"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 15 septembrie 2011

Prima mea vara suedeza

Am in cap textul acesta de mai bine de 2 saptamani, dar nu l-am scris din superstitie. Pentru ca, daca anul trecut draga mea Adriana imi scria la sfarsit de august ca a venit toamna in Suedia, anul acesta vara suedeza ne-a mai rasfatat cu soare si frumos si in septembrie. Si mi-a fost teama sa nu o gonesc cu scrisul meu.

Vara suedeza e speciala. Scurta, dar intensa. Ca un orgasm mult asteptat. Imi ramasese in cap de acum 16 ani, de la prima vizita in Suedia, tocmai de-aia cand am decis sa vin aici anul trecut, am venit la sfarsit de octombrie, ca sa iau toate relele la un loc: acte, casa, job, frig, iarna. Si ca sa ma pot bucura din plin dupa aia.

Vara mea a inceput in mai, cand au fost primele zile cu mult soare si peste 20 de grade, cu parintii mei in vizita si cu regasirea iubirii mele. Chiar daca nu cred ca am plecat in prea multe zile fara un pulover sau un hanorac pe mine la prima ora dimineata, vara asta mi-a fost tare pe plac. Cu soare cald, dar nu prea fierbinte, cu ploi putine si cu lumina. Ah, lumina! Ma trezeam la 5 dimineata cu soarele deja in geam, imi beam cafeaua pe terasa uitandu-ma la veverite si ascultand pasarelele. Un sentiment de pace deplina.

In iunie a fost Midsommar, cu flori in par, weekend prelungit, veselie si mult alcool. Deh, asta e traditia, deci m-am adaptat.

Desi am muncit cam toata vara, cu doar 10 zile de vacanta, in niciuna din zile nu am venit acasa ca sa ma trantesc pe canapea la televizor. Am fost la picnic, la pescuit, la plimbare prin padure, la povesti si gratare cu prietenii. Pana seara tarziu, stat doar afara.

Cele 10 zile de vacanta le-am petrecut ceva mai in nord, in Sundsvall, in iulie. Casute de lemn, flori, iarba perfect tunsa, grasa si verde, apa, nopti roz. Nu albe, ci roz. Sa ma duc la culcare la ora 1 noaptea pe o lumina rosiatic-albastruie si sa ma trezesc pentru un pipi la 3 dimineata pe lumina galbui-verzuie, sa nu traiesc nici macar un minut de intuneric deplin si negru, mi s-a parut o minune. Si am pescuit la lumina lunii si am zambit norilor de vata de zahar roz si nu mi-a trebuit nici internet, nici televizor, nici telefon. Si am fost fericita. Am petrecut cele zece zile in mijlocul familiei lui foarte suedeze, ne-am rasfatat cu trezit dimineata tarziu si baut cafeaua pe malul apei, ne-am iubit ca adolescentii in padure si ne-am umplut sufletele de noi.

La sfarsitul lui iulie mi-am sarbatorit cele 9 luni in Suedia cu o masa romaneasca si cei mai dragi oameni aproape. Salata de vinete n-a iesit cum trebuie ca vinetele au alt gust aici, dar ciorba de perisoare acrita cu bors (la plic, dar asta e situatia) din Romania si palinca trimisa cu dedicatie tot de acolo au fost asa cum trebuie. Si carnatii cabanosi gasiti intr-un magazin sarbesc au avut exact gustul potrivit.

Pe la mijlocul lui august am sarbatorit Kräftskiva, adica am mancat la greu raci si am baut iar tarie. Deh, traditia!

De vreo doua saptamani ne agitam sa taiem si aranjam lemnele pentru caminul care ne va incalzi la iarna care vine tare repede si brutal aici, diminetile sunt cetoase si reci, seara bate vantul de te taie, ploua aproape zilnic. A venit toamna si pana la vara urmatoare mai e tare mult. Dar imi place sa cred ca port vara in suflet chiar si cand sunt -20 de grade afara. Oricum, noi doi vom mai fura un pic de vara cu cateva zile petrecute in Romania, unde abia acum e vremea si temperatura care-mi plac mie.
Dar prima mea vara suedeza imi va ramane mereu speciala si tare draga. Vara mea de fericire.

31 de comentarii:

  1. Superba prima ta vara suedeza... descrii atat de bine frumusetea locurilor si a tot ceea ce traiesti la maxim! O vara desprinsa dintr-o poveste!
    Ai grija de tine! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Adecalea veniti in Romania sa mai furati un pic de vara? Aici este (inca) foarte cald, deci putem sa dam si la altii...

    Pare ca ai gasit "albia".

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar daca le stiam de pe fb... unele fotografii sunt de poveste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos, frumos. Mi se umple sufletul de încântare citindu-te :)
    tare mă mai bucur că eşti fericită!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lia draga, am admirat sincer schimbarea ta!
    Stralucesti!
    Ai o noua sclipire in ochi, parca si un nou zambet!
    Te cunosc de putin timp dar, totusi, imi pari mai luminata:) Iti prieste dragostea suedeza :p

    Te imbratisez cu drag si sa ai o viata minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb, a fost un fel de "prima mea vară din restul verilor mele, nu?" Foarte bine Lia, mă inspiri. Pupici și... căldură în suflet :)

    RăspundețiȘtergere
  7. P.S. am văzut şi eu fotografiile!! deşi nu-s puţine, mai voiaaaaaam! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Lia, asteptam tare demult povestea aceasta. Ma bucur sincer pentru tot ce ti se intampla frumos in viata ta si vreau sa cred ca vei lupta in fiecare zi sa fie la fel. Bucura-te din plin de viata! O imbratisare calda de la Sibiu! (Aniela, nu reusesc sa ma semnez altfel ;))

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos! Zici ca intentionat vrei sa storci de la mine chicote si emotii de pms :)) Imi place de mor articolul asta :)nah...nu pot sa fiu mai originala si creativa de atat :P

    RăspundețiȘtergere
  10. ce vulpe draguta....viitorul suna bine, hugz

    RăspundețiȘtergere
  11. Paul (ala de i-ai dat tu palinca... :))))15 septembrie 2011 la 20:45

    Acuma... Io... Ca sa zic asa, ce naiba mai am io de zis... Vaz ca vulpea e pe cale sa se cimenteze acolosha la suedeji....

    No buuun, da io tot astept... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Oameni faini, va multumesc din suflet pentru ganduri si cuvinte frumoase. Va doresc sa va gasiti si voi drumul vostru catre casa voastra, oriunde ar fi ca locatie geografica, dar cu siguranta acasa din sufletele voastre. Pupez!

    Paul boerule, ce astepti bre???

    RăspundețiȘtergere
  13. te sarut pe suflet!!! Ce bine mi-e ca ti-e bine! O mare imbartisare, Alina

    RăspundețiȘtergere
  14. La naiba, astept sa-ti misti si anume corpul pretios inspre incoa.... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Lia, nu iti comentez des dar te citesc constant. Vreau doar sa spun ca ma uimeste pe mine cat de tare ma bucur pentru tine. Arati fericita si la locul la care trebuie sa fii. Iti doresc multe veri ca cea care a trecut si iernuri blande.

    RăspundețiȘtergere
  16. ce vara frumoasa si parfumata cu de toate ai avut, draga Lia. Exact cu meriti din plin :*

    RăspundețiȘtergere
  17. ma bucur din toata inima pentru tine, Lia.sa-ti fie viata o lunga vara suedeza. te pup si...ENJOY!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Aia mica e o superbitate de copil!

    Ma bucur mult pentru tine! Iti doresc inca 100 de veri la fel ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa-ti fie toate anotmipurile la fel de frumoase si de luminoase! Si parca dupa randurile astea mi-e si mai dor de tine... Pupici la fel de roz ca noptile din vara ta suedeza :)

    RăspundețiȘtergere
  20. am citit rapid,apoi m-am delectat cu voioşenia ta din fotografii...tare-i bine că e bine!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mi-a taiat rasuflarea ultimul album foto, acesta cu vara ta suedeza! Ceva de vis! Ma bucur enorm pentru toata bucuria si fericirea ta! Meriti din plin si sa te ajute Doamna Doamne sa fii mereu asa fericita! Te imbratisez tare!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte faina vara ta suedeza. Datorita blogosferei gasesc Suedia tot mai interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa stii ca mi s-a intamplat si mie cu salata de vinete sa iasa foarte diferita si am indentificat motivul. La noi in familie vinetele vin coapte pe o tabla, ceea ce le da un usor gust de afumat, ori daca le faci la cuptor sau gratar nu vor capata acel gust. Tu cum le-ai facut?

    RăspundețiȘtergere
  24. Monica, tot pe tabla, ca in Romania, dar vinetele erau un pic iuti cumva, fade, fara 'carne'. Dar oricum suedezul meu nu mananca, eu mi-am facut damblaua saptamana trecuta cand am fost in Romania, asa ca poate sa vina iarna, ca sunca de aici e la fel de buna ca aia de acolo :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara Lia,Sunt Rodica Vasilache si am nevoie de ajutorul tau.Daca ma puteti contacta la adresa mea de yahoo rodica_claudiaa.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. O seara placuta.! te pupam

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere
  28. LIELIE,
    Ești atât de adevărată, de naturală în tot ce spui, că poți dărui liniște chiar în mijlocul furtunii.
    Când te citesc,mi-e dor de tot ce este frumos!
    Îmbrățișări, fată de vis!

    RăspundețiȘtergere