"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 1 octombrie 2008

Feeling minority

De cand m-am nascut, mi s-a spus ca sunt romanca si traiesc in Romania. Dupa Revolutie, a aparut pe toate gardurile problema minoritatilor, in special a tziganilor. Minoritarii, minoritatea. Dand putin banda casetei din cap cu ce am vazut/auzit in ultima vreme, am avut azi o revelatie: oare nu am devenit eu, romanca din strabuni in bunici, in parinti, o minoritara? Revelatia nu mi-a venit stand pe buda, cum se intampla marilor invatati, ci la coada in supermarket unde am fost umilita in micimea coshuletzului meu de trei pirande pline de aur care aveau doua carucioare cu varf. Asta dupa ce weekendul trecut am vazut mai multe persoane tuciurii si colorate proband haine si pantofi pe la Feeria decat am vazut romani.
Zilele astea am reusit sa mai butonez telecomanda si sa citesc ziare. Dintre cele mai importante stiri, voi nominaliza botezul nepotului vrajitoarei Campina, botez cu mare shtaif care a costat 100.000 de euro (accentul pus pe aceasta suma de toti reporterii care au prezentat stirea).
Mare mirare mare sa vad ca pe postul arab Al Jazeera a fost un reportaj despre Romania si credulitatea romanilor care si acum, in secol 21, se duc la vrajitoare tziganci. Personaj de prin plan, aceeasi Campina, care declara cu seninatate ca tot ce fac ele vrajitoarele fac cu credinta in Dumnezeu, ca apoi sa adauge intelept: "daca stam sa ne gandim, de fapt, si Iisus a fost magician". Mda, un fel de David Coperfield, dar cu par mai lung.
Tot zilele astea a inceput in Italia si procesul faimosului Romulus Mailat, caz care a adus Romaniei multa publicitate pozitiva si a facut ca prieteni de-ai mei, turisti in Italia, sa fie aproape scuipati ca sunt romani din tzara de ucigasi si violatori. Chit ca prietenii mei sunt blonzi si cu pielea alba. Marea chestiune cu care avocatul lui vrea sa il scoata din cacat e ca Mailat doar i-a luat posheta moartei, alt tizgan a lovit-o de fapt. Aaaaaa, pai, stai frate, ca altfel vorbim acum! Bietul Mailat! Roman de-al nostru!
Tot acu vreo cateva zile, prefectul de Timis primeste o scrisoare de amor de la "Clanul Rromilor Bogati", in care i se transmit sentimente de inalta admiratie si simpatie: "D-le Prefect Draganescu opriti teroarea rasista contra noastra. Va lichidam familia. Avem bani pentru kilar strain. Noi nu glumim". Cum, domle nu glumesc? Ca eu asa am fost invatata, ca tziganii sunt niste oameni veseli, cu umor, dansuri si chef de viata! Vai, vai, eu cred ca a inteles domnu prefect gresit mesajul.
Stire mare de tip serial in Romania Libera: mai multe femei sarace si-au vandut baietii mici, cu varsta pana intr-un an, unor tigani bogati din Sintesti care, disperati ca nevestele le nasteau numai fete, au gasit aceasta metoda pentru a-si proteja averile. Stirea m-a incurcat putin, eu stiam ca desi romancele noastre si-o trag haiduceste cu oacheshii, nu au probleme etice, tziganii au probleme majore in a-si baga sange ne-tziganesc in neam. Dar se pare ca sunt eu depasita de situatie. Ca, oricum, sangele de roman e mai subtire si fara identitate, se ingroasha repede de "cultura" tziganeasca.
Acum vreo saptamana am fost sa o spal pe Frieda. Stateam cuminte, asteptam, ca toti ceilalti. A aparut un mare Q7 alb, cu piele bej inauntru, cu manele urland din el. S-a dat jos un burtos negru tuci, cu camasha descheiata si mult aur pe el, care a inceput sa urle, vazand ca nu e nici un loc pentru el, momentan: "Baaa, ACUM sa iese o mashina din asta de doi bani, ca io ma grabesc si vreau ACUM sa mi-o spalati!". "Stiti, nu e nici un loc liber, mai asteptati putin, pana se elibereaza". "Baaaaa, daca vreau va cumpar pe toti, ba, cu tot cu spalatorie, si imi spal numa io mashina!". Ce s-a intamplat in urmatoarele 30 de secunde? Un shef de pe acolo i-a dat cheile lasate de client unuia din pushti, care a scos rapid un amarat de Megane plin de spuma, ca sa-i faca loc Q7-lui. Ce-am facut noi romanii? Am stat cuminti deoparte, de frica sa nu ne si impushte eventual tziganul.
Azi noapte tarziu, cand m-am bagat pe la 2 in pat, am butonat mecanic telecomanda. M-am oprit bulversata, admirand pe de-o parte, injurand pe de alta, pe Acasa tv, unde cu un joc si o interpretare de exceptie, mari actori de-ai nostri, jucau roluri de tzigani. Si dansau, si chiuiau, si vorbeau stricat romaneste, si maaama, ce tziganie! Da, uitasem, a inceput continuarea marelui succes de televiziune "Inima de tzigan". In 20 de minute am vazut/auzit: scandal, ciordeli, bataie, petrecere, Loredana cantand tziganeste, poale in cap, iar ciordeli si discutii despre ciordeli (la nivel mai mic sau mai mare), mandrie de a fi tzigan, "fi'r-ar ai dracu de spalaciti de rumani".
Azi m-au "umilit" tzigancile in supermarket cu plinatatea coshurilor lor, m-au deranjat profund vorbind mult prea tare. Am ajuns acasa, m-am aruncat in canapea si am butonat iar telecomanda. Unde s-a oprit draga de ea, blocandu-i-se butoanele din cauza de circuite futute de cate ori am dat cu ea de pamant? Pe acelasi post Acasa, unde cu chiuituri si bucurie, la programul lor de "stiri", se desfashurau imagini de la nunta baiatului bulibashei din Salajan. Aur, toalete sclipicioase, iar pe banda sta scris: bulibasha a platit 20.000 de euro pentru a-i cumpara fiului sau femeia perfecta.
N-am nimic cu tziganii. Doar ca as vrea sa dispara. Toti. Da, da, stiu, sunt si tzigani buni si harnici, care nu au dat in cap la nimeni. NU MA INTERESEAZA! Nu aia mi-au furat din buzunare in autobuz, nu aia ma umilesc cu limba lor spurcata si atitudinea, nu aia m-au facut un turist nedorit in strainatate, nu aia au blocat si terorizat orase intregi din tara asta. Ascult cu mare placere Ternipe si Gogol Bordelo. M-as putea lipsi, sincer.
Am prieteni tzigani. Oameni simpatici, curati, harnici. Sa ma ierte pentru ce am spus, dar nu imi retrag spusele. Pur si simplu am obosit sa fiu un om care isi plateste toate darile, respecta legile, dar nu are nici un drept intr-o tara in care am ajuns sa imi doresc sa fiu tziganca, macar sa am si eu un loc gratuit asigurat la nu stiu cate facultati.
P.S. Stire de ultima ora: 300 de locuinţe sociale vor fi construite cu bani de la bugetul de stat şi date spre închiriere familiilor din comunităţile de romi cu venituri reduse, a decis guvernul miercuri. No comment ...

10 comentarii:

  1. Haleu :D dar lectiile astea de realitate romaneasca pe care mi le dai ma sperie crunt :( pentru ca urmeaza sa vin acasaaaaaaa :((( aka Tiganie

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca vii doar in vacanta (ceea ce sper f tare) si nu ca sa te muti inapoi (te voi bate crunt daca o faci), si doar la Sibiu, impactul o sa fie mai mic. Oricum, sper ca inainte sa te gandesti sa te mutzi din friguroasa Anglie in Rromania, poate te gandesti la Olanda, that's a nice option :)

    RăspundețiȘtergere
  3. mda.. de fapt acasa de tot (urmeaza sa imi iau bataia, nu?) - si nu, nu in Sibiu, in Buc :(

    RăspundețiȘtergere
  4. DE CEEEEEEEEE? :((( Din dragoste si instinct de conservare ar trebui EL sa vina la tine :((

    RăspundețiȘtergere
  5. :) vedem-vedem.. nu e permanenta treaba cu Romania, oricand se gaseste un avion/tren/vapor inspre alte zari. deocamdata, i'll give it a try.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu m-as intoarce in Romania. Cel putin pana nu se schimba oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  7. ar curge cam multa apa pe dambovita pana se schimba oamenii :D si cine stie cate generatii se vor perinda... pana la urma let's be real: in fiecare padure exista uscaturi. eu am hotarat sa privesc partea frumoasa a lucrurilor: get my car back, get my cat back, get my bf back, get my family and friends back.. si sa pornesc de acolo mai departe ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. It's a good start, Maria :) Dar mai bine iei motanul, iei familia, iei bf, schimbi mashina si plecati departe, departe ... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, in fiecare padure sunt uscaturi. Insa in Romania s-a uscat aproape totul.

    RăspundețiȘtergere
  10. noah, ca totul e sinistru deja... mi-am pierdut orice urma de speranta. Lia si Sabotor, aveti 99% din vina!!

    RăspundețiȘtergere