"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 28 mai 2009

Noi aventuri cu Frieda şi nu numai

Mă uitam în urmă că am cam neglijat-o pe biata mea iubită Frieda. Deh, se face în curând un an de relaţie, mai intrăm şi noi în rutină. Om sunt şi eu. Dar ca o muiere care se respectă, mă lasă ea să uit?
Acum vreo săptămână, mă vedeam cu un prieten la o poveste. O parchez pe Frieda şi constat că sub bot face o băltuţă mică. "Hmm, o fi de la radiator, aerul condiţionat a mers". Stau cu pretenul de poveşti, la plecare "hai să-ţi văd maşinuţa". Omul obişnuit cu Opel, din prima vede balta. Deschide capota la motor. Un prim diagnostic dur. Nu erau muci de la radiator, Frieda sângera motorină! "Şi??? Poate să moară??? Pot EU să mor???" Norocul meu că prietenul ăsta e un tip cu umor şi destul de calm, m-a liniştit rapid. "Trebuie să o repari, dar până atunci, mergi liniştită, că nu există decât riscul de a-ţi lua foc motorul. Dar ţinând cont că nici nu mergi sute de kilometri fără pauză şi că motorina e mult mai puţin inflamabilă ca benzina, stai calmă". Pentru că Vulpea nu ştie să trăiască fără adrenalină în exces, am luat de bun ce mi-a spus şi am stabilit că mă ajută el să merg la un mecanic foarte bun. După care mi-am văzut de drumuri. Cu ocazia asta mi-am dat seama de ce nu vroiam eu diesel la început. Pentru că mirosul e foarte greţos! Dar altfel, în afară de faptul că acul de combustibil se mişca ceva mai cu putere, n-am avut alte sentimente. Am aşteptat să mă duc la domnul mecanic o zi, două, trei. În a 6-a zi, am cedat psihic când am aflat că respectivul, pe principiul "eşti la mâna mea acum", face fiţe şi figuri. Ţinând cont că am luat-o şi ca pe un semn rău că pe nea mecanicul cu aere de doctor docent şi fiţe de specialist în Ferrari îl chema domnul Mortu, am renunţat să mai aştept şi am căutat pe altcineva. În 2 ore eram cu Frieda pe masa de operaţii. "O să supravieţuiască, domnu doctor? Spuneţi-mi, pot să fac faţă!". Omul foarte simpatic şi pontos, a simţit nevoia să mă liniştească povestindu-mi în detaliu ce problemă are. În afară de "când vine piesa comandată se rezolvă în 10 minute" şi "e acelaşi sistem ca la Mercedes", n-am reţinut altceva. Şi nu, oricât mi-aţi spune, NU îmi doresc să ştiu mai multe! Aşa că voi fi vreo 2 zile Vulpe bipedă, ceea ce chiar nu mă încântă!

Zilele astea cât am mers mai încetişor cu Frieda bolundă, am stat mai mult să observ oameni din jur. Şi reacţiile lor. Halucinante! Acum două zile, aşteptând pe banda din dreapta a străzii să fac stânga în dealul de la Cotroceni, eram foarte atentă la nenea din faţa mea, care nu dădea nici semnal, nici vreun semn cum că ar vrea să se mişte la verde. Recunosc, în stânga mea nu m-am uitat. Fiecare cu banda lui, deci nu era interesant. În cele din urmă nenea din faţă se mişcă alene, eu nervoasă îi adresez în gând cu voce tare o înjurătură. Cu fu.. şi cu mama lui. Omul, fireşte, nu mă aude. În schimb, ajunsă în deal, văd în stânga mea un alt domn cu figură de neînsurat la 40 de ani care stă cu mama, cu respectiva mamă pe scaunul din dreapta, care gesticulau furioşi. Îmi dau seama că ei fuseseră de la început în stânga mea, deşi eu nu-i băgasem în seamă. Şi erau isterici! "De ce înjuri, donşoară???" Blocaj total. "În general sau acum în mod special de ce înjur?" Cei doi iau foc. "Ne-ai înjurat!" Uşor sătulă deja de schimbul de replici, îi spun că nu lui îi era adresată înjurătura. Cei doi insistă! Vulpea explodează "nene, te simţi cu musca pe căciulă? Eşti paranoic şi crezi că toată lumea are ceva cu tine? Vezi-ţi de drum şi de banda ta, că deja eşti cam aproape de mine şi reacţionez urât la intimităţuri din astea. Şi dacă insişti, găsesc un motiv să te înjur şi pe tine!" Recunosc că mi-a părut rău că am fost aşa dură, pentru că bietul nefericit paranoic s-a pierdut, i s-a oprit motorul în pantă, ăla din spate l-a claxonat şi cei şi mai din spate pun pariu că l-au înjurat pe bune de data asta.

Ieri mă târâiam pe străduţa de la blocul meu spre Virtuţii, în drum spre birou. Ca de obicei, băieţii mai gărbiţi ieşeau din şir şi o tăiau pe banda de sens opus. Întotdeauna am zis că idioii fac din astea pentru că li se permite. Aşa că, văzând în retrovizoare că se apropie o maşină nesimţită, am mişcat maşina spre centrul străduţei. Nu se mai putea trece. Maşina respectivă, un Ford nou nouţ şi frumuşel, cu botul în curul Friedei. Claxon. Încă unul. Deşi de obicei la 7 jumate idmineaţa eu încă dorm şi sunt foarte paşnică, acum am sărit ca o ninja din maşină. Cu orice risc. I've had enough! În ford, o ţiţi brunetă cu nişte buze enorme, foarte contrariată că nu poate trece. "Auzi, drăguţo, dacă ieşi din maşină şi ne spui tuturor că noi suntem mai proşti că stăm la rând şi tu eşti mai deşteaptă, să mor de nu te las să treci!". Moment de suspans. Capete iţite din toate maşinile. Ţiţi scoate şi ea capul pe geam şi ... "vă rog frumos să mă iertaţi, nu o să mai fac!". Era să leşin de râs. Mi s-a părut genială faza. Dar, ca o profesoară care trebuie să-şi păstreze demnitatea în faţa dracilor de copii, am strâns din buze şi i-am spus uşor ameninţător: "aşa să faci! că data viitoare nu ştii peste cine dai şi n-o să fie aşa drăgălaş ca mine". Ţiţi intră frumos în rând cu noi toţi, din maşini se aud strigăte entuziaste.

Pentru că timpul trece greu în trafic, m-au apucat întrebările existenţiale. Câte generaţii trebuie să se mai cureţe până o să scăpăm de "filozofia" băgatului în faţă pentru că "ştiu pe cineva"? Am fost martora unei scene penibile la spălătoria de la OMV, unde Frieda aştepta să fie băgată la spălat, lângă o altă maşină aştepta la fel, iar din spate a venit un nene pe la vreo 55-60 de ani, cu faţă de fost magazioner ajuns acum biznisman. Care a făcut spume că "e coadă", a strigat pe la băieţii ăia că el vrea să i se spele maşina (spre deosebire de noi care stăteam să admirăm jetul ăla puternic din furtun), l-a luat la poveşti pe şeful de tură pe care îl cunoştea cum că ştii, vrea şi el să-şi spele maşina! Care tip, foarte politicos, i-a răspuns "se rezolvă, şefu! După ce termină băieţii cu maşinile astea două".
O altă întrebare care mă bântuie. De ce oare, la orice oră din zi aş merge, mă arde soarele pe mâna stângă de arât deja ca un semi tractorist? Cum se face că de câte ori am parbrizul plin de noroi şi eventual jumate blocat din cauze de un găinaţ cât basca lui tataie, iar bietele ştergătoare nu fac faţă, nu dau în drum de niciun ţigănuş care spală parbrize? Şi cum de apar ciorchine de câte ori am parbrizul curat şi eventual mi-l mâzgălesc ei?

P.S. Trebuie să mă spovedesc. Poate de la voi primesc iertare. Aseară am fost soţul ticălos. Nenorocitul. În timp ce Frieda zace aşteptând transplantul de inimă, eu am înşelat-o. În mijloc de noapte, cu Iulia de mână, am dat ture cu Honda ei Civic. Doamne, cum fuge de cur maşinuţa aia!!! Cum îi clipoceşte bordul de navă spaţială! Ce tare s-a speriat bietul nenea ăla cu Dacia de am trecut razant pe lângă el!

27 de comentarii:

  1. :)) asa e cu toate draga mea ;) conteaza sa ai ureche si sa auzi daca se plange de ceva, in rest e fidela si atata vreme cat ii dai sa manance si o incalti si-o ai curata, relatia este excelenta. cam la fel si cu femeile..:D

    RăspundețiȘtergere
  2. amin...io te iert fata mea.Nu de-alta dar esti femeie si esti de-a mea.:D Excelenta relatarea ta despre Frieda.Mi-am jurat sa nu mai citesc posturi despre pataniile tale cu Frieda fiindca stii ce-am patit data trecuta.Insa cand sunt descrise asa de frumos nu ma pot abtine. Sa-ti fie totusi rusinica ca ai lasat-o sa doarma in pat strain in timp ce tu iti faceai de cap in Honda aia. Frieda o sa stie asta si ai sa vezi ca se va razbuna :D

    RăspundețiȘtergere
  3. lumea nu o sa se schimbe. Sa nu uitam ca bucurestiul suporta 500.000 de masini. acum sunt mai mult de 2 milioane. Ne trebuie solutii, nu promisiuni.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu zic sa te duci cu flori la Frieda, la spital! tradare, tradare de trei ori tradare! auzi, Honda!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) prin cate trecut biata Frieda. si tu? off...

    RăspundețiȘtergere
  6. Insanatosire grabnica Friedei. Cat despre tradare, ea te va ierta ca te iubeste. Sa ai mai multa grija de ea in viitor si sa o mai duci din cand in cand la cate un control medical de rutina ca nu strica. Pup
    G

    RăspundețiȘtergere
  7. Genial :))) dar ce te faci cand ajungi in Sibiu cu Frieda si ii vezi pe ardeloenii astia de pe la noi asa calmi si care nu pleaca mai repede de verde nici picati cu ceara... de fapt cand se face verde o baga in viteza dar asta e alta poveste... no deci, ai raspuns? :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragilor, îmi pun cenuşă în cap, să se facă bine şi o să o răsfăţ! Cu polish şi floricica-margaretă superbă primită de la Sufleţica! Cu parfumuri şi huse! Cu o revizie de schimbat toate filtrele!

    Rhodi, când plec în (mini)concediu, am răbdare şi pentru melci care ar traversa trecerea de pietoni :) Iar în Sibiu am de gând să merg la pas, nu cu Frieda :D Apropo, de câte ori stau câteva zile acolo, mi se lărgeşte un zâmbet din ăla "înţelept" pe faţă, devin şi eu muult mai relaxată, de zici că am stat o săptămână la băi :))) Poate ai uitat că am rădăcini din Făgăraş şi Sibiu de la tata şi din Sighişoara de la mama :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai draguta, dar stiu ca scrii nu te incurci, pai in 5 min cat am citit am fost la service, am spalat trabantu si m-am dat si cu skoda MB pe bulevarde.
    Cateva ponturi.
    1. spala masina cand ploua (sigur nu vine manivela sa se bage in fata)
    2. cauta un doctor adevarat si nu il schimba nici in ruptu capului.
    3. condusul agresiv dauneaza grav permisului (eu vorbesc)
    4. Mie imi e drrag de jmecherii care intra pe contrasens si ii blochez. sa vezi ce mutra fac cand ies din masina si plec.

    RăspundețiȘtergere
  10. Faina povestea ta.... da' Civicu' are tractiune spate? Si BTW, unui prieten caruia masina ii "scapa" motorina, i-a luat foc masina... si el se baza pe faptul ca motorina nu e la fel de inflamabila ca benzina, si uite ca a patit-o...

    RăspundețiȘtergere
  11. CD, să vezi ce vorbăreaţă sunt live :))) Eu nu conduc agresiv, dar nici băbeşte. Cu nenea cu Daci ne-am dixtrat şi noi răutăcios :P Am avut un doctor super tare, dar s-a lăsat de meserie. Acum sper să mă lipesc de ăştia unde am dus-o pe Frieda, şi frate-meu şi ai mei şi-au dus maşinile acolo şi sunt f mulţumiţi.

    Sabtor, bine că-mi spui după ce am dus-o la doctor! :))) Civicu n-are tracţiune pe spate, dar e f iute, porneşte uluitor de repede şi de frumos, de-aia ziceam că-i fuge curul :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Ceeee??? Ai tradat Opelu' cu Honda? Hentzzzzzzzz!!!!!!! Rusine, rusine, rusine for ever and ever, gata, te sterg din bookmarks! She's such a slut, Frieda!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Tigrotzoooo, şi dacă mă dădeam cu tine, nu se mai chema trădare că eram în familie? :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. of course my dear, COSA NOSTRAAAAAAA:))))

    RăspundețiȘtergere
  15. poza cu margareta, poza cu margareta, poza cu margareta. Uite asa o sa o tin pana se ofileste margareta. Vreeeeeeeeeeau sa vazzzzzzz... fiindca nu ti cred:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Aventurile Fridei sunt de fiecare dată încântătoare. Am apreciat şi puterea/curajul "spovedaniei", mai ales într-un asemenea moment în care Frieda "zace aşteptând transplantul de inimă"... Suntem alături de ea...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce sa spun ? Frida & Frida ! "Macar masina trebuia sa poarte un alt nume". Nu ca poetu' da' macar Gheorghe. Pe principiul ca acolo unde e macar un barbat, lucrurile sint 90% rezolvate ! Parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Sufleţica, în secunda în care rezolv cu operaţia asta care se dovedeşte a fi foarte dură (mai ales pt buzunarul meu), mă întorc de la Sibiu şi merg cu ea la polish. Imediat dupe, pun margareta şi fac poză :D

    Cristian, aş prefera să nu am "inspiraţii" din astea prea des :))))

    Marius, bine ai venit! :) N-o să fiu foart edură cu tine, că eşti la început :)))) Eu mi's Vulpea, maşina am crezut că va fi Fritz şi s-a dovedit ea singură că e Frieda. Cât despre principiul spus de tine, eu am şi o continuare :D Pe principiul că acolo unde e măcar un bărbat, lucrurile sunt 90% rezolvate. Prost! :D Sper să nu te sperii şi să revii :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Mi-am luat inima in dinti si am revenit :) Deci pina si tu sperai sa fie un El. Ramin totusi ne-convins ca Ea+Ea nu e o combinatie exploziva ! :))))

    RăspundețiȘtergere
  20. Marius, nu speram, dar eu aşa credeam că Opel=băieţel, Honda=fetiţă :p Revenind la lucruri mai puţin serioase, poţi vorbi de "aoleo, muiere şi maşină" cînd merge fata cu pana şi nu sesizează, când îi fierbe motorul că nu s-a dus să-şi schimbe antigelul, când îi moare motorul pârlit că ea a uitat că la 7-10 mii de km trebui eschimbat uleiul. La o bubă din asta cumam păţit eu, nici măcar mecanicul lui Shumacher nu putea preveni (poate doar dacă avea o premoniţie sau simţea în urină). Micile răutăcisme misoginiste cu femeia şi maşina sunt cam depăşite, nu crezi? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Marius, P.S. :D Acu am văzut că eşti inginer, deci reacţia ta e normală :))) Inginerii şi IT-iştii au voie să vorbească aşa ca tine :)) te pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai daca Honda e fetita si Opelul e baietel, atunci VolksWagen-ul ce iaste? Ca-i de jenul neutrum. Lucru care nu se potriveste cu realitatea, pentru ca Vili meu numa' neutru nu sade.
    Pe de alta parte, e adevarat ca benzina se aprinde mai repede, dar ce frumos arde! Probabil din cauza asta masina e mai nervoasa.
    Chestii sexiste: e adevarat ca unele femei sunt o catastrofa in trafic, dar cele care se pricep la soferit (din cate cunosc) pot da clasa sexului motorizat. Adica putine,da' bune.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Lia, ti-am spus cat de repede am putut... acu' daca tu ti-ai facut datoria fata de Frieda, cu atat mai bine :D... hmm asta-mi aduce aminte ca eu n-am nume pt. masina mea...

    Iar cu civicu' noh, in mintea mea numai unei masini cu tractiune spate ii poate fugi fundu'

    RăspundețiȘtergere
  24. LiaLia, eşti dusă fată dragă...foarte bine că te-ai dat cu Civicu'...eu sunt convinsă că Frida nu va fi geloasă că doar te ştie ce fel de vulpe eşti...hihihi

    RăspundețiȘtergere
  25. Mda, o Honda te provoaca la chestii de-astea de "infidelitate" :D Fii draguta cu Frieda de-acum..
    Tradarea iti e iertata, caci se vede ca te caiesti :)

    RăspundețiȘtergere
  26. O plăcere să te citesc. Întotdeauna o plăcere.

    RăspundețiȘtergere
  27. Iubesc Honda Civic... e nebunia mea, balesc de fiecare data si, daca vad una neagra, sunt marcata!

    RăspundețiȘtergere