"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 19 noiembrie 2009

Scofeturi şi bau-bau-uri din farfurie

De multă vreme am rămas datoare lui Belle de Jour cu nişte răspunsuri la o leapşă culinară. Bine că scriu săptămânal de cârciumi şi bunătăţuri şi era să ratez aşa o leapşă!

Zice Belle cum că trebuie să răspund la două întrebări, mari şi late:
1. Care e madlena (zic eu, scofetul/plăcerea culinară supremă/top-of-the-muffin-ul) din farfuria ta?
2. Care e bau-bau-ul din farfurie?

O să încep cu fundul în sus, respectiv cu bau-bau-ul. În primul rând, unul care e foarte periculos pentru că poate apărea din senin cam în orice mâncare: pe pizza, în ciorbă, în tocăniţă. El este ardeiul în stare gătită. Pentru că în crud, crocant, rupt direct din grădina lu Tata Urs, mănânc fără probleme, ba îmi şi place foarte tare, dar cum i-ai dat un abur, o prăjeală, o coceală, se transformă în cel mai detestat aliment. E amar, greţos, îmi rămâne în gât dacă printr-un accident îl vâr în gură. Ca să nu mai spun că la ardeiul iute mai sunt şi alergică, aşa că dacă vreţi vreodată să scăpaţi de mine, strecuraţi-mi câteva bucăţele mici mici încât să nu le observ şi în 5 minute mă umflu şi pocnesc. O mâncare anume care e bau-bau odios e ghiveciul de legume. Nu ştiu cum naiba, deşi fasole verde, vinete, dovlecel, roşii, ceapă mănânc separat, combinaţia lor în ghiveci mă ucide. Dau în icter numai la idee. Ultimul bau-bau e unul pentru care am luptat mult să-l transform în ceva nu neapărat plăcut, dar măcar în ceva acceptabil de înghiţit în caz de urgenţă: ciorba de burtă. De câte ori mergeam cu prietenii pe munte şi ajungeam rupţi pe la câte o cabană, muream de invidie că ei se pot înfrupta din ciorba de burtă, iar eu doar la mirosul ei dădeam la raţe şi leşinam. Am făcut eforturi, m-am ţinut de nas, am încercat doar zeama, fără bucăţelele de ciorapi flauşaţi, nimic. La simpla vedere a ciorbei de burtă, Vulpea se transformă în perete alb şi decartează.

La capitolul bunătăţuri care mă fac să mă ling pe degete şi să salivez numai la gândul lor, lista e lungă. Dintre chestiuţe mici, îi mulţumesc mamei-natura pentru fistic şi măsline. Mănânc din astea două până mi se fac buzele de negresă de la atâta sare. Şi cireşe grase şi pietroase. Bag în mine până nu mai e loc. La capitolul "greuceni" mă leşin după ciorba de fasole cu afumătură, musai însoţită de ceapă roşie spartă în pumn cu sare şi de o palincă bună, şi după sarmale. Fie iarnă, fie vară, îmi spui ceva de sarmale, bălesc precum câinele lui Pavlov. Şi pastele, cam în orice combinaţie de sosuri, îmi înseninează ziua. La dulciuri sunt destul de modestă, doar ciocolata neagră şi îngheţata de ciocolată sau fructe de pădure mă ucid, prăjiturile, torturile, cremele pot sta liniştite pe masă sau în frigider că nu mă tentează. Şi mai am două plăceri supreme, care mă duc cumva cu gândul în alte vremi, mai delicate şi mai boiereşti, dulceaţa de cireşe amare şi cea de nuci verzi.

Mă opresc aici că m-a apucat o foame!!! Dau culinara leapşă mai departe către toţi cei care au chef de poveşti, dar mai ales Sabbrei, lui Jenikă, lui Dush rece, Rodicăi Gyges, Păpădiei, Addamissiei şi lui Rontziki..

27 de comentarii:

  1. Dupa cum le-am spus mai multor persoane care nu suporta ciorba de burta din cauza mirosului... are mirosul ala specific numai daca nu a fost perfect curatata. Mie, desi imi place la nebunie ciorba de burta, daca miroase cat de putin, nu pot sa o mananc. In rest, nici mie nu-mi plac ardeii fierti, dar copti sunt un deliciu (bine, fara pielita :D ) si nici ghiveciul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreai sa termini odata cu ciorba aia de fasole??? Asta e sadism, frate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sabotor, am încercat toate variantele! Tata face acasă ciorbă de burtă (mama nu e mare amatoare), am văzut cât de bine curăţă tot, cu câtă grijă o face, pur şi simplu nu acceptă fierea mea. La ardei, hai să zicem că n-aş muri de la ăia copţi, dar nu mănânc pentru că pur şi simplu nu îmi plac.

    Lupule, musai te invit odată când gătesc :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Lia fa un copil si o sa-ti placa ciorba de burta... nu ride ca-i adevarat, nefasta nu minca niciodata cirba de burta da cind ierea gravida ma mers la o circiuma si am comandat io o ciorba, deodata i s-a facut pofta si a vrut doar s-o guste, mi-a mincat-o toata si de atunci ,maninca si stie si sa faca, d-aia n-o las.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multam mult pt nebunia gustativa la care m-ai ispitit sa ma gandesc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ups, aici nu m-ai nimerit. Mai bine ma pui sa bat cuie si sa montez dulapuri decat sa gatesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Neamţule, da' dacă fac un copil şi începe să-mi placă şi ciorba de burtă, învăţ s-o şi gătesc, mă iei şi pe mine de nefastă şi mă duci acolo frumos la Nemţia? :D

    Rodica, te aştept!

    Adamissia, bre, e de ce îţi place şi nu-ţi place ţie să haleşti, nu e cu gătit! :)) Hai, mai bagă un ban, mai trage o dată de manetă :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. multumim
    pentru preluarea si satisfacerea lepsei
    chiar ca e o mare nebunie cu ciorba de burta :)
    multu din nou
    :)
    pofta buna in continuare
    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce-mi faci tu mie! Deja salivez... :)) Dulceaţa de nuci verzi e ceva de vis şi nu mai face nimeni de mult...am cumpărat una să-mi fac damblaua, dar ne, nu se compară cu cea pe care o făcea mamaie pe vremuri...
    Ce-o să mai salivez când m-oi apuca de înşirat preferinţele mele :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. gata Lia batem palma, numa sa nu iasa copilu tatuat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Lio tată, neamţu te fraiereşte. Nevastă-mea a făcut copilul, dar tot nu suferă ciorba de burtă. Aşa că, ori te ia la Nemţia fără condiţii, ori îţi fac cunoştinţă cu Andreea să înfiinţaţi clubul celor care nu suportă ciorba de burtă. Evident, eu ca mare ciorbar, o ador şi p-aia cu ciorapul flauşat.
    Mâncarea de bame este exemplul meu la necomestibile. Beah!
    La capitolul plăceri pantagruelice, mă abţinez din cauză de oră, că m-apucă foamea dacă încep să mă gândesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. mai Razvane, pai cum ai facut ma copilu? Ie si aici o tehnica, si ie copil sau fetita? Pai vezi!
    Sa-ti traiasca!

    RăspundețiȘtergere
  13. Lepsele astea le-au inventat ai lipsiti de inspiratie, speriati ca ramân fara vizitatori:)

    Pentru mine bau-baul sunt halcile de friptura si mâncarurile grase.

    Irezistibile - greu de zis, aperitiv, desert? Vezi, de-aia nu-mi plac mie lepsele, sunt imprecise si limitate ca testele din reviste si de pe Facebook, noroc ca n-au si interpretari de rezultate.

    Papaya asa cum e ea, si cantalupul. Brânzeturile, mai ales telemea sau cas cu rosii, mozzarella de buffala cu busuioc, rosii si ulei de masline (insalata caprese) si gorgonzola cu pere. Crevetii pe de alta parte si sardele la gratar, stil portughez. Mousse de ciocolata si tiramisu. Gata, am terminat meniul, care ar merge cu un vin rosé sau Pinot Grigio, eventual cava rosé brut la aperitiv, ca-i mai ieftin decât sampania.

    RăspundețiȘtergere
  14. Neamţule ie copil şi ie fetiţă. Ce, trebuia să iasă băiat, ca să-i placă ciorba de burtă la nefasta mea? Atunci asta e, o să mănânc ciorba singur şi aştept să crească fetiţa. Mulţam frumos pentru urare.

    RăspundețiȘtergere
  15. mie imi place ciorba de burta si chiar mai puturoasa citeodata! si eu tot asa prin liceu am gustat din farfuria unui prieten si apoi i-am ras toata zeama, iar in vacanta urmatoare si burta. dar mi se pare ca ii vine mult mai bine daca o maninci la restaurant cu un ardei iute si smintina decit acasa. si parca si o tuica de pruna alaturea ca sa mai taie grasimea!
    si nici eu nu pot sa inghit bamele alea baloase sub nici o forma, nici mai mari, nici mai mici, nici turcesti (ca ei se tot lauda) nici romanesti. dulceata de cirese amare...o nebunie! si cea de afine facuta de oamenii de pe la munte - excelenta! cu o piine din aceea intermediara de-a lor unsa cu unt! mie chiar mi-a prins un nene de 80 de ani un cires amar luat de pe munte. de-abia astept sa-l iau la primavara sa-l plantez in gradina. dupa aia te poftesc la cirese amare si am si pietroase!

    RăspundețiȘtergere
  16. No, ceva între madlenă și bau-bau la tine-ar trebui să fie ardeiul umplut, nu? ;;) eu îi pap numai conținutul.

    RăspundețiȘtergere
  17. aoleu, ce mi-ai facut! acuma o sa bat supermarketurile ca nebuna dupa foi de varza in Austria, sa fac sarmale! ori le iau la rand pe romancele astea de-aicea, doar o fi pus vreuna varza la murat! [an ocean of drooling]

    RăspundețiȘtergere
  18. ciorba de burta e yukky..si am kids...gee mi se face au numai cind ma gindesc la ea!

    RăspundețiȘtergere
  19. Belle, mi-a făcut plăcere :)

    Rontziki, daaaa, dulceața de nuci verzi ... Nu am mai mâncat de vreo 2 ani, că anul ăsta mama nu a făcut, dar a făcut de cireșe amare :)

    Neamțule, eu zic să fim nebuni, cum s-o nimeri copilul, cu tatuaje, fără tatuaje, cu stea în frunte, numa să pot și eu să mănânc ciorbă de burtă fără să decartez, ok?

    Răzvane, de parcă nu știam ... De parcă ar fi prima dată când mă aburește Neamțu și apoi se îneacă ca Țiganu la mal. Clubule femeilor care nu suportă ciorba de burtă :))) F tare!

    Țigane, acu am înțeles! Tu desenează cum e cu tehnica aia (of, tot injinerii și oamenii de știință!), io mă sforțez să iasă copil, nu fetiță și facem chef cu ciorbă de burtă de să ne știe o lume întreagă! O chemăm pe Gabi Ene nănașă, că-i femeie serioasă, înnebunită după ciorba de flaușați!

    Anto, ce să fac și eu, nu am tot timpul inspirație și mi-e frică să nu mă părăsiți :p Ea inițial leapșa zicea doar de 1 chestie care place/nu îți place, eu am dzvoltat. Insalata caprese și creveți!!! Uitasem de ei cât de mult îmi plac!

    Gabi, burta din ciorbă sau burta prietenului? :))) Să-ți trăiască și să crească cireșul amar, eu am la ai mei (de unde se aprovizionează și mama Vulpe să facă dulcețuri parfumate, dacă se învretnicește fii-sa să le culeagă) un cireș amar enorm! Până crește la tine poate îți dau eu la primăvară :) Dar la pietroase mă bag! Că ai mei au tăiat cireșul pietros când și-a făcut frate-meu casă :((((

    Liana, nu mă omor după carnea tocată, și la sarmale e de fapt combinația cu varză care mă dă pe spate. Ardei umpluți e un big NO NO în viața mea :)))

    Zazuza, trimit în cutia aia știi tu care și niște sarmale? :))))

    Karma, deci clar, facem clubul anti ciorbă de burtă! Iar eu trebe să mă feresc de Țiganu care îmi face propuneri cnstite cum căhai să facem un copil că sigur o să-ți placă ciorba de burtă după!

    RăspundețiȘtergere
  20. eu am un bau bau un pic diferit: daca cineva pomeneste de o mancare care ii place la nebunie, dar unuia dintre interlocutori nu ii place, sa nu ii dea nene in cap cu cat de scarbit e numai auzind de ea; ok, sa zica ca nu ii place, dar nu calca in picioare cu epitete target placerea omului. hehe, acum depinde cine incepe :))
    al doilea bau bau e tot din aceeasi gama: zice una ca nu ii place patrunjelu verde pe pita cu unt, sa zicem. no' se gaseste unu care tocmai a descoperit america mancand chestia asta si se chinuie sa i-o bage pe gat tipei, ca e super sanatoasa combinatia...
    io pe tipul asta l-as garnisi cu patrunjel. radacina. acolo.

    RăspundețiȘtergere
  21. "ciorapi flauşaţi" :) foarte tare asta ... si eu sunt in tot acolo, mananca astia de se rup, stiu deja locuri si exista topuri pe judete ... da eu sa nu aud sa nu vad, si am tot incercat da nu merge bre' si pot spune ca am mai avut alta cu carnea de oaie, da de asta am scapat

    la capatul de bune e micul nostru traditional, da sa fie perpelit de meserias (si acilea ma includ si pe mine), iar carnea sa fie de la magazinul de pe langa piata 1 Mai, piata Giulesti sau "Cocosatu" (da' la Baniasa), asta ca sa vorbim de meserie te halesc ... si ce merge asta cu tuica fiarta ... si de-acilea cu neste pastrama lasata la macerat 3 zile si fripta la foc iute si intoarsa des ... si in incheiere bagi un papanas modelul de la restaurantul de la cetatea de la Suceava cu multa branza si dulceata ...
    ... a si ca tot se apropie momentul mai merge bine de tot si neste sorici, deh sa faci obrazul gros sa poti rezista in tara

    RăspundețiȘtergere
  22. a si sa nu aud de "bozii" (marar, patrunjel, urzici, loboda, stefie, etc.) puse pe mancare, chiar daca e prin compozitie sa nu se vada ...

    RăspundețiȘtergere
  23. Mijule, știu ce spui! Odioase ambele variante!

    Anonim, și eu am avut problema cu carnea de oaie, dar de câțiva ani pastrama bine aeasă și făcută s-a transformat în delicatesă pentru Vulpea porcovancă ce sunt :D Tata Urs e responsabil cu găsirea celor mai pricepute măcelării în mici și pastramă, merg pe mâna lui oricând! Ah, eu sunt înnebunită după ierburi în mâncare, dar tocmai pt că sunt oameni ca tine, când gătesc întreb întotdeauna dacă are cineva vreo problemă, să nu văd pe cineva albindu-se la față din cauze de pătrunjel :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Ouch, ciorba de burtă! Ouch, mă ia aşa o stare, de mi se încolăcesc maţele pe dinăuntru şi simt că mi se urcă-n gât. Bleah! Să mă ierte iubitorii de aşa ceva, dar vreun fel de mâncare de pe-aici, de pe la noi, care să arate mai grotesc, eu nici că am văzut. Şi mie mi-e ciudă când alţii se-nfruptă din ea, dar mie nu-mi vine. Ce mi se pare puţin ruşinos este faptul că nici nu am gustat vreodată. Dar ştiu că nu-mi place.

    RăspundețiȘtergere
  25. Vulpe tu mi-ai mancat gascaaaaaaaa:-)
    Mi-am facut datoria si am balit pana la deshidratare!

    Simt ca o sa vii la Valea Plopului cu sufertasul de fasole si cu sarmalele-n servetel:-)

    PS: Fac o ciorba de burta de sta matza-n coada:-)

    RăspundețiȘtergere
  26. Day-dream, welcome to the club! :D

    Păpădie, nu trebe să vin la sufertaș cu produsele, le construiesc direct la Valea Plopului, tu să aduci țuica aia!
    P.S. Nu mai cred în zâne bune care fac ciorbă de burtă pe care să o suporte ficatul meu, așa că nu mă mai amenința degeaba :p

    RăspundețiȘtergere