"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 20 ianuarie 2010

Proud to be gay friendly

Când terminam facultatea de jurnalism, am avut de făcut o lucrare de licenţă. Şi mi-am ales o temă nefăcută până atunci, care a însemnat studiu, documentare, alergătură. Dar şi multe critici, sprâncene ridicate şi profeţii de genul "cu aşa o mizerie o să-ţi pici diploma". Dar n-am picat-o, deşi am trezit din somn membrii comisiei de examinare. Despre ce era vorba? Despre dreptul la viaţă privată, despre deontologie jurnalistică, despre legi discriminatorii într-o societate care se doreşte democrată, despre înţelegere, toleranţă şi cunoaştere versus stereotipuri, abuzuri şi îngustimea minţii. Titlul lucrării: Argumente pro şi contra homosexualităţii. Anul de graţie 2001, luna iunie, data 15 (ziua susţinerii lucrării). Ce se întâmpla încă la acea dată? În România, la 11 ani şi jumătate de la căderea comunismului (măcar în teorie), era încă în vigoare "faimosul" art. 200, care spunea că "Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex, săvârşite în public sau dacă au produs scandal public, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani". Problema era de nuanţă şi se abuzase de ea din plin înainte de 89. Art. 152 din Codul Penal spunea că "în public" înseamnă şi "în loc neaccesibil publicului, cu intenţia însă ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane". Şi uite aşa, dacă făceai amor la tine în dormitor, cu perdeaua trasă şi cu pereţii de bloc pe care îi ştim cu toţii cât sunt de groşi, erai pasibil de puşcărie.
Ca un fapt divers, la 22 iunie 2001, art. 200 a fost abrogat. M-am amuzat eu cum că ce tare sunt, prin lucrarea mea a picat, dar în acelaşi timp mi-am pus şi întrebarea: ce naiba aş mai fi susţinut dacă era abrogat înainte de examenul meu?
La 9 ani de când am scris acea lucrare, îmi dau seama că mare parte din ea ar fi de actualitate şi acum. Din păcate.

În 2001 mă şoca afirmaţia unui prieten: "violul homosexual ar trebui pedepsit cu cel puţin dublu de ani faţă de cel asupra unei femei" (atunci erau trecute separat în codul penal relaţiile sexuale prin constrângere cu o persoană de sex feminin şi cu o persoană de acelaşi sex, dar aveau aceeaşi pedeapsă, de la 3 la 10 ani). Şi îmi explica părerea lui cum că "îţi dai seama ce traumatizat rămâne bărbatul violat?". Păi, şi femeia??? "Nu-i acelaşi lucru, până la urmă deşi cu ceva violenţă, e ceva firesc, lăsat de natură". Din poziţia unei femei care a fost la un moment dat la un vârf de sulă de un viol în toată regula, am încercat să-i explic că nu e nimic natural sau firesc într-un viol, asupra unei femei sau a unui bărbat, ar trebui pedepsit oricum mult mai aspru. În 2010, acum câteva zile, o amică declară convinsă: "nu îmi pot imagina ceva mai oribil decât să se dea la mine o lesbiancă". Dar să se dea la tine un bărbat pe care îl găseşti neatrăgător? "E, până la urmă e ceva firesc, chit că nu îmi place, scap eu cumva de el". În continuarea discuţiei un el a spus că dacă s-ar da unu la el i-ar sparge faţă. "Nu că aş avea ceva cu ei, dar să stea naibii în lumea lor, cu păcatele lor cu tot". Asta cu păcatele m-a dat pe spate, trebuie să recunosc. Le-am stricat tuturor distracţia şi am încheiat discuţia pe acest subiect când i-am întrebat: "şi dacă ar trebui să rămână în lumea lor şi cei care şi-au înşelat partenerul de viaţă, şi cele care au făcut un avort, şi cei care au făcut rău din cauza invidiei, şi cei care au spălat în zi de sărbătoare, fiecare dintre noi în ce lume ne-am duce?".

Spre deosebire de mulţi cunoscuţi ai mei care au păreri foarte clare despre gay deşi nu au cunoscut vreunul declarat, eu am lucrat cu un gay, am locuit cu un gay, am câţiva prieteni foarte buni gay. Cel cu care am lucrat era foarte ambiţios şi muncitor, auto-didact şi foarte citit, puteam aborda orice temă de discuţie cu el. De când se ştia simţise atracţie pentru bărbaţi, avea o relaţie solidă de 4 ani de zile, iar părinţii lui erau convinşi că atunci când o să dea de o fată de treabă o să-i treacă şi o să se însoare şi se va vindeca. Singura mea problemă vizavi de el era legată de convingerile lui politice. La bărbatul gay cu care am locuit nu m-a deranjat faptul că flutura din mâini când vorbea, nici că avea un iubit mai frumos decât permite legea, ci faptul că lăsa colacul la wc ridicat şi că nu strângea firimiturile după ce mânca (ca orice bărbat care se respectă, nu?). Şi el simţise de copil o atracţie (chiar dacă nu conştientizată de la început) deosebită pentru băieţi, trecuse prin multe frământări şi nelinişti, avusese relaţii sexuale şi cu femei, dar nu însemnaseră chiar nimic pentru el. Mama lui ştie că e gay şi îl iubeşte pentru că e copilul ei pur şi simplu.

Pe unul din prietenii mei gay un preot nu a vrut să-l împărtăşească după spovedanie şi i-a spus să nu se mai întoarcă la el în biserică. Un altul i-a spus să vină zilnic să se roage, ca să se însănătoşească. Acum se roagă acasă.
Prietenii mei gay îmi sunt prieteni nu pentru că sunt gay, ci pentru că îmi sunt aproape la bine şi la greu, pentru că împărtăşim idei comune, pentru că putem vorbi câte în lună şi în stele, pentru că ţinem unul la altul şi nu ne facem rău. Eu îi respect pentru că sunt deştepţi, buni şi de succes profesionişti, pentru că ajută copii săraci, pentru că sunt mândri de ei şi de viaţa lor, pe care şi-o trăiesc aşa cum le place, muncind, plătind taxe, iubind, suferind, dansând, fiind buni şi loiali prieteni.

Eu şi gagicul meu, heterosexuali amândoi, mergem de multe ori în cluburi mai pe faţă sau nu declarate a fi cluburi de gay. Pentru că ne place muzica, atmosfera relaxată (nimeni nu încearcă aici să-şi dovedească bărbăţia provocându-l pe gagic la bătaie doar pentru că are multe tatuaje şi e bine făcut pentru că merge la sală, nimeni nu se uită urât, nimeni nu are nicio treabă cum dansezi sau cum te mişti, ceea ce în alte cluburi am păţit şi nu o dată). Mă deranjează vizual travestiţii prea ţipător aranjaţi în egală măsură cu paţachinele cu sâni mult prea la vedere şi buze mult prea umflate. Altfel, nu mă deranjează chiar nimic.

Nu voi cita din halucinantele comentarii pe marginea homosexualităţii văzute pe site-uri, bloguri şi forumuri. Nici despre amestecarea în aceeaşi oală, din prostie, ignoranţă şi neştiinţă, a homosexualităţii, pedofiliei, zoofiliei. M-am obişnuit deja cu ideea că e mai uşor să dai aiurea din gură decât să te documentezi sau să-ţi vezi de treaba ta şi de parul din ochiul propriu. Dar nu pot să nu mă amuz amar de comentariile pline de ură şi îndemnuri de "ar trebui castraţi, închişi în spitale de nebuni, ar trebui omorâţi din faşă" sau afirmaţiile cum că "cu toata deschiderea mea spre civilizatie si minoritati de orice fel le urez din tot sufletul salutari fierbinti (adica arza-i-ar focul in traducere libera) si tot odata un calduros :Hi siktir tz-ai dracu pe pidosnici" venite din partea unor persoane care se bat cu cărămida creştinismului în piept. Parcă ştiam că esenţa creştinismului este iubirea, toleranţa, înţelegerea, iertarea şi nu judeca pentru a nu fi judecat. Dar se pare că am citit şi învăţat de la ai mei prea puţin.

La fel de pueril aberante mi se par şi teoriile conform cărora dacă li se permite homosexualilor căsătoria civilă este în pericol perpetuarea speciei. Da, de-aia a fost un gol de oameni în istorie, că la greci şi la romani erau ceva banal relaţiile homosexuale.

Despre atitudinea BOR nu spun nimic, dezaprobarea comes with the teritory. Oricum, de când reprezentanţii BOR s-au luat de mâini cu reprezentanţii aberanţilor de la Noua Dreaptă mărşăluind pentru "normalitate", instituţia mi-a devenit şi mai puţin credibilă. Dar în acelaşi context, am un mesaj şi pentru comunitatea gay din România. Atâta timp cât o să acceptaţi din umbră, dând dezaprobator din cap doar în intimitatea casei voastre, ca un grup de câteva zeci de paţachine travestite grotesc, care îşi pun poalele în cap la tv pentru show şi audienţă, să vă reprezinte ca şi comunitate în Gayfest, să nu vă supăraţi şi întrebaţi de ce se vorbeşte urât, cu scârbă, intoleranţă şi stereotipuri stupide despre gay.

Ce-am vrut să spun cu textul ăsta? Nimic special. E doar o declaraţie, o poveste despre mine. Care iubesc bărbaţii şi femeile pentru ceea ce sunt şi fac, nu pentru culoarea pielii, numărul de ani de studiu, credinţele religioase sau preferinţele sexuale, ci pentru că sunt oameni. Şi, cu bune şi rele, eu iubesc oamenii.

P.S. Fotografiile ataşate acestui text (mulţumesc încă o dată minunatului meu prieten fotograf Mircea, care mă surprinde întotdeauna cu instantaneele lui) nu sunt doar o dedicaţie pentru dragul meu Neamţu Ţiganu căruia îi place ochii mei negrii care ie căprui. De mai bine de 17 ani mă tund foarte scurt şi primesc tot felul de comentarii (cum ar fi cel cu "de ce te tunzi aşa scurt, că nu e normal, femeile trebuie să aibă părul lung"). Dar cel mai frecvent comentariu, că tot am vorbit de stereotipuri aberante, e: "te tunzi aşa că eşti pe invers?" Mă tund aşa pentru că îmi place, mă prinde şi mă reprezintă. Pentru că nu cred în idei de genul "aşa se cade" şi în conformism. Şi sunt al naibii de mândră de asta.

44 de comentarii:

  1. inainte de a cunoaste personal vre-unul aveam o singura ciuda pe barbatii gay: ca dupa ce ca arata atat de bine si au un coeficient de inteligent emotionala atat de ridicat, chestii care ar face fericite multe femei, ei tot intre ei si-o trag... :)
    cunosc unul singur si mi-e bun prieten: imi poate spune ca sunt desteapta fara sa ma gandesc ca asta ar putea insemna ca ma crede urata, da nu mi-o zice, sau imi poate spune ca sunt frumoasa, fara sa ma gandesc ca vrea sa mi-o traga... si stiu ca si chiar daca ne-am simti atrasi de acelasi barbat, n-ar fi o chestie care sa ne strice relatia...
    si in plus e si un excelent psihoterapeut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun subiect draga mea :) eu vorbesc din perspectiva mea de fata a carui cel mai bun prieten e gay...
    Din pacate oricat si-ar lua aceasta comunitate inima-n dinti, mai sunt multe de invatat, de acceptat. Stii de exemplu ca existau muuulti oameni care mergeau in cluburi de gay "sa vad si eu cum arata aia" ? Si "aia" arata normal!
    Suntem atat de incuiati incata si daca exista vreun barbat mai aranjat, usor efeminat "tre sa fie gay, nu se poate altfel"...
    Si evident (vorba mea favorita) "n-am nimic cu ei, sa stea la ei acasa" ... CASA lor e la fel de legala, normala, ca a oricui!
    ar mai fi multe de spus...dar...inca n-am starea de spirit necesara :)

    RăspundețiȘtergere
  3. respect pentru puterea opiniei, in stilul tau inconfundabil si pentru care am un sincer respect, si in acelasi timp respect si toleranta pentru orice om (chiar si femeie :)) care isi tine "boii" acasa
    cu tunsul ... iti sta super asa cum iti place tie, iar tie iti sta bine asa, am o cunoscuta care este mai iesita din tipare si cu care eu glumesc des pe tema asa, cu tunsul si stilul vestimentar
    da, femeia trebuie sa stea la cratita, sa faca copii, sa ... barbatul, sa faca curatenie, sa spele, sa ... etc. si foarte important sa-si traiasca viata si asta chiar daca asta inseamna sa le excluda pe toate celelalte ... in definitiv si la urma urmei avem doar o viata (sau cel putin eu asa constientizez deocamdata)
    homosexuali, nu am prieteni sau cunoscuti (sau nu ii stiu eu) care sa se incadreze in categoria asta, nu ii judec de niciun fel, cu organul tau faci ce vrei, pana la urama lumea asta in care traim este o suma de cacaturi urate pe care si le face singura (rasism, razboaie, foamente, etc.) si pentru fiecare extragere din cacatul asta a trebuit sa se lupte, sa se moara si sa treaca generatii ... dar, ce nu imi place la ei sunt paradele alea si prezenta in public a unor ratati care se dau reprezentanti (si din pacate sunt sustinuti indirect de catre toti), inteleg sa faci un miting de lupta impotriva discriminari, inteleg sa apari in presa si sa explici ce se intampla cu homosexualitatea (sa intelega tot prostul ca asta nu inseamna numai sex care consuma in mod pervers organul)
    pentru mine este mai important sa ma respecti, in mod real si nu ca prin campaniile alora de la tv, decat ce si cum faci tu cu tine, pentru asta ai tot respectul si toata consideratia mea si la o adica o sa-ti dau din bucata mea de paine

    p.s.: am o mare dilema, sa ma apuc de zugravit sau sa ma apuc serios de invatat o limba straina si sa emigrez ...

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim-2
    @lia-acum m-am prins de ce esti asa scurt tunsa.....apropo credk am mai scris undeva la berlin crisma mea preferata era Prinz Eisenherz, care era a gay club..cei mai simpatici chelneri, clienti si bauturi si haleala majore..desigur nu odata am fost agatata, si chiar ultima data era o japoneza inalta, superba, gen Jenny Shimizu..pina azi imi pare rau ca am zis nu

    RăspundețiȘtergere
  5. alt anonim. niciodata nu reusesc sa-mi pun un nume.
    cand aud fraze de genul celor mentionate de tine, eu, una, raman tablou. si de cele mai multe ori vin din partea unor persoane relativ educate, tinere, cu ceva bun simt si pareri destul de libere.
    eu chiar nu inteleg astfel de fraze.
    ca sa nu mai spun ca faza cu pacatele lor in lumea lor e cea mai tare. iti dai seama ce s-ar intampla si unde am ajunge daca chiar s-ar intampla vreo schindare d-asta?! :) in conditiile in care fiecare dintre noi (cu mine inclusa, daca vrei poti/puteti sa va excludeti) are mai multe pacate, in care dintre lumi ne-am duce? ??????? dilema dilemelor, pe rand, in fiecare cate putin, sau cum?
    eu prin faculate, la o data ulterioara celei mentionate de tine, am compus o lucrare cu privire la inutilitatea introducerii infractiunii de "perversiuni sexuale". la ora aia, era deja aprobat art. 200, iar art care incrimina violul era destul de bine garnisit (includea si violul asupra barbatilor, se referea la "actul sexual", nu doar la "raportul sexual) si avea o gramada de circumstante agravante. mai erau si articole care incriminau relatia sexuala cu minori, corupere de minori. parerea mea personala, atunci, ca si acum, este ca daca persoanele implicate in relatia sexuala (indiferent de numar si sex)sunt de acord cu toate operatiunile implicate, in conditiile in care sunt perfect capabile sa-si exprime consimtamantul, atunci totu' e ok, nika' nu-i perversiune.
    cat despre normalitate, aceasta nu exista. asta m-a invatat profa de psiho din facultate. "normalitatea" este un sistem de norme de comportament acceptat de o majoritate de oameni, dar atat timp cat fiecare dintre noi e diferit de un altul (nici macar gemenii indentici nu-s 100% identici), atunci nimeni nu-i normal.
    eu sunt mandra ca nu-s normala.
    nu cunosc persoane homosexuale, sau nu stiu ca sunt, dar nu am nicio problema. recunosc totusi, ca in filme imi creaza o stare de usoara jena, dar cred ca asta se datoreaza mai mult faptului ca sunt scene/situatii cu care nu sunt obisnuita, decat unei reactii pure de respingere.

    scuze, pentru cearsaf. ma bucur doar ca intalnesc oameni care-mi impartasesc punctul de vedere. nu-s chiar pe toate drumurile.

    RăspundețiȘtergere
  6. se pare ca am reusit sa-mi pun si numele. voiam sa mai zic ca-mi place tunsoarea ta. am incercat si eu odata, dar parul meu, nitel cam cret n-a vrut neam sa stea asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. acuze, art. 200 era abrogat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu eram in facultate periuta!Ce se mai comenta!:P
    Apropo,oare poti fi"pro"sau contra"homosexualitatii?Exista si basta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eram tunsa periuta,ca altfel cine stie ce se mai intelege! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Tunsoarea ti se potriveste si se asorteaza cu tine.
    Am cunoscut cativa gay, am mers in strainatate si intr-un club al lor. In prezenta lor n-am simtit nimic neobisnuit, din contra, am comunicat foarte bine cu ei, mi-au parut foarte sensibili si cu un suflet destul de chinuit...Am glumit, am ras impreuna, am iesit la restaurant...Nu stiam ca totul va fi supernormal in prezenta lor, la cate discutii ascultasem inainte. Nu stau eu sa judec care ce face si cum face sub patura, e problema fiecaruia de alegere...Una peste alta, mie imi apar ca niste oameni, nu ca altceva si nu ma deranjeaza prezenta sau asocierea cu ei nicicum. Am uitat sa-ti spun ca cei pe care i-am cunoscut erau cateva perechi de ingineri respectabili la locul lor de munca, cu varste intre 30 si 50 de ani. So what?...In clubul in care am fost, majoritatea erau insotiti si de parinti si de cativa profesori, caci erau f tineri, asta poate pentru a nu se simti marginalizati, caci sunt, e adevarat, oriunde...Se stiu, dar nu se discuta prea mult despre asta. Chiar daca cei ce se cred normali judeca, se impotrivesc sau se dau de pereti, gay vor exista mereu...de fapt, oameni vor exista mereu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ajnanina, cred că ne înţelegem aşa bine, ca femei, cu un gay tocmai pentru că nu există acea tensiune fără să vrem existentă între un bărbat şi o femeie hetero.

    Sabbra, ca şi comunitate ar putea face mult mai mult decât face acum. Cât despre curiozitatea aia stupidă ... ultima dată când am fost într-un club de gay au apărut nişte târlani cu cefe groase, cu piţipoancele după ei, care se uitau urât şi căutau tot felul de motive (intrau "accidental" cu umărul în oameni), doar doar s-o isca vreun scandal. Jenant ...

    Anonim, tocmai asta e faza cea mai amuzantă, că până acum fiecare dintre noi a cunoscut cu siguranţă un gay, dar nu asta a contat! Pentru că nu scrie pe fruntea lor. Cât despre dilema ta, eu zic să zugrăveşti frumos, să închiriezi apartamentul şi să pleci din ţară :)

    Karma, să ştii că şi mama e lesbi, că şi ea se tunde scurt de vreo 30 de ani :))) Te pupez!

    Ady, tocmai asta mă deranjează şi pe mine, că aceste idei preconcepute şi agresive de multe ori vin din partea unor oameni tineri, care au de unde să se informeze, ar trebui să depăşească stereotipurile. Apropo de perversiuni sexuale, după câte ştiu eu şi acum e puţin ilegal să faci sex oral, ar cam trebui să stăm toţi prin puşcării :)))

    Rodica, lezbianc-o! :)))

    Ivcelnaiv, credeam că ai înţeles de data trecută că nu mă dau în vânt după poezie niavă. De altfel, nu înţeleg ce doreşti de la mine, doar vrei să dea lumea click pe blogul tău? Vezi că nu trebuie să pui şi link-ul, că se poate accesa direct numele tău. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Erys, eu am mari probleme cu atitudinile de tip "NOI suntem majoritate, suntem normali, EI sunt minoritate, nu sunt normali" şi de aici tot felul de aberaţii. Şi între ei au multe probleme homosexualii, la fel cum avem cu toţii. Cu toleranţa se pare că avem cu toţii ceva probleme, din păcate ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Adanc si foarte la obiect, draga vulpita. Eu ce sa mai adaug? Cred ca ai spus tu tot. Sunt atat de mandra de natia mea, natia care nu poate dormi de grija altuia. Natia care nu vrea sa-si vada propriul gunoi din ochi, ci intotdeauna se uita la vecin. Ca parca e mai atragator gunoiul. M-as dezice de natia asta, dar asta e.
    Am si eu un prieten gay si pot spune ca mi-a fost cel mai bun prieten. Mai bun decat orice prietena de-a mea. De ce? Pentru ca stia intotdeauna sa fie acolo, atunci cand sufletica dispera. In fond si la urma urmei, cu totii suntem oameni, indiferent ca suntem albi, negri, curve, necurve, gay, negay smd. Ar fi bine sa ne vedem cu totii de viata noastra, sa ne analizam intai pe noi si apoi daca mai este timp sa putem sa intindem o mana celui care are nevoie. Nu sa-l ingropam. De-asta se ocupa soarta.
    Numai bine...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma bucur si eu, tot ca Ady de mai sus, ca exista oameni in Romania care cred ceea ce cred si eu: gay sau straight, nu conteaza. In loc sa sanctionam orientarea sexuala mai bine ne-am arunca (cu vorba calma ca nu sunt partizana a violentei)asupra prostiei asteia infumurate care domneste pe aici. Multumesc pentru aceasta postare! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Lio daca ai trai in Ge articolu asta nu ar fi avut obiect, aici chiar si min de externe e gay si o parte mare din artisti. Pe undeva incepe sa devina cool sa fi gay.
    Io eram tare frumos in tinerete si am suferit mult ca eram agatat de unu sau altu. Culmea e ca nu pricepeam ce vor, a trecut ceva pin-m-am lamurit.

    Ma voi referi insa mai pe larg la tunsoarea ta.
    1. Ti-ar sta bine, da mi se pare mie sau urechile sunt cam clapauge!? Sper sa fie o iluzie optica :).
    2. Nu te tunzi cum vrei tu ci cum ii place Lui.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lialia, ma bucur ca pot citi la tine asa lucruri frumoase :) Un singur lucru as adauga, din postura unei femei care iubeste o alta femeie. Homosexualitatea, in ciuda a ceea ce cred foarte multi, nu este o alegere. Un comportament homosexual poate sa apara,la un moment dat, in anumite conditii, la persoane care, de fapt, nu sunt gay (vezi inchisorile). Dar, pentru mine cel putin, ca si pentru alte persoane, barbati si femei, pe care le cunosc, nu a fost o alegere. Personal, inclin sa cred ca este ceva de natura genetica. Cert este ca, daca esti gay,nu esti fiindca ai ales asta. Ci pentru ca este singurul mod de viata care te face fericit. Si la fericire sau macar la cautarea ei se presupune ca avem cu totii dreptul, nu? Cat despre cine ne reprezinta si ce putem face pentru a schimba modul in care suntem vazuti, sunt multe de spus: eu admir persoanele care isi asuma orientarea sexuala, dar, in acelasi timp, le respect si pe cele care prefera sa nu o faca. Si numai cine nu a simtit pe propria-i piele ura poate sa condamne alegerea de a ramane in umbra.

    RăspundețiȘtergere
  17. Suflețica, Misaki mă bucur că sunteți prietenele mele :)

    Neamțuleeeee, și e bun ministru de externe? Că după câte știu eu, asta ar trebui să conteze :) Cât despre tunsoarea mea, așa clăpăugă m-am tuns cu mare drag timp de 17 ani pentru că așa vreau IO și îmi place MIE. Și chiar nu mă pot plânge că am dus lipsă de admiratori :D El mă adoră cu totul, când m-a cunoscut eram blondă și tunsă scurt, am fost apoi toate nuanțele de roșu, iar acu mi-am lăsat părul să crească. Nici măcar bulversat nu e, ci tot încântat! O fi pentru că așa are impresia că e cu mai multe femei? :))))

    Mihaela, mă înclin! Și pentru firescul cu care vorbești, și despre acea mențiune senzațională: cu toții avem dreptul la fericire! Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  18. Cum spuneam p-aici nu se mai pune la socoteala ca unu e gay sau nu. Pur si simplu nu conteaza.

    Mi-e teama insa ca se sare in cealalta extrema. Am auzit de multe ori ca gay ar fi mai sensibili sau mai creativi, ma rog, mai dotati artistic. Nu stiu in ce masura e adevarat da proportia lor in anumite domenii, moda, arta, muzica pare mai mare decit in alte domenii. Parerea mea e ca PARE, si in alte domenii sunt, cred io, cam in aceeasi proportie da neavind reclama nu ies in evidenta. Si ar mai fi ceva, pe undeva gay se sustin unii pe altii si odata ce ajunge unu in pozitii de sus promoveaza tot d-ai lui, un fel de "discriminare" pozitiva.
    D-aia spuneam ca pe undeva pare cool sa fi gay.

    Oricum mai dureaza pina lumea va deveni "normala" fara sa aiba tendinta de a sari dintr-o extrema in alta.

    RăspundețiȘtergere
  19. treaba cu "esti pe invers" ma omoara cu zile. imi amintesc in copilarie ca daca ma dadeam cu oja o singura unghie (din exces de feminitate la varste prea fragede) se striga dupa mine ca-s "lesbianca". nu stiam ce inseamna, dar ma suparam foc.

    apoi a fost treaba cu cerceii in ureche, nas etc. e dreapta, e gay, sigur... parca dreapta era.

    Pfff. am si eu un prieten gay si am mai avut amici bisexuali. sunt oameni. pur si simplu. si sunt la fel de minunati sau de dezgustatori ca si oamenii hetero.

    in fine. se poate discuta infinit pe acest subiect.

    felicitari pentru lucrarea de diploma. ti-a trebuit mult curaj

    RăspundețiȘtergere
  20. aici, la portocalia, tocmai s-a votat, cu chiu cu vai, legea care permite casatoria intre persoane de acelasi sex, bineinteles cu mari declaratii anti si mare scandal al bisericii catolice care, dupa cum stim, e plina de preoti sfinti! nu s-a aprobat insa posibilitatea adoptiei de catre astfel de cupluri casatorite.
    te felicit pentru cele de mai sus, intr-adevar, asemenea subiect, in romania anului 2001, trebuie sa fi fost exploziv.

    RăspundețiȘtergere
  21. Neamțule, nu știi cum e bancul ăla? Într-un birou avem un negru, un obez, o femeie, un gay și un hetero. Pe cine dai afară? Pe hetero, că e singurul care nu te poate da în judecată că e discriminat :P Asta cu joburile e discutabilă, într-adevăr. Tipul gay cu care am lucrat e inginer, un alt prieten e medic chirurg, și nu se pricepe nici unul la culori :))) La fel cum și înainte de 89 erau doar că se ascundeau inclusiv în mariaje nefericite. Apropo, că mi-am adus aminte, mi-a spus cineva când făceam eu lucrarea aia cum că nu e de acord cu homosexualitatea pentru că nu e tradițional românesc :D

    Evergeen, am avut și eu probleme pentru că purtam doar un cercel (întâmplător sau nu, tot 1 port și acum, că mi-e lene să-mi pun în fiecare zi 3 cercei în urechea stângă). Vorba unui amic, eu am o problemă cu mârlanii și jigodiile, care pot fi și hetero și gay, tot jigodii sunt. Nici nu cred că m-am gândit că sunt curajoasă, pur și simplu nu concepeam ideea de a pica un examn sau de a-mi fi rejectată o lucrare bine documentată și de bun simț scrisă doar pt că era despre un subiect tabuu.

    Clarisa, eu am rămas impresionată de faptul că Spania, aia mai catolică decât Papa, acceptă căsătoriile civile între parteneri de același sex de câțiva ani deja. Atâta timp cât statul e laic, nu înțeleg care e marea problemă cu acceptarea căsătoriei la primărie. Eu de exemplu am o problemă cu ideea de căsătorie, așa cum cunosc cupluri heterosexuale care au decis că NU vor să facă copii, și noi ieșim din normalul impus de societate, nu? :)
    P.S. dacă vă spun că din cei 5 membri ai comisiei de examinare, unul era decan la Teologie, unul scrisese o carte "Ortodoxia și tradiționalismul românesc" și o doamnă era soție de preot, cât de sinucigașă o să mă credeți? :))))) Doar că am aflat detaliile astea DUPĂ examen :D

    RăspundețiȘtergere
  22. REBELUTZO,faina freza, cam asa mi-s si io si am precene ce nu se obisnuiesc nicicum cu ideea..

    Bravo, misto postare, un exemplu frumos despre toleranta si iubire neconditionata!
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  23. Iubirea, toleranţa, înţelegerea ar trebui să fie esenţa noastră ca fiinţe umane, nu a creştinismului, catolicismului etc. N-am să înţeleg niciodată de ce e nevoie de o religie sau cult pentru a fi iubitor şi înţelegător.

    Cît despre homosexualism, cu ceva ani în urmă am avut o experienţă un pic deranjantă cînd mi s-au făcut avansuri de către un bărbat. Am dat de înţeles că nu e cazul, un pic mai acid ce-i drept, dar fără pumni în faţă sau altele de genul :D N-am prins ură pe ei şi n-am nimic atîta timp cît există respect şi nu se trece o anumită graniţă a intimităţii.

    Noi suntem o societate în care şi destule aspecte ale relaţiilor heterosexuale sunt încă blamate şi considerate păcătoase, nocive, etc. Ce te mai miră atitudinea faţă de homosexualism.

    Eu, unul, nu agreez ideea căsătoriei între homosexuali. Şi nu din raţiuni religioase, superstiţioase sau altele de genul. Mă rog, eu nu prea agreez ideea căsătoriei în general :D O găsesc inutilă ca act în sine.

    Te pupez!

    RăspundețiȘtergere
  24. mnoah Liutza chiar vroiam sa zic ce bine ca te-ai tuns.....in sfarzit, ca era cazu:)) f tare. pusic.

    RăspundețiȘtergere
  25. e bine ca nici comisia nu a citit lucrarea inainte ... :) ca probabil si acum asteptati sa intri la examen :)

    am eu o expresie "tampita": "ti-ai' dracu de poponari" pe care o folosesc pentru unii care o merita ... da nu are legatura cu discriminarea ci doar cu "miscarea"

    a ... cu ce inca nu ma pot pune de acord (interior vorbind) e cu treaba cu infiatul de copil orfan de catre cuplu homosexual (nu conteaza de care parte sunt "interior" sau "exterior") si asta din cauza ca am o problema cu influenta, care exista orice s-ar spune, fara a gandi ca nu ar avea grija sau altceva ... deh' greu cu comunismul si lipsa de "normal"

    si ca o "vorba din batrani": prima dragoste tot laba e :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Adamutza, Cris nu mai am acum freza asta, după 17 ani de periuță m-am decis să încerc să văd cum arată la o lungime de măcar 8-9 cm :D Mă chinui înfiorător, pentru că momentan e la lungimea care mă face să arăt ca o ciupearcă :)))

    Saturnianul, chestia asta cu deranjatul că s-a dat un gay la un bărbat nu o înțeleg. Și la mine s-au dat mai multe lesbiene (și nu din alea frumoase și senzuale ca în filme și în fanteziile masculine :p), le-am spus că nu e cazul, dar altfel am luat asta ca pe un compliment, pe bune. Mult mai mulți bărbați hetero mi-au încălcat acea graniță a intimității și spațiului personal, dar nu am prins ură pe bărbați în general! Foarte de acord cu treaba cu căsătoria :D Te pupez și eu :)

    Anonim, comisia a citit lucrarea înainte, că de-aia aveau o listă luuungă de întrebări :) Oricum au fost mârlani și mi-au spus la final că subiectul ales e dezgustător, dar că apreciază că lucrarea e documentată, că se vede că am și citit ce am pus la bibliografie și că e făcută de mine, nu inspirată sau copiată ca a multor alți colegi. Chestia cu înfiatul e extrem de delicată. Și încă nedovedită. Nici teoria influenței, nici cea conform căreia a fi bun părinte nu depinde de sexul pe care îl ai sau de preferințele sexuale. Homosexualii se nasc din părinți hetero, așa că teoria cu influențatul cam pică. Bine, eu am mai multe probleme legate de făcut copii oricum. Mulți sunt cei care ar trebui testați înainte de a procrea și în multe cazuri aș interzice asta. Cât despre vorbe din bărtâni, sunt multe și înțelepte :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Servus Liuto, fain subiect, sau mai degraba trist, dovedind limitare si idei preconcepute din partea celor pe care i-ai citat mai sus. Pe mine a incercat sa ma agate un tip. Ma rog, fiind ametit incepuse sa imi explice asa pur si simplu cu ce se ocupa el si prietenul lui. M-am distrat un pic a doua zii pe subiect dar de ce l-as fii pocnit, cand omul nu imi facea nimic rau.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Lia o abordare, ca de obicei, la obiect si foarte bine argumentata. :)
    de fapt, vroiam doar sa te SALUT !
    @alboosh-negrush buey tu sa ai grja cu belgienii aia, sa nu umbli cu cioara vopsita :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Stii ce e mai interesant? Ca toti astia care urla ca daca se da vreo gay la ei,ii sparge,ii taie...ii omoara..etc,sunt niste libidinosi...gretosi...burtosi si vai de capul lor.
    Un tip gay de obicei e manierat,educat...rafinat...si culmea..mai arata de foarte bine ca deh...se ingrijeste...ca stie ca daca face burta,nu-l mai baga nimeni in seama. Asadar,cum sa se dea un gay...la un boschetar???
    Eu cred ca libidinosii astia au defapt,o problema cu propria lor sexualitate...sunt frustrati si sunt nesiguri pe ceea ce vor.

    Subiectul este vast iar timpul si spatiul nu permite o abordare mai laborioasa.

    Felicitari pentru postare. Slabe sanse ca unii sa-si deschida mentalitatea de la coada vacii si pascut gastele pe marginea baltii,ca deja am vazut cateva posturi cu tenta ironica si pline de intelepciune. Daca noi nu ne schimbam...sa nu asteptam vreo schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  30. E de cand lumea: barbatilor le plac lesbienele, femeilor le plac homosexualii. Asa ca rar o sa auziti comentarii pozitive despre homosexuali din partea baietilor straight si tot asa o sa auziti de rar comentarii pozitive din partea femeilor despre lesbiene.

    RăspundețiȘtergere
  31. faina postare Lia. Sint surprins si de numarul mare de comentarii. Pacat ca cei care ar trebui sa isi deschida orizontul nu au acces la articolul tau. desi ma indoiesc ca ii poate schimba cu adevarat. In plus sint indivizi care au aceasi atitudine fata de alte categorii ( femei, persoane cu handicap, oameni inteligenti, fumatori, scunzi, obezi; si lista e lunga) Ca sa nu uitam pe cei care au o religie diferita, alta culoare de piele sau apartin unei alte etnii. Dar nu dispera. Nici in Franta atitudinea oamenilor nu s'a schimbat peste noapte. Si aici exista inca destui care gindesc ca si multi dintre romani. Dar lucrurile vor evolua; sper.......

    RăspundețiȘtergere
  32. oo da, so very true. bună postare. suntem toleranți doar când e vorba de propriile persoane și defecte. în rest - patul lui Procust

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu nu stiu daca femeile (sau macar unele) sunt atrase de gay fiindca_chiar considera ca arata bine sau doar pt ca stiu ca sunt inaccesibili. Am o cunostinta gay, si cand mai iesim in cate-o seara vine si cu gagicu'. Pana acum a venit cu 3, si dupa toti baleau fetele intr-o veselie :D

    RăspundețiȘtergere
  34. LiaLiaLiaLia...

    Ia vino tu si stai vreo citiva ani in Canada, unde multiculturalismul e in floare si de boboc ce nu mai e, toate minoritatile au glas da' majoritatea nu mai are voie. Sa vezi cum iti invata copiii la scoala ca LGTB sunt normali, ca o sa ne sufocam de atita global warming, ca toti musulmanii sunt oameni buni... fara sa discute si restul de argumente. Biased, cum s-ar zice pe-aci. Si cind incerci sa zici ca poate nu-i chiar asa prin toate punctele esentiale, esti aproape exclus din societate - de ex, sunt jurnalisti seriosi care sunt tiriti in curti de justitie (paralele, nota bene: cauta Human Rights Commission in Canada si citeste) pentru ca scriu despre pericolele legate de aceste reactii; sau preoti carora li se interzice prin hotarire judecatoreasca a-si mai practica vocatia (zi-i meserie, poftim) pentru ca au refuzat, politicos, sa insoare doi homosexuali. Libertate de opinie? Mai incetisor si depinde pen' cine. Drepturile sunt pentru minoritati/comunitate, care pot da in judecata pe individul parte a majoritatii, dar nu si viceversa. A fi crestin practicant e retrograd si esti privit cel mult cu compasiune (superioritatea privitorilor e implicita). O sa vedem cine o sa aiba nevoie de compasiune la sfirsitul vietii.

    Privitor la "tensiunile" dintre femei si barbati, eu cred ca fac deliciul vietii. Ca femeie, e infinit mai misto sa auzi un compliment legat de desteptaciunea-ti de la un tip care nu mai poate dupa tine. Chiar daca nu-l crezi mereu... da' ce, el te crede? Numai ca iubirea intre barbat si femeie e o taina mare: atit de frumoasa si completa e, ca al rau multa ciuda are si tare se mai deghizeaza in argumente "soft" la adresa variantelor disponibile.
    Poftim si-un comentariu mai conservator. Be (really) smart - cred ca poti.

    RăspundețiȘtergere
  35. Alboosh, Cristi, mă bucur de vizita voastră :)

    Stewardezu, cel mai probabil voi continua subiectul, că am fost stârnită :)

    A lu Năstase, partea amuzantă e că bărbații chiar au fantezii cu lesbience din alea bunoace, care pentru ei, one night only, se lasă seduse și tăvălite de el, Bărbatul suprem :))) Mie îmi plac tare mult fateziile bărbaților, au așa o simplitate și o candoare :)))

    Petrus, tocmai asta e problema, că eu acum m-am rezumat la gay, dar sunt mult mai mulți cei discriminați, înjurați, etichetați. Sunt convinsă că nu numai în România se întâmplă așa. Din păcate, sunt însă și cazuri în care s-a ajuns la situații aberante de genul celor descrise de IoanaT, când absolut orice gest sau cuvânt e interpretat ca o insultă sau o discriminare.

    Camil, îți mulțumesc de susținerea ideii.

    Schnitzel, cred că numai femeile care nu prea știu ce vor pot fi atrase la propriu de un gay. Că e frumușel și îți place vizual e una, să faci pasiuni pentru unul, e de-a dreptul patetic. Dacă nu chiar tragic.

    IoanaT, în primul rând, îți mulțumesc pentru comentariu! Începusem să-mi pun ceva probleme că toată lumea e de acord cu mine, oare le e teamă să comenteze contra că sunt eu agresivă în răspunsuri sau mă pupă pe frunte pentru că sunt nebună și trebuie să fiu menajată? :) Total de acord cu ce ai spus tu, am auzit deja povestea asta din mai multe părți (te rog să observi că am simțul umorului și într-un comentariu mai sus am spus chiar un banc referitor la asta). Îți spun sincer că nu știu ce e mai rău, intoleranța absurdă, bazată doar pe necunoaștere și stereotipuri, sau aberațiile extreme la care s-a ajuns din cauza chestiunilor cu politically correct. Deocamdată trăiesc aici, am prieteni faini dintre care unii sunt gay (chestiune neimportantă pentru mine) și mă deranjează comentariile aiurea venite de la alți cunoscuți ai mei care mă consideră pe mine stricată la cap pt că am prieteni gay sau că merg în cluburi de gay. Imaginea și convingerile mele despre homosexualitate nu au nicio legătură cu minunatele trăiri pe care le am vizavi de bărbați, superba taină e într-adevăr superbă, tensiunile au un farmec deosebit, nu încerc să conving pe nimeni de altceva, dar nici nu pot ignora ideea că și pentru doi bărbați sau două femei, taina lor e la fel de superbă, doar că altfel. Încerc să fiu mereu deschisă și tot timpul îmi doresc să fiu really smart. Nu smart ass, ci mai înțeleaptă :)

    RăspundețiȘtergere
  36. îmi era dor să citesc un articol bun :)

    referitor la subiect, toleranţa e o atitudine ...bună :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Atitudinea ta relativ la gay mi se pare normala. Nu e normal sa condamni un om pentru felul in care este. Chiar din perspectiva crestina daca gandesti problema nu ai cum sa spui "pacatosule crapa!". E aberant. Pe de alta parte, daca "chefurile" mele interfereaza cu altii, aici pot aparea probleme. Cum ar fi problema adoptiei in cuplurile gay si chiar de ce nu, lesby.

    RăspundețiȘtergere
  38. salut

    mandru sa te citesc, stiam care este parerea ta despre minoritati.


    iti citesc blogul de ceva vreme ,urma sa ne vedem la o cafea, ne vom vedea


    mai arunci uneori un comentariu la mine pe blog,

    sunt multe chestii care ma amuza,gay fiind, la persoanele hetero, barbati in special


    cum spunea si cineva mai sus, nu se da nimeni la nici un hetero,asa ca stati calm

    sunt un gay normal,arat mult mai normal decat 25% din asa zici hetero razvratiti impotriva gaylor.
    sunt intr-o relatie de 3 ani de zile, deci nu e toata viata noastra doar o orgie continuata si traita public

    nu as incerca sa abordez niciodata un tip hetero din doua motive, mirosul de bere amestecat cu idei preconcepute naste subiecte pentru stirile de la ora 5 de pe anumite canale.
    nu sunt convertitorul nimanui,inteleg fericirea fiecaruia si cer acelasi lucru

    o sa postez curand pe blogul meu iesirea mea din dulap, asa ca vei afla cine-i anonimul din spatele acestui comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  39. Freza/coafura aia e ghei, chit că ție îți place :-)

    Privitor la homosexualitate, din partea mea n-au decât să facă ce vor acasă, dar în public... mi s-ar părea nu că scârbos, ci foarte scârbos. Și apropo de grecii antici mă îndoiesc că ei aveau același fel de homosexualitate ca cea de astăzi.

    RăspundețiȘtergere
  40. cu ce naiba e mai scarbos un cuplu el-el care se tine de mana decat un cuplu el-ea? sa mor eu, daca pricep.
    sau daca se saruta? oricum cate cupluri hetero se saruta salbatic in public?! mie, mi s-ar parea la fel de scarbos. nu tin sa vad dimineata, la prima ora in metrou cum schimba unii saliva, chiar daca sunt un el si o ea.

    RăspundețiȘtergere
  41. Ana, mulțumesc de vizită :)

    Celine, încep să mă întreb dacă nu cumva toleranța e un cuvânt de la care așteptăm prea mult ...

    Hei, Pongo, nice to see you :) Chefurile care interferează cu alții nu cred că se rezumă la gay, dar e mai ușor să le luăm în vizior. Eu te întreb foarte sincer (pentru că am în gând dezvoltarea subiectului într-o anumită direcție), de ce ai o problemă cu adopțiile de către un cumplu de gay?

    Matei, nici nu-ți poți închipui ce curioasă m-ai făcut!!! :D

    Cristian, dacă prima parte a comentariului tău a fost o glumă, eu nu am prea prins-o. Dacă a fost serios, e mai rău :D Dar la ce "să facă ce vor acasă, dar în public ..." te referi? Ce e scârbos la homosexuali (bărbați ȘI femei hmosexuali) și nu e la heterosexuali? Apropo, într-o anumită epocă din Grecia antică, iubirea homosexuală era considerată superioară celei heterosexuale. Iar la romani, noaptea nunții însemna că soția era penetrată anal de soț. Mai mult de atât, eu sunt convinsă că și atunci aveau același număr de organe și orificii. Nu au inventat gay-ii din secolul 20-21 apa caldă :)

    Ady, de cele mai multe ori părerile despre homosexualitate se rezumă la ideea că doi bărbați fac sex anal, probabil de aici marea problemă estetică.

    RăspundețiȘtergere
  42. estetica-estetica, da' ce puii mei, fac sex anal in parc pe cea mai circulata alee posibila, la ore de maxima audienta sau la ceas la universitate?
    si daca ar face-o, cu este maiscarbos un cuplu el el, care face chestia asta in locurile mentionate fata de un cuplu el-ea care face acelasi lucru sau chiar varianta "clasica" in aceleasi locuri.
    eu asta nu pricep. mie mi se par la fel de "atentat la bunele moravuri" amandoua. scarbos, hm, nu e un termen pe care l-as folosi in acest context.

    ps. si eu tot ca tine stiam despre perioada romana si greceasca. :)

    RăspundețiȘtergere