"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 17 noiembrie 2008

La mine in lume

A trecut toamna frumoasă şi a venit frigul, ceaţa şi umezeala care loveşte in oase. Nori apăsători pe umeri şi cer gri şobolan. Oameni isterici, agitaţi, fără ţintă. Nimeni nu mai ştie să vorbească despre altceva în afară de criză, campanie stupidă şi fotbal prost. Cu bătaie şi sânge.
Când te mai şi trezeşti dimineaţa că un dobitoc a stropit trotuarul (şi spaţiul verde cu pământul aferent) şi tot noroiul sărit e la tine pe maşină, ce să mai faci? Când te duci (în plină criză financiară, după cum ne ameninţă apoteotic toate buletinele de ştiri şi toţi neaveniţii pe la tv) să-ţi iei un detergent şi un şampon la Carefour şi dau năvală peste tine sute de mârlani şi mitocani, oameni de o atât de proastă calitate încât îţi vine să urli, ţărămbeţi cu coşuri pline vârf care te lovesc peste picioare şi te înghesuie la cozi, cum să mai reacţionezi? Să iei o puşcă să-i împuşti? Să înjuri printre dinţi? Eu am găsit o altă variantă. Mai nesimţită, dar mult mai sănătoasă. Am învăţat să ignor. Să şterg cu o cârpă noroiul de pe portiera Friedei. Să o ignor pe mârlanca cu gură mare care pute a transpiraţie şi te loveşte cu curul imens când trece pe lângă tine. O să moară de ficat, oricum. La televizor nu mă mai uit. Decât la animale, maşini făcute din bucăţi sau tatuaje superbe.
Ignor şi criza despre care se tot vorbeşte. Şi dau bani pe răsfăţ şi stare de bine la coafor. De unde în sfârşit ies cu culoarea pe care mi-o doream de mult. Tunsă exact atât de scurt cât îmi place mie şi le face pe colegele tăntici să comenteze. "Mie mai lung mi se pare mai feminin". Mă doare la başcheţi de ce crezi şi ţi se pare ţie.
Şi tot pentru starea mea de bine gătesc ce-mi place mie. Spaghetti Bolognese. Cu ceapă, usturoi, carne de viţel, roşii mărunţite şi bulion gros. Şi busuioc şi oregano. Plus o idee de piper.
Şi pentru că e weekend dormim până târziu. Până la 100. Şi ne hlizim. Şi ne iubim. Apoi, lenoşi, la un grătar. Pastramă de oaie să fie! Cu mujdei şi cu murături proaspete. Ne sacrificăm, ce Dumnezeu să facem! Şi familie adunată îimpreună la aceeaşi masă. Şi iar leneveală.
Duminică prea scurtă pentru câtă leneveală există. Şi te vezi cu prieteni dragi. Care trec prin perioade mai grele. Dar nu se plâng. Ştiu ei că vor trece peste toate. Şi se bucură de prietenia noastră. Şi ne hlizim, şi râdem. Ne jucăm cu cel mai mare căţel mic, de doar 4 luni. Pupici cu nas umed. Şi blană moale. Te umple de bucurie şi veselie. Viaţă fără griji.
Ca să fie tabloul complet, primesc şi cel de-al doilea dulap făcut de Katy. De data asta cu pisice. Colorate şi lenoase. Ca mine, aşa.
Ce campanie? Ce mitocani? Pentru mine există lucruri mici, cu efecte mari. Prieteni dragi şi familie frumoasă. Leneveală şi hlizeală în aşternuturi. Drăgăleli cu cea mai zurlie nepoată. Care începe pe zi ce trece să fie un concurent tot mai serios la debit verbal. Pupici umezi cu nas imens de căţel mare şi moale. Şi uite aşa se încălzeşte afară, iese şi zâmbeşte soarele. La voi în lumea voastră cum e?

9 comentarii:

  1. cu plimbat, cu frigarui la cuptor(deh, frig la bv) cu un vin bun, c-o seara in clan cu tochituri, branze iuti, mamaligi si pepeni murati, cu amintiri calde de cand eram copii si eu si ai lor...si cu tloricele in loc de floricele. insa e prea scurt timpul...si e iarasi luni, iarasi cu oameni de doi lei..si continuam c-o dunga imediat la cosmetica unde merit o portie de mangaiat.

    RăspundețiȘtergere
  2. a. si btw. femininul asta, dpmdv tine de ORICE altceva decat de lungimea parului. am vazut femei trecute binisor de varsta a 2-a tunse cu masina 3 si cu un par sanatos si frumos grizonat, care erau de 34765374 de ori mai sexy si mai feminine ca orice pletoasa de 20 de ani data jos de prin pleiboi. asa ca poarta-ti parul cum iti place si in orice culoare turbata iti cade bine in ziua cu pricina. insa oricum bag seama ca si la tine - desi iti sta fenomenal tunsa scurt - , gura lumii e cu "ursul trece...cainii latra"

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta-i noutatea lucului tău cu care ne-ai ameninţat săptămîna trecută?
    Brava ţie! Eşti foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. arati ca o pustoaica acum :D blondo :P

    RăspundețiȘtergere
  5. @doamna in dush: ma bucur de rasfatul tau, balesc la niste pepeni murati :D Promit cat de curand o poveste a parului meu scurt :)
    @varanus: clipocesc alintat din gene :p
    @Maria: ma si simt ca o pushtoaica :))

    RăspundețiȘtergere
  6. :D
    In my other world there is no pain and all my thoughts are clouds of happiness. In my other world my heart beats red; there is no gun pointed at my head. |...| In my other world my pain is bliss, I own your soul I own your kiss, in my other world...
    O zi insorita in continuare! :P

    EGGO

    RăspundețiȘtergere
  7. Cri, cri cri Toamna gri..

    Stateam la un pahar vorba cu pretenu meu Dan din California..

    -Bha Dane misto e pe aici pa la voi..
    -Pa dracu, misto, zise Dan balacind picioarele-n piscina dind pa git pisoarca de Budweiser
    -Ie drept ca berea-i o porcarie da clima, clima e o minunatie, dimineata pin-la zece racoros, peste zi cald da nu sufocant, vine briza marii, pa seara parca-ti trebe un pulover.

    Dan e un barbat adevarat, nu prea vorbeste, eram prima seara impreuna dupa ce nu ne vazusem de zece ani. Fusesem f. buni prieteni, colegi de facultate, jucasem in aceeasi echipa de fotbal, el fundas stg, io libero, jucam impreuna bridge nopti intregi, facusem ani de zile concediile impreuna aveam copii, baieti de aceeasi virsta care se intelegeau de minune si pina si nefestele erau prietene de multi ani. Io ajunsesem in Germania iel in America.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa zece ani nu stiam ce sa ne spunem, vorbeam despre vreme.

    -Hai sa trecem pa whisky, ii zic lui Dan in speranta ca i se va dezlega cit de cit limba.
    -Hai zise Dan si o striga pa nefasta-sa care veni mintenas cu paharele, gheata si sticla.

    Dan turna in pahare barbateste si arunca gheata-n piscina. Ne aprindem cite o tigare si ma gindeam oare ce am putea sa vorbim.

    -Si totusi vremea la voi aici e frumoasa, la noi ploua incontinuu.
    -Da, zice Dan.

    Sticla se cam injumatatise, eram sigur ca acum vine timpu lui Dan.

    -Stii ce ba Tigane, zise Dan f. inflacarat, stii ma, io m-am saturat de tara asta, aici nici macar nu exista anotimpuri, tot timpu e la fel, io vreau frig, vreau zapada, vreau iarna, primavara, vara.
    L-am simtit cum se inroseste de concentrare, da s-a linistit la fel de repede, era multumit de el, a spus-o si nu i-a fost de loc usor.

    Am terminat sticla in tacere, parca ar mai fi mers una, da la ce bun, ne spusesem totu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hihihihi, ce frumos povesteşti!!! :) Prietena mea din California, care aici se simţea numai bine la 38 de grade, mi-a spus orice despre acolo, doar că e tot timpul cald şi bine nu am auzit-o plângându-se vreodată.

    RăspundețiȘtergere