"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 3 octombrie 2008

A venit, a venit toamna ...

Azi se implineste 1 an de cand m-am angajat unde lucrez si acum. Asta e mai putin important. Mergand spre mashina, ca in fiecare zi, mi-a sarit in ochi mai cu inteles ca niciodata, ca o parchez pe Frieda pe Str. Sperantei. Am inceput automat sa fredonez in gand si apoi cu glas tare "sa-i amintiti va rog frumos adresa mea, cand va-ntalniti, cu fericirea, casa cu flori Strada Sperantei la parter, va mai astept siii mai speeer". Mi-am adus aminte cum, pe la 4-5 ani, dadeam spectacole cu public ales (familia) si vroiam sa fiu Corina Chiriac...
Si era soare si toamna frumoasa ieri pe str. Sperantei. Si flori la niste balcoane. Si mi s-a facut un dor nebun de muzica frumoasa, vie, adevarata, cu atatea sentimente si trairi de transmis. Muzica romaneasca buna, fara varsta, care se facea de mult, inainte sa apara Marius Moga si pleiada de boarfe fara voce din ultimii ani.
Recunosc cu mana pe suflet, in afara momentelor aspre dar severe, pe langa iesirile xenofobe si rasiste, sunt o sentimentala, o romantica si ma emotioneaza lucruri, sunete, imagini si cuvinte. In seara asta am plans de emotie ascultand Copacul lui Aurelian Andreescu. Si desi i-am cunoscut muzica senzationala abia in ultimii ani, m-a impresionat ce au spus altii despre el: "A iubit muzica, a iubit şi copiii tare mult şi până la urmă a infiat unul pe care-l creştea cu pasiune. Inainte de a pleca dintre noi, cei din jurul lui observau că-şi grăbea sfărşitul. Deşi, surprinzător, era tare indrăgostit de viaţă. Veselul, dar singuraticul Ale (aşa cum il alintau prietenii) a plecat dintre noi intr-o zi de vară, cănd macii din lanurile de grău se scuturau de floare, la vârsta de numai 44 de ani, luând cu sine refrenul din urmă, pierzându-se pe aleea plină de trandafiri şi garoafe roşii, culoarea lui preferată". Si mi-am mai permis sa imi spal ochii cu lacrimi de bucurie ascultand si Tu esti primavara mea. "Si-ai ascuns un dor, in taina stelelor"...
Si de la Ale, am trecut mai departe. Si am ajuns iar la rusoaica nebuna si pasionala de Marina Voica si ploaia ei trecuta de ora 9. Si de aici, un pas mai incolo, delicata Mihaela Mihai si salcia ei. Ce putea fi mai departe? Mihaela Runceanu si a sa inegalabila melodie De-ar fi sa viiii, as crede ca viiisez. Si Fericirea are chipul tau, normal.
Nu puteam sa trec peste melodia care, desi are niste versuri care teoretic ar trebui sa ma intristeze, ma linisteste de cate ori sufletul meu e mai agitat. E Aura cu melodia compusa de rârâitul meu preferat, Nicu Alifantis.
Imi mai rascoleste ceva tainic in mine si o melodie mult mai putin cunoscuta decat ce am ascultat pana acum. O melodie de Cenaclu, cu niste versuri sfashaitoare scrise da, de personalitatea ascunsa a porcului de Adrian Paunescu. E Nebun de Alb a lui Emeric Imre. "Si te iubesc cu mila si cu groaza, tot ce-i al tau mi se cuvine mie ...".
Nu din melancolie am ascultat toata seara asta muzica din perioade cand poate nici nu ma nascusem sau mergeam la gradinita. Ci dintr-un sentiment de gol, de ceva ce lipseste in viata mea actuala: muzica romaneasca buna. Cu extrem de putine exceptii, nici macar nu imi dau cu parerea asupra acestui subiect. Pentru ca nu exista! Nu exista versuri, inspiratie, ritm, linie melodica, sentiment, pasiune. Exista doar non-valori, tzatze, barfe si scandaluri.
Serii mele de cura de muzica romaneasca minunata i-au trecut clipele in noapte tarzie. Si nu mi-e somn... Nu mi-a placut Bacovia, il simteam prea gri, prea plin de Thanatos. Pana l-am ascultat pe Alifantis, fluierand pe versurile lui "Singur, singur, singur, singur, intr-un han, departe ...".
Ma pot mandri cu prietenia unui om deosebit, un mare artist, prea putin cunoscut in Romania, pentru cat a facut si face. E Adrian Berinde, un clujean mare cat un urs, cu un suflet pe masura. Eu l-am iubit de cand canta "Ca sa prind un loc pe jos, la trenul de noapte, Ca sa fiu sigur ca maine voi fi departe, Ca sa uit c-am fost batran si voi renaste, Intr-o lume-n car enimeni nu ma va recunoaste", si nu stiam inca cine e. Pe youtube l-am gasit doar cu cateva melodii, din pacate. Dar spuneti-mi voi daca nu va aduce aminte de copilarie si de joaca si de bucurie si de lipsa de griji melodia asta!
Ar mai fi fost multe, sigur intr-o alta noapte. Am incheiat firesc, cu cel care ma face sa iubesc pana si ploile reci si dese de toamna. Pentru ca da, a venit, a venit toamna.

P.S. Va rog mult, gasiti-va cateva minute sa ascultati melodiile astea, dati un cimplu click pe link, apoi dati inapoi si tot asa. Si sa-mi ziceti apoi ce v-au spus, ce v-au facut sa simtiti, ce v-au rascolit. Sau poate nu va spun nimic, dar ar fi prea trist.

19 comentarii:

  1. n-a fost nevoie sa dau niciun click... melodiile astea imi stau asezate frumos pe raftul cu comori din sufletul meu... si mai imi plac si romantele (am lasat in biblioteca parintilor mei o carte mica, de buzunar, cu romante, si din cand in cand, ajungand la ei, o rasfoiesc si mai fredonez ceva)...
    multumesc ca mi-ai reamintit de notele pe care danseaza cu pasiune inima mea...

    RăspundețiȘtergere
  2. casa cu PLOPI strada sperantei la parter... sefiii

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Stiu ca e cu plopi, dar pe strada Sperantei acum imi place mult o casa cu flori :)

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.trilulilu.ro/cobra/029c0302d84178
    uite absentu', lu' berinde

    RăspundețiȘtergere
  5. vaaaaaaaaaaaaii... nu pot sa cred! melodia lui Adrian Berinde era preferata mea cand aveam vreo 14-15 ani. nu credeam ca o mai stie cineva! e superba. n-am mai auzit-o de ani de zile, dar o sa o caut imediat ce ajung acasa. multumesc ca mi-ai amintit de ea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate, sunt mult prea trista pentru ca dragul meu Berinde e extrem de bolnav. Tocmai am aflat si mi-e teama ca deja trenul lui de noapte a ajuns in gara ... :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Sefa, da-mi voie sa spun si eu cateva cuvinte si sa te contrazic nitel: in primul rand sunt total de acord cu tine, nu mai exista muzica de suflet, muzica melodioasa, muzica muzica, sau cum vrei sa-i zici, mediatizata in Romania.Tin sa-ti spun ca ea traieste nemediatizata. Traieste prin tinerii care o canta pe unde pot: pe la munte, prin vreo carcima uitat de dumnezeu si plina de fum, prin putinele cluburi care accepta cate o seara pe saptamana cu muzica folk pur romaneasca. Exista oameni care desi nu mai studiaza (cum se studia in anii 60-70-80) muzica o canta. Probabil ca cineva acolo sus inca mai iubeste adevarata muzica romaneasca si nu vrea sa o lasa sa moara sufocata de manelisme, tatze si fitze de bani gata. Iti spun toate aste pentru ca stiu si am auzit multe voci care desi canta folk (acest folk cauia ii poti spune muzica usoara pana la urma) se canta si nu numai in Bucuresti ci in toate partile Romaniei. Exista talente doar ca majoritatea romanilor sunt prea preocupati cu alte genuri de muzica pentru a incuraja si cumpara muzica adevarata. Cu tristete spun toate astea dar si cu speranta ca intr-o zi acest popor tiganizat si incultizat in continu sa isi dea seama si sa dea sansa muzicii romanesti. G

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate ne-on satura la un moment dat si de atatea non-valori :)

    RăspundețiȘtergere
  9. apropos de non-valori: uita-te la clipul asta: http://www.youtube.com/watch?v=N-roGMGyFu0 -- nu e romanca dar cu siguranta nu are aere de vedeta cu toate ca are o voce incredibila! mie imi dau lacrimile de emotie de cate ori ascult melodia asta. si nu pt ca sunt melancolica, sau trista, ci pt ca e de-a dreptul touchy.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eee, Maria, cunoastem :) E intr-adevar emotionanta. Merci :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ei...Lia...putin optimism nu strica: da, e bolnav, dar trenul lui mai are de mers inca!!! Iar gara urmatoare va purta numele "Azil" si va fi noul lui album. Pe care, la cat de hotarat si de luptator mi-l amintesc pe Berinde, o sa-l faca!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Salutari.Daca afla cineva cand va lansa albumul ,de puteti anuntati-ma si pe mine ,va rog.
    Astept cu nerabdare noul album.
    o zi buna in continuare.Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc foarte mult.Am cautat mai multe informatii ,insa nu exista mai deloc ,in afara de un singur articol pe care il gasesc de fiecare data si anume va lansa in 2008. Probabil sunt prea nerabdator.:D

    RăspundețiȘtergere
  14. am albumul AZIL integral ( nu a aparut inca in rafturi - il am din stadiul de preproductie ).

    daca vreti sa ascultati o piesa de pe el , dati un clik aici http://www.youtube.com/watch?v=qdoCZcNKYsk ....Piesa poarta tristul nume TESTAMENT , de pe viitorul album ( sper din tot sufletul sa nu fie postum - artistul asteapta un transplant de ficat ) AZIL .

    Inchei acum , cu versurile aceluiasi autentic artist "ostenita-m oare ...zei cu trei picioare .....pasari calatoare....oare ce ma doare ?"

    http://www.youtube.com/watch?v=ByvdHZbwl40&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  15. mai stiti ceva de Adi?
    un prieten vechi .. La revedere si un cos cu mere

    RăspundețiȘtergere
  16. şi dacă tot e vorba de Adrian Berinde...
    http://throughlifemusicandsounds.blogspot.com/search/label/Adrian%20Berinde

    RăspundețiȘtergere
  17. ...e tarziu...stii ca Adrian Berinde a facut transplantul..14.06...Doamne ajuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. adrian berinde este invitat la o emisiune de muzica pe 11 aprilie 2010, la radio lynx, radio on-line. am gasit info pe facebook

    RăspundețiȘtergere