"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 11 martie 2009

Frieda bolnavă şi Vulpea bipedă

E sezon de gripă. Pe care eu am ocolit-o cu şiretenie până acum. Cu portocale, salate şi da, usturoi. Când să mai am puţin să mă declar învingătoare, dă năpasta peste mine. Asta pentru că tot plănuiam să o duc pe Frieda săptămâna viitoare la nişte analize din astea de rutină. Acum două zile, după câteva drumuri, ajungem acasă şi văd că Friedei îi curg nişte picăturici din bot. "Hmm, o fi mucioasă, deh, când cald, când frig. Vedem săptămâna viitoare". Dar deja mă apucaseră gândurile negre. De câteva zile mă trata cu răceală. Acum şi muci. Dar ca o femeie ticăloasă, odată ajunsă în căldura apartamentului personal, am uitat de problemele Friedei.

Ieri, prea devreme şi prea inuman trezită, pornesc la drum, cu sprâncenele adunate de supărare. Nu mergem câţiva paşi, când îmi dau seama că Frieda are febră. Care tot creştea. Strângem din fund, nu ne ambalăm prea tare, vrum-vrum, mergem mai mult pâş-pâş, până ajungem la birou. Nici nu mă dau bine jos, că o apucă pe biata de ea vomatul. Lichidul ţîşnea de sub ea ca un pipi de taur bine crescut. O las aşa zăcând şi ajung la muncă. Îl anunţ pe tata de problemă. "E radiatorul. Cum ai făcut-o şi pe asta? E de rău. Nu o mai mişti de pe loc". Ai înnebunit??? Cum să n-o mai mişc? Când avem atâtea drumuri de făcut. Mă apuc de înjurat drumurile şi bordurile din Bucureşti. Şi de sunat cunoscuţi pentru recomandat doctor de Friede. "Ştiu eu pe cineva, foarte bun. Are service în Pipera". Şi doctorul unde vroiam să o duc săptămâna viitoare tot aşa, service în Popeşti-Leordeni. La Cluj sau Timişoara n-o avea nimeni?

Disperată şi panicată, trag aer în piept şi îl abordez pe cel mai pasionat de maşini om pe care îl cunosc, dar şi cel mai aspru dar severul Nick. Îmi plec capul cu ruşine. "Nu merge încălzirea de 3 zile şi tu abia acum spui??? Oare cum or avea bărbaţii un al 6-lea simţ când e vorba de maşină şi vouă vă lipseşte cu desăvârşire?" Plâng în pumni, mă şterg de muci cu mâneca şi sughiţând reuşesc doar atât să mă apăr: "Dar verific presiunea la roţi, schimb lichidul de parbriz, verific uleiul şi ştiu când trebuie schimbat, nu am lovit-o, de ce ar trebui să ştiu mai multe?" Mă mai ceartă Nick puţin, îmi dă şi nişte posibile diagnostice, unul mai sinistru ca altul, dar ca un adevărat prieten, îmi şi recomandă nu doar doctorul, ci şi salvarea care să o ia pe sus pe Frieda leşinată pe trotuar. Ramân datoare, Nick!

Apare salvarea. Nino, nino! Din două mişcări, Frieda hop pe rampă. Eu cu şoferul la poveşti. "N-o măriţi?" Cum, dom'le, mă vezi vreo ticăloasă din aia care la prima bubă se descotoroseşte de fată? "E super maşinuţă, dacă o vinzi, să mă suni". NU!
Ajungem la spital. Ploaie mocănească. Frig. Tristeţe. Până să ajungă la doctor, m-a luat pe mine în primire un băiat simpatic în costum. Ne tutuim. Îmi face hârtiile. Şi îmi dă variante de diagnostic: "Prima variantă e scumpă, poate fi un furtun de la radiator. A doua e şi mai scumă, poate fi tot radiatorul. Şi a treia, cea mai pesimistă, ca să nu spun cât de scumpă, garnitura de chiuloasă". Adică, un fel de răceală, gripă sau pneumonie. Îi dau talonul, îi dau cheile. Mă vede aşa cătrănită, îmi zâmbeşte şi îmi spune: "Uite, ca să nu îţi fie prea dor, ia de la chei Vulpea". Cum le ştiu ei băieţii ăştia pe toate!

Plec prin ploaie, ca un câine bătut. În echipament de prinţesă cu maşină. Başcheţi şi gecuţă subţire. Bine că aveam căciuliţă-fantezie pe cap. Numai bine, să stea părul ud până ajung acasă. Până la metru, m-au alergat vreo 2 câini, dar până şi ei au văzut cât sunt de amărâtă şi m-au lăsat în pace. Pe peron, un mârlan îmi tuşeşte direct în faţă. Şi mă şi scuipă. Mai lipsea să-mi vomite pe başcheţi. În metrou aglomeraţie. Mulţi chinezi mici şi obosiţi. Intrăm şi noi în lumea bună, cu emigranţi care lucrează pe plantaţii pe şantiere. Miros de pisică udă. Schimb metroul. Mă lipesc de oameni pe care nu-i cunosc. Şi de mine se lipesc alţii. Spaţiul meu intim a rămas cu Frieda. Un băiat grăbit mai să plece cu geanta mea. Eu nu şi nu! If looks could kill! Aş fi numită Vulpea ucigaşă de la metrou. La ieşirea de la metrou, o mare baltă. În care am intrat până mai sus de glezne. Poate îmi era cald. Toată seara am întors pe toate părţile planul de bătaie. Cum să ajung în diverse zone îndepărtate fără Frieda. Greu. Depresie.

Azi dimineaţă, m-am contopit iar cu universul. Acela de la metrou. Râuri de oameni, sacoşe şi mirosuri. Fără cafea. Că la metrou nu am voie să beau cafea şi să fumez. Metrou de rahat. Ce-o face Frieda? La birou, m-am scufundat în apatie. Până acum vreo juma de oră. Când am primit TELEFONUL. "Să vii să iei maşina, e gata! Era furtunul de la radiator şi nu sunt alte probleme. Am reparat şi bara din faţă, că se rupsese un picioruş şi atârna puţin". M-am emoţionat. I-am spus tânărului cuvinte frumoase. Am dat ochii peste cap şi am clipocit. Pun pariu că şi el a fost încântat de euforia mea. "Şi? La Douloureus? How much is the fish?" Deja îmi mai trecuse rânjetul de pe faţă. "Păi, tratamentul şi doctorul 600 lei. Transportul cu platforma cam 200 lei". Doar atât? Un fleac, m-au ciuruit. Dar, să privim partea plină a paharului. În loc de banala răceală de 600 de lei, putea fi înspăimântătoarea pneumonie. Care m-ar fi dus pe la 3.000 de lei. În plus, la 4 jumate merg să o externez pe Frieda. Şi aseară am spălat şi Vulpea de pus la chei. Şi ne putem vedea de drumuri. Noi două. Floricele. Vrum vruuuum!

P.S. Îi admir din suflet pe cei care au tăria de a merge zilnic cu metroul. Te duce relativ repede, e adevărat. Dar eu sunt snoabă. Şi ecologia mea se rezumă la nefolosit pungi de plastic, nelăsat apa să curgă aiurea, plantat pomişori şi becuri economice. Nu aruncaţi cu pietre! Sunt şi eu o biată Vulpe comodă. Şi nu mă aranjează metroul. Decât în situaţii de criză. Dar voi, cei ce mergeţi zilnic cu el, sunteţi eroii mei. Eu sunt făcută să merg pe 4 roţi. Bipedă doar în vacanţă.

19 comentarii:

  1. Ai vazut? Ai scapat! Felicitari!
    Cred ca Frieda merita o inghetata, ca orice copil care a stat cuminte la doctor si si-a luat doftoriile la timp :)

    RăspundețiȘtergere
  2. oooooooooofff ma
    cum papanash un furtun+manopera 600 lei? mari hoti ;)) lio, io zice sa pui mana pe manualu' de mecanica, ca nu e mare inginerie zic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. data viitoare trimite barbatu' cu masina, la ei au tarife speciale. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Juliana, să mă reabilitez cu partea sentimentală şi o duc la polish şi îi pun floricele :D Şi fără îngheţată, că eu vreau primăvară. O parchez sub un cireş, să se bucure de flori :D

    Dush, au schimbat furtunul, au pus lichide şi antigel, mi-au fixat şi bara din faţă, că era şuie, în plus, la urgenţă aşa, am fost la service Mazda, deci mă aşteptam să nu coste doar un pumn de fasole :)

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Dush, gagicu e boem şi artist, nu are carnet şi nici nu-şi doreşte. Ceea ce mie îmi convine, că la mine condusul e drog, deci mi-ar fi greu să stau în dreapta :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Io nush ce sa zic de mersul asta pe 4 roti...Prefer pe doua...roti.
    Cat despre metrou, ma bucur Doamne c-am scapat!
    By thw way, ce credeai ca nevasta Frieda o sa-ti ofere asa o casnicie pasnica?E nemtoaica, mai are reticente la patria asta a noastra...
    E un semn :) Vrea Viena :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, da, Vienaaaa!!!! Să zburăm pe autostrăzi, să ne fluture vântul floricelele, abia aştept! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. hmm..tot mi se pare mult. un furtun nou de bmw costa @100 lei. iar antigelul hai 20 lei/l..iar marca service-ului nu conteaza...si nu cred ca au avut de munca 8 ore sa schimbe un furtun..ca sa se explice pretul :)..next time...ori cauta unul rau de gura cu cunostinte tehnice sa vina cu tine si sa intrebe el tot si ce si cum..ca cu astia nu e de joaca..jur. io am vazut diferenta service skoda si seat. unde la seat pentru o bieleta au cerut 1000 lei si 3 zile si la skoda cu tot cu factura si tacamuri a fost 200 lei si 1h.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt şi astfel de zile în care parcă nimic nu merge cum trebuie şi ne îngrijorăm... Dar Frieda este bine acum, asta este cel mai important... Dacă nu are voie îngheţată, atunci un mare tort! La metrou, ca la metrou, un bună, zece rele... Nu îl folosesxc nici eu prea des...

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu fiind din tagma gagicului tau - n-am carnet si nu-mi doresc (lasa ca are cine sa polueze si sa creasca aglomeratia in trafic), ma limitez sa ma bucur de bucuria ta. Pentru gripa recomand infuzie de radacina de ghimbir (am auzit ca se gaseste) cu miere si lamâie. În caz ca te pocneste:D

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristian, abia aştept să o culeg din service :D Avem de făcut un drum fff important azi :) O să revin cu amănunte. Am înţeles că metroul ca metroul, dar să vezi anumite autobuze sau tramvaie :(((

    Anto, eu m-am născut cu trei dorinţe: să fumez ca verişoara mea, să am ţâţe mari ca bunica şi să conduc maşina ca mama şi ca tata. Mi-a ieşit prea bine aia cu fumatul, aia cu ţâţele slavă Domnului că nu a ieşit, iar de condus chiar sunt pasionată, nu e doar o necesitate sau un moft. Vorba lui Dush, trebe să mai pun mâna şi pe o carte de mecanică, dar pasiunea mea se opreşte aici :))) Bun sfatul cu ghimbirul, eu sunt cu din astea naturiste şi de 8 ani n-am avut mai mult de câţiva muci.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragele de voi...Cred ca Frieda s-a suparat ca nu i-ai atasat inca floricelele acelea!!!
    Uite, ca sa vezi ca nu ai fost singura surghiunita de destin in aceste zile, io ieri am fost udata de ploaie pan la oscioare, pana am ajuns la masina parcata prin zona job-ului, iar apoi, pana acasa, a naibii masina m-a chinuit (cred ca-mi ghiceste gandurile sumbre in privinta ei, ca vreau s-o las in favoarea sora-sii vitrege) caci i-a sarit un stergator de 2 ori si pan' am reusit sa i-l fixez m-a udat ploaia non stop! Am ajuns inghetata tun. Si ametita de ploaia care batea cu strasnicie in parbrizul pe care stergatoarele abia mai faceau fatza (cu riscul sa sara iar si sa nu mai am de unde sa le culeg!). In rest...Vine vine priiiimavaaaaraaaa??!!

    RăspundețiȘtergere
  13. =))))))) deci io nu ma pot opri din ras :))))) povestea Friedei a fost ca piesa de teatru de aseara :))) am ras cu lacrimi :)))
    ok. si acum ca m-am linstit. Tu parca aveai gagic. El nu o pazeste si pe Frieda sa nu raceasca? Neaparat trebe dat tema pentru acasa cartea tehnica.
    Te pupez

    RăspundețiȘtergere
  14. Da bine că te descurci şi că treci cu bine prin bolile copilăriei:) De-acu, ce-a fost, a fost, mi se pare de-un cinism răutăcios să spui unuia care s-a făcut sănătos că tratamentul a fost mult peste cît face şi că doftorul e un escroc, aşa că, mai bine tacum şi-nghitum. Să vă fie de bine la ambele!

    RăspundețiȘtergere
  15. Oana, povestea cu ştergătorul se repetă, cred că e cazul de un divorţ :D O veni şi primăvara aia cândva, mi-e teamă că o să fie cam zăludă.

    Rhodi, deci, da, deci, ia, uite, frate, cum râde de supărarea omului!!! Şi cică prietene, abia aştept să bem o ţuică. Din asta îmi eşti! Să clarificăm şi problema cu gagicul. Noi suntem într-un continuu dating, locuim fiecare la casa lui şi ba la unu ba la altul. Deci, nu avea cum să fie pe fază la gripa mucioasei. În plus, Frieda e femeia mea! Şi io trebe să am grijă de ea şi ea trebuie să-mi facă ciorbă, masaj şi să zburde când am eu chef. Te pupez şi io :)

    Valule, boala e de sezon, bine că n-a fost mai grav. Acu că am primit şi factura şi am văzut că oamenii au mai schimbat şi termostatul şi furtunul şi colierul şi filtrul de combustibil şi au mai pus umărul şi în bara mea din faţă, uşor atârnată, nu mai pare aşa scump. Dar nici ieftin. Aş fi preferat să beau de banii ăştia. Şi veneaţi şi voi că ajungeau :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Lia...hai in sibiu si o sa te obisnuiesti si cu mersul pe jos...in 30-45 de minute ajungi oriunde...de oriunde :))
    E mai comod cu masina...doar ca, vorba aia, mersul pe jos face piciorul frumos :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Zup, merg destul de mult pe jos, nu sunt din aia care merge şi la piaţă cu maşina. Dar de deplasat pe zone mai mari, prefer maşina :) Am bătut Sibiul în lung şi în lat, dar tot num-am săturat :) Astă vară, Viena, Praga, Budapesta în 10 zile cred că am făcut 100 de km pe jos :D Aveam nişte gambe de fotbalistă :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. tu ai operat-o pe Frieda, eu pe Lia, apendic galagios; de aia nu ti-am raspuns la comentariu si-ti spun acum multumesc, sunt bucuroasa ca ti-a placut (povestea); in privinta Friedei te inteleg perfect, si eu sunt grozav de intima cu masinuta noastra; o dependenta si un atasament special salasluieste intre noi doua (-:

    RăspundețiȘtergere
  19. Jane, pe lângă operaţia Liei tale, problema Friedei nu-i nimic! Să se facă repede, repede bine :)

    RăspundețiȘtergere