ore în trafic. Asta e, am mai spus-o. Să mă înjure toţi ecologiştii, să mă huiduie naturiştii, să fiu pusă la zid pentru lene. Da, accept cu plăcere toate astea. Confortul maşinuţei mele, cu muzica mea, cu cafeaua şi ţigările mele, cu spaţiul meu intim în care nu intră direct nici un mârlan sunt de nepreţuit.

Pentru entuziaştii care tot mai cred că a venit primăvara, ţin să îi demoralizez prin prognoza meteo, din două surse aici şi aici: de joi încep ploile, apoi ninsori. Şi ca să ştiţi, primăvara vine de ziua mea, pe 25 martie. Atunci să vă aud cu la mulţi ani-urile :)

Apropo, sunt într-o încurcătură şi nu ştiu cum să o rezolv. Azi m-a apelat un domn cu Veveriţo! La privirea mea de ucigaşă, a bâguit un "mă scuzaţi, nu sunteţi Veveriţa?". Nu, stimate domn, eu sunt Vulpea. "Ahaaa, şi unde cântaţi?" În baie?!? Am plecat amândoi încurcaţi. Deci, cine e Veveriţa şi unde cântă ea???

26 de comentarii:

  1. Primavara vine maine, de ziua mea:D
    Deci e zvon de papadie pan poienite.Chiar vine:-) Daca nu vine primavara iti promit ca la inceputul lui aprilie ma infiintez la tine cu un butoi de hefeweizen:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fie oare vorba de Veveritele din Bacau? Dar cea tunsa scurt e bruneta, nu portocalie, ca tine... hm...

    RăspundețiȘtergere
  3. minunatele aventuri ale nesabuitei vulpi... :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...zici ca m-ai stropit cu zeama de lamaie in ochi. M-am strepezit toata! Bine, auzisem si io zvonuri cum ca vine iarasi iarna dar am incercat sa le ignor cu desavarsire.
    Nu draga mea, nu da bucuria pe-afara din mine, dar m-am straduit din rasputeri sa-mi inghit saliva plina de venin si sa ma bucur de cele cateva raze de soare...
    Iar in zilele cu inundatii desi fac exact 5 minute pe jos de acasa pana la munca, am ajuns uda toata si 30 de minute am injurat in continuu...
    No, amu ce sa zic...daca-i musai...apoi cu placere :D

    RăspundețiȘtergere
  5. poate ca se referea la Alvin?! parca Alvin era veverita, nu? ma rog... in Austria e primavara, if u know what I mean... pupez! si sa stii ca mi-am infipt foarte puternic talpile in solul austriac si nu mai intentionez sa vin in patria muma decat in scurte vizite...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca in general la OMV sunt angajati doar daca dovedesc ca-s tampiti cu acte in regula. In 2008, ma opresc sa bag niste benzina in Oradea. Dar, pentru ca nu aveam bani la mine si ca sa evit orice situatie neplacuta, m-am dus mai intai sa intreb daca pot plati cu un anume card. Vita angajata acolo imi zice ca pot, fac plinul (si am rezervor de 70 de litri) si ma intorc sa platesc. Iar vita-mi spune ca nu pot plati cu acel card. O intreb ce sa fac acum, pentru ca n-am bani la mine, si tocmai de aceea am intrebat-o. Mi-a spus ca pot lasa masina acolo pana la 8 seara si sa merg sa fac rost de bani. Din fericire, am ceva prieteni prin Oradea, dar daca eram intr-un oras in care nu cunosteam pe nimeni, ce faceam?

    Anul trecut, in... 3 Ianuarie, parca. Opresc la aceeasi benzinarie OMV (deh, nu ma invat) sa-mi spal masina. Afara -15 grade. Apa in statia aia automata de spalat, fierbinte. S-au crapat ambele faruri.

    De fiecare data cand vin in tara, plang dupa Shell.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tztztz, primavara vine cu mine, pe 23 martie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca sa referea la veveritele lu' Maruta, da' io as fi murit de ras daca as fi auzit dialogul asta :))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)) super tare, e un deliciu sa te citesc...si cred ca stiu la cine se referea domnul, cu Veverita:d e o tipa roscata din formatia "Zero", canta ei la Maruta:)

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. La dracu, am inceput sa rad ca un mare bou citind replica despre veverita si ragetele de canto. Nu esti intreaga, mami. Dar am venit sa vad cum iesi in primavara! La multi ani, la naiba cu dementul de la pompa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Să știi că nici eu nu prea pricep de ce se apucă, bărbații mai ales să ne ureze LMA din 1 martie, om fi noi primăverile din viețile lor, dar totuși ne sărbătorim pe 8, nu?
    La Cluj e cald, e soare, încă mai avem sperante că pe 8 ne luăm pantofii, dar, nehhh... sigur că vor veni ploile, ca în fiecare an.
    Un lucru e clar din câte am văzut că ziceți voi... vine în martie primăvara asta pe care o asteptam ca nebunii :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Deci, da, Veveriţa e o roşcată care cântă la Măruţă în emisiune, dar eu nu m-am uitat în viaţa mea la aşa ceva ca să am şi eu o cultură generală :))) În plus, am văzut o poză cu Veveriţa în cauză şi sunt f supărată de comparaţie. Pentru că eu sunt mult mai frumoasă! :))))

    Păpădie, la tine în Jermania o veni pe 4 martie, la noi vine de ziua mea :))) Bre, ce de Peşti în jurul meu!!! Am două petreceri în weekend, l-am băut deja pe gagicu (care e Peştele meu :p) şi mai am vreo 3 zilele următoare! P.S. Vezi că sunt băutoare de palincă şi vin alb sec :D

    Pisoi, cine sunt Veveriţele din Bacău??? :D

    Ocserver, dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti :)))

    Sabbra, mult a fost, puţin a mai rămas! Hai, că după frigul de iarnă vine isteria de primăvară şi caanicula de vară, aşa că orice am face nu e loc de întors :)))

    Zazuzo, Alvin e băieţel şi are ochelari :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum sa aibe Veverita ochii tai?...Ha...
    La multi ani gagicului tau!
    Vin babeleee, nu iarna!
    Trufandalele primaverii, dupa!
    Daca spui ca vei avea petreceri multe, nici n-o sa simti! Timpul trece repede...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. veverita e oana zavoranu si cinta in capul ei...lasa era doar un mosh tembel...deja m-am deprimat, abia am venit si zici, vin ninsorile?nuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    RăspundețiȘtergere
  15. Sabotor, am pățit și eu faza cu cardul la OMV!!! Ăștia nu sunt zdraveni!!!

    Anto, abia v-aștept! :)

    Ambasadoarea, nici nu știam că există aceste animăluțe :))) Daaa, dialogul a fost halucinant, pentru că niciunul din noi nu înțelegea ce vrea celălalt :))

    Corina, săru mâna :) Pupez și eu!

    Paul, eu am voce hârjâită de fumătoare, mai repede sunt la categoria sexy mother fucker sau la baritoni :)) În primăvară n-am prea ieșit încă, mă pregătesc să pun înapoi cizmele :))) Pe care, de altfel, am promis că le ard când se termină frigul :D

    Bia, problema nu e cu bărbații, ci cu la mulți ani-urile venite de la femei! Că până acu nu am mai pățit. Ah, poate reușesc și eu anul ăsta să ajung la Cluj!!!

    Erys, săru mâna :) Ochii mei azi au fost chiar de vulpe turbată :))) Pentru că am avut o durere cumplită de cap și ochii au fost mici și roșii și isterici :D Dar mi-a trecut :) Eu am uitat de babe anul ăsta. Asta e nasol, cât de repede trece vremea imediat după ziua mea! Te pupez tare tare!

    RăspundețiȘtergere
  16. Karma, ce mai contează cine e veverița, Vulpea e numai una :p Ești în țară???

    RăspundețiȘtergere
  17. Macar de ziua ta sa vina o Buna-Vestire!!!!Si atunci sa te tii de"la multi ani!"...

    RăspundețiȘtergere
  18. :)))))))))))))))))))
    Adevar graiesti!
    O veverita mai lipseste.
    Da' de drifting nu zici nimic?
    Ca eu nu poci decat sa ma uit cu jind la aia care se dau.....Ca eu nu am frana de mana, sa ma joc...
    O asemenea faza am vazut intr-o seara in parcarea carfurului din baneasa, pe ninsoare. Doamne, cat de misto a fost! Incepusera sa se joace si aia din carfur, aprindeau si stingeau luminile din segmentul de parcare unde se dadeau nebunii (fara mineeeeee ).

    RăspundețiȘtergere
  19. Rodica, așa să fie! :)

    Lupuleeee, Vulpii îi plac veverițele :p Între noi fie vorba, eu nu sunt așa mare fan aventuri pe 4 roți, deși în viața mea reală sunt genul risc, dat cu capul în zid, aruncat de pe stânci, ei bine, la volan sunt cuminte și nu mă încântă genul ăsta de adrenalină. Iarna asta doar o dată m-am jucat cu frâna de mână, în ziua în care mă duceam să-mi pun cauciucele de iarnă, am ieșit în Calea Victoriei dintr-o străduță și nu m-am putut abține, mai ales că era liberă :D

    RăspundețiȘtergere
  20. P.S. Lupule, să știi că eu m-am gândit la Jack Nicholson în Wolf, dar parcă tu nu ai și latura aia negativă a lupului, eu sesizez doar partea cu inteligența și libertatea. Și de-aia nu am vrut să greșesc în alegere :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Aseara in Moldova a fulguit si dimineata era chiar frig. Soferii si-au razuit parbrizele.

    RăspundețiȘtergere
  22. LiaLia, deocamdata, chit ca esti mirata ca se "poarta" o asemenea urare, un calduros La multi ani de Martisor! De ziua ta, pe 25 martie, sper sa fiu pe faza pentru a-ti face urari complete!
    O zi minunata, cu realizari!

    RăspundețiȘtergere
  23. Adica aia cu "o primavara frumoasa" e dusa?
    Saptamana asta am trecut la pantofi ... in speranta ca poate atrag primavara, da bag de seama ca nu am sanse sa bag gehtele la cutie ... of' si care deja ma prezentam cu gheata pentru viut', ma intorc la ibric, iar fierturi :)
    faina treaba cu schimbarea la metrou, eu asteptam statia IMGB ... si tot asteptam, noroc ca la "Dimitrie Lenida" coboara cam toata lumea

    RăspundețiȘtergere
  24. Rade lumea de mine! Au zis ca m-au copiat in film.
    Cand ma infurii cam asa fac.
    Si nu pot intoarce capul. Spre trecut. Cei care au apucat sa-mi iasa din inima, stiu despre ce vorbesc.
    Da' nu-mi creste parul si nici unghiile.
    Saru' mana la intuitie.
    P.S. Pai nu e drept, eu sa nu ma dau cu droagaaaa...:((((

    RăspundețiȘtergere
  25. Daca ajungi la Cluj dă de veste că musai o fi să ne vedem.
    Te pup și te aștept cu mare drag :)

    RăspundețiȘtergere