"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 18 mai 2009

De weekend (multe şi diverse)

A trecut şi primul weekend isteric de călduros. Cu multe întâmplări, mai aşa sau mai pe dincolo. Am petrecut some quality time cu draga mea Iulia. Două prinţese delicate. Pentru început, la vulcanizare. Iniţial descoperise un cui într-o roată. La o mai atentă analiză, l-am găsit şi pe al doilea, în cealaltă roată de pe spate. Pentru că nu obişnuieşte să parcheze pe locurile altora, după ce nenea de la vulcanizare ne-a spus că respectivele cuie au fost cu intenţie plasate, am realizat (a câta mia oară?!) că trăim înconjurate de mârlani odioşi care au satisfacţii erectile zgâriindu-mi mie botul Friedei şi punându-i ei cuie la roţile superbei Honda Civic (pe principiul "na, fă, să vezi şi tu cum e!"). Tot cu ocazia vizitei la vulcanizare am aflat că nu putem să umblăm aşa, cu ce presiune vrem noi în cauciucuri. Eu o aveam prea mică, Iulia prea mare. Am realizat seriozitatea problemei când nenea doctor de cauciucuri nu s-a amuzat cu noi când i-am spus "hihihi, împreună facem o medie perfectă!". Am promis solemn că ne vom verifica presiunea măcar o dată la o lună jumate.

Casa vecină casei Iuliei e în stadiu de semi-construcţie de vreo 2 ani. Cu o curte meschină. Cu toate astea, proprietara, "mare iubitoare de animale", a adus acolo vreo 5 căţei. Cărora le dă apă o dată pe săptămână şi mâncare tot cam aşa. Dar de curăţat, Doamne fereşte! Bietele creaturi nu doar că lătră şi hăulesc isteric non-stop, dar trăiesc şi printre propriile fecale. Deşi a fost atenţionată de mai multe ori, cu (prea mult) bun simţ, cucoana se dă în continuare de om cu suflet bun care a salvat câinii de pe stradă. Nu acceptă ideea de a da animalele spre un centru de adopţie, nu o interesează nopţile albe ale vecinilor, cu atât mai puţin ideea de focar de infecţie (că tot vine vara). Aşa că ne-am pus pe făcut poze şi de trimis sesizări. În afară de primărie şi poliţia animalelor, mai ştie cineva cine ar putea să se ocupe de problema asta?

Pe seară, după ce ne-am construit cele mai bune paste din lume, de oboseală şi de lene de-a ieşi din casă la Noaptea Muzeelor (deşi dacă oferta ar fi fost mai generoasă, am fi făcut un efort), ne-am uitat la Eurovision. Eu total dezinteresată, Iulia cu un oarece interes profesional. Am avut ocazia, citind comentariile de pe forumuri, să mai bifez un truism: românii se pricep la toate, mai ales din poziţii (semi)docte şi de mâncători de rahat pe gratis. Eu nu sunt parte din targetul Eurovision. Nu sunt amatoare de muzică uşoară. Dar vă spun cu toată obiectivitatea de care sunt capabilă: melodiile din concursul DE MUZICĂ UŞOARĂ (deci, nu festival rock, nu operă simfonică, nu operă rock) au fost îm mare parte ok, chiar drăguţe, coregrafiile prezentate au fost foarte bune unele (nu, nu e cazul reprezentantei ţării noastre), notele s-au dat pe bune (cu mici excepţii, cum ar fi România şi Moldova care au fost penibile, sau Muntenegru), iar paranoia cu "câştigătorii pe criterii geopolitice" este imbecil de ridicolă. Aş vrea, totuşi, să-mi spună cineva, care ar fi câştigurile socio-economice ale Norvegiei şi Islandei de a câştiga Eurovisionul. Cât şi care ar putea fi super pilele din vecini ale Azerbaidjan-ului. Ca o concluzie, m-am amuzat că, în afara celor două grăsuţe din Malta şi Portugalia şi a vreo 3 doamne cu rochii de gală (apropo, ce dracu a fost în capul Patriciei Kaas, pentru care am un mare respect, de a participa la Eurovision, cu o melodie cam slăbuţă şi o interpretare uşor înspăimântătoare?), gagicele cântăreţe şi dansatoare au vrut să arate că pot arăta uşuratice (chiar soft-porn în varianta ucraineană) chiar şi la Eurovision. În acelaşi mod, probabil pentru a protesta faţă de arestarea celor 20-30 de gay care au încercat să îşi ceară drepturile, majoritatea domnilor prezenţi în concurs au arătat dacă nu foarte gay, cel puţin efeminat de îngrijiţi. Dar ca spectacol general, ruşii au dovedit, dacă mai era nevoie, încă o dată că sunt daţi dracu la pus în scenă coregrafii de excepţie. Ca să nu mai vorbim de scena uluitoare şi rapiditatea cu care se schimbau decorurile. Dar cine sunt eu să-mi dau cu părerea neavizată?

Duminică m-a dus Iulia într-un loc special. Rupt de zgomotul oraşului. De zmeii şoselelor. Mai întâi m-am jucat într-un câmp de maci. Nenumăraţi. Roşu-pasiune. Atât de delicaţi. Ţiuiau greierii şi mirosea a pământ de-adevăratelea. Apoi a urmat o oră şi jumătate de feerie. Am fost la o crescătorie de cai. Bine îngrijiţi, frumoşi, spectaculoşi, cu linia lor de o eleganţă atât de nobilă. I-am mângâiat, le-am dat morcovi din palmă. Apropierea de ei mi-a liniştit gândurile şi mi-a oferit o pace uluitor de simplă. Ochii aceia imenşi ai lor parcă ar cunoaşte toate secretele lumii. Cu emoţie şi enorm de mult respect, m-am şi suit în spatele Contesei. Deşi îmi era puţin teamă să nu cad, m-a invadat o senzaţie de fericire de nedescris în cuvinte.

Drumul înapoi a fost mult mai uşor, zâmbetul nu mi s-a şters nicio secundă, iar problemele rămase nerezolvate acasă s-au rezolvat mult mai uşor. La voi cum a venit vara?

22 de comentarii:

  1. in primul rand, care vara? la brasov e friiiiig. la mine o venit cu clienti suciti, carora nu le convine nimic si deci o iau de la capat iar, cu zile frumoase state in casa la monitor :) insa te invidiez ca ai vazut maci...chiar te invidiez

    RăspundețiȘtergere
  2. Dush, pe de-o parte îmi pare rău că nu a venit vara şi la voi, pe de alta vă invidiez :D Pentru că aici a venit prea brutal. Pe mine m-au bucurat mai tare caii, dar îţi dedic din suflet macii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum dracu poţi să fii atît de fericită la contactul cu cele mai terne lucruri din lume, care pe mine mă emoţionau acu o sută de ani? Cum de nu te-apucă disperarea că mai există căţei, maci şi miros de pămînt reavăn? Fată, s-a inventat autostrada, mallul şi cafeaua din petrol, dă-te la modă că doar nu eşti o babă obsoletă:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Valule, sunt o babă desuetă :D

    RăspundețiȘtergere
  5. ohhh respectele mele ca te-ai urcat pe un cal! mie mi-e frica :( dar ma rog...
    macii arata superb. vazut si eu eurovision tot din lenea de a iesi, placut norvegia, simplu si la obiect, vioara etc.
    aici vara venit cu vant rece (vvv). l-ati trimis voi de acolo ca sa va ramana voua toata caldura!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lia in maci este una dintre cele mai minunate poze pe care le-am vazut vreodata! Foarte frumoasa povestea ta de weekend!! La noi, vara asta asa de timpurie a sosit cu adaugarea inca unui anisor de viata la Smaranda si cu multa voie buna! Si cu dorinta de a merge sa vedem niste ponei si eventual sa ii si calarim (Miruna&Smaranda)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Io te contrazic un pic cu Eurovisionul dar ai citit deja postul meu. Mi-au placut Norvegia si Islanda deci la capitolul asta no comment. Cat despre weekend nu pot sa-ti spun decat ca am dormit la soare si sunt o mica ciocolata acum. Pana la vara nu imi mai trebuie mare :D. Dar ti-am facut deja in ciuda si cu asta :))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. La mine vara a venit in varf de munte. Nu cu maci, ci cu flori albastre catifelate. Superb!
    Si daca tot a venit, sper sa o tina tot asa, cu soare si carari cutreierate spre varfuri cat mai inalte. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cor, eu mă bucur doar cu juma de gură de căldura asta şi gândul că mai am vreo 3 luni până la concediu mă ucide de-a dreptul :)))

    Oanaaa, să-ţi trăiască buburuza :) Şi cealaltă! Macii erau superbi :)

    Rhodi, lasa Eurovisionul :p Mor de invidie pe bronzul tău :(((

    Juliana, frumoase şi pozele şi aventurile tale la munte :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur pentru tine si in special pentru Contesa. A fost inaclecata cu respect, ceea ce e rar de tot. Imi sunt atit de dragi, si mi-e atat de milea de ei...Desi, vorba lui Varanus, sunt un om al autostrazii ( si al cafelei naturale).
    Inca nu am uitat privirile cailor din manejurile din Prater.Nu le-am expus inca pentru ca nu vreau sa indispun, dar nu le-am uitat.
    Un camp din acela de maci era pe langa Corbeanca. Vecin tare cu un camp de levantica.
    Acu'-s case pompoase. Au ramas doar fotografiile.
    BTW, a inceput vara??

    RăspundețiȘtergere
  11. Hehe, ce bine iti sta in lanul cu maci ;)
    Si ce bine o sa iti stea si cu leapsa de la subsemnata, ia sa vezi :D
    http://lia-taraluiaiurea.blogspot.com/2009/05/leapsa-la-tipul-scump_19.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Intreb si eu, a venit vara? Daca a venit, pe mine m-a prins in fata calculatorului, lucrand. S-ar putea sa devin workaholic.

    Am avut parte totusi de un gratar. Da' n-am prea simtit ca e vara, nu era foarte cald.

    RăspundețiȘtergere
  13. O sa vina si aici vara.... intr-o joi:)Pana atunci, inca ma mai incalt in cizme, inca mai dau drumul la centrala si ma mangai cu ideea ca in curand vin acasa...:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Varanus nu se pricepe la muieri, muierilor le plac lanurile cu maci pt. ca in inconstient se bucura la o tavaleala, da fetelor, n-aveti sanse cu Varanus iel ie cu piulitele si saibele.

    Eurovizion, nemtii au fost suparati, drept consecinta la telejurnal la vremea probabila au transmis numai datele din tarile care le-au dat puncte. Fara misto.

    P.S Ma duc sa mor un pic, joi e ziua tatalui si avem liber si vineri, mai apoi voi fi la o nunta si botez, mai aposi plec in China, de abia am terminat vaccinurile, mai apoi in concediu in Franta.
    Sa fiti iubite si sa tavaliti macii

    RăspundețiȘtergere
  15. Deci Neamtu' vrea sa ne faca pe toti sa salivam.

    Sa stii ca la NY n-am vazut maci si nici cai, spre ciuda mea. Doar Biblia lui Gutenberg la biblioteca care arata ca în filmele cu universitari americani. Si multi zgârie-nori Art Deco, mult verde în Central Park, culori pastel la expo Francesco Clemente si toate culorile picturii europene la MET, cu ceva frisca de arta asiatica on top. Am mers enorm de mult pe jos, daca n-aveam cai, cum am zis mai sus. Ar trebui sa perseverezi daca poti si sa te apuci de calarie, m-am temut si eu prima oara si acum tânjesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. se pare ca ai avut un week-end plin. cel mai important e ca te-ai simtit bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Lupule, caii ăştia sunt f bine îngrijiţi şi răsfăţaţi, aşa că nu se pune problema de milă în cazul lor. Dar sunt alte cazuri dramatice, din păcate :( Aaaaa, ador câmpurile de levănţică!!! În ordinea iubirii, câmpul de floarea-soarelui, cel de levănţică şi pe locul trei cel de maci :)

    Lio tizo, spre weekend bag şi leapşa ta, plus alte vreo 2, că am rămas datoare :))

    Sabotor, duminică au fost 30 de grade!!! Ieri l afel, azi 29. Iar eu sunt cam alergică la aerul condiţionat :((((

    Theaaaaa, musai să dai un semn când vii, să bem un cico şi o cafea :)

    Neamţule, de-aia eşti tu neamţ, că ştii ce vrea femeile :))) La ce petardă au trimis nemţii la eurovision, nici nu mă mir :))) Petreceri şi drumuri frumoase să ai! Abia te aştept cu poveşti!

    Anto, fă-mă invidioasă!!! Distracţia cu călăritul e destul de scump, aşa că nu ştiu cum apuc să aprofundez :D

    Escule, a fost din plin! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Hmmm, p-aci inca n-am vazut temperaturi peste 23-24 de grade ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. la mine gradele de atractie ale câmpurilor sunt:

    1 floarea soarelui
    2 maci
    3 levantica

    pentru levantica va trebui sa ajungem în Provence one day. Si la Grasse, sa ne faca parfum dupa potriveala.

    RăspundețiȘtergere
  20. ti-am spus ca te urasc? :D auzi..camp cu maci, cai...bre..iesi din poveste ca ma oftic :P
    si sa fiu mai serioasa, eu nu stiu cum naiba vine asta: vulpe calare pe cal? nu ti-a fost mila de codita ta? apropo, te prinde bine un calut si cred ca ti-ar fi folositor si in Bucuresti, te-ai strecura mai repede si apoi nu ti-ai mai face griji ca ti-l ridica oamenii rai pt parcare ilegala :D pup, vulpita

    RăspundețiȘtergere
  21. Anto, ţi-am spus că e scris în stele :)) Şi cum ştii tu că îmi doresc tare mult să ajung în Provence :) Abia aştept!

    Sufleţica mia dragă, ştiu că mă urăşti cu drag :)) Vulpea era aşa emoţionată când s-a suit pe Contesa, de se transformase într-o pisicuţă miiiică :D Tare mi-aş dori un căluţ al meu, dar nu aş putea să-l chinui vreodată prin oraş.

    RăspundețiȘtergere
  22. Hehe, ce-i place să miroasă florile vulpiţei tale urbane :D Ai ales-o pe măsura ta se pare...

    Mno, uitîndu-mă la poza cu căluţul (sau era căluţă :D) sunt cam în dilemă că nu prea ştiu cum să fac un compliment. Adicătelea, să zic că îi stă bine vulpiţei pe căluţă? Sau că îi stă bine căluţei cu vulpiţa e ea? ;)

    Chiar că ai avut un vikend fain de tot!

    RăspundețiȘtergere