"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 10 mai 2010

Celui mai minunat om din viaţa mea

Dacă închid ochii şi mă gândesc la mama, prima imagine care îmi vine în minte e ea râzând. Frumoasă, râzând şi nestând locului. Probabil de-aia şi e aşa frumoasă, nu doar pentru că a avut mereu trăsături armonioase, ci pentru că e unul din cei mai vii, iubitori de viaţă şi plini de energie oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Optimistă, luptătoare, ambiţioasă, tenace. Am avut de unde învăţa. Şi căpoşenia am moştenit-o în parte de la ea, că de-aia ne-au trebuit mai bine de 20 de ani până am înţeles amândouă că decât să ne dăm cap în cap (Tăuroaica şi Berbeaca), mai bine cooperăm. Oamenii sunt de două feluri: conduc sau au nevoie să fie ghidaţi. Şi dacă cei care au nevoie de ghidaj, învaţă cu timpul să facă şi de capul lor, ceilalţi mai greu acceptă să li se spună ce şi cum sau să accepte ca alţii să aibă ultimul cuvânt. Aşa că presupun că nu i-a fost deloc uşor să-şi vadă boţul de fată spunând răspicat NU încă dinainte să termine ea fraza. De altfel, pentru gură mare mi-am cam luat toate pedepse, niciodată pentru prostioare făcute la şcoală, afară, pentru note sau altele. De una singură îmi amintesc. Lucra în tura de după-amiază, a plecat pe la 12 de acasă şi eu ţuşti în fardurile ei, m-am măscărit, m-am îmbrăca rapid cu o rochie şi pantofi cu toc. Nu trec 10 minute că aud cheia în uşă. Se întorsese să aducă pâinea. Eu de sperietură mi-am mai dat şi cu apă pe faţă, de s-au întins toate alea. Mi-am luat-o atunci de nu mi-au mai trebuit farduri nici când m-am făcut mare.

Eu nu-mi aduc aminte de mama lenevind, nu reuşesc să o vizualizez stând. Venea de la serviciu (până şi pâinea mirosea a dentist, asta e o amintire foarte vie în capul meu), mânca ceva, punea la spălat, la făcut mâncare şi se apuca la flacăra de aragaz să mai modeleze nişte dinţi. Când ne pregăteam să plecăm în concediu (înainte de 89) nu ştiu cum reuşea, dar spăla şi călca toate hainele pentru toţi patru şi le punea frumos în stive în sufragerie, ca după săptămâna la mare doar să le pună pe cele curate în valize ca să plecăm la munte. Munţi de haine perfect aranjate, deşi biata de ea a detestat întotdeauna călcatul (şi aici am moştenit-o).

Aşa cum o am mereu în minte râzând, tot aşa o am şi dansând. Are ritmul în sânge şi o plăcere deosebită de a se mişca pe orice frântură de melodie. Împreună cu tata a făcut mereu cea mai frumoasă pereche pe ringul de dans, la orice petrecere. Chiar şi acum, când pe ea o mai doare un picior sau nu se simte aşa bine, tot reuşesc să creeze magie când dansează.

În copilărie şi adolescenţă nu am avut o relaţie foarte bună cu mama mea. Ştiu că şi-ar fi dorit să fiu mai pisicoasă, mai calină, mai pupăcioasă. Apoi şi-ar fi dorit să fiu mai puţin zăludă şi băieţoasă, deşi dacă stau să mă gândesc, eram de multe ori propria ei imagine din adolescenţă. În momentul în care relaţia noastră a evoluat de la cea de mamă-copil la cea de femeie-femeie, atunci s-au rezolvat majoritatea problemelor noastre. Iar în momentul în care în faţa mea şi-a dat platoşa jos şi mi-a arătat că nu e perfectă, că are şi slăbiciuni, tocmai atunci a devenit perfectă.

Mă amuz copios când îmi aduc aminte de ea acum vreo câţiva ani, când a descoperit că dacă n-are chef de discuţii contradictorii sau istericale, poate trânti omului telefonul în nas. Şi i s-a părut aşa de amuzant, încât nu mai puteam nici măcar să îi spun un "nu cred că ..." şi mă şi trezeam cu telefonul trântit. Chiar şi de 2-3 ori la rând. Mă apucau nervii, dar mă şi pufnea râsul când o vedeam distrându-se ca un copil. Asta e extraordinar la ea, cum îşi scoate la iveală copilul poznaş şi cu chef de joacă chiar şi acum, când e bunică. Sau poate tocmai acum.

Pe 8 mai a fost ziua ei de naştere. Dar pentru că ai ei erau monarhişti în 47 când s-a născut, au trecut-o în acte "pe 10 mai, de ziua Regelui". Şi uite aşa mama mea s-a născut de două ori. Mi-aş dori atât de mult să ştiu că nu am dezamăgit-o niciodată prea tare, că am bucurat-o de multe ori şi că, măcar din când în când, e mândră de mine. Că o iubesc din tot sufletul ştie. Aşa cum ştiu şi eu că, în ciuda coarnelor încrucişate, şi ea mă iubeşte până la cer şi înapoi de infinit de multe ori.

Mama mea nu ştiu dacă e cea mai tare mamă din lume, pentru că nu am stat niciodată să o compar cu alte mame (deşi ea reuşea să mă mai enerveze în copilărie comparându-mă cu copilul lui X sau al lui Y). Dar dacă voi fi vreodată mamă, cu siguranţă am învăţat multe despre meseria asta de la ea. Şi chiar dacă uneori am forţat-o să-mi dea libertatea de a mă da singură cu capul de pragul de sus, îi mulţumesc tocmai pentru că mi-a oferit libertatea de a creşte, de a învăţa, de a înţelege cu mintea mea, de a deveni ceea ce sunt acum. Nu ştiu dacă e cea mai tare mamă din lume, că nu am termen de comparaţie şi nici nu-mi trebuie, dar este clar cel mai minunat om pe care l-am cunoscut în viaţa mea. La mulţi ani, Doina! La mulţi ani, iubita mea!

31 de comentarii:

  1. La mulți ani !!!
    Ai o mămică frumoasă și după cum spui cu toate calitățile pe care trebuie să le aibă o mamă.
    Poza asta de final cu fiica și cu nepoțica e emoționantă. Abia aștept momentul în care va avea și mama mea o poză cu nepoțelul/nepoțica ei. Nu mi-a spus-o dar cred eu că atunci s-ar simți cu adevărat împlinită.
    Să-ți trăiască mama și pe voi alături de ea până la adânci bătrâneți.

    P.S Nu are cum să nu fie mândră de tine :*

    RăspundețiȘtergere
  2. sa-ti traiasca mama sanatoasa, sa imbatraneasca incet si frumos ;) la multi ani si de la mine, de doua ori :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Emotionant...
    La multi ani frumosi, tanti mama lu'Lia :)))

    mi-o placut in mod deosebit asta:
    Iar în momentul în care în faţa mea şi-a dat platoşa jos şi mi-a arătat că nu e perfectă, că are şi slăbiciuni, tocmai atunci a devenit perfectă.

    RăspundețiȘtergere
  4. la multi ani si din partea noastra! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. LA MULTI ANI SI TOATE GANDURILE BUNE SI FRUMOASE SI DIN PARTEA NOASTRA! SUPERB AI SCRIS!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani! Uf, m-ai facut sa plang ...

    RăspundețiȘtergere
  7. la multi ani liuto mamei tale!!! sa va traiasca multi ani sanatosi si sa va bucurati unii pe ceilalti!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. mama lu' Lia, saru-mana, la multi ani! na, ca m-am emotionat de la ce ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa traiasca ma-ta care te-a facut, datorita ma-tii noi te-am cunoscut!

    Ati observat ca oamenii, atunci cind traiesc multi ani impreuna, incep sa semene si fizic?

    RăspundețiȘtergere
  10. Vă mulțumesc din suflet pentru toate gândurile frumoase și pentru urări :)

    Neamțule, nu știu la cine te referi, că io din ultima poză aș spune că eu semăn cu mama, cam cum am semănat de când mă știu, iar nepoată-mea seamănă cu bunică-su :) Apropo, trebe să-ți spun că am mulți vizitatori pe blog care caută pe google urarea asta a ta cu mama care m-a făcut :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Urarea asta e din vremea studentiei mele.

    Eu zic ca mama ta seamana cu tatal, exceptind chelia. Au acelasi aer, acelasi zimbet. Desi zimbetul tatalui tau e un pic amar, imi pot imagina cauza, cu asa o fata! Sau poate si-o mai dori nepoti?

    RăspundețiȘtergere
  12. sa-ti traiasca, si sa va intelegeti minunat bucurindu-va de viata...you are lucky!

    RăspundețiȘtergere
  13. La Mulţi Ani! M-a impresionat şi amuzat foarte tare postarea ta :) Dacă nu aş fi văzut-o pe mama chiar we-ul ăsta care a trecut, cred că-i trăgeam acum o porţie de boceală :))
    Mi-am amintit cum i-am stricat mamei nişte pantofi cu toc pentru că-mi erau, evident, mari, aşa că mi i-am pus după ce m-am încălţat întâi cu papucii mei de casă :))
    După pozele astea, eu zic că semeni cu mama ta f bine :)

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce dracu ne vine mintea la cap aşa de tîrziu???

    RăspundețiȘtergere
  15. Neamțule, adică sunt foarte frumoși amândoi, da? :) Și tata nu zâmbea amar, era puțin supărat că nu mai venea chelnărița cu șprițu :p

    Karma, mulțumesc :) ȘTIU! :)

    Rontziki, și eu am rupt un toc, de la cei mai frumoși pantofi :)) Semăn cu Vulpea senioară, cum nu :)

    Valule, nu știu exact la ce te referi, dar sigur ai dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  16. la multi ani tanti mama lu Lia!!!!.......
    mama e medic stomatolog si cand venea de la cabinet mirosea asa...a dentist....si acum cand trec pe langa un cabinet si simt mirosul zic" mama?':))))

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani mamei tale Lia :) intradevar e o femeie minunata :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  18. Hehe, si mama tot pe 8 mai e nascuta. Sa vezi coincidenta :) La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  19. Lia mea draga, ma recunosc pe mine si pe mama mea, pe relatia ce a crescut intre mine si ea. Eu nu-mi inchipui viata fara ea si daca trece ceva mai mult timp si nu ma urc in masinutza sa ma duc pina la Ploiesti sa o vad si sa stam de vorba ma simt foarte rau.

    Sa iti traiasca! La multi ani!

    Nu e intimplator ca a fost declarata oficial pe 10 mai, de ziua Regelui.

    Pupici tie si mamei tale, pe aripi de vint, incalzite de soare, inmiresmate cu parfum de stinjenei.

    RăspundețiȘtergere
  20. La multi ani! ce coincidenta si pe mama mea tot Doina o chema. Si era cea mai faina. Sa fie sanatoasa si voinica.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cris, hahahaha, exact aşa spuneau fetiţele când mă strigau afară: tanti mama lu Lia, o lăsaţi pe Lia afară? :D Cât despre miros, mmm, eu sunt pasionată de mirosul ăla înfiorător al soluţiilor din tot felul de sticluţe, mirosuri care fac acetona să pară minciună :)))

    Sabbra, voi transmite :) Deşi acu au şi ei net acasă şi învaţă să se uite singuri hihihihi!

    Mii de vorbe, mulţumesc! La fel tuturor!!!

    Boghi, să-ţi trăiască sănătoasă!!! Hehe, aprige muieri mamele astea tăuroaice :D

    Irina, toată dragostea mea să ajungă la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Ii urez mamei tale La multi ani. Si sa ramana mereu la fel de tanara in suflet si la chip.
    Nu zic mai multe pentru ca eu ma confrunt cu tristetea de a nu avea o mama model... :(

    RăspundețiȘtergere
  23. La Multi Ani !!! (cu intarziere, dar mai bine decat deloc,lol).
    A fost o placere sa citesc "urarea" pe care i-ai facut-o; sunteti o familie de oameni frumosi.

    RăspundețiȘtergere
  24. Norocoaso, La multi ani pt mama ta!
    Mi-ar fi placut sa ma laud si eu ca am o asemenea relatie cu mama mea, dar a mea e leoaica.
    Si leii cu berbecii...cred ca stii si tu ca se bat in orgolii.
    Nu conteaza, sa ne traiasca mamele, macar pt urarea Neamtului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Să-ți trăiască,LA MULȚI ANI.
    PS.vei mai frumoasă când vei crește mare.

    RăspundețiȘtergere
  26. Multi ani alor tai...bucurii care sa le faca viata usor digerabila....

    RăspundețiȘtergere
  27. Frumoasa declaratie de dragoste! Cred ca e mandra!

    RăspundețiȘtergere