"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 9 octombrie 2009

Steluțe de mare

Am cunoscut-o pe Isabelle Loreley luni, după un scurt schimb de mailuri. Pentru că s-au adunat foarte multe jucării și hăinuțe de la oamenidarnici, am zis că poate mă alături ei și ducem și la copiii pentru care se luptă ea. Copii cu diagnostice odioase: leucemie, Limfom Malign Non Hodgkin, tumoră neurocerebrală. Într-un cuvânt cancer.

Am pus din pungă în pungă hăinuțe, jucării, le-am mutat dintr-o parte în alta. Casa ei ca și ea mea. Plină de saci, de hăinuțe la uscat. Mai mult ca oricând, acestor copii nu poți să le duci lucruri prăfuite sau murdare. Trebuie atenție, să nu fie prea pufoase, că fac alergii. În plus, nu e de ajuns să le dai așa, orice jucărie, ci dacă tot facem ceva, să le dăm exact ce își doresc. Urși, mașinuțe, maimuțe. Am aflat de la Isabelle o chestie foarte tare. Celor foarte mici nu le plac jucăriile maro. Cât de mici? am întrebat. O să vezi.

Am decis să ducem doar jucării și dulciuri prima dată, ca să nu-i agităm prea tare. N-am avut probleme să intrăm la Budimex (M.S. Curie). Etajul 5 secția Oncologie pediatrică. Pe rând, i-am cunoscut pe Fabian, pe Ștefănuț, pe Găbița, pe Andreea, pe Cosmina. Și pe prea mulți alții. Cazuri în spital, drame pentru părinți, lecții de viață pentru oricare dintre noi, copii pentru ei înșiși. Niște copii fabuloși, veseli, vorbăreți, cuminți, bucuroși că primesc exact jucăriile pe care și le doresc. Copii care vor să trăiască, luptători, curajoși.

Isabelle îi știa pe fiecare, a scris și scrie despre fiecare. În afară de bani pentru operații, au nevoie de lucruri care să le mai aline din durere, măcar puțin. Pampers și lapte praf (Nan) pentru cei mici, șervețele, încălțări, papuci, pijămăluțe pentru cei mai mărișori, un Monopoly sau alte jocuri de genul acesta și jocuri pe calculator pentru cei mai mari. Pentru mamele care luptă alături de ei un pampers pentru copii, un săpun, un șampon, un prosop valorează aur. Dintr-un bon de masă de 8,72 lei (am primit donații bonuri de la mai mulți oameni și au prins extraordinar de bine) se pot lua 2 bucăți de piept de pui la grătar. În condițiile în care cina copiilor a fost ieri un orez fiert cu niște urme de legume și o zeamă maronie ce nu am idee ce era. Ca să lupte cu boala au nevoie de sistem imunitar puternic. Din ce???

Culoarul secției oncologie are pe dreapta și stânga niște acvarii. Nu poți să le numești saloane. Nu există nici măcar o urmă de intimitate. 20 de copii cu tot atâtea mămici în aceste acvarii. Nu ai loc nici să arunci un ac. Au un wc și câte o chiuvetă în cameră. Nu în fiecare. Copiii din România nu mor neapărat de cancer, ci de complicațiile apărute pentru că nu primesc medicamentația necesară nici măcar pentru febră. Nurofen. Banal pentru noi, nu? Vital pentru ei.

Hăinuțe și încălțări se adună și pentru ei și pentru cei de la Valea Plopului (mâine merg la ei cu o dubă și 2 mașini pline) și e minunat. Dar copiii și mamele de la Budimex și de la Fundeni, unde voi merge săptămâna viitoare, au nevoie concret de pampers, șervețele, Nurofen, creme pentru iritații la funduleț, lapte praf Nan.

Ce rugăminte am eu la voi? Să nu plângeți, să nu vă întristați, nu de lacrimile noastre au nevoie. Ci să preluați mesajul meu și al Isabellei (la ea fiecare copil în parte are povestea și conturile unde se pot face donații), să ajungă la cât mai multă lume. Când puteți, să cumpărați un săpun, niște scutece (numărul 4, 5, 6), un lapte praf (Nan 1, 2) și să-mi dați un semn și voi fi la voi să le preiau și să vă mulțumesc. Din banii adunați la oamenidarnici și din bonurile primite voi da și Biancăi și Ștefaniei, am cumpărat dulciuri și rechizite și pentru cei de la Valea Plopului și pentru copiii din spitale. Și cel mai mic ajutor de la noi înseamnă enorm pentru ei. Vă mulțumesc că sunteți oameni.

Știți de ce sunt copiii prezentați de Isabelle steluțe de mare? De la povestea asta:

Un om de afaceri aflat în vacanţă se plimba într-o zi pe o plajă.

Pe plajă erau multe steluţe de mare, aduse de val.

Observă un băieţel care aduna fiecare steluţă şi o arunca înapoi în apă.

Vrând să-i dea o lecţie de viaţă, omul de afaceri se apropie de băieţel şi îi spuse:

- M-am uitat la tine văzând ce faci şi mi-am dat seama că ai o inimă bună şi că le vrei binele. Însă îţi dai seama câte plaje sunt pe aici? Şi câte steluţe de mare mor în fiecare zi pe ele? Nu crezi că ar fi mai bine să faci altceva în timpul pe care îl pierzi salvându-le? Crezi că, salvând câteva steluţe de mare, contează?

Băiatul se uită la el, se aplecă şi luă o steluţă de mare pe care o aruncă în ocean, şi-i spuse:

- Pentru asta contează.

23 de comentarii:

  1. Pot sa preiau acest post?
    Simona

    RăspundețiȘtergere
  2. preiau si eu postul si te voi suna pe luni ca sa-ti mai dau unele,altele pt copiii din spital...

    RăspundețiȘtergere
  3. Simona, chiar te rog! Asta e ideea.

    Rodica, te pup! Multumesc si vorbim cand poti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lia, am preluat postarea si am publicat-o si la mine pe blog. Din păcate, nu ştiu ce chichiţă tehnică m-a împiedicat să fac hiperlink pe numele tău, dar am scris adresa blogului tău alături, iar hiperlinkurile din interiorul postării tale sunt active. Sper sincer să fiu de folos, măcar aşa...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, as putea sa aflu conturile in care se pot face donatii? Voi incerca si sa cumpar cate ceva folositor copiilor cum putem proceda sa le ti le inmanez?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Sorin, bine ai venit! Pentru fiecare copil în parte din cei nominalizați găsești contul dând click pe link, sunt prezentate cazurile în detaliu la Isabelle. Dar ca să îmi dai ceva pentru ei, scrie-mi un mail la lia_stoica@yahoo.com cu un nr de tel și ne auzim și ne înțelegem cum să ne și vedem. Îți mulțumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga mea, sa iti dea Dumnezeu pe masura sufletului tau minunat!! Mi-am permis sa dau si eu mai departe acest post cu speranta ca se mai gasesc si alti oameni darnici...

    RăspundețiȘtergere
  8. Exista un bioterapeut foarte bun care se numeste Tiberiu Molnar. www.tiberiumolnar.com

    acesta este un comentariu de pe blogul meu; evident, eu nu stiu cat e de bun omul respectiv, nici daca e de ajutor informatia, dar am zis sa-ti parvina :)

    RăspundețiȘtergere
  9. servus Lia
    eu iti multumesc... tot mai greu reusim sa ne redobindim umanitatea... si nu ne dam seama cu toate astea cit de singuri suntem si ne intrebam de ce... avem nevoie de campanii de felul asta, de astfel de gesturi, sa le ducem mai departe. e un inceput. o sa scriu despre asta si poate nu numai, sper.
    toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mă bucur tare mult Flavius că ne-am găsit :) Tocmai m-am întors de câteva ore și de la Valea Plopului, a treia "misiune" îndeplinită acolo până acum :) Sunt frântă de oboseală, dar am uitat de toate când am găsit și mesaje de la voi, și o donație importantă în cont, abia aștept să scriu iar, să mulțumesc tuturor :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Lia, vreau sa preiau si eu postul.
    Imi dai voie?

    RăspundețiȘtergere
  12. asta da incurajare!!!!tot inainte!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Da Lia, pentru acea steluta conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  14. doar felicitari pentru tot ceea ce faci, in rest fara cuvinte ...


    p.s.: iar nesimtiti astia au "trantit" guvernul (nu ca nu ar merita)

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumoasa replica si morala inversa oferita de baietel..
    Intr- o lume perfecta nu ar exista suferinta, boala..copiii ar fi fericiti mereu..iar adultii ar invata de la ei acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ufff.GAta si cu formatarea. Acum se vad si pozele.

    RăspundețiȘtergere
  17. Lia, sa sti ca eu fac asta impreuna cu Isabela cam din ianuarie. Eu ii trimit colete de la Sighet cu Fancourierul, iar de cele mai multe ori ea este cea care le plateste. Trimit de doua ori pe luna colete cu de toate:hainute de la Sabinuta, fetita mea, jucarii, hainute de mine, de la sotul, plus multe alte lucrusoare.Sunt colete care de cele mai multe ori depasesc 10 kg.
    Pe 17 noiembrie se va implini un an de la dispiratia nepoatei mele Ancuta de 2 anisori si 9 luni. A avut leucemie.
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace Ancuta !

    RăspundețiȘtergere
  18. sa le dea dumnezeu putere sa treaca peste incercarea asta grea findca si eu trec

    RăspundețiȘtergere
  19. unde as putea sa ma in scriu si eu am un baietel de 5 luni si face transfuzii de sange la3 saptamani de cand sa nascut si santem la timisoara la spital si de 5 luni numi spune diagnosticul ia luat si maduva atata stim ca nu produce ma puteti ajuta cu ceva sal public ca nu ne descurcam cu bani toate le platim multumim santem parinti disperati

    RăspundețiȘtergere
  20. ma numesc ramona eu am scris anonimurile pentruca nu stiu ce adresa trebe

    RăspundețiȘtergere