"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 30 iulie 2009

Inamicul public cu opinii nocive şi turma mea de oi

Ei, bine, stimaţi spectatori şi turma mea de oi, am mai căpătat o etichetă : coadă de topor cu opinii nocive social. Iar voi, după cum cred că aţi înţeles, dar fiind mai fără minte şi gândire proprie, insist să vă clarific, sunteţi nişte oi. Behăitoare. Turmă. Nu chiar toţi cică. Dar cei mai mulţi.

Dacă îşi permitea aşa etichetări halucinante un prost, nu aş fi avut nicio pretenţie. Aş fi zâmbit amuzată şi aş fi dat cu ignore. Dar venind de la o persoană pe care o calific drept una citită şi cu creier, simt că aşa e decent, să spui două vorbe, înainte de a da cu ignore.

Spre deosebire de el, care doar a scuipat şi m-a făcut instigatoare aşa, aiurea, fără să permită celor care ar citi să afle de la ce a pornit supărarea lui, eu voi da un link generos către analizele lui pe text. În urma anteriorului meu text-opinie personală, domnul nostru a scris un text furbund şi amestecat despre un mârlan de la servici de la el, completat de povestea "unei fete" care e de rahat că îşi permite să aibă în continuare păreri personale deşi primeşte atâtea frumoase contra-argumente de la el şi alţii. Şi ca să-mi arate că e aspru, dar sever, m-a şters şi din blog roll. M-a lovit direct în simţitor, vă daţi seama!

Urmarea răspunsului meu, cum că e păcat că nu a înţeles nimic, a fost un alt text, dedicat direct, prin care mi se trage un perdaf cum că sunt periculoasă şi toxică şi că voi, turma care citiţi ce spun eu, aplaudaţi frenetic şi, ca să fac o flotare logică vizavi de afirmaţiile lui, vă veţi afunda în mizerie pentru că eu cred că nu suntem un neam excepţional între celelalte, ci un neam normal, cu bune şi rele.

Câteva precizări: nu am scris cele două texte "într-o pasă proastă", din dezamăgiri de angajată la multinaţională, cu probleme sexuale. Nu de alta, dar eu nu lucrez la multinaţională. Gândesc foarte serios temele pe care le abordez, îmi ştiu foarte bine locul unde sunt şi îmi doresc să merg înainte, nu înapoi, sunt un om cu un echilibru emoţional de invidiat. Nu sunt "afirmaţii aruncate", ci opinii personale pe care mi le asum. Că nu concordă cu ale tale, e problema ta. Cititorii şi prietenii mei cu care împărtăşesc idei, cu care mă contrazic constructiv, sunt oameni cu capul pe umeri, cu opinii şi păreri proprii, care cu siguranţă nu se vor apuca dintr-odată să îşi facă nevoile la colţ de stradă sau pe cartea de istorie doar pentru că eu afirm că nu acum ne degradăm, ci evoluăm şi involuăm ciclic.

E puţin ciudat, ca să nu spun ipocrit, cum un om se bate în piept cu pumnul despre principiile lui solide despre educarea socială a needucaţilor şi amendează dur şi implacabil posibilitatea ca opiniile mele să-i influenţeze pe unii să ... să ... să facă ce? dar în acelaşi timp nu a reacţionat decât în cel mai comod mod (prin punerea unui link) la campania de donare de lucruri pentru nevoiaşi sau chiar deloc la ideea şi acţiunea de donare de sânge de care e atâta nevoie. Dar probabil că supraevaluez eu aşa idei modeste. Apropo, chiar te rog să ştergi din blog roll şi linkul către campanie, nu că mi-ar fi teamă de "oile" care ar putea afla despre oamenidarnici de la tine, ci pentru că mă jigneşte prezenţa acţiunii mele pe blogul tău. Asta ca să nu mai spun că nu eşti deloc atent, oamenii care ajung pe siteul acela, tot de toxicitatea mesajelor mele dau în final, că eu sunt la capăt de fir.

Nu am reuşit încă să stabilesc clar ce e mai rău: omul prost, limitat, căruia degeaba îi spui, că el tot nu înţelege, sau omul cult şi inteligent cu idei fixe şi extremiste? Apropo, păstrând proporţiile, a mai existat unul care împărtăşea tranşant ideea superiorităţii rasei. Ariene în acel caz.

19 comentarii:

  1. Tocmai mai pregateam sa scriu comentariu pe post-ul anterior. Si a aparut post-ul nou, m-am apucat sa citesc. Vreau, asadar, sa spun atat de multe lucruri incat nu stiu cum sa o fac fara sa ma intind prea mult.

    Tu stii parerea mea despre romani, ea nu este una deloc buna. Dar, dincolo de parerile pe care le stii, am asimilat incetisor textul tau, l-am luat cu lingurita, nu m-am repezit sa imi vars vesnica furie pe romani. Pentru ca nu avea rost si pentru ca ceea ce sustine textul tau este ceea ce imi doresc si eu sa cred despre romani. Incerc sa imi tin un discurs similar cu post-ul tau zi dupa zi. Imi asez in minte toate lucrurile demne ale natiei. Si, nu de putine ori, adorm cu o idee similara cu a ta.

    Nu cred ca romanii se afla intr-un punct mai rau decat altele din istoria lui dar asta nu e un lucru bun, romanii nu au construit mare lucru la nivel mare dar au distrus la nivel mare. Si sunt romani, ca familia ta, ca familia mea, care au construit la nivel mic. Insa parca niciodata micile eforturi nu au mers un pas mai departe in Romania, parca nimic nu s-a inchegat. Din punctul asta de vedere Romania este inferioara altor tari europene. Si nu mai spun nimic, ca am spus destul, de zeci, de sute de ori. Asta nu inseamna, asa cum am mai spus, ca nu iubesc si nu respect oamenii extraordinari ai poporului nostru, oameni care si-au pastrat demnitatea in pofida tuturor mizeriilor care i-ar fi putut dobori sau care i-au si doborat.

    Cat despre domnul in cauza - te rog sa nu te mai superi niciodata pentru astfel de lucruri. Niciodata. Tu esti un om cu o putere fantastica de a aduna alti oameni in spiritul unei idei. Pentru ca esti desteapta, pasionala, calda, ferma deopotriva. Si asta supara. Pentru ca (asta ca sa facem o legatura intre cele scrise de mine aici) tu esti genul de om care are sanse de a inchega lucrurile si de a le duce mai departe. Iar asta pare sa-i supere pe multi romani.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Tocmai ma pregateam" am vrut sa scriu. Imi cer scuze pentru greseala.

    RăspundețiȘtergere
  3. io stiam ca sunt oaie, dupa zodiac, dar chiar sa ma cataloghezi si tu si domnul parca e prea greu de suportat .. Iudo! :))))))
    Razi si treci mai departe, uite ce frumos e afara :) Fa abstractie de praful de pe caldaram.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cd, te aşteptam :) Nu mă supăr eu pentru atâta lucru, dar na, mă mai laud şi eu cu titulaturi :))) Despre adunat oamenii în jurul unei idei, nu vezi că sunt nocivă? Mai bine mă rezum la gătit :)) Chiar voi reveni cu nişte idei pe această temă :D

    Rhodi, mă bulversezi! Păi, dacă eşti oaie, atunci maimuţă cine e??? În plus, să ştii că nu eu te-am catalogat, eu doar te-am alintat :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Stau in coada si ma uit .
    Ma minunez.
    Poate o fi gresit omu'...mah.
    Deh, e cald rau si magnetismu' Pamantului se schimba.
    La fel si al pamantenilor cand trec de la bere la votka.
    E greu, tre' sa recunoastem.
    Da' toate au o limita!

    Vulpeo, mama, izi caim, izi gou.
    Brobabil ca sunt eu oaie la cap, da' stiam ca daca nu sunt singuratic ( cum de fapt este) atunci actionez in haita.
    Auzi, sa numesti un Lup - turma si oaie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu stiam demult ca esti un element subversiv de o profunda nocivitate pentru constiinta sociala a oamenilor de bine, o lifta pagana cu manifestari burghezo-mosieresti a carei simpla prezenta se constituie intr-un act de vampirism ce goleste putin cate putin maretul popor roman de adanca sa simtire nationala si de vijeliosul sau avant proletar!
    In sfarsit, ai primit ce ai meritat!

    RăspundețiȘtergere
  7. :))) Lupule, mă speriasem, văzând forma în care ai scris, că mi-ai comentat printr-o poezie :))) Io ştiam pe aia cu lupul în haine de oaie, dar na, tu poate eşti excepţia care întăreşte regula, oaia în costum de lup :)))


    Nic, hahahahaha!!! În sfârşit cineva care, într-un limbaj simplu şi la obiect să-mi spună: eşti praf! :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. ioi, hai ca asta-i buna :D mai inainte ma cocotasem in varful unei gramezi de lemne si tocmai ce ma gandeam ca is ca gaina in varful gramezii de gunoi, acum e bine ca am citit articolul tau si linkurile unde ai facut trimitere, ma simt mai bine stiind ca de fapt nu sunt gaina, sunt oaie :D

    RăspundețiȘtergere
  9. mam citit acele texte. mah, nenea asta pare a fi chiar frustrat si... sarit bine de pe fix. vorba ta, nu stii care-i mai periculos, prostu fudulu sau dashteptu cu idei fixe/extremiste.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce maaaa? Cum sa ma faca oaie? Cel mult berbec...

    Nu-ti bate prea mult capul cu gogul ala. Ca el sunt multi. Dinaia de nu inteleg ca poti avea alte opinii. Nu, daca nu gandesti ca ei, esti prost, iar cei ce te asculta idioti...

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu foarte mare atentie am citit materialul tau, cat si reactiile... Am incercat sa las un comentariu dar dupa ce-am scris am fost deconectat, deh... Internetul asta de cacat, iti face surprize si te lasa cu scufita plina de iluzii cand ti-e lumea mai draga...

    Lia, boieroaico... Mama draga, fata, roscato...

    Ce nu pot intelege bizonii e faptul ca unii dintre noi au ales sa gandeasca si (in)afara (sic) gardului, ca datorita lestului aruncat peste bord, unii dintre noi am inceput sa nu mai acceptam mizeriile lasate de altii, etichetate drept adevaruri absolute... Si aici rog pe cei ce se pot considera atinsi sa nu o faca, nu ma mai zbat de multa vreme sa fac dresura de cretini, efortul e prea mare si m-am dezobisnuit sa muncesc gratis sau asteptand un pahar cu vin drept rasplata a muncii mele...

    Tocmai de aceea am o rugaminte... Nu iti pot cere un favor pentru ca nu ne cunoastem si nici nu am mancat din acelasi castron. Pune manuta pe taste si da-i bataie fara sa te mai doara la ficati de parerile contrarii. Spune exact ceea ce crezi si lasa berbecii sa linga sare pana li se umfla botul...

    Nu vreau sa ma extind foarte tare pentru ca ma enervez si pntru ca mi-e teama ca ma deconecteaza astia din nou...

    Numai bine...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ok. În sfârşit am citit tot. Fără net timp de cinci zile, revin şi eu la spartul târgului. Eu cred că a exagerat Castleless. Eşti departe de a fi o persoană nocivă, doar pentru că te exprimi pe blog. Nocivitatea oamenilor este descoperită când acced la o tribună ce le conferă o reală putere. Revin, cred că fiecare are dreptul la părerile lui mai mult sau mai puţin argumentate. Nu putem gândi toţi la fel. ar fi periculos. Bun, eu înţeleg un pic reacţia lui Castleless, pentru că, aşa cum ţi-am spus la postarea cu adn-ul ai schimbat regulile jocului în timpul jocului. Iar la final rezultatul, indiferent de ceea ce se întâmpla pe teren, era stabilit încă dinainte de a începe confruntarea de idei. Poţi să mă contrazici,dar eu sunt extraordinar de atent la nuanţe. La orice fel de nuanţe, scrise sau vorbite, sau alt gen de nuanţe. Problema este că la reacţia exagerată a lui Castleless, ai contraatacat cu o mică demascare în public, genul stalinist al anilor 5o. Iartă-mă că îţi spun asta, dar aşa cum mai impresionat pentru frumuseţea sentimentelor tale, a gândurilor sau a scrierilor tale, a gesturilor tale, tot aşa m-am speriat puţin de reacţaia ta. Bine, recunosc că era o reacţie la cald. Dar postarea ta care culminează cu "E puţin ciudat, ca să nu spun ipocrit, cum un om se bate în piept cu pumnul despre principiile lui solide despre educarea socială a needucaţilor şi amendează dur şi implacabil posibilitatea ca opiniile mele să-i influenţeze pe unii să ... să ... să facă ce? dar în acelaşi timp nu a reacţionat decât în cel mai comod mod (prin punerea unui link) la campania de donare de lucruri pentru nevoiaşi sau chiar deloc la ideea şi acţiunea de donare de sânge de care e atâta nevoie." Lia dragă, opreşte-te, asta era o chestie de intimitate între tine şi el. Ce faci? Te-ai supărat şi încerci să-l pui la stâlpul infamiei? OK, dar caută un alt motiv. A fost mârlan, a fost ce vrei tu, total lipsit de eleganţă, se crede buricul pământului, dar nu amesteca planurile.Fiecare om are dreptul să reacţioneze la acţiunile altui om cum vrea el, sau cum poate, sau cât poate. Iar figura cu asemănarea lui Castleless cu domnu' Hitler e prea de tot. Oricum aerele de superioritate bântuie omenirea de mii de ani, iar Hitler a fost epigonul altora. E drept, cu nişte rezultate înfiorătoare. Dar asta-i altă poveste...

    RăspundețiȘtergere
  13. Of, dragă Răzvan, tu tocmai ce m-ai comparat cu Ceauşescu, dacă nu mă înşel ... Ca să nu mai spun de "genul stalinist". Se pare că reacţiile subiective pot fi doar de o parte. Nu există nimic intim între mine şi Castless, faptul că nu a avut nicio reacţie e public, se poate verifica.
    În reacţia mea, răspunsul meu, textul meu cum vrei să-i spun, nu era nimic prestabilit, mi-aş dori taaare mult să pot crede că suntem urmaşii celui mai dat dracu neam de pe planetă. Nu cred că am negat măcar unul din argumentele voastre, doar că am aşteptat să fiţi şi puţin echilibraţi, să scrieţi paragrafe şi despre nenumăratele momente negative sau non-combat (care în final tot negative sunt). Dar probabil că ele nu există de-adevăratelea, sunt doar mistificări. Suntem un neam cu un trecut exemplar, dar ne-a lipsit norocul. Iar eu sunt pur şi simplu o venetică, fără simţiri naţionale, spirituale, o ofticoasă şi o supărăcioasă, o pârâcioasă şi o mârlancă. Care nu face altceva decât să întoarcă adevărurile şi să schimbe regulile pe parcursul jocului. Pe bune, cu riscul de a părea un bebe ofuscat care îşi ia jucăriile şi pleacă, da, aveţi dreptate. Eu sunt oia neagră şi veriga slabă. Un adevărat pericol public pentru că mi-aş menţine opiniile şi de la tribună. Nu suntem un neam de loseri, dar cu siguranţă suntem unul de păguboşi. Sănătate! Eu am obosit şi mă întorc la postările cu poze de la piscină, să nu dea nimănui mari dureri de cap.

    RăspundețiȘtergere
  14. P.S. Cu mici excepţii (alea cu menţinerea discursului chiar şi de la tribună şi cu popor de păguboşi), poţi pune ieşirile mele patetice pe o inflamare excesivă (deh, biată muiere, zodie agitată). Îmi cer scuze, chiar nu era cazul şi cu atât mai puţin tu erai persoana cea mai potrivită.

    RăspundețiȘtergere
  15. Punctul 1.
    Când m-am referit la intimitatea ta cu Casleless mă refeream la gestul lui de a participa cu cât poate, sau cât vrea la campania ta socială. Atâta tot. Şi eu cred că este vorba de o intimitate a relaţiei sociale între doi oameni. Mă rog, îţi spuneam că nu mi se pare nimerit să-l arăţi cu degetul că el a dat prea puţin, acum când v-aţi răfuit pentru câteva idei cu care nu sunteţi de acord.Mi se pare că nu-i corect să-l arăţi că el e ăla mai scârţanu', mai chitrosu', iar toţi ceilalţi sunt lacrima Cristi. Asta e tot. Poate mă înşel şi nu-i aşa.
    Punctul 2.
    Mi se pare că te-ai supărat doar pentru că am exprimat nişte idei, păreri, convingeri. Îmi pare rău, dar nu am vrut să te superi. Tu ai ideile tale, eu pe ale mele. tu ai deschis subiectul, eu am răspuns, iar eu am crezut şi mai cred că în unele puncte nu ai argumente. Părerea mea.
    Punctul 3.
    Parcă eu am spus de trădări şi am exemplificat cu dezastrul de la Turtucaia. Tocmai pentru că nu suntem perfecţi, n-avem cum. Dar să vezi tu trădări prin Franţa sau Anglia. Deci nu cred că e nimeni perfect pe lumea asta. Eu cred că societatea românească şi poporul ăsta se duce tot mai în jos, tu zici că nici nu avea de unde să coboare. Şi care este problema? eu am venit cu argumente, tu cu sentinţe şi cu nişte exemple nefericit ales din istoria noastră. Asta este, nu înţeleg de ce trebuie să ne supărăm?!
    Punctul 4.
    Eu nu vreau să fac parte din cel mai al dracu neam din lume. N-ai negat argumentele, ci le-ai minimalizat, trcându-le tot timpul la categoria excepţii. Am remarcat doar că sunt cam multe excepţii. Eu prin argumentele mele nu vroiam sp-ţi demonstrez ce tari suntem noi românii, ci doar ce jos am ajuns. Social, politic, economic şi nu în ultimul rând uman. Dpdv economic cred că n-are rost să comentăm, în perioada aceea, acum o sută de ani leul avea acoperire în aur. Restul chiar sunt obosit un pic s-o iau de la capăt. Dacă tu crezi că societatea de azi este aidoma celei de ieri, că elitele culturale şi politice sunt pe picior de egalitate, atunci bravo ţie, eşti o persoană supraoptimistă. Eu nu sunt aşa, dar n-are rost să ne supărăm pentru atâta lucru.
    Punctul 5
    Aş fi foarte recunoscător dacă ai putea să-mi subliniezi dezechilibrele din expozeul meu mult prea stufos şi pretenţios. Chiar sunt curios. Poate că am dreptate şi nu mi-am dat seama. Dar ţi-ai pus o clipă problema dacă nu cumva tu greşeşti de astă dată? Nimeni nu e perfect la urma-urmei. Poate că toţi greşim. Oricum nu există neam cu trecut exemplar. Dacă asta ceri tu poporului român cred că eşti extrem de pretenţioasă.
    Punctul 6
    Nu te-am făcut mârlancă. Nu e corect să postezi aşa ceva. Nici oaia neagră, nici veriga slabă. Nici pericol public, treaba cu tribuna este clar că nu îţi era adresată. Dacă vrei s-o răstălmăceşti, atunci eu îmi cer scuze şi o retrag. Consideră că n-am scris aşa ceva.
    Punctul 7
    Nu te acuz de nici o prestabilire a nici unui text. Îţi spun doar că ai avut de la început nişte convingeri atât de puternice încât nimic nu a putut să ţi le zdruncine. Dar nu cred că e aşa grav. De 20 de ani se întâmplă aşa în societatea românească. Probabil că şi eu am alte convingeri care sunt imposibil de zdruncinat. Dar asta nu înseamnă că am neapărat dreptate. Poate am doar dreptatea mea, cum altul are dreptatea lui. Fiecare este liber să aleagă ce-i convine mai mult.
    Punctul 8
    Nu voi mai continua să postez la povestea cu adn-ul ptr. că te-ai supărat. Doar pentru că am avut altă părere şi reacţioe decât a ta. Păcat, subiectul a fost extrem de interesant şi ar fi putut duce discuţia şi spre alte orizonturi.

    RăspundețiȘtergere
  16. P.S. Faza cu tribuna se adresează oricăruia dintre noi. Cine ştie ce dement aş deveni dacă mi s-ar da puterea pe mână. Poftim m-am pus pe mine de exemplu.
    Spune-mi, acum pot să mă duc la servici? Că nu mi-am predat rapoartele de activitate

    RăspundețiȘtergere
  17. Răzvaaaaaaan, tu tocmai dreptul la propriile mele opinii nu prea îmi dai voie să-l am!
    1. eu nu sunt o doamnă, dacă eram, nu făceam această indiscreţie de a-l înfiera pe bietul om că e doar gura de el. Îmi recunosc greşeala şi îmi cer scuze! Voi învăţa să am aşteptări muuult mai mici de la oameni care au pretenţii de aşteptări măreţe. Tot la "intimitatea socială" mă refeream şi eu.
    2+8. Nu m-am supărat, ba din contră, sunt fascinată de cunoştinţele tale istorice şi chiar m-am pus pe căutat respectivele referinţe, chit că asta nu mă va face să-mi schimb părerile radical :) Eu îmi doresc să îmi aduci exemple şi să mă educi. Ca să îmi cunosc mai în detaliu istoria.
    Comentariul tău de mai sus nu are însă nicio idee istorică, este opinia ta pe care eu o consider exagerată şi am reacţionat ca atare. Am avut cumva senzaţia că poţi să îmi spui chiar orice, cu orice fel de ton şi cuvinte, că doar eu sunt puternică şi mai nesimţită (în sensul bun) şi pot înghiţi orice găluşti, oricât de mari ar fi. "Fiecare om are dreptul să reacţioneze la acţiunile altui om cum vrea el, sau cum poate, sau cât poate". Mai putin eu, se pare! DE CE?
    3. Seria exemplelor pozitive o depăşeşte cu muuult pe cea a celor negative, aici era vorba de echilibrul obiectiv pe care îl ceream. Eu nu sunt judecător ca să dau sentinţe şi nici medic să pun diagnostice. Cred că ne-am cam găsit o scuză fff bună în asta cu "acum s-a degradat societatea", scuză la lipsa de iniţiativă. În plus, ne şi place să cârcotim non-stop.
    4+5. Comparativ cu alte perioade din istorie suntem mai ok, cu altele ceva mai jos. Sunt fluctuaţii normale în timp. Aici chiar nu ştiu ce să-ţi răspund: care este ordinul de măsură în comparaţia asta?
    6. EU m-am făcut "venetică, fără simţiri naţionale, spirituale, o ofticoasă şi o supărăcioasă, o pârâcioasă şi o mârlancă"! Eu cu mâna mea :) Ştiu să fiu auto-critică :D
    7. Convingerile mele de nezdruncinat se referă la modul de abordare! Tu spui că ne-am degradat faţă de trecut, eu că nu, e o fluctuaţie normală. Dar în ambele cazuri soluţia ar fi să înţelegem că trebuie să facem fiecare dintre noi ceva concret, nu doar să cârcotim sau să ne lamentăm. Da, poate sunt eu o mult-prea-optimistă! Dar prefer să fiu aşa decât să stau împietrită aşteptând sfârşitul total al spaţiului, aşa cum îl vezi tu şi mulţi alţii. Nu vreau nici să-mi iau câmpii, nici să emigrez. Nu încă :)
    P.S. Nu e prea corect şi productiv modul ăsta de comunicare, aş prefera să-mi explici ce şi um faţă în faţă, la o cafea sau 10 cafele.

    RăspundețiȘtergere
  18. Offfff, eu nu mai pricep nimic. Unde naiba ţi-oi fi negat eu dreptul la opinie nu ştiu, dar poate că sunt obosit.
    Îmi spui că virgulă comentariul meu, primul bănuiesc, nu are nici o idee istorică, ci doar o opinie exagerată. Frate, acum că am citit şi eu nişte almanace cu niscai poveşti istorice, tu vrei să-ţi vorbesc numai în parabole cu regi, miniştrii, generali şi războaie? Ce, tu ai senzaţia c-oi fi vreun învăţat care-ţi scrie numa' din cărţi?
    Te citez că mă citezi:"Fiecare om are dreptul să reacţioneze la acţiunile altui om cum vrea el, sau cum poate, sau cât poate". Mai putin eu, se pare! DE CE? Te alinţi, fraza mea ai rupt-o din context vorbeam de altceva, e postat mai sus şi pe bune că n-am de gînd s-o iau de la capăt. Oricum, dacă vrei să comentez strict ce ai zis tu aici, am detaliat la punctul 1. Al meu. Îndemnul "Opreşte-te" apărut înainte de
    punctul 1 şi de postarea ce cuprinde punctul unu, era un sfat, nu o impunere. Punctul unu a venit să-ţi explice sfatul meu, părerea mea şi să admită că pot greşi. Eu, nu tu. (În paranteză fie spus, sunt un maestru al răstălmăcirilor, interpretărilor şi învârtitului cuvântului, vorbei, frazei aşa cum doresc eu. Iată că mi-au murit lăudătorii, dar am încercat şi eu o glumă).
    Nu tată, noi nu asistăm la degradarea societăţii, noi participăm la degradarera societăţii. Şi n-avem nici o scuză. Bine, acum poate că tu nu consideri că e aşa cum zic eu. Dreptul tău. În ce mă priveşte nici nu-mi caut scuze, nici nu mă lamentez şi nici nu stau împietrit aştepând sfârşitul total al spaţiului. Ţi-am spus că nici nu mă cunoşti, nu şti mai nimic despre mine. Cine sunt, ce fac, ce am trăit. În tot cazul nu sunt eu cel care vine să schimbe mersul lumii în ţara asta sau undeva aiurea. Ţi-am scris că am priorităţi bine stabilite. Figura că să facem la nivel micro, la nivel macro, la alt nivel, nu mă mai interesează. Am hotărât la un moment dat că figura cu iniţiative luate etc., ptr.trezirea, educarea, blablabla,blablabla, nu mai reprezintă războiul meu(acum poţi să zici: da, sigur, stai pe margine şi dai din gură şi nu faci nimic.Îţi las această plăcere). Nici nu-ţi pot scrie ce cred eu că ar trebui făcut pentru a mai avea o şansă neamul, poporul, populaţia...Probabil că aş intra sub incidenţa diferitelor legi...puncte puncte, diferitelor legi. Pot să-ţi spun părerea mea în privat, asta da.
    Oricum, să-ţi zic o povestioară. Îmi spunea Radu Naum acum ceva vreme în urmă că, fiind la Londra să transmită nu ştiu ce activitate sportivă europeană sau mondială, a stat de vorbă cu un celebru jurnalist sportiv britanic. Radu remarca gradul de civilizaţie, comportametul exemplar al oamenilor, respectarea legilor şi regulilor în societate. Prietene, i-a spus jurnalistul britanic, dar pentru ca să ajungem aici, crede-mă au existat sute de ani, secole la rândul, în care aici s-au tăiat capete la greu pentru a ajunge la gradul de civilizaţie pe care tocmai l-ai observat.
    Despre exemplele negative prea puţine ce să mai spun. Eu zic să mai reciteşti ce-am scris. Am scris despre Turtucaia, dezastrul şi trădarea cea mai odioasă din epoca modernă a României, întâmplarea pe care o ţinem destul de ascunsă de sufletul nostru. am pomenit de benchetuiala şi petrecerea la care notabilităţile, în funcţie cu generali ai armatei luau parte în primul război, chiar înainte de intrarea germanilor în Bucureşti. Am citat un raport sociologic, am dat exemple şi cu pisica sasului, nu înţeleg, numărul contează? Păi dezastrul de la Turtucaia reprezintă cea mai mare, cea mai groaznică pată de ruşine aruncată pe mantaua armatei române. Nu se poate compara cu altceva.
    Să-ţi spun un mic secret. Societatea de azi nu o poţi compara decât cu o alta din epoca modernă a României. Indiferent de regim. Interberlic, comunist, postcomunist. Deci de azi cu cea de acum 20 de ani, 50 de ani, 100 de ani. Economia românească este comparată şi azi cu anul de graţie 1938. Crezi că francezii de azi se compară cu cei ce trăiau pe vremea regelui Ludovic al XIV-lea? Să fim serioşi alte epoci, alte practici şi apucături.

    RăspundețiȘtergere
  19. Răzvan, din nefericire nu mai pot juca superbul joc, cel puţin nu deocamdată. Ceva mai sus am fost haotică în răspunsuri, sunt uşor paranoică, foarte obosită, sictirită şi iar obosită. Nu sunt foarte coerentă. Îmi cer scuze pentru acuzele turbate, asta-s eu (rar, dar tot nu e o scuză), am momente în care iau foc aiurea. Am înţeles că a fost un sfat dat cu prietenie, din păcate, prea târziu. Nu pot lua înapoi decât ştergând tot ce s-a scris, dar tot am ştii măcar noi doi ce am spus. Despre oricine aş putea spune că stă pe margine şi doar cârcoteşte, în niciun caz despre tine, deşi spui că nu te cunosc. Eu sper să am şansa de a te cunoaşte.

    RăspundețiȘtergere