"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Dar din dar

Oameni dragi, stim cu totii ca exista multi oameni cu probleme, fara posibilitati materiale, cu copii bolnavi. Toti stim cel putin cateva cazuri. Unii poate am obosit si ne-am saturat sa auzim si nu mai vrem sa vedem, altii ajutam cum putem si luptam alaturi de cei care au nevoie. Eu am ales cu ceva vreme in urma sa fiu din a doua categorie. Si in acest moment cazul meu de suflet, ba chiar parte din sufletul meu este Stefania. Careia ii sunt alaturi de cand era inca la mamica ei in burta. S-a nascut fara o bucata de esofag, a fost operata la 8 luni in Germania, apoi din pacate au aparut alte complicatii in Romania, la inceputul acestui an a fost iar operata in Germania, cu succes! La aproape 5 ani, Stefania putea in sfarsit manca. Dar pentru ca organismul ei a fost tare chinuit in cei 5 ani de viata, mai are nevoie de, speram noi, o ultima interventie: refacerea muschiului dintre esofag si stomac, pentru repararea refluxului esofagian. Costurile se ridica la aproximativ 10.000 euro, plus 2-3.000 transportul si cazarea acolo (toate detaliile la Stefania pe blog). Deocamdata s-au adunat 1.500 de euro. Pana la suma necesara nu mai e foarte mult. Dar nici putin.


Eu ajut prin vanzarea papusilor si pernelor pe care le cos. O doamna minunata vinde papioane colorate si o parte din bani o doneaza Stefaniei. Bunica lui Stefi, Nina, face in perioada asta cozonaci buni si ii vinde, asa ca daca aveti nevoie de Craciun si vreti si sa ajutati, apelati cu incredere (Nina Dumitrascu - telefon 0763.998.823). Orice donatie este mai mult decat bine-venita:
Titular : NICULINA DUMITRASCU
ING BANK, SUCURSALA GIURGIULUI
RON: RO 12 INGB 0000 9999 0160 0322
EURO: RO 54 INGB 0000 9999 0163 2255
COD SWIFT: INGBROBU

Raiffeisen bank: 
RON -  RO63RZBR0000060016150244
EURO - RO55 RZBR 0000 0600 1639 8999
PAYPAL : nina.dumitrascu@yahoo.com
Adresa: Comuna Copaceni, str.Principala nr.  59 , Jud Ilfov.

Dar mai exista o modalitate prin care atat Stefania, cat si alte cazuri sau ONG-uri pe care doriti sa le sustineti pot fi ajutati. Redirectionarea impozitului pe profit de catre companii. Acum, la final de an. In prezent, operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea privind sponsorizarea nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilitatii si taxei pe valoarea adaugata, pentru operatiunile constând in acordarea de bunuri, executarea de lucrari sau prestarea de servicii, este reglementat de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Codul Fiscal a introdus din 2004 o facilitate la impozitare, de care inca foarte putine societati comerciale fac uz, si anumeredirectionarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului catre un ONG.  Procedura in sine este una extreme de facila, presupunand eforturi minime din partea societatii comerciale. Astfel, in urma alegerii unei organizatii sau cauze a carei sprijin se urmareste, se va intocmi un contract de sponsorizare. De mentionat este faptul ca societatea va trebui sa realizeze, la momentul redactarii contractului, o estimare a valorii cotei de 20%. Contractul astfel finalizat va fi apoi trimis ONG-ului in cauza, care il va semna si stampila, cu obligatia de a returna companiei exemplarul primit. Contractul astfel incheiat constituie dovada actului de mecenat, iar in baza acestuia se va realiza redirectionarea.
Operatiunile de sponsorizare prin acordarea de numerar sau virament bancar se vor reflecta in contabilitate. Acestea vor fi evidentiate separat. Din profitul calculat, se va stabili valoarea impozitului de 16%. Din acest impozit se va scadea suma atribuita ONG-ului, reprezentand cota de 20%.
Se estimeaza ca daca toate firmele din Romania ar redirectiona 20% din impozitul pe profit (care daca nu e redirectionat, se duce in gaura neagra a bugetului de stat), ar fi vorba de 400 milioane euro, bani care ar putea ajuta cazuri de copii bolnavi, ONG-uri care se lupta pentru caini fara stapani, pentru copii bolnavi de cancer, pentru copii orfani si saraci care nu au acces la educatie.
Aveti o firma, lucrati la o firma mai mare, va rog deschideti discutia redirectionarii impozitului pe profit. E o formalitate nu foarte complicata (de ex, pe Stefania o puteti ajuta ca persoana fizica, printr-un contract de sponsorizare) care poate ajuta enorm. Anu trecut, in ultima clipa (29 decembrie), o firma mare de farmaceutice i-a donat Stefaniei 10.000 de euro, care, alaturi de cei 15.000 adunati prin donatii de la multi oameni cu suflet, au platit pentru saptamanile cat Stefi a stat in clinica din Germania, operatiile, tratamentul si transportul. De data asta e vorba de mai putini bani si speram noi, ultima interventie necesara pentru ca Stefi sa poata fi un copil nu doar foarte vesel, extraordinar de inteligent, ci si sanatos. 
Aveti alta cauza pe care doriti sa o sustineti, va rog luati cu incredere informatiile de mai sus si dati mai departe. Numai bine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu