"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 27 martie 2009

De-ar fi să mor aş vrea să ...

Am găsit la prietena Cireaşă o leapşă puţin mai spooky aparent. Despre ce aş face înainte să mor. Am mers pe firul apei şi am găsit de unde a pornit. De la un experiment interesant. Din State, unde au pozat oameni pe stradă şi i-au întrebat chestia de mai sus. Răspunsurile lor au fost scurte. Unele emoţionante, altele "materialiste". Două mi-au plăcut în mod special: "înainte să mor, aş vrea să trăiesc!" şi "înainte să mor aş vrea să trăiesc fără frică". Ceea ce pentru mine înseamnă răspunsurile perfecte. Dar au mai fost şi câteva răspunsuri absolut geniale. Înainte să mor aş vrea "să fiu fericită şi şofer de camion", "să ştiu ce vreau să mă fac atunci când voi fi mare", "să gătesc un souffle", "să scuip din Turnul Eiffel" (ha, numai un american putea spune asta hihihihi!), "să devin nemuritor", "să mă reîncarnez într-un ursuleţ de pluş". Scopul acestui experiment este de a afla ce-i face pe unii oameni mai conştienţi de propria mortalitate faţă de alţii? Ce îi motivează pe oameni să participe activ în propria viaţă? Ce valori avem ca societate? Şi mai ales, ce reiese a fi important în viaţa oamenilor din această întrebare simplă şi directă? Cele două doamne din spatele experimentului promit să îi contacteze, în câţiva ani, pe fiecare dintre subiecţi, pentru a afla dacă şi-au îndeplinit dorinţele.

Pentru că tot vine weekendul şi intenţionez să trăiesc la maxim prin mult somn şi leneveală (asta până pune gagicul mâna pe mine şi mă târăşte iar la sală, de nu o să pot nici să strănut de febră musculară), mi-am pus şi eu problema: ce-aş face înainte să mor? Mai ales dacă aş ştii cât de cât o dată exactă.

Păi, în primul rând, tare mi-ar plăcea să trăiesc în continuare ca până acum. Agitată ca spray-ul, cu mulţi oameni frumoşi în jur, să râd mult, să dorm cât îmi place, fără să sune ceasul. Acum punctual:

- aş spune oamenilor dragi că îmi sunt dragi şi îi iubesc (fac asta prea rar, probabil din cauză că "te iubesc" a devenit cumva desuet de spus, după prea multe filme americane);

- în ideea că tot mor şi ce mai contează câteva kilograme în plus, aş băga sub nas un tort întreg cu 4 feluri de ciocolată, de la Centro;

- aş închiria cu gagicul camera aia de hotel unde avem noi o fantezie să mergem. Şi da, aş ţipa după pofta plăcerii, cu riscul de a fi evacuaţi;

- m-aş teleporta într-o ireală grădină japoneză cu cireşi înfloriţi şi aş sta să mă ningă cu flori rozalii; pentru mine cireşii în floare sunt cea mai delicată dovadă a imensităţii creatoare a naturii;

- aş vrea să ajung şi eu la un concert U2, în primul rând, până nu ajunge Bono în cârje;

- aş vrea să trăiesc măcar o lună în Noua Zeelandă, să mă dau de pe munte direct în apă şi să văd nesfârşit de verde şi să beau cea mai pură şi nepoluată apă care se află acolo, într-un izvoraş anume;

- m-aş bălăci în apele alea verzi-albăstrui ale unei mări până mi s-ar zbârci pielea pe mine şi m-aş mura în atâta sare, după care aş zace ca o balenă eşuată la soare, mult soare care să mă pistruiască toată şi m-aş gâdila cu nisipul.

Şi cu 1 minunt înainte de căderea cortinei, aş da un mail cunoscuţilor că în caz de boceli şi jale o să-i bântui, aşa că mai bine să se pună pe petrecut cu vin alb şi sec şi berbecuţ şi ciuperci la grătar în amintirea mea, să dănţuiască pe Manu Chao şi muzica mea dragă, cu speranţa că atunci când şi-or aduce aminte de mine, să zâmbească. Şi da, mi-ar plăcea să mor râzând.

Nu dau leapşa mai departe cuiva anume, dar abia vă aştept să o furaţi şi să răspundeţi :)

30 de comentarii:

  1. Bifez si eu ciresii si Noua Zeelanda. Dar înainte sa mor as vrea mai ales sa o duc pe mama in Japonia, tot la ciresi.

    Aia cu marea am rezolvat-o de multe ori...dar tot nu-mi ajunge, of!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, si tie iti place U2 :))
    Femeio, mi-au placut la nebunie lucrurile pe care ai vrea sa le faci. Mai ales aia cu tipatul si evacuatul, e de "coma" (cine stie, cunoaste breh ;)
    Zi faina si usoara pentru azi. Si vezi, fii cu grija si nu muri amu' inainte de vikend, ca io n-am de unde sa fac rost de ciumperci, vinoase albe si berbeci, ca io lucru mahhhhh!!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. PeSe-u: iau si eu leapsa asta de buna voie si nesiluita de nimeni :))))
    Nu de alta, da' am un "vis" turbat pe care chiar as vrea sa il am (e imposibil, da' io sper) inainte sa crap :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. o sa incerc sa pun si eu pe randuri dorintele inainte de a-mi termina pledoaria cu viata

    RăspundețiȘtergere
  5. Liooo, de d-astea iti arde tie acuma????!!! La inceput de primavara si de week-end?! O fi astenia!? Dar e supertare postarea asta, clar! Imi place mult ca mereu gasesc cate o provocare aici la tine!
    Noi chiar facem eforturi pt. a ne putea continua viata in Noua Zeelanda! Iar la finalul acestei vieti mi-ar placea (zic io acum) sa aud o gluma buna de-a sotului meu si sa rad cu pofta ca deobicei, impreuna cu fetele mele!
    Hai te pup si un week-end minunat!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa citesc ce ai mai scris pe ... http://liarebelyell.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  7. Anto, şi eu i-aş duce pe ai mei, să dansăm samba pe Copacabana :)

    Lia, draga mia, abia te-aştept cu răspunsurile tale! :D

    Poetule, sunt convinsă că şi despre dorinţe înainte de marele final vei scrie în stilul tău minunat :)

    Oanoooo, da' ce-i aşa tragic ce-am scris??? Moarte e parte din viaţă, nu? :) Hai, go to New Zeeland, să am şi eu la cine veni în vizită hihihihi!

    Adrian, aşa să faci :)

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rind - poza cu Lia'adormita cu plushu'n nasuc e dulcica foc :))

    Apoi - n-aveam nici un dubiu ca o sa ai umor si cind o sa scrii despre Coana'Moartea hi hi hi

    Ti-a iesit un "To do list" de toata frumusetzea, draga mea! La cum te-am vazut io de hotarita, bag mina-n foc ca n-o sa "abdici" pina n-o sa faci, punct cu punct, toate nazdravaniile de care zisesi :)
    Te pupicesc, cu gindul la ciresii aia, care-mi populeaza si mie lista de dorinte ;)
    muuaahhhh :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Well, stii, de-ar fi sa mor as vrea sa am peste 80 de ani si sa fiu impuscat de un sot gelos ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Lav, poza aia e preferata mea :) Făcută de prietenul Mircea, cu ocazia unei vizite a lui şi a soţiei pe la mine, eu am gătit, am vorbit şi în timp ce ei povesteau diverse, eu, ca o gazdă primitivă ce sunt, am adormit pe canapea, mi-am tras păturica şi elefănţelul :))) Cât despre to do list, cu tortul e mai greu, că New Zeeland şi cireşii din Japonia sunt un fleac :)))) Muah şi eu :D

    Sabotor, îmi place optimismul tău :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine, bine, totu' e misto zis...dar tot ma trec fiori...
    sa nu vorbim de moarte...
    e natural, e inevitabil, dar hai sa faci toate acestea vie si plesnind de sanatate?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ha! Sabbra, nu mă aşteptam ca tocmai ţie să-ţi fie teamă de a vorbi lejer şi la mişto de moarte! Hihihihi :p Păi, vie, sănătoasă şi frumoasă am de gând să fac lucrurile din to do list. Şi ţinând cont că am în palmă linia vieţii până pe la cot :D o să mai am sigur timp să adaug muuulte :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-ai adus aminte de un film super: The Bucket List! Sigur l-ai vazut! Iar poza cu tine dormind cu plusul e minunata!!
    Hahaha! Si io am in palma linia vietii pan' la cot, dar e si intrerupta!?!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu m-am gândit niciodată la ceea ce aş face înainte de a muri. Poate pentru că ideea decesului - o certitudine, de altfel - îmi este indiferentă. Probabil că voi lua atunci anumite decizii. Mi-au plăcut foarte mult răspunsurile pe care le-ai dat. Da, cred că în primul rând aş spune oamenilor la care am ţinut că i-am iubit şi respectat foarte mult. Şi cred că le-aş mai spune să iubească viaţa cu patimă, în fiecare zi...

    RăspundețiȘtergere
  15. ti-am preluat leapsa pe blog...meditind retrospectiv flamenco si sexul salbatic cu iubitul ruleaza!

    RăspundețiȘtergere
  16. cind v-am zis ca Lia a imbatrinit! D-abia a implinit 31 ca se si gindeste la moarte.
    Se zice ca un om dastapt nu trebe sa se gindeasca la ceva ce nu poate schimba.

    In ceea ce ma priveste.... uite asa as vrea sa mor intr-o crisma din Obor.. nimeni-n urma sa nu-mi plinga decit fete de liceu ca sa stie tot poporu c-a murit un derbedeu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Neamtule ai perfecta dreptate. La fel as muri si eu si deja am lasat vorba ca in caz de ceva sa nu prin pe unul ca boceste. Sa se bea, sa se dantuiasca, sa se cante. A mai scapat unul de viata. Sefa trebe neaparat sa faci ce ti-ai propus, dar mai stai nitel poate imi iau si io televizor ca sigur te vaz la stiri, hihihihihi. Pup.G

    RăspundețiȘtergere
  18. tu, ce te-o apucat, imediat dupa postul cu ziua ta gasesc postul despre ce ai face de ar fi sa mori... :|

    RăspundețiȘtergere
  19. Lie, as vrea ca si tine, sa traiesc exact ca acum, nimic in plus, nimic in minus;
    punctele alea de care zici...cine stie cum le intampla viata asta pe toate? or sa fie ele, or sa fie (-:

    RăspundețiȘtergere
  20. Fata draga, Lie Ciocarlie, sa ma ierti ca n-am mai revenit acolo unde mi-ai spus tu la multi ani si mor de ciuda si mi-e rusine ca nu ti-am spus si eu la multi ani normal si nu cu intarziere! N-am citit mai sus nika, n-am mai fost pe-aici, si pentru asta sa ma ierti...Ierti? Uf!

    Sa ramai frumoasa, vesela si iubitoare forever and ever more! :)
    Multi ani, Lia!

    Ada Rusinica!

    RăspundețiȘtergere
  21. Un pic off topic, pentru ca n-am putut sa urmaresc saptamana asta mai nimic pe net: La Supermulti, Fericiti, Voiosi, Sanatosi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu...hmmm...
    As lasa un testament cu niste comartimente speciale si dorinte de indeplinit dupa moartea mea, ca in viata nu prea reusesc sa-i fac sa ma asculte pe oamenii mei cu adevarat...asa, cu limba de moarte poate au mai mult respect pentru dorintele mele...ha! Compartimente pentru mami, buni, tata, sora-mea, mama lu'tata (special compartiment!), compartimente for friends and other relatives...cu special requests, chestii pentru care ma tolereaza si ma apreciaza, dar pe care nu par sa le asimileze...whatever!...cam asta...
    As merge sa strang in brate un barbat pe care l-am iubit cu toata fiinta si nefiinta mea
    ( ca am lesinat o data de dragul lui :P, de aia zic si nefiinta)...el e foarte departe dar e una dintre dorintele mele inainte de moarte;
    Pe urma, as merge la Marrakech pe o straduta care-mi place mie foarte mult si m-as plimba cu o prietena foarte simpatica de-a mea;
    Mi-as dori sa ma petrec un pic cu toti prietenii, cu bunica, mamica si pisica, si sa le spun, Lia( semanam aici) ca moartea e o binecuvantare, ca trebuie petrecuta, nu bocita! Asta imi doresc... in mare... mai sunt multe dorinte...multe, multeeeee!

    Ada

    RăspundețiȘtergere
  23. Draga, oricum exista viata dupa moarte asa ca nu ma grabesc sa imi iau lumea in cap si sa fac cine stie ce chestiuni.......dar o mare dorinta a mea, urgentata probabil de iminenta parasire a trupusorului meu de spirit ,suflare si zvac, ar fi sa merg la un concert Damian Draghici........care de preferinta sa se tina la Balcic...si eu sa fiu incaltata cu role.( asta ca sa impusc 3 iepuri dntr o lovitura!!)cris( crisdreams.blogspot.com)

    RăspundețiȘtergere
  24. Neamţule, Mario, sunteţi nişte terminaţi! Nu era despre moarte textu, ci despre bucurat dă viaţă! Da', bine, e de înţeles, Maria face acu acu 30 de ani şi crede că e deja cu un picior în groapă, iar tu, Ţigane, eşti în general ofticos şi de-aia te iei dă mine!

    Ada, draga mea, eu mă bucur că ai revenit până la urmă :) Şi te aştept cu drag şi cu comentarii :)

    Thea, ştiu cum e cu lipsa de tip :( Dar îţi mulţumesc pentru urări!

    Cris, după cum spunea şi Ada mai sus, viaţa trebuie trăită la maxim, că ce o fi după ... om trăi şi om vedea :D

    RăspundețiȘtergere
  25. mie nu mi se pare deloc ca is cu un picior in groapa si nici cand poate ar fi trebuit sa ma ingrijorez temeinic am refuzat sa o fac - concluzie: afirmatie nefondata. cred ca ai fost cam dura de data asta...

    RăspundețiȘtergere
  26. Hai, măi, Maria! Chiar să te superi? Era o glumă, mă râdeam şi eu de voi. Că voi de mine tot timpul, da' io nu mă supăr! Eşti cea mai tânără şi mai frumoasă şi ai toată viaţa în faţă to enjoy and be happy! Iartă-mă dacă am exagerat :(

    RăspundețiȘtergere
  27. as vrea sa ma mai distrez o data cu prietenii...ca un fel de chef de plecare in armata :)...
    Sa-mi cer scuze de la cei pe care i-am ofensat...si sa-i ofensez pe cei fata de care a trebuit sa inghit in sec...(Stiu ca suna ciudat...sper sa se inteleaga ideea)
    Si in acele ultime momente cu siguranta as tine un jurnal...:))

    RăspundețiȘtergere
  28. eu ma gindesc doar ce pisici as face daca as trai vesnic:)

    RăspundețiȘtergere