"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

marți, 5 ianuarie 2010

Ce și cum fu, de final și de început

Goana după cadouri, ajuns la toate destinațiile propuse, mama, tata, brad, cadouri, mâncare bună, multă, somn, leneveală, zile libere fără plată, muncă în zile libere fără plată, sarmale, party, revelion, sarmale, somn, back to fucking work again. Obositor. Sărbătorile, cu toate frumusețea lor, sunt foarte obositoare și năucitoare. Vin în fugă, trec prea repede și ne lasă amețiți.

Pe 23, căutând un cadou, am mai bifat o umilință care mi-a întărit convingerea că da, e momentul să dau o pauză orașului și țării. În plin centru, km zero, la 4 zile de la ninsoare, în 100 metri de trotuar am intrat la propriu până la genunchi în bălți noroioase și înghețate. Nu se puteau ocoli, nu se putea ghici adâncimea. Mi-au dat lacrimile de frustrare și neputință. Ceea ce pentru mine e inacceptabil. Numai bine, după aia ne-am văzut cu niște oameni tare dragi, care locuiesc nu la Berlin sau Viena, ci la mai apropiata Budapesta. Cu criză, cu greutăți, aveau cu totul alte fețe. Zâmbeau natural și râdeau firesc și sănătos.

Insula de normalitate și frumos a vieții mele ne-a primit cu brațele deschise pe 24. La fix să îl așteptăm pe Moșul. Cu brad frumos, miros de sarmale și prăjituri și brațe calde și iubite. Mama Doina, tata Gigi, fratelo Cristi, sora mea de suflet Cati, adorata mea Mara, cel mai drag din lume Răzvan. Invitat special, best friend Stewardezu. Mi-a adus Moșul lucrușoare frumoase și decisiva geantă superbă de voiaj pe care mi-o doream de mult, dar nu știam ce aș fi putut pune așa multe în ea. Acum știu.
Mutrița și glasul Marei când l-a descoperit pe iubitul ei Mutulică și celelalte jucării sunt o amintire ce mă va destinde și mă va relaxa multă vreme de acum înainte.

Masa de Crăciun e mereu o încântare, dar și o provocare. Țuica fiartă întotdeauna doar o încântare. Dorința Marei de a dormi de după-amiază cu Liaaaaaa, de neprețuit. Fiecare detaliu și una peste alta, Crăciunul pentru mine înseamnă familie. Iubire. Fericire.

Din păcate, din cauze de vreme și program schimbat pe ultima sută de metri, n-am mai putut să mergem de revelion la Rhodos și frumoasa cabana de la Păltiniș. Și uite așa am ajuns cu gagicu, Iulia și Claudiu la party într-un club.Așteptările mele erau modeste. Au fost depășite cu succes și ne-am distrat de minune. Mulți din cei prezenți în club Folies erau gay. Mi s-a reconfirmat a mia oară că oamenii ăștia chiar știu să se distreze, fără inhibiții stupide și cu o poftă de viață extraordinară. Eu am fost șoferul de servici, dar nu am simțit lipsa alcoolului, am dansat toată noaptea, ba chiar am făcut și un număr special cu Iulia pe boxe (ce amintiri cu dansuri pe bar mi-au revenit!). La 6



dimineața am plecat cu greu spre casă, numai bine ca să-l culegem și pe Stewardezul din drum, total întâmplător apărut în cale (bietul de el aștepta de 20 de min un taxi care să nu-i ceară 500 de mii pe un drum de câțiva km). Cu toții ne-am destrăbălat la Iulia cu sarmalele construite cu mare talent de mama ei. Apropo, nu mi-am făcut norma de sarmale încă. Vorba Iuliei, sper că anul ăsta să fie așa cum a început: o petrecere kinky.

Prea repede m-am întors la serviciu. Care din păcate nu mai e amuzant de multă vreme. Trezită brutal la 6 jumate, înghețată bocnă după 20 de minute de cioplit la Frieda, m-am trezit de tot la realitate când am crezut că biata mașinuță se va rupe în bucăți în craterele imense de la Piața Charles de Gaules. Fratele meu, cu ce au dat ăștia prima gheață și zăpadă, cu grenadele??? Și cu ce o să dea a doua gheață, cu bombe?

2009 a fost un an frumos. Dificil pe alocuri, fabulos prin altele. Mi-am îngropat frustrări, mi-am depășit limite, mi-am descoperit fațete noi. Am cunoscut oameni superbi și sunt mândră că sunt pe lista lor de prieteni. Am fost bucuroasă și fericită, punctual, mult mai mult ca în alți ani. Pentru 2010 îmi doresc să fiu și mai tolerantă, să zâmbesc și să râd și mai mult, să iubesc mai frumos și cu mai multă pasiune, să nu mă supăr din prostii fără valoare. Îmi doresc să mă las de fumat și să beau zilnic măcar o cană de suc proaspăt stors (trăiască prietenul și colegul de apartament Stewardezu care a achiziționat robot de stors fructe). Musai trebuie să mă ocup mai mult de mine și de sănătatea mea, degeaba am vrut să ignor mici probleme, ele insistă. Vreau să citesc mai mult, să învăț limba țării unde vrem să plecăm, să pornim în marea noastră aventură cu bucurie, fără frustrări și fără regrete, să fie un pas înainte, nu o fugă. Îmi doresc tare mult să nu mai încerce cineva să mă ia de bună, deci proastă, ca să nu mai fiu nevoită să îmi arăt fața dură și nemiloasă. Îmi doresc să cunosc în continuare oameni frumoși, să întăresc legăturile cu cei deja în viața mea. Îmi doresc să știe Iulia că și la 80 de ani, băbuțe nebune, va fi prietena mea cea mai bună și unul din cei mai importanți oameni din viața mea. Hai să avem 2010-le pe care ni-l dorim, să trăim așa cum vrem și cu cine ne place!

23 de comentarii:

  1. Hmm...da. Cu adevarat Craciunul a fost ceva frumos. M-am simţit atât de bine cu voi. Ca şi când aţi fi fost ai mei. Ignorând faptul că m-am intors din cursă târziu şi episodul cu starea mea de leşin..:)).
    Cât despre plecatul tău prin alte ţări străine. VOI PROTESTA!!!! Oamenii care mă iubesc vreau să-i am până la capăt langă mine! Pentru că merit! Nu te voi lăsa să pleci. I really love You my dear friend!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani Lia !!!
    Să ai un 2010 frumos și condimentat dupa pofta inimii.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani!
    Sa ai un 2010 cu toate dorintele implinite!

    RăspundețiȘtergere
  4. te mascasi, ai? hai sa ai un an bun plin de impliniri implinite si multa dragoste in jur. Te pupez(ca sa cites o femeie deosebita)

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani Lia si tot ce iti doresti si anul acesta si in toti ce vor urma.

    Fii optimista, revenirea la munca face parte din placerea sarbatorilor. Sarbatorile sunt speciale si pentru ca reprezinta o perioada de timp in care, cel putin la nivel teoretic, nu muncesti. E un optimism cam exagerat poate... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "tutunul dauneaza grav sanatati" zice unii, dar eu zic ca e daunator ca dracu daca nu il folosesti in anumite momente ... asa ca bafta la lasare si vezi sa nu te apuci de altele, ca cica suma viciilor ramane constanta :)

    ultimul gand inainte de culcare asera "mama ca m-asi emigra eu" ... primul lucru aflat la munca dimineata, colegul meu care a castigat loteria vizelor de canada mai are cateva zile ... si gata, pleaca ... (haiosul e ca are bilet dus - intors, ca a fost mai ieftin decat bilet doar dus)
    La multi ani! Sanatatea sa te imbrace, iubirea sa-ti dea sa bei si gagicu sa te ... tina in brate cand o sa-ti fie mai greu (si nu numai).

    RăspundețiȘtergere
  7. Panchin ma bucur ca te-ai diXtrat asa cum meritai de altfel dupa caruta de fapte bune :)
    Imi place ttaaaaree mult cum iti sade freza asta seductiva :P
    In alta ordine de idei inca nu imi vine acrede ca ti-ai setat ca obiectiv plecarea din tara. As vrea insa sa fiti fericiti mai mult decat sa luptati in romanica pentru drepturile umane :)Asa ca nu pot decat sa va urez si tie si gagicului sa reusiti tot ceea ce va propuneti :)
    te pupi cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. asa sa fie, vulpito! sa ai parte de tot ce e mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, Lia ! Uitandu-ma la poza cu masa de Craciun, mi-am dat seama ca anul acesta Craciunul se va tine la mine. Am o pofta nebuna sa organizez un Craciun, deja regret ca l-am ratat pe acesta. Sa ne auzim cu bine, sanatosi si voiosi si la fel de frumosi, la urmatorul ;)

    Cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  10. Pfuai, deci iar m-a luat o pofta de salata boeuf, n-ai vazut asa ceva. Nu trebuia pusa poza aia cu masa incarcata.
    Ma bucur c-am ajuns azi pe aici, ca asa l-am descoperit pe Stewardez. Faine povesti la el pe blogSi cum am si zburat azi, chiar am fost atent cu insotitorii de zbor: le-am zis buna ziua si la revedere si le-am multumit frumos pentru fiecare cafea :) Nu ca n-as fi fost si pana acum, dar azi chiar stateam atent cand imi vine randul sa-i salut :))
    Un an nou fericit sa ai, in orice tara o fi sa se incheie pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani, sa fii frumoasa si fericita! Ia sa ma informezi despre ce limba e vorba, ca poa' te ajut :D! Pupez asijderea!

    RăspundețiȘtergere
  12. Lia iti sta bine cu ochelari ca nu se vad ridurile.

    RăspundețiȘtergere
  13. Stewardezu, nu de proteste voi avea eu nevoie :) Mă bucur enorm că ești parte din familie acum :)

    Bianca, Juliana, mulțumesc la fel! :)

    CD, măcar de figuri să mai pun și eu o mască :p În rest, mă știi, ca o carte deschisă :) Și eu te pupez și mulțumesc din suflet!

    Andreiy, la mulți ani! Cât despre optimismul cu munca, să nu exagerăm :)))

    Anonim, ce urări frumoase :) Am destule vicii și capricii, așa că nu mi-e teamă să mă las de fumat :D Cât despre emigrat, mai vorbim noi :)

    La mulți ani, Loredana! Mulțumesc de vizită, te mai aștept :) E o dulcică fata ta, să-ți trăiască!

    Sabbra, mai am de lucru la freză :D Deocamdată mă lupt cu drăcușoru ăla care îmi spune: fată, ce mișto era când te tundeai periuță :))) Cu plecarea nu e un moft sau o nebunie de moment, e ceva bine gândit și de-aia ne-am dat timpul de rigoare, să aranjăm lucrurile cum trebuie :)

    Clarisa, mulțumesc! Și tu la fel :)

    Sonia, te pup! Anul ăsta a fost primul în care nu am ajuns să ajut chiar la nimic pt Crăciun, trăiască mama și Cati :D

    Boghi, tu cu salata de beuf, eu cu sarmalele :D Stewardezu are niște povești tare faine și e nu doar un prieten minunat, ci și un profi devotat. Mulțumesc de urări, așa să le rămână numele :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Zazuza, mulțumesc! Am găsit deja cursuri, trebe să mă înscriu :)

    Neamțule, tataie, ai înviat? :p E bine că e tot ascuțită limba :)) Ce să fac și io, până la botox mă ascund cu masca :))

    RăspundețiȘtergere
  15. "Sa invat limba tarii unde vrem sa plecam" - asta a fost bucuria mea in post-ul asta. Ma bucur foarte tare ca te-ai gandit sa pleci. Poate ca in alta tara te vei gandi macar scurt la mine, chiar daca felul in care vei pleca tu va fi diferit de al meu.

    Este fascinant sa inveti o limba de la zero, dupa anul de convalescenta despre care am vorbit, dupa anul in Berlin, ma simt mai vie ca oricand invatand daneza si luand-o de la capat asa cum spui: fara regrete. Frustrari nu pot exista oricum atunci cand pleci, atunci cand te desprinzi, frustrarea intervine atunci cand ramai si nu schmbi nimic. Am inceput cu o fuga (o fuga este un cumul de foarte multi pasi inainte totusi) si continui cu o plimbare. Pasii inainte au fost multi si sunt multi in continuare.

    Repet ca sunt foarte bucuroasa de ce am citit aici in post. Ma refer la scurta referire la un nou inceput in alta tara.

    RăspundețiȘtergere
  16. Vulpe, La muuulti aaaani cu fericire si bucurie si multa sanatate!! Sa-ti fie bine, tie si celor dragi tie! Meriti tot ce e mai bun! Pozele f.f.sugestive! Pup-o tare pe Mara si din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
  17. Vulpea mea preferata, iti doresc sa ai cel mai bun an de pana acum.

    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  18. Confruntădurerea, mă gândesc la tine și la experiența ta și la poveștile tale foarte des :) Mulțumesc pentru definiția fugii, de ce oare am ajuns să îi dăm neapărat o conotație negativă??? Azi am pronunțat primele cuvinte și scurte propoziții. M-am distrat de minune!!! :) Îți mulțumesc de comentariu, mă bucur f tare că l-ai scris, știu că înseamnă că într-adevăr te bucuri pt mine and it means a lot!

    Oanaaaa, vă pup și eu tare tare! Să fiți frumoși și bucuroși! O pup mereu pe Mara :)

    Angela, cel mai bun de până acum și cel mai rău dintre cele ce vor urma :) Așa să-i rămână numele! Pupez

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce-mi place cand aud de oameni toleranti si dezinhibati ca voi! Eu tot timpul ma supar cand intalnesc persoane ce sunt agresive in vorbe, uneori si in fapte fata de cei care sunt pur si simplu...altfel. Gay or straight, we are all souls! :)

    In valijoara sa impachetezi si gandurile mele bune catre voi! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  20. LA MULTI ANI!
    Masa voastra de Craciun mi-a amintit de Bunica. Face Tordeauna salata de boeuf ornata deosebit de frumos ( om de zapada, :-) excelenta idee!) salata de vinete si de icre cu masline negre...Îmmm, ce gustoase erau toate!
    Vinete fac si eu, destul de des; salata de boeuf din când în când...sau mai bine zis, rar; salata de icre însa...niciodata! Mi-e asa de dor de una facuta asa cum trebuie! Mai cumpar de pe la Metro dar nu are gust...ma amagesc doar cu ideea si mirosul :-(
    Îti doresc un început bun de an, plin de bucurii, satisfactii si multa sanatate!
    PS: îmi place mult blog-ul tau! :-))

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai primesti un colindator intarziat? Daca nu, eu tot te colind, daca da, atunci iti urez sa ai un an fantastic, plin de sanatate si de tot ce iti doresti tu. La multi ani, vulpita mascata.

    RăspundețiȘtergere
  22. Misaki, să te ții bine pentru ce text urmează :))) Te pupez!

    Carmen, bine ai venit! Salata om de zăpadă e opera cumnatei mele iubite, Cati, iar mama face cele mai bune icre din lume! Te invit pe la ai mei :) Îți mulțumesc pentru gândurile bune și mă bucur tare mult că îți place ce-ai găsit pe aici, promit să te studiez și eu detaliat :)

    Suflețico, te așteptam! :) Îți mulțumesc pentru urări, să ne vedem cu bine. Pupez

    RăspundețiȘtergere