"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

duminică, 20 martie 2011

Să-mi fac rău înfuriindu-mă sau să-mi fac rău ignorând?

Aș fi vrut să nu scriu, să nu mă mai intereseze, să ignor, că doar nu mai stau acolo, printre acei oameni. Dar de 3 zile mă lovesc, fără să vreau neapărat, de o anumită atitudine. Românească. Și, la naiba, încă mă mai doare, mă mai înfurie și mă frustrează. Pentru că nu înțeleg de ce e așa!

Japonia, dezastru, morți, oameni fără case, fără mâncare, cu sabia dezastrului nuclear deasupra capului. Dar pentru că sunt o societate aparte, o rasă aparte și cu un spirit ieșit cu mult din comun, japonezii dau zi de zi lecții de decență, eroism, supraviețuire, solidaritate. Comunitatea internațională a reacționat prompt, cu ajutor de specialitate, medical, alimentar, social, uman, spiritual.

Am citit și în presa românească și pe bloguri multe păreri decente, gânduri bune (și da, eu cred foarte mult în puterea și energia gândurilor bune), apeluri de ajutorare prin Crucea Roșie. Dar din păcate, mult mai multe au fost comentariile de genul "eu nu cred ca japonezii au acum nevoie de banii stransi de la un popor ca al nostru", "toata treaba asta cu hai sa ajutam japonia mi se pare de o ipocrizie crunta", "stii ca esti in cacat cand ai nevoie de bani din Romania", "totusi japonia este A 3A ECONOMIE a lumii. Japonia este una dintre cele mai scumpe tari cu unul din cele mai ridicate niveluri de trai. Eu inteleg ca au murit poate si 10k de oameni si altii sunt pe drumuri. Dar oare chiar au nevoie de ajutorul romanilor, bulgarilor si sarbilor? Inteleg sa le doneze oameni “cu stare” de genul cetatenilor din benelux, elvetia si suedia, dar totusi sa mi se zica ca una dintre cele mai bogate tari din lume are nevoie de ajutorul unora dintre cele mai sarace tari", "e urat sa ne numesti rrrromani pentru ca punem punctul pe i si nu vrem sa parem altfel cat timp noi avem pantalonii rupti in fund.Si ca tot veni vorba vreau sa vad si eu cheta aia internationala in care romania este ajutata cu un cap de ata", "in romania guvernul isi pune palma in fund si nu face nimic indiferent ca este inundatie sau seceta. Insa japonia e din alt film".

Că românii nu au educația și spiritul voluntariatului, donării, să zicem că găsesc o scuză. Unii învață. Dintre aceștia, pe unii îi schimbă mult în bine această experiență, alții trec mai departe. Ce mă înfurie, și nu prima dată, este atitudinea din ce în ce mai puternică a multor români de a-și pune mâinile în șold și a mânca rahat. De ce noi??? Lasă, să ajute alții! Și de a se plânge veșnic de cât de săraci sunt! Deși merg prin cârciumi și cafenele măcar o dată de două ori pe săptămână, își umplu căruciorul la hipermarket măcar o dată la două săptămâni și aruncă din mâncare că s-a stricat în frigider, își cumpără mașini de 15-18.000 de euro deși ar putea să meargă liniștiți și cu una de 8-9.000, vacanțele sunt prin străinătate, hainele din magazine nici nu prea mai ajung la reducere. Și nu, nu-mi spuneți de clasa aia de îmbogățiți și îmbuibați și nici de cei care chiar nu au ce pune în fiecare zi pe masă copiilor, că primii nu au timp de stat pe net că au de combinat în bamboo, iar ceilalți (pe care eu chiar i-am întâlnit) nu comentează pe net, ci își fac o cruce mare "Doamne ferește!" și au uneori o decență extraordinară. Vorbesc de cei mai mulți, clasa de mijloc, din care am plecat și eu. Care au cât de cât un job, un salariu, o casă, o mașină, nu mor de foame, dar au uitat să mai și mulțumească pentru ceea ce au, au uitat să mai fie și decenți, că e mai ușor să cârcotești, înjuri, scuipi în fiecare zi.

Spune Nina o poveste, tot pe aceeași temă, cu bogatul căruia îi arde casa, ce faci, nu îl ajuți că e oricum mai bogat ca tine? Trăiesc acum printre "oameni cu stare", după cum zicea un comentator despre suedezi. Păi, să vă spun că bogații ăștia au mașini de 8-10 ani vechime? Că în 5 luni nu cred că am văzut mai mult de 10 suv-uri? Că ideea e să te ducă din punctul A în B, nu să arate că ai "statut". Și că în timpul săptămânii nu se întind în cârciumi, la șpriț nu pentru că e băutura scumpă, ci pentru că a doua zi merg la muncă și nu se pot duce obosiți și mahmuri. Ah, ăsta e un concept puțin cunoscut românilor: respectul pentru muncă! Că aici e rușine să stai mai mult de câteva luni pe șomaj, când există joburi prin cârciumi, firme de curățenie, iar aici nu e rușine să fi fost dat afară de la un job de birou și să te apuci de o muncă "de jos". Din contră! Și au pauze de cafea și de prânz suedezii, dar când se muncește se muncește, nu se stă la bârfe, cafele și țigări. Am întrebat un suedez de ce crede el că e Suedia așa cum e? Și nu mi-a răspuns că e spiritul viking și măreția înaintașilor, ci că suedezii au conștiința lucrului bine făcut. De respectul pentru alți oameni nici nu mai vorbesc. Și nici ei nu au politicieni perfecți, dar au învățat în timp să se implice, să fie parte din decizii, nu au stat să înjure la colț de stradă și atât. Și uite că deși nu au avut calamități și nevoie de ajutor, sunt a 5-a țară la donații pentru Crucea Roșie. Ei de ce n-ar zice să se ajute japonezii singuri că sunt bogați?

Pentru isteții care întreabă unde sunt ajutoarele din alte țări bogate pentru România, în primul rând, de ce are nevoie România de bani? Ca să-i fută politicienii, încrengăturile de neamuri și cunoștințe (hai să recunoaștem, toți avem măcar pe cineva în familie care e pe un loc călduț pe undeva), să își bată joc românii care nu știu să muncească cum trebuie, că e mai ușor să stai cu mâna întinsă, să aștepți peștele decât să înveți să pescuiești? A dat cineva bani moca Suediei sau Spaniei sau Poloniei, doar așa, că sunt simpatici (bine, nu atât de simpatici ca români)? În al doilea rând, în afară de situații punctuale (revoluție, inundații), poate ar trebui să știe românii că mare parte din banii Crucii roșii România, Salvați copiii, Vier Pfoten (ca să dau doar câteva exemple foarte cunoscute) vin de la organizația-mamă și de la alte filiale din alte țări. La o simplă căutare pe net am găsit informații despre Crucea Roșie suedeză, elvețiană și organizații evreiești, catolice și protestante care au adus ajutoare României lovite de foametea din 1947-48. Și pe atunci Suedia nu fusese atinsă prea tare de al doilea război mondial, dar nu era încă nici economia de azi. Și uite că am găsit și cum s-a implicat Crucea Roșie (cu filiala din România) în inundațiile din Banat, din 2005. Madam Leslie Hawke o fi vreo româncă neaoșă care cu bani exclusiv românești face ceva prin România. Și elvețienii ăia de care a tot povestit Varanus (dragule, nu mă lasă blogu tău să caut textele alea) că tot vin în România cu bani, cu ajutoare, de pe la 90 încoace și nu renunță, deși și-au luat la țepe de și sfinții s-ar fi săturat, ăia tot neinternaționali or fi. Eu mă gândeam să se facă o propunere frumos argumentată cum că românii sunt foarte triști că nu îi ajută nimeni (și nimeni nu îi vreaaaa!), scrisă de atâtea minți luminate care umblă pe net, către UE, Comisie, Consiliul Europei, NATO, ONU, etc. să se dea bani românilor la colț de stradă. Dar câte un euro de bucată, să ajungă la toată lumea.

Mă gândeam ce s-ar întâmpla în România dacă ar dispărea brusc politicienii? Pe cine ar mai da vina românii? Din cauza tiranului Băsescu am făcut un exercițiu de imaginație și m-am gândit cum ar fi fost dacă ar fi câștigat PSD-ul (plus Năstase) în 2004, un al doilea mandat. Hmmm, mi-a dat la fel! Nu știu cum a fost blestemată România asta doar cu dictatori, dar uite cum acum cu Băsescu îl regretă lumea pe Iliescu (deh, pe vremea lui se ieșea la pensie la 50 și un pic de ani, nu?) și PSD-ul (că pe vremea aia cam toată presa era cumpărată cu publicitate de stat, nu se scria mai nimic, deci ce nu știe românul, nu-l doare), pe Ceaușescu că pe vremea lui toată lumea avea de muncă și se făcea că muncește, ei făcându-se că plătesc. Legat de atitudini românești, tot aud scuza cu trecutul comunist. Hmm, păi, propagarea sistemului de șpăgi, o mână spală pe alta, cunosc-pe-cineva a ajuns la cote extreme DUPĂ căderea comunismului! Și în Suedia durează săptămâni, luni de zile să primești un document, un act, o chestie de la administrații, dar aici nu dă nimeni șpagă să iasă mai repede. Și aici să nu-ți plătești taxele și impozitele e o crimă aproape la fel de mare ca a omorî un om.

Ah, și asta cu "la noi administrația își pune palma în cur". Păi, militarii ăia care au scos nămolul din casele oamenilor? Și termopanele și scândurile și cărămizile și tonele de alimente, apă, pături, le-a adus o zână bună? Nu, a fost un efort comun al administrației, ong-urilor, oamenilor. Nu am fost fanul politicienilor niciodată, dar chiar să anulăm orice chestie normală (ca să nu zic pozitivă) mi se pare prea facil doar ca să putem spune vai, ce săraci suntem că ne-au falimentat politicienii, deși noi ne implicăm, facem, muncim, suntem eroi. Păi, din banii mei din taxe se fac astea! mi-ar putea spune mulți. Dar în Suedia sau orice altă țară, nu tot din taxele și impozitele oamenilor se fac lucruri? Care nu întotdeauna ajung înapoi, ci se duc în studii gratuite pentru emigranți, ajutoare sociale pentru emigranți care nu vor să muncească, etc. Dar asta nu-i face pe suedezi să nu își plătească mai departe datoriile! Pentru că da, pe lângă drepturi și beneficii, ăștia știu că au și obligații și datorii.

Și mai sunt buni românii la ceva. La miștouri și bătut joc. Nu umor sănătos, ci miștocăreală. Ia, uite-l pe cretinul ăsta care adună șosete pentru japonezi! Hăhăhă, se bagă cineva să adunăm tampoane? Hăhă! Nu contează că omul ăla are o campanie foarte bine pusă la punct, cu logistică, că e ACOLO, în Japonia și autoritățile locale chiar i-au cerut la un moment dat ajutorul, că da, or fi bogați ca țară, dar momentan oamenii au picioarele ude! Nu, frate, facem mișto! Ce handicapați și idioți ăia care dau like pe facebook pentru Japonia! Păi, da, că e greu să te informezi, deși te dai de mare cunoscător al online-ului, că pentru un anumit număr de clik-uri facebook chiar dă bani reali cauzelor umanitare! Ia, uite, și pe cretinii ăia care trimit cocori virtuali japonezilor! Ce dobitoci! De ce nu ciori? Se pișă japonezii pe cocorii lor! Ce dracu de animal e și cocoru ăsta? Iar e mai ușor să hăhăi prostește și ignorant decât să cauți ce semnificație are cocorul pentru japonezi sau să încerci măcar un pic să înțelegi că oamenii din neamul ăsta de extratereștrii în comparație cu orice alt neam, după ce-și vor fi îngropat morții, refăcut casele și autostrăzile, vor spune cât de mult au însemnat gândurile bune, cocorii virtuali sau hârtiuțele cu o vorbă frumoasă de la străni, găsite printre șosetele care le-au încălzit picioarele. Pentru că așa au făcut și după cutremurul din Kobe. Dar probabil e greu de înțeles că uneori, în momente cumplite, un gând bun sau o pereche de șosete înseamnă mai mult pentru un om decât milioanele de euro și dolari care se adună prin donații, de la guverne. Dar eu tot nu înțeleg de ce dracu nu tac din gură oamenii care oricum nu vor să facă nimic bun.

Da, Japonia și japonezii nu au nevoie de ajutorul românilor. Doar că drama lor, după așa o experiență, e floare la ureche față de rapiditatea cu care din ce în ce mai mulți români se scufundă în mocirla propriei ignoranțe, răutăți, egoism. Mi-am dat seama că Miorița nu prea mai e de actualitate, măcar ciobanul ăla își accepta soarta cu brațele încrucișate, dar senin, fără să cârcotească. În loc de concluzie, cer iertare oamenilor care încă mai luptă să fie decenți, buni, altruiști, știu că e greu să mai supraviețuiți ca excepții într-o societate în care indivizii spun din ce în ce mai des "Nu inteleg oricum de unde atata admiratie pentru o societate de turma unde binele colectiv este mult superior binelui individual".

P.S. Nu știu ce va fi mai rău pentru mine, să continui să mă întristez și înfurii de toate astea sau să mă desprind total și să nu mă mai intereseze? Pentru cei care îmi vor pune mâna în gât: da tu cu gura mare ce faci? și cum îți permiți să ne cerți pe noi, când tu ai plecat? am mai spus-o, trimit mailuri personale cu povestea despre cum am ales eu să fiu schimbarea pe care mi-am dorit să o văd. Mi-e teamă că tot nu veți înțelege, însă.

38 de comentarii:

  1. Eu zic sa ramai la nivelul in care te enerevezi, suferi, infurii. E mai bine pentru suflet desi doare

    RăspundețiȘtergere
  2. Greu de spus ce sa faci...pentru ca de simtit inca simtim romaneste :(. Eu insa ma abtin, asa mi-e felul. Pe tine insa te apreciezi ca nu o faci. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu, mie mi-e greu sa ignor, dar parca reusesc macar sa nu ma mai enervez asa de tare. Pentru mine e uimitor nivelul de dezumanizare la care poate ajunge o societate care este totusi la un grad suficient de mare de civilizatie (daca e sa comparam Romania cu tari africane, de ex.). Dar sa stii ca e si vina politicienilor, pentru ca se inventeaza intr-una dusmani interiori si se demonizeaza ajutorul si compasiunea.

    Avem aici un prieten japonez cu care am mai stat la povesti acum ceva timp si ne-a uimit cu filozofia lor de viata si modul in care gandeste. Si acum, ne-a zis ca daca vrem sa donam, sa o facem ca sa aducem un zambet pe fata celor de acolo care afectati si ca si daca cerem mai departe si altora sa sustina, sa nu evocam suferinta sau dezastrul, ci zambetul pe care il pot aduce pentru acei oameni. Asta ca o confirmare a ceea ce ai scris si tu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi amintesc cum o familie de suedezi, tineri, mi-au spus ca desi suedezii nu muncesc mult ( ca numar de ore, saptamani) in comparatiei cu alte nationalitati, pe lucrul lor intotdeauna poti conta. Intotdeauana va fi de calitate. Si romanca fiind , m-a izbit sa vad tineri suedezi muncind in supermarket la aranjarea marfii pe rafturi , in benzinarii sau chelneri. Si am intrebat iubitul, de ce nu fac scoli ca pt ei nu costa nimic si sa faca munca de birou. Raspunsul a fost cev ade genul ca au timp, acum trebuie sa-si castige maturitatea si independenta si ca nu e nimic rusinos in a munci in afara unui birou. Ca la statut social si proful universitar si soferul de autobuz sunt...egali. Nu stii ce greu a fost sa-i fac pe romani sa priceapa asta. De fapt nu cred ca au priceput, chiar si mie mi-a luat peste un an sa accept asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Countess, ai perfecta dreptate! Ai explicat tare frumos. Si eu cand le spun romanilor(care traiesc in Ro) de ce suedezii nu fac scoala(in plus multi prefera sa capatoreasca si sa munceasca pe unde apuca in alte tari ca sa vada lumea si sa acstige experienta), cred ca isi spun in gand "ce prosti si astia!" :).

    Lia pupez, scuze de offtopic. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Of, draga Lie, exemplele pe care le dai tu sunt parfum de trandafiri pe langa ce a am citit eu. Dar dupa ce am citit comentariul ipochimenului mi-a venit inima la loc pt ca toate comentariile ulterioare, si n-au fost putine, din idiot nu l-au scos. Exista deci destui oameni cu bun simt, poate e mai sana tos sa ignori pe ceilalti. Te asigur eu ca nu sunt asa de multi cum par, sunt doar mai vizibili.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lia, uita. suntem o societate bolnava, la toate palierele.
    tu traieste realitatea suedeza si impartaseste-ne din ea, dar nu mai urmari ce se intampla pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Paul, ala cu barba... :)20 martie 2011 la 18:19

    Chiar as dori sa vina o zi in care sa te poti detasa complet de mitocania generalizata care domina tarisoara asta a noastra... Nu te mai consuma Lia, lasa-i pe cei care vor sa-si traiasca viata in rahat sa o faca cu zambetul lor de cocalar pe buze, lasa-i sa le miroase gura cand si in ce fel doresc, suntem bolnavi pentru ca vrem, pentru ca nu ne duce capul la mai mult; cumparam bormasini chiar daca nu avem nevoie de ele si ne umplem fetele de pumni pentru un kil de zahar expirat.

    Stiu ca simti nevoia sa indrepti cate ceva, simti ca prin cuvinte ar fi posibil sa trezesti o serie de neuroni in cateva capete - am avut si eu trairi din astea - dar e imposibil. In timp ce pe blogurile personale cateva fiinte gandesc in limitele normalului, presa "gigantica" lucreaza la nivel macro, isi continua treaba de imbecilizare a gibonului rupt in cur de foame. E imposibil dupa parerea mea sa mai faci (facem) ceva... Ignoranta maselor e extrem de bine intrebuintata de sute de ani incoace. Din cand in cand ni se ridica nivelul de trai cu cateva felii de paine in plus ca mai apoi, in schimb, sa ni se "inghete" reflexele si mintile dupa bunul plac al celor cativa indivizi care misca sforile, ascunsi dupa sticlele lor de racoritoare, dupa hamburgheri si microprocesoare, ascunsi dupa imensele grupuri financiare pe care le-au creat de-a lungul timpului... Vorbesc in dodii, extind poate fara noima, dar imi pare rau cand oameni ca tine isi pierd energiile cu cai morti deja din nastere...

    Ai grija acolo si fa-ti drumul cat mai usor. Primul lucru: cumpara o matura buna! Ai atatea mizerii de inlaturat...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu suntem (sunteti) japonezi , noi ne dam cu stangul in dreptul , pt. a elimina pe unul mai bun ca restul , il marginalizam si apoi ne lamentam consolandu-va . De ce nu merge RO ? pt. ca ne-au distrus tot ai nostri ,nu cutremurul (tsunami).Japonezii gandesc inainte de a face , romanii fac si apoi gandesc dupa vreo 20 ani .

    RăspundețiȘtergere
  10. Manioc, sufletul meu e foarte ok, împăcat. Ideea e că eu sunt foarte fericită cu alegerea mea de a pleca din țară, dar în același timp, nu mi-e foarte ușor să accept că am plecat din cauza acestor atitudini, pentru că eu nu mă mai recunoșteam printre lumea aia, iar de trăit sub clopot de cristal (doar cu ai mei, câțiva prieteni) e extrem de greu, chiar imposibil. Sentimentalismele mele se opresc la poarta părinților mei, alte naționalisme și sentimentalisme patriotice nu prea am.

    Păcătoasa, eu pot ignora, din păcate ai mei sunt acolo, nepoata mea minunată va crește în societatea aia și nu mai e așa ușor de ignorat.

    Salmi, nu m-am abținut aproape niciodată. Eu nu simt românește sau suedez sau englezește, ci simt ca un om cât de cât decent zic eu.

    KingSnake, eu sunt într-adevăr supărată când nu zic nimic :) Când am gura mare, nu-s așa periculoasă :p Pentru povești superbe despre cum sunt japonezii, recomand cu mare căldură din blogroll Japonia-departe-aproape. Superb!

    Countess, asta e din seria: în România aveam casa mea, mașină, job la birou, dar am plecat unde stau în chirie, muncesc muncă fizică, mă chinui să învăț o limbă nouă nu foarte ușoară, de ce naiba am plecat? Păi, tocmai din cauză că nu mă mai regăseam acolo și mi se pare atât de ok și firesc ce și cum se întâmplăr lucurile aici. Și zâmbesc și sunt liniștită, ceea ce e neprețuit!

    RăspundețiȘtergere
  11. Salmi, nu-i deloc offtopic, din contră, ai completat perfect :) Pupez!

    Viorica, mi-e teamă că ești optimistă. Sunt și vizibili, și mulți, din ce în ce mai mulți. E ca un virus, ca o boală care trece foaret ușor de la unul la altul.

    Vlad, fac eforturi să evit, da na, mai greșesc și eu :)

    Paule, boierule! :D După cum spuneam mai sus, eu m-am desprins și zi de zi încă un pic, dar ai mei, mai ales ăștia tineri, Mara, ei sunt acolo. Și îi cunosc, nu că sunt ai mei, dar sunt din aluat blând și decent făcuți, nici măcar turbați ca mine, cu gură mare nu sunt. Iar eu îi vreau să trăiască, nu să supraviețuiască ... De două zile e un soare superb aici, încă rece, dar soarele e fabulos. Și stau cu o pătură pe mine, dar cu geamurile larg deschise, să intre aerul ăsta extraordinar de curat și soarele. Am dat bine cu aspiratorul, așa că sunt pe drumul bun :) Te pupez tare, dragule!

    Anonim, japonezi nu sunt nici suedezii :) Și e bine așa, din diversitate se învață, se evoluează. Nu prea am înțeles amestecul tău de pronunume personale :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Gluma trista plina de cinism pe care am auzit-o ieri:"acum au japonezii un motiv in plus sa straluceasca" bazata pe un joc de cuvinte in limba germana intre verbul "zu strahlen" adica a zambi (cald si afectuoas) prin toti porii -aluzie la zambetul japonez- si "Strahlen" ca substantiv ce inseamna radiatii!
    Acelasi "idiot" a indesat insa 50,-eur intr-un plic inscriptionat "donatie pentru Japonia".

    RăspundețiȘtergere
  13. Nuuuuuuuuuuu, sa nu ignori! Orice -chiar si un infarct de la suparare -e mai bine decat sa te faci ca nu stii, sa ignori. Ce nu pricep insa e cum de exista, in underground aproape, si oameni normali si cu bun simt si onoare in Romania si tara tot un mare misto e...

    RăspundețiȘtergere
  14. Inteleg, Lia, eu inteleg perfect...revolta din tine e si a mea...si creste clipa cu clipa...nu ma voi mai vindeca niciodata de furie, dezamagire, durere, traind aici, intr-o societate mocirloasa si pervertita...
    Sa declar ca imi pare iremediabil distrusa suna prea dur?...

    Violeta

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu vei putea sa ignori...chiar daca uneori iti doresti asta..pentru ca aici sunt radacinile tale. Esti o persoana careia ii pasa , asa esti construita si ar insemna sa te dezici de tine...in primul rand:)
    Sunt multi oameni...ca tine ,chiar aici in Romania..oameni cu bun simt , oameni care doresc sa faca ceva!
    Imi vei spune ca ...majoritatea conteaza..dar eu ma incapatenz sa cred ca va veni o zi...in care , NOI VOM FI MAJORITATEA!

    RăspundețiȘtergere
  16. M-am confruntat in weekendul asta cu o gramada de "pareristi online" (stii la ce ma refer). Refuz sa cred ca numai din astia exista, cred ca pur si simplu oamenii decenti isi vad de viata lor si nu comenteaza aiurea.
    Japonezii, ca natie, sunt la vreo 100 de ani departare de noi. Au o decenta pe care romanii nu o vor intelege, poate, niciodata.
    Stii soseaua aia care s-a crapat la ei in timpul cutremurului? Ei bine, au reparat-o in 4 zile. Nu au asteptat sa vina cineva si sa le-o faca.

    Eu zic ca iti vei face in continuare rau infuriindu-te :) Pentru ca asa esti tu si de aceea te place lumea :) Pentru ca iti pasa si pentru ca ai valori morale.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aaa, stii ce ma revolta, ce ma cutremura??? Crucile mari si dese pe care aceasta societate aproape barbarizata le face cu sarg in fata fiecarei biserici aparute in drum...si sunt, slava Domnului,multe - multe, precum si tu stii. Ca si cum gestul asta i-ar vindeca impotentele.
    Un popor care conteaza pe Cel de Sus ca unica rezolvare, un popor care se calca in picioare sa pupe matanii, un popor care aseaza de multe ori divinitatea in fata ratiunii, ei, un astfel de popor e pierdut. Nu e decat o excrescenta primitiva si barbarizata. Un neg monstruos pe fata Europei civilizate.

    RăspundețiȘtergere
  18. ma apuca TOTI DRACII cind citesc comentarii superioro/dobitoace gen MAI BINE IGNORA..din cauza astora ca tine bici se intimpla toate cacaturile din romania de azi!!!!!!!

    IGNORATI Ca TOATA GENERATIa DE COPII DE AZI INTRE 14 AI 18 ANI SE DROGHEAZA CU LEGALELE PUSE LA DISPOZITIE DE SEFII GUVERNULUI!!!!!


    IGNORATI DEZASTRUL ECONOMIC IN CARE A AJUNS TARA PENTRU CA VOI AVETI CE SA BAGATI LA GHIOZDAN

    VI SE RUPE PULA CA ZECI DE MII DE OAMENI RATACESC IN ZONA CREPUSCULARA DINTRE IAD SI PAMINT FARA SA VA PUNETI CURURILE LA RUGACIUNE

    IGNOARATI SUFERINTA MAMELOR, COPIILOR, OAMENILOR, ANIMALELOR CARE SINT SUB DARIMATURI, A ORASELOR DISPARUTE IN TEROARE, A FRATILOR VOSTRI CARE SINT IN IAD ACUM IN JAPONIA

    Bucurati-va mai bine ca traiti in sclavie si ca va place pt ca e mai comod!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ceska, sunt convinsă că există glumeți cretini și printre nemți, și printre suedezi, dar muuult mai puțini. Întrebarea aia de la sfârșit mi-am pus-o și eu: cum naiba de ies atât de puțin în față oamenii cu bun simț și inițiative?

    Violeta, eu am încercat întotdeauna (aici pe blog e un exemplu) să văd și părțile bune, frumoase, oamenii normali, decenți. Și știu că există! Furia mea e pentru ei mai mult, să îi văd că se înfurie și ei și ies mai cu putere în față!

    Ciupercutza, dar știi și tu că nu e de ajuns doar să nu comenteze pe net! E nevoie de ieșit în stradă! De luptat pentru dreptul la decență! și pentru nevoia de bun simț!

    Karma, nu te supăra și tu acum ca măgarul pe sat! Știi foarte bine că întrebarea mea e mai mult retorică, dacă m-aș fi gândit vreodată să ignor nu aș fi scris de 3 ani deja cu pasiune, furie, iubire, nebunie. Și nu aș fi continuat și de aici, de departe, să îi ajut pe cei pe care am început să-i ajut de acasă. În plus, tu știi foarte bine că oamenii care comentează aici mi-au fost alături real, deci nu sunt ei ignoranții! Dar nu am înțeles ce ai vrut să spui cu "in cauza astora ca tine bici se intimpla toate cacaturile din romania de azi!!!!!!!"?

    RăspundețiȘtergere
  20. Laura, îmi place ce scrii, de-aia nu am ajuns și nu voi ajunge să ignor, pentru că ȘTIU că sunt mulți oameni buni și integri și mișto acolo! Doar că uneori se blazează prea ușor. E nevoie de puțină nebunie, de un pumn dat în masă.

    RăspundețiȘtergere
  21. Multi ma intreaba si pe mine de ce anume ma mai agit, dar nu vreau si nu pot sa ignor ceea ce se petrece cu si in Romania. Un gand bun, un zambet, un picior in fund si un pic de atitudine (dupa caz), si uite ca mai reusim sa-i scuturam pe unii, pe altii, si-o facem tocmai pentruca ne pasa. O facem si de aici, si o vom face de oriunde, nu conteaza unde ne aflam. Iar celor care ne spun ca *acum* ne este usor sa comentam, plecati fiind, le recomand ca mai intai sa incerce, dupa care mai povestim. :))

    Am vazut atatea comentarii bune la acest articol, incat imi este chiar destul de greu sa mai spun ceva nou si original. Salut pe-aceasta cale parerile lui Salmi, KingSnake, Countess, Viorica, Paul (excelent punctat!), si Ceska777. Fara sa va cunosc personal, ma bucur sa vad ca existati, comentati, si va manifestati corect, sanatos, si pe gustul meu. Cu Lia in frunCe, pe care-o pupam anticipat de ziua ei. :)

    RăspundețiȘtergere
  22. S.,
    pacat ca nu mai exist in Ro! Mi-a fost un pic si mie ca Liei imposibil sa ma (mai) pot manifesta corect acasa....
    Si Lia are dreptate cand spune ca nu ajunge sa ne dam cu parerea aici pe net ci ca trebuie iesit in strada. Uite ce fac unii: http://dudu-micsicapos.blogspot.com/2011/03/protest-sau-lant-uman-sau-putem-schimba.html
    Imi venea sa plang cand auzeam comentarii cretine referitor la faptul ca mamele au iesit in strada sa protesteze pentru taierea alocatie/indemnizatiei ce li se cuvine...
    Trebuie educat romanul ca ce au facut unii in istoria noastra cu care ne mandrim atat (foarte putine exemple dar exagerat batuta moneda pe ele)-sa se razvrateasca un pic- se poate faci si azi.... nu maine cand va fi prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  23. lia NU la tine m-am referit si nu din cauza TA m-au apucat dracii

    Pacatoasa spunea...

    mai bine ignora.
    20 martie 2011, 14:43

    RăspundețiȘtergere
  24. pumnul in masa, nebunia, iesitul in strada nu (mai)ajuta la nimic.Singurul lucru care ar ajuta tara asta ar fi ca fiecare roman sa fie vertical si sa-si faca datoria acolo unde este pus, indiferent de consecinte. Iar asta este foarte greu.Trebuie ori sa fi foarte tare, ori sa n-ai incotro.Am ajuns o natie de tzatze- ceva din fiinta poporului asta a fost iremediabil distrus. Franturi de normalitate mai licare pe ici pe colo.
    Daca nu aveam copii as fi plecat fara sa ma uit inapoi.

    Violeta, poporul asta nu e pierdut fiindca pune Divinitatea in fata ratiunii, ci tocmai fiindca nu o pune. Daca poporul asta ar asculta de legile divine am fi departe. Sa nu furi, sa nu inseli, sa nu fii mincinos, sa nu fii lenes, sa nu fii corupt, sa nu opresti plata cuvenita lucratorilor, sa nu fii desfranat, sa nu fii ucigas de oameni nici cu vorba nici cu fapta, sa traiesti simplu- toate astea le cere Dumnezeu de la noi. Daca am face cum zice El am fi inaintea tuturor. Problema noastra ca popor e ca traim superstitios, adica facem toate relele, dar incercam sa-i aruncam si lui Dumnezeu un acatist, ceva, poate inchide ochii. Si pe Dumnezeu incercam sa-L mituim, asta e problema. Dar uite ca nu merge, si asa ne blestemam singuri.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ai dreptate, Irina, de fapt asta as fi vrut sa spun si eu, insa nu am fost suficient de clara in gandire. Sunt de acord in totalitate cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  26. LieLie,
    Am învățat din familie , apoi mi-am învățat copiii, la fel i-am învățat pe elevii mei- fiecare să facă bine, corect, la timp, ce trebuie să facă în pătrățica lui.
    Este stilul meu.
    Regret că nu am puterea să-i influențez și pe alții cu care mi se intersectează calea.
    Sunt tristă de multe ori- uite am fost două zile plecată. Am mers cu mașina pe autostrada Pitești- București.
    De o parte și de alta a drumului , parcă a plouat cu gunoi..am ajuns o uriașă grămadă de gunoaie.
    Eu așa văd lumea în care trăiesc- o grămadă uriașă de gunoi.
    Gunoaiele sunt aruncate și de către săraci, și de către bogați.
    O pshihologie bolnavă, nu?
    Te aștepți să facă gesturi de solidaritate cu alții, când își viciază propriul mediu în care trăiesc?

    RăspundețiȘtergere
  27. @ irina-pumnul in masa, nebunia, iesitul in strada nu (mai)ajuta la nimic.

    Stii cum a fost eliberata partea aia din irlanda care e libera acu?Nu?google it

    stii de ce Israelul are INCA arii libere de terorism?Nu?ibidem

    stii de ce mai ai tu preoti unde sa te duci? de aia tru? Pentru ca bunicamiu legionar a facut pirnaie ca sa nu-si desconspire duhovnicii, si ca el mii de legionari au crapat la canal si in pirnaile comuniste

    stii de ce dai tu acum talente la liber pe net?
    pentru ca io si inca alte mii de oameni am iesit pe strada printre gloante la revolutie.Mi-am luat glontul, noroc ca la 2 metri in fata!

    da, intr-adevar ai mare dreptate.NOT!

    RăspundețiȘtergere
  28. @violeta-rabbi Nachman din Breslov spunea:

    "Atunci cind te rogi fa-o de parca numai Dumnezeu exista! Atunci cind actionezi, fa-o de parca numai tu existi!"

    trebuie sa gasim un echilibru intre actiune si credinta, una fara alta sint incomplete si nu functioneaza

    RăspundețiȘtergere
  29. karma, a fost un timp pentru revolutie si lupte. Dar dupa 20 de ani te astepti totusi ca un popor normal sa evolueze in bine, nu sa se duca de rapa. Ce facem, ne mutam in strada, ne luam toti megafoane?daca in loc sa progresam noi involuam si am ajuns la @scapa cine poate@ inseamna ca e ceva distrus in noi, ca popor, si atunci iesitul in strada si racnitul nu ajuta la nimic. Asa cred.

    RăspundețiȘtergere
  30. S. aștept pupăturile și în avans, și atunci și după :D

    Ceska, cred că ăștia care am plecat pe afară nu doar ca să facem niște euroi, să ne luăm o mașină bengoasă și să ne lăudăm ce scule suntem la întoarcerea în România, suntem mai conștienți și mai activi decât mulți care stau în România și doar se plâng.

    Irina, eu nu am fost la revoluție, nu am avut bunici legionari (am avut bunic care a făcut pușcărie comunistă că avea prieteni capitaliști cu care șprițuia și vorbea politically INcorrect), dar sunt de acord cu Karma aici. Românii sunt la momentul când numai cu biciul învață că nu e normal să arunce gunoaie, să muncească 3 ore din 8 că în rest stă pe net, la țigări și bârfe, că regulile de circulație (și regulile în general) sunt făcute pentru a fi respectate, că democrație nu înseamnă că îți poți face nevoile în mijlocul străzii și poți călca oamei cu mașina pe trecerea de pietoni și nu pățești nimic, ci să-ți cunoști drepturile, dar și obligațiile. Chiar și cele mai pașnice revoluii și schimbări au însemnat oameni ieșiți în stradă. Coloana nu se îndreaptă așa, bătând din palme, iar chestia cu "acolo unde e pus, cu orice consecințe" sună chiar periculos.

    Karma, mulțumesc pentru citatul din Rabbi Nachman!

    Anonim, nu suntem singurul popor care suferă o să zicem involuție, istoria unui neam e făcută din curbe, sus, jos, per total e o anumită evoluție (=transformare, prefacere, schimbare). Dacă ne oprim la plâns de milă și declarăm că nu mai e nicio speranță, abia atunci e totul pierdut. În stradă înseamnă și să avem coaie să îl confruntăm pe jmecherul care ne taie fața în trafic că așa vrea mușchii lui, și să îi atragi atenția cucoanei cu cățelul că e cazul să și adune după el, etc. Le-am făcut, știu că se poate, de-aia îmi permit să vorbesc :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Lia, de obicei biciul vine de sus in jos, nu de jos in sus.Avem nevoie de legi bune, care sa fie aplicate, sunt total de acord. Si totusi au trecut 20 de ani...si nimic.Asta fiindca totul e cladit pe minciuna, lacomie, santaj.Ma rog, ar fi multe de spus. Sincer, eu nu mai cred ca se poate face ceva la modul general, ramane doar lupta fiecaruia sa sfinteasca locul, cum se zice. La asta m-am referit cand am zis ca fiecare sa faca ce poate unde e pus, indiferent de consecinte(consecintele corectitudinii adica).
    Anonimul sunt tot eu.Daca mai era o speranta nu-si luau oamenii lumea in cap- tu si multi altii.Si eu am atras atentia la multe tanti.Si totusi zilnic trebuie sa ocolesc mizeria.Recunosc ca am obosit.


    Irina

    RăspundețiȘtergere
  32. Irina, dar eu nu mi-am luat lumea în cap. Pur și simplu am deciz (și am putut să fac alegerea asta) să iau viața de la zero la aproape 33 de ani. Și e extraordinar! Dacă mi-aș fi luat lumea în cap nu aș fi continuat să mă supăr pe diverse de acolo, să îi ajut pe cei pe care am început să-i ajut acum 2 ani, aș fi închis blogul în română și mă apucam de altul în engleză și curând în suedeză. Și nu sunt prinsă între două lumi, pur și simplu și ce fac pentru acolo și ce fac aici sunt parte din viața mea, lumea mea. Eu am văzut că dând tare din gură, ieșind în stradă cu entuziasm, hai că se poate! am reușit să mișc oameni. Și asta nu e laudă, e doar o constatare că se pot face și lucruri care depășesc pătrățica personală.

    RăspundețiȘtergere
  33. un lucru bun:
    da, exista
    am fost acum o saptamina cu o prietena la biserica romana(ptiu doamne) de la berlin...
    m-am dus strict pentru ea, sila mea de preoti si babe birfitoare neavind limite.
    Acolo, se savirsea sfintul maslu si SHOCK!!!!!!!
    nimeni nu birfea, nimeni nu se uita cu ce e imbracat celalalt, nimeni nu se uita cind intra cineva la usa ci toti erau foarte concentrati, ba mai mult parintele a pus FEMEILE sa citeasca din tipic, ca pe vremuri primii crestini care aveau diaconite doar femei...liniste, pace si pentru prima oara-in afara de revolutie-intre romani am simtit UNITATEA...smerenie, iubire, lacrimi, plinsete, imbratisari intre necunoscuti.
    M-am simtit ca in Ierusalim la zidul plingerii unde toata lumea se roaga pentru toti, si unde orice lacrima iti este stearsa de o sora sau un frate necunoscut.
    EXISTA! Se poate! Aceasta este singura sansa sa salvam romania..unitatea in spirit, constienta ca toti sintem unul in iubire si divinitate.

    RăspundețiȘtergere
  34. Lia, ai scris superb si bine argumentat, un articol de presa cum scrie la carte. Restul l-au spus ceilalti. Eu iti trimit tie un cocor (la mine e mai cald:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Lia,
    pai exista "acasa" (eu ma bucur ca pot zice si face diferenta intre: acasa=Romania si daheim, zuhause=acasa in noua patrie) oameni care isi permit financiar mai multe decat imi permit eu si mica mea familie aici. Dar tot aceia isi permit si sa calce in picioare, sa dea din coate si sa se dea mari, pentru ei o masina noua e un must, daca nu ai i-phone nu esti nimic. Eu de asta am ales sa ma bucur marunt dar din toata inima intr-o societate care imi permite asta si nu ma calca in picioare.
    By the way: si motivul principal al emigrarii mele e cam de soap-opera ar zice unii. Nu e vina mea ca sotul meu s-a nascut si traieste aici...

    RăspundețiȘtergere
  36. Lia,
    unii dintre noi vor trai, desi au emigrat in alta lume, in continuare in doua lumi oarecum paralele dar care prin vointa noastre se pot si intersecta...... spre deosebire de altii care vor uita de unde au plecat.

    RăspundețiȘtergere
  37. LieLie,
    Un învățat zicea că trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, eu ce să spun?

    RăspundețiȘtergere