"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 30 aprilie 2010

Hate me on a facebook page, please!

S-au tocit tastaturile calculatoarelor zilele astea de atâta indignare că "ne-au făcut francezii țigani cerșetori". Moamă, 'tu-le muma-n cur de labagii ordinari, mâncători de brânză mucegăită, pedofili, suficienți, "când le-a crăpat măseaua în primul război mondial că îi aliniau nemții cu paru' pe tot locul, le-a prins bine intrarea României în război, care a slăbit presiunea germană de pe Franța. Acum ne fac țigani", au uitat francezii de Brâncuși, Cioran, Ionescu. Bravo hackerilor români care au spart site-urile Le Monde şi Daily Telegraph și au postat mesaje cu "țiganii nu sunt români!". Bine, mă, haiducilor!!! S-a sesizat și Ambasada României la Paris și așteaptă scuze oficiale, s-au sesizat și Ion Iliescu și Corina Crețu. Dar până la urmă, tot "hackerii de bun-simț" au făcut dreptate românilor jigniți până la ultima celulă tricoloră. A, da, am uitat. S-a făcut și o pagină pe facebook care spune NON au "Salut Roumain" / NU "Salutului Romanesc"...

S-au revoltat unii foarte tare că prin gluma aia (proastă, între noi fie vorba, fără pic de spontaneitate), spusă la o emisiune de divertisment de pe un canal tv franțuzesc, a fost jignit întreg poporul român. Și ce facem atunci? Aplaudăm actele pe alocuri ilegale ale hackerilor care sparg pagini de ziar din Anglia și Franța. Ne apucăm să-i înjurăm și noi și să-i spurcăm, pe toți la un loc. Ne apucă spumele că s-a generalizat și că din cerșetori țigani care i-au isterizat pe francezi la ei acasă s-a ajuns să fie băgați toți românii la un loc. "Țiganii nu sunt români!!" Mda, dar circulă prin lume cu pașapoarte românești. Așa cum și ungurii din Harghita au tot pașaport românesc. Sau turcii din Constanța. Că în emisiunile noastre de divertisment se fac glume (mai bune sau mai proaste) cu francezi efeminați, italieni curvari, nemți constipați, suedezi impotenți și suedeze disperate după sulă, belgieni pedofili, olandezi drogați, nu are nimeni nicio problemă. Că în toate emisiunile noastre (sobre sau amuzante), că pe toate forumurile și blogurile sunt porcăiți românii (generalizând), sunt scoase în evidență numai lucrurile negative, nu mai spune nimeni nimic. Că până și la povești despre români frumoși, care fac fapte bune, care aleg să trăiască altfel, apar zeci de comentatori care scuipă și muiesc, nu mai e nicio problemă. Noi funcționăm pe principiul unor părinți, care își bat și își înjură copiii, dar Doamne ferește să îi înjure altcineva, că atunci fac moarte de om, nu?

V-ați uitat vreodată la emisiunile lui Jay Lenno? Unul din cei mai tari oameni de divertisment nu doar din State, ci din lume. La fiecare emisiune are o pastilă de 10 minute în care face glume (mai bune sau mai slabe) în care îi face de rahat pe politicienii americani, pe francezi, pe italieni, pe chinezi, pe nemți, ba chiar și pe gay, negri sau evrei. Și nu sunt glumițe drăgălașe. N-am auzit niciodată să fi reacționat vreo ambasadă, să-i fi blocat cineva site-ul emisiunii sau să-i fi făcut cineva hate-page pe facebook.

Am o prietenă blondă și am întrebat-o: tu nu te superi când auzi atâtea bancuri cu blonde, nu te simți jignită, ofensată? "De ce m-aș simți? Nu sunt nici proastă, nici curviștină, nu cred în stereotipii și nici în generalizări. Când bancul e bun, râd și îl spun mai departe. Singurul lucru care mă deranjează e când bancul e foarte prost și nici măcar de politețe nu poți râde".

De ce nu m-am opărit eu la fund, nici nu am aplaudat hackerii și nici nu m-am făcut fan al paginii de facebook? Am scris undeva (și a fost cel puțin un dement care a scotocit furibund internetul să găsească acest pasaj de care eu uitasem, deși e la fel de real) că "nu mi-e ruşine că sunt româncă atunci când merg afară, pentru că nu mă simt româncă, la fel cum nu mă mândresc aici că sunt româncă, pentru că mă simt occidentală". Da, eu nu mă simt afară româncă abuzată, jignită, scuipată, ținta xenofobiei străinilor, așa cum nici aici nu mă simt româncă nesimțită, ignorantă, delăsătoare, care își aruncă gunoiul pe geam dar îi înjură pe ceilalți că nu fac nimic. Nu am niciun merit pentru geniul lui Enescu, nici pentru cel al lui Cioran. Nici pentru munca titanică a gimnastelor care iau medalii, a fetelor de la Oltchim sau a lui Bute. La fel cum nu mă simt vinovată de jafurile și crimele românilor de pe afară, de faptul că prostituatele românce fac bani pe acolo. Eu sunt mândră de ceea ce fac eu în casa mea, la servici, pe stradă, în societate, sunt rușinată de gafele și greșelile mele, îmi asum viața mea și acțiunile mele și nu poate nimeni să-mi ia asupră-i nici greșelile, nici faptele bune.

Să ne întoarcem la țiganii care nu sunt români. De ce nu e pe facebook și o pagină care să spună NU că al doilea om din cel mai mare partid din România e țigan? Și una care să spună NU audienței maxime la tv la un serial cu personaje principale țigani? Și una cu NU emisiunilor de divertisment unde vedetele se duc în șatră sau unde dansezi țigănește ca să iei note mari? Și una care să spună NU mândriei că Johnnie Depp îi iubește pe cei din Taraful de la Clejani? Și un NU pentru Jean Constantin. Și un NU pentru Ion Voicu. Și un NU Aurei Urziceanu. Un NU lui Johnny Răducanu. Și un NU lui Connect-R. Și un NU lui Gigoraș Dinică. Și un NU lui Damian Drăghici. Și un NU lui Ștefan Bănică (Jr și senior). Pentru fotbaliști se poate face o pagină comună: NU lui Mircea Lucescu, Dănciulescu, Bănel, Lăcătuș, Dică, Cristocea, Ganea.
De ce pe unii i-am asimilat și sunt "români de-ai noștri" iar pe ceilalți îi renegăm?

Îmi aduc aminte că italienii, după ce au scris articole despre țiganii cerșetori și românii infractori de la ei din țară, au scris și articole elogioase la adresa asistentelor medicale românce sau a românilor care au salvat vieți după cutremurul de anul trecut. Dar astea sunt firești, alea negative sunt o jignire, nu?

Hai să facem niște exerciții. Veniți din provincie, cu mașina, în București. 2-3 vă lasă să vă băgați, 10-11 vă taie calea, vă claxonează, vă înjură. Nici nu apucați să vă uitați dacă în buletinul lui scrie că s-a născut în București, la Pitești sau la Galați. Până la sfârșitul zilei, obosiți, stresați, mai povestiți de cei 2-3 amabili care v-au lăsat în trafic sau înjurați, la comun, "cretinii ăia de bucureșteni"?

Treceți pe lângă Spitalul de Urgență. În părculețul de 3 pe 3 vedeți o gașcă de 25-30 de țigani, gălăgioși, cu sticle și punguțe. Vă sunați iubita și-i spuneți nervos povestea. Pe seară, când vă întoarceți de la birou, îi vedeți pe aceiași țigani, ieșiți din părculeț, iar în urma lor curățenie lună. Toate mizeriile adunate la coșurile care dau deja pe afară și lângă, morman. O mai sunați pe iubită să-i spuneți: "băi, uite ce fază, nu mă așteptam. La cât nu-i suport eu, dar tot respectul pentru ei"? Prietenul meu a făcut-o. Eu în aceeași zi îmi luasem niște înjurături de la 4 fete tinere, aranjate, foarte albe și românce, cărora le atrăsesem atenția că e urât să-și arunce hârtia de la biscuiți și mucurile de țigară afară, pe geamul mașinii.

Nici eu nu-i suport pe țiganii care se bagă în sufletul meu și-mi cerșesc pe la geamul mașinii. Nici pe cei care îți taie calea cu bmw-ul furat din Germania sau Franța. Nici pe cei care fură din case. Dar în același timp nu pot să-i suport nici pe mârlanii care ascultă taaare manele la semafor și își aruncă sticlele de plastic afară, nici pe șoferii iadului care te iau pe botul mașinii și te mai și claxonează deși ești pe trecere de pietoni, nici pe băiețașii de bani gata care omoară oameni nevinovați pe trotuar și-i scapă banii lu tăticu, nici pe boarfele care au împânzit ecranele televizoarelor și paginile ziarelor. Nici pe hackerii care sparg paginile de net ale publicațiilor străine, în numele românilor, nu-i suport. Nici pe ofuscații fără vină care nu știu să-și asume și părțile rele, ci doar flutură stindardul marilor scriitori, filosofi și eroi anti-comuniști.

Înainte să îmi trimiteți scrisori și comentarii furioase, să mă faceți iubitoare de țigani, că-i urăsc pe români și alte bla-bla-uri, înainte să mă ștergeți din blog roll și din lista de facebook, să vă spun câteva chestii, dacă nu le știați deja. Boxerul român, campion de vreo 5 ori la rând, Lucian Bute, nu a putut fi văzut apărându-și centura în ring pentru că nicio televiziune românească nu a simțit nevoia să investească vreo 150.000 de euro pentru drepturile de difuzare. Să vorbim și de finețuri. Fabulosul sculptor român Constantin Brâncuși e batjocorit chiar la el acasă, la Târgu Jiu. Marele dramaturg român Eugen Ionescu, pe care îl dăm peste nas francezilor, nu a putut fi jucat anul trecut, la centenarul scriitorului, în limba română, pentru că fiica lui nu a vrut acest lucru. Eu zic să se facă o pagină de facebook și cu NU acestei cucoane.

23 de comentarii:

  1. eu zic "bravo", ce spui tu are logica. ne lasam transportati numai de anumite chestii si inchidem ochii la altele. noi inca nu am invatat patriotismul cum trebuie, mai avem de crescut, ca natie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca tot pomenisi de Cioran, draga mea Lia..."Am rasufla in fine mai usor daca-ntr-o buna dimineata am fi instiintati ca aproape toti semenii nostri s-au volatilizat ca prin minune"...
    "Suntem liberi sa iubim pe oricine, mai putin pe semenii nostri, anume pentru ca ne seamana. Acest lucru ajunge pentru a explica de ce istoria este ce este..."

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu aș completa așa: Mama lor de țigani, ne intră în casă și ne fură cu totul. Da, pentru că, dacă îl vezi în autobuz că face pe cineva la buzunar sau geantă, te întorci cu capul în direcția opusă, da, pentru că îi cumperi la colț de stradă sau din fața magazinului Unirea produsele sustrase din marketuri, produse care sunt diverse: salam, ciocolată, parfumuri și alte tâmpenii. Așa că nu te speria, tu, revoltatule că nimeni nu strânge gunoiul după tine, dacă într-o zi îi găsești în casă făcându-ți curat. A, și încă ceva, nu toți sunt țigani cei care fac fură din buzunare, marketuri și din case. În plus, nu e corect și normal să fie ridicați în slăvi cei care încalcă legea.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.ted.com/talks/lang/rum/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story.html

    dupa cum zici, asa si aici...

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca vrei tu: I hate you!
    Cumva pe langa subiect, dar tot pe acolo: Oare de ce mamaliga ma-sii toata lumea care se refera la gradul general de mizerie din ro da exemplul tigarii aruncate pe jos? Io arunc tigarea pe strada asa cum fac si francezii si japonezii si englezii si chinezii si oricare altii considerati mult mai civilizati decat noi. Hate me for this!
    WTF!

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent spus. Nici nu am ce sa adaug.
    De obicei nu las comentarii cand n-am nimic de adaugat, dar de data asta meriti o lauda si atat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Clarisa, Giapăpădia, Varza, chiar nu doresc niciun fel de laude (nu de alta, dar după aia iar se interpretează că am doar cititori care mă pupă în fund că sunt spălați pe creier ca mine - ei bine, da, chiar mi s-au reproșat astfel de lucruri :D).

    Annelie, e un lung lanț al slăbiciunilor din păcate. Sunt și țigani de treabă, muncitori, oameni adevărați, la fel cum sunt și români pe care i-ai omorî cu mâna ta. Țigani săraci și români la limita subzistenței. Dar mulți avem impresia că România reală e la București ... și de aici multe probleme.

    Ajnanina, daaaa, mulțumesc pentru acest filmuleț. E periculoasă "povestea unică" de oricare parte ai fi. Ar trebui să vadă toată lumea filmulețul acesta, deși sunt convinsă că vor exista și mulți care nu vor înțelege nimic. Uite, mie mi-a plăcut comentariul ăsta: "We take refuge under flags, religions,and other symbols that pretend to define us,we forget that what really defines us is the uniqueness of each one of us,independently from the color of our skin, the culture that have formed us."

    Bogdanic, eu m-am referit la un caz anume, unde s-au aruncat mucuri de țigară și ambalaje de biscuiți. Eu în Austria, Croația, Suedia nu i-am văzut să arunce pe jos nici măcar mucul de la țigară. Prietenul meu suedez, acum vreo 14 ani, umbla prin București cu mucurile de țigară în buzunar, până găsea un coș să șe arunce. Mie mi se pare un gest urât, ție unul firesc, dar despre gradul de mizerie am vorbit de multe ori și implică rahați de câine pe stradă, bude pline de rahat la birouri cu pretenții, sticle aruncate din mașină, multe multe altele.

    RăspundețiȘtergere
  8. gesturi reflexe, nu ne dezbaram usor

    RăspundețiȘtergere
  9. Io chiar nu stiu ce sa comentez la articolul tau, in afara de ai dreptate si bravo pentru un text minunat de argumentat.
    Am vrut doar sa stii ca l-am citit de la inceput pana la sfarsit si am rezonat cu fiecare cuvintel. Din pacate, in afara de a scrie astfel de posturi, nu prea stiu ce altceva am putea face. :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Eh,

    Dacă mergi în fiecare zi la lucru cu tramvaiul 28. Cinci zile vine la timp, dar a șasea zi întârzie 10 minute. Încă două zile vine la timp, apoi întârzie 8 minute. Trei zile vine la timp, apoi, în timp ce-l aștepți deja de patru minute te gândești: "Bă, dar cât stau eu după tramvaiul ăsta!!"

    E oarecum uman ce se întâmplă și se întâmplă peste tot. Noi vedem mai ușor partea cu țiganii și românii pentru că... e vorba de noi.

    Oricum, sunt uimit că mai ai energie să te lupți cu.. toate astea. Te admir, chiar.

    RăspundețiȘtergere
  11. poate sa ma faca tigan oricine vrea.....

    am probleme mai mari decat asta:

    http://jumatati.blogspot.com/2010/05/iris-la-vama-veche.html

    RăspundețiȘtergere
  12. io nu pot sa te urasc pe feisbuc ca mi-am dezactivat contul :). si, chiar daca l-as reactiva, n-am de ce. spalata fiind pe creier (hahaha), nu pot decat sa aprob tot ce ai zis aici. pentru ca nici mie nu mi-e rusine ca sunt romanca. mai ales de cand traiesc printre al neam decat al meu ala de sange, neam insa care m-a adoptat fara rezerve si fara sa imi ceara fo analiza de fun soi a originii mele... mda... si care neam adoptiv chiar ca nu are nimic impotriva neamului meu de origine... ca sa vezi! pupez.

    RăspundețiȘtergere
  13. România e plina de rasisti, si problema tiganilor/romilor, sau cum vrei sa le spui e un cerc vicios, nu ne putem astepta ca ei sa se poarte altfel atâta timp cât majoritatea se uita cu sila si teama la ei. Mi-a placut articolul.

    RăspundețiȘtergere
  14. zi-le Lia! si un NU hotarat as vrea sa adaug dobitocului care ieri, la pranz, in parcul Bordei, a scos din codul de gunoi o hartie, a pus-o pe jos, si-a sters pantoful pe ea, a plecat mai departe, lasand hartia acolo ...spre stupoarea privitorilor

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari pentru articol!
    In Franta inca n-am ajuns insa in Italia da! Si daca am fi invadati si noi (asa cum sunt italienii) probabil la fel am spune...
    Nu mai am ce sa adaug pentru ca ai spus-o tu bine si complet :)

    RăspundețiȘtergere
  16. lia, inca iti mai aduci aminte de acel .doc? sa fim seriosi..uita-te ce vreme e afar'...zambeste :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mii de vorbe, gesturi reflexe, lanţul slăbiciunilor, bla bla. Până când, oare?

    Tomata, mulţumesc mult de susţinere. Eu cred că în afară de scris, dacă fiecare ar face ceva să arate la nivel individual că nu e dracu aşa de negru, se poate schimba ceva în bine. Dar pe noi ne cam caracterizează şi o anumită lehamite, noi ne uităm cât de mult face şi ăla de alături, să nu fim noi mai proşti.

    Hdragomir, noi vedem aici că suntem aici şi nu în altă parte. Au probleme şi ungurii, şi cehii, şi polonezii, ba chiar şi francezii şi italienii, dar normal că nu avem cum să le vedem noi pe toate, nu ştim câte articole de ziar cu problemele lor sunt, câte art cu problemele făcute de mafia albaneză, etc. Noi ne dăm repede victime şi ni se umflă nările. Sper din suflet să nu mă lase niciodată energia asta de a mă bucura, de a mă supăra, de a fi umană până la urmă.

    Virtualkid, lasă, că bagă ei cântări şi la Bucureşti şi atunci nu aveţi cum să lipsiţi :)

    Zazuzo, abia aştept să ieşim la cafeaua aia, să te spăl şi mai tare pe cap :)))

    Anto, venind de la tine, mă înclin cu graţie :)

    Daniela, şi nu i-a sărit nimeni în cap să îşi ia hârtia??? Cred că muream cu el de gât.

    Sabbra, la asta mă gândeam şi eu, dacă dintr-odată ne umplem de chinezi care lucrează munci grele mai bine ca românul, îi vedem peste tot în magazine, se apucă de cerşit pe la metrou, nu ne facem dintr-odată cei mai mari duşmani ai chinezilor, în ciuda a mii de ani de cizilizaţie în spatele lor? :)

    Dush, mi-am adus aminte vineri, până azi numa la soare m-am uitat :D Ba am şi fustiţă şi sandale :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. ha,ha,ha!

    noi suntem provinciali, asa ca avem tristeti corespunzatoare conditiei....

    oricum, invatam sa trecem si prin asta!

    RăspundețiȘtergere
  19. io ii iubesc pe hackerii aia
    si mi s-a parut f tare gestul lor, pentru ca in general, cind evreii, musulmanii, etc sint atacati, ei reactioneaza, pe cind atunci cind se vorbeste de rau despre romani , acestia stau si inghit.
    si in acest context gestul hackerilor este unul salutar
    (ca sa nu mai zic ca oricum ii simpatizam ca sint defecta de antisistem prin definitie)

    RăspundețiȘtergere
  20. Schimbarea este in noi. Ori reusim sa acceptam ori nu. Care fac cele mai multe ilegalitati sunt statistici pentru topuri. Nu pentru schimbare.
    Suntem toti constienti de aceasta nevoie.
    Si evident, dupa 20 de ani de democratie, care din noi chiar a reusit sa o faca? ( nu ridic scuze).
    In al doilea rand, doresc ei sa fie ajutati? A intrebat careva?
    Tigani, negri, etc. Putem filozofa aici 1000 de ani. Mergeti in cercul vostru de influenta si incercati sa aduceti parerile acestea catre ei. Probabil peste 100 de ani reusim :))

    Toleranta este confundata deseori cu ignoranta. La poporul Roman post-decembrist ceace vorbim pe aici sunt aberatii. Multi dintre ei nici nu stiu ce s-a intamplat in 1989. Noi nu ne cunoastem propria istorie si cultura. Si cerem sa intregam o populatie despre care nu stim aproape nimic.

    Revin, schimbarea este in noi.
    O buna initiativa aici. Comandabila chiar.

    O seara placuta,
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  21. Virtualkid, scuzeeee, acum m-am uitat mai atent :) No, lasă, că nici Târgu Mureş nu-i chiar sat izolat, nu pun băieţii de un concert şi pe la voi?

    Karma, uite că se întâmplă şi să mai gândim diferit :) Nu am cum să fiu de acord cu gestul lor, prin structura mea, care o fi mai anti sistem, dar în niciun caz pro gesturi distructive. Dacă facem o flotare logică, să înţeleg că ţi se pare firesc ca arabii sau reprezentanţi ai oricărui alt neam care se simte lezat să pună bombe şi să omoare? Românii sunt primii care se umplu reciproc de rahat, şi aici şi când ies din ţară, ofuscatul ăsta când apare ceva într-o emisiune oarecare sau într-un articol mi se pare chiar ridicol. Strănii nu vin în valuri ca turişti nu din cauza acestor emisiuni, ci pentru că le oferim condiţii de rahat.

    Mihai, îţi mulţumesc de comentariu. Te mai aştept :)

    RăspundețiȘtergere
  22. hackerii romani nu trebuiau sa sparga ... ci sa faca bloguri cu mesaje in toate judetele cu ceva educativ....

    RăspundețiȘtergere