"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 13 octombrie 2008

Dumnezeul lor si politica

Ce merge mana in mana cu politica si politicienii romani? Hotia? Ipocrizia? Ciordeala? Minciuna? Abuzul? Hei, hei, stop! Nu la asta ma refeream! Mana in mana cu politicianul roman merg credinta si spiritualitatea! Manifestate prin pupatul icoanelor (in mod special in perioada campaniilor electorale) si uneori, prin vocatiile mesianice.
In curand vor fi 12 ani de la celebra intrebare "Domnule Iliescu, credeti in Dumnezeu?". Raspunsul inecat al lui nea Nelu a fost: "eu m-am nascut intr-o familie de oameni evlaviosi, am fost botezat in Biserica Ortodoxa Romana si am aceasta calitate. Sigur, in evolutia mea intelectuala s-au produs anumite deplasari, dar am ramas patruns de elementele fundamentale ale credintei si ale moralei crestine. Eu sunt mai crestin si mai credincios decat multi altii care isi etaleaza in public aceasta credinta, cu care eu cred ca nu trebuie sa se faca nici comert, nici propaganda politica". Cu toate astea, liber-cugetatorul Ion Iliescu bate toate recordurile cand vine vorba de facut semnul crucii si pupat icoanele la slujbele religioase. Ca asa da bine la camere si in poze, sa te creada electoratul ca esti de-al lor. Eu una, de cate ori il vad facandu-si cruce, am senzatia ca isi face cu stanga si ca ar fi mai credibil desenand in aer secere si ciocane.
Tot un PSD-ist, Mihnea Georgescu, cu mari veleitati de cur-limbist de data asta, un tanar "om de afaceri, filozof si blogger", dupa cum se auto-descrie, are viziuni mistice si mesianice descriind o poza a trio-ului de mare succes Geoana, Iliescu si Nastase: "As vrea sa putem transmite, ca simpli membri PSD, acea imagine a lui ION ILIESCU, ADRIAN NASTASE si MIRCEA GEOANA, strans legati osmotic intr-o comuniune perihoretica de neclintit, in jurul ideii de social-democratie, sau asa, cum v-am numit eu pe toti trei - SFANTA TREIME A SOCIAL-DEMOCRATIEI ROMANESTI". Da' de ce nu mergi, baiete, mai departe, de ce nu Sfanta Treime a politichiei romanesti? Sau si mai bine, a intregii Romanii?
Acelasi personaj "cu puternice traditii de stanga", dar cu practici capitaliste de printzishor imobiliar, mai scoate una halucinanta (eu cred ca din cand in cand sta cu nasul in tzeava de eshapament a lui Nastase, si de acolo i se trage): "Il putem admira pe Adrian Nastase, “inconjurat” de multime la Mizil. Este o poza “de familie”, deci, facuta in siguranta reconfortanta a sediului PSD din centrul cu dale de piatra al Mizilului. Adrian Nastase fiind insotit de vreo 11 discipoli, precum Hristos la Cina cea de Taina. In fotografie sunt 12 persoane - inclusiv Presedintele - 9 barbati si 3 femei, cu totii trecuti de prima tinerete. Iuda, cel de-al treisprezecelea, este deci absent". Tan tan taaaaaan! Iuda, probabil, era cu Vacaroiu la o votca, in gara la Mizil.
Ca sa inchei apoteotic cu partidul asta si sa pot trece la altele, trebuie sa va spun ca Mircea Geoana a facut recent o afirmatie despre Ion Iliescu: "Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai multi romani cu codul asta genetic". Haoaleu, Prostanaceeeeee, se stie ca nea Nelu e din asta dintr-o bucata si fara sensibilitatzuri, dar nu puteai, bre, si tu sa dai o limba mai subtila? Ca se irita, bietu, la hemoroizi!
E, daca la PSD am vorbit doar de politicieni cu veleitati de Dumnezei si sfinti, la PNL vorbim direct de Al Batran. Un alt politician lovit de misticism la o adunare electorală este ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a debitat una de mi s-a ridicat parul pe ceafa: “Dumnezeu este liberal!” Adica, vezi Doamne, o fi aflat de la vreun consilier spiritual, pripasit prin secretariatul biroului sau de ministru, ca Dumnezeu s-a inscris in PNL! In ce aripa, e intrebarea mea?
Si mesianicul Gigi Becali, mare om politic si de afaceri, ajuns de curand cel mai bogat om din Romania, obisnuieste sa se pupe pe gura cu Al Batran. "Nu m-am asteptat niciodata sa ajung aici si ii multumesc lui Dumnezeu, ca numai de la El mi-au venit toti banii astia", a declarat el. Numai de la El. Si din fraude, din specula, din neplata taxelor si impozitelor. Apropo, domnu Becali nu stie vorba aia cu banii sunt ochiul dracului? Ca tare mai e el ochios!
Acu vreo luna, Dumnezeu mai avea o treaba de facut prin Romanica, respectiv o pana de curent care le-a luat maul politicienilor veniti sa pupe ceva icoane si sa dea din gura la mormantul lui Avram Iancu. Baselu a fost de data asta ghicitorul de serviciu: "Dumnezeu le-a luat statia politicienilor pentru a nu mai da lectii de patriotism motilor". Hăhăhă, mey, nene, ca simpatic mai esti! Tot as' mai cu motz politician al tzarii mai scoate una zilele trecute, dupa ce participase la o slujba a romanilor adventisti de la Madrid (asta ca sa nu comenteze nimeni ca ar discrimina vreun cult, fie el baftist, Martorii lu Rahova, etc). La finalul slujbei, presedintele a primit de la pastorul adventist o Biblie. "Sa traiti vesnic", i-a urat pastorul lui Basescu, recitand un verset din Biblie. "O sa va raspund si eu cu un verset din Basescu: Sa traiti bine!", a spus seful statului in stilu-i caracteristic. Asteptam cu interes si profunda evlavie si restul versetelor lui Basescu, publicate in varianta de lux, in piele de sharpe luata de la pantofii lu Udrea, lansate cu maxim de decentza la Golden Blitzu ala de langa Cotroceni, ca mi-e aproape de casa.
In acest context profund spiritual, vine una tare si de la Mama Rusia. Intr-un articol aparut zilele trecute pe portalul rusesc de analiza geopolitca.ru, aflam printre altele, ca marea noastra legatura cu Rusia nu e trecutul comunist, nu sunt abuzurile lor monstruoase din istorie, nici shantajul energetic actual, ci faptul ca ambele tzari sunt ortodoxe! Si ca de ce sa asteptam noi lucruri bune de la NATO si UE, cand am putea sa ne pupam pe gura cu Rusia, ca doar Putin e mai ortodox decat Papa, UE si America la un loc!
Abia astept sa inchid maine televizorul. Nu de alta, dar e Sfanta Paraschieva si mare pelerinaj. Si sunt convinsa ca nici de data asta nu o sa vad vreun politician traznit de Sus in timp ce-si face cruci grabite cu mainile murdare sau cand pupa icoane cu gura otravita.

P.S. As fi vrut sa scriu azi despre fotbal, dar mi-e lehamite. Doar atat as vrea sa spun, de data asta, Dumnezeu chiar a fost roman. Ca noi romanii asa stim sa facem lucrurile, pe jumatate, repede repede la inceput, dupa care ne ia somnul, ne plictisim, ii lasam si pe ceilalti sa inscrie, ca doar de-aia sunt doua porti pe teren, ce Dumnezeu!

3 comentarii:

  1. Cine o sa fie sef la televiziunea lui Becali ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot sa fiu eu Sfantul lor Niculae?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim: director general la televiziunea lui Becali va fi (este) Nicoleta Savin, una din fostele mele shefe.
    @ Nic: Te-as prefera ucigash platit :))) As da bani buni, trust me on this! :)))

    RăspundețiȘtergere