"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 5 mai 2010

Despre noroc, pahar plin şi monezi aurii

Care-i treaba cu norocul ăsta, cuvânt atât de uzual? Nu ştiu dacă într-adevăr e un element important din ecuaţia vieţii noastre, dar cu siguranţă nu sunt puţini cei care îi dau o importanţă uneori chiar exagerată. Mai ales când e vorba de lipsa lui.
Eu n-am crezut niciodată prea mult în ideea de "prost să fii, noroc să ai", ci mai mult în varianta "a te afla la locul potrivit, la momentul potrivit" şi varianta pe invers. La fel, ideea că "îţi faci singur norocul" mi se pare o variantă care sună mai puţin a laudă faţă de "am muncit, am tras, m-am sacrificat şi am reuşit". Pentru mine "norocul" în anumite circumstanţe are o conotaţie nu neapărat negativă, cât cumva "leneşă" şi pe alocuri deranjantă. Am mai spus-o şi cu altă ocazie, eu nu mă duc fuga să trag un loz după ce calc într-un rahat, că nu îmi fac din rahat noroc, de teamă că ajung să trăiesc din el.

Deşi nu am câştigat niciodată la loto (în afară de vreo două cartonaşe din alea cu scrijelit pe spate, luate din plictiseală la metrou cu 10 mii ca să câştig 50 de mii), aş putea spune că nu am avut niciodată mari probleme cu banii, n-au fost nici excesiv de mulţi, dar sigur niciodată prea neprietenoşi cu mine. Eu am crescut într-o familie unde nu mi-a lipsit niciodată nimic, dar asta şi pentru că i-am văzut întotdeauna pe ai mei muncind. Mama îşi lua şi acasă dinţi de făcut, după 90 şi-a făcut laboratorul ei unde muncea şi sâmbetele şi duminicile. Tata făcea ore suplimentare, îşi găsea colaborări. Amândoi, deşi pensionari, încă lucrează. Şi pe principiul ăsta că muncind ai şi ceva bani ne-au învăţat şi pe mine şi pe frate-meu. La 16 ani, în vacanţa dintre a 10-a şi a 11-a, ai mei m-au lăsat să lucrez trei luni la mare, la magazinul vărului meu. Mergeam eu în pauză 2 ore la plajă, dar în rest lucram în fiecare zi, cam 10-11 ore. Aşa am învăţat ce tare e să poţi să-ţi iei ce vrei tu (nu ce crede mama că ţi se potriveşte), cu banii munciţi de tine. Cu toate astea, prietenii mei mi-au spus atunci "ce noroc ai, fată! Să îţi iei ce vrei tu". Da, dar cu banii munciţi de mine. "Nu contează, ai noroc la bani". La fel în facultate, când eu aveam vreo 6-7 copii la meditaţii şi umblam prin tot oraşul, colegii mei care nu lucrau îmi spuneau aşa, cu un fel de invidie "ce noroc ai la bani".

Eu împrumut rar oamenii cu bani. Nu pentru că aş fi chitroasă, ci pentru că "ţi-i dau înapoi în X zile/luni" pentru mine e ceva sfânt. Şi de prea multe ori am păţit să treacă termenul respectiv şi persoana împrumutată ori să vină cu scuze care îmi jignesc inteligenţa, ori să face scene penibile de tipul nu mai răspunde la telefon. Şi mie se pare jenant să ajung să-mi cer înapoi proprii mei bani. Am strict 3 persoane pe care le-aş împrumuta oricând cu bani, nici nu trebuie să reţin data la care spun că îi vor returna, pentru că se ţin întotdeauna de cuvânt.

Nu ştiu dacă sunt ceea ce se cheamă "norocoasă" sau pur şi simplu am mereu convingerea că orice situaţie negativă are o soluţie, dar nu mi-am făcut niciodată mari probleme legate de bani. Am găsit de când mă ştiu bănuţi pe jos (cea mai mare sumă fiind de 10 lei înainte de 89 când mi-am luat din ei atâta îngheţată de mi s-a făcut rău) şi m-am aplecat chiar şi pentru 1 ban, pentru că banii nu trebuie adulaţi, dar trebuie respectaţi. Nu am ţinut niciodată respectivele monezi pe ideea "să-mi aducă noroc", banii trebuie să circule. Şi nici nu am stat să fac vreodată legături între o monedă găsită pe jos şi eventuale câştiguri ulterioare.

Dar săptămâna trecută s-a petrecut ceva mai altfel. Am găsit pe jos o monedă aurie, pe o parte scrie No cash value, pe cealaltă Cat Coin şi un cap de pisică. Mi s-a părut foarte haioasă şi am pus-o în portofel (care chiar are formă de cap de pisică) şi am uitat de ea. La câteva zile, vineri mai exact, cu gagicu şi Iulia în maşină, toată lumea frânează la semafor, eu îl văd pe ăla din spate cum aparent frânează şi plec privirea. Buf! O lovitură seacă direct în fundul bombat al Friedei. M-am speriat că sunetul a fost destul de puternic şi îl aud şi pe isteţul ăla cum îmi spune: "scuze, dar am crezut că maşina s-a oprit, am ridicat piciorul de pe frână şi am răspuns la telefon". M-am abţinut de la înjurături, am tras pe dreapta şi m-am liniştit că doar numărul îmi fusese îndoit, plus o zgârietură mică. Plecăm mai departe. Gagicu îmi spune "dacă ţi-a adus ghinion moneda aia, de ai făcut accident?". Hmmm. Mda, la asta nu mă gândisem. Ţinând cont că abia mai aveam câţiva firfirei în buzunar şi că la job se preconizează tăierea la jumate a banilor, am fost năpădită brusc de ceva gânduri negre şi superstiţii necaracteristice. Nu trec câteva minute că Iulia îşi aduce aminte că are să-mi dea înapoi nişte bani cu care o împrumutasem. Imediat primesc şi un telefon de la prietenul Stewardezu care îmi spune că are deja în avans o parte din banii pe care mi-i datorează. În aceeaşi seară primesc o invitaţie de a colabora la un proiect fain din care în timp relativ scurt voi putea câştiga ceva. Ca să fie meniul complet, pe post de castron mare de îngheţată, aflu sâmbătă dimineaţa că sunt câştigătoarea concursului organizat de firma de transport mobilier Leoni, cel cu mutarea. Şi m-am gândit eu: oare moneda aia nu cumva m-a ferit să am un accident mai nasol?

Acu sunt uşor încurcată, recunosc. Nu ştiu dacă să mă consider totuşi norocoasă, deşi eu zic că am muncit întotdeauna pentru ceea ce am, să mă consider o optimistă fără scăpare (deci, ceva negativ) care vede doar partea plină a paharului şi asta mă va duce la pierzanie sau să-mi văd de viaţa mea bucurându-mă mai mult de mici întâmplări frumoase şi supărându-mă mai puţin pe întâmplări negative. Poate mă ajutaţi voi cu un răspuns. Mulţumesc.

P.S. Total offtopic, deşi ar putea fi pe subiect, că doar voi sunteţi norocul şi ghinionul vieţii noastre de femei, de Ziua Bărbatului bine înfiptă în calendar de o firmă producătoare de bere, vă spun La mulţi ani, domnilor! Să fiţi mereu alături de noi, să ne faceţi viaţa mai mult frumoasă decât urâtă, că şi noi vă răspundem pe măsură.

25 de comentarii:

  1. Avand in vedere cuvintele succint descriptive in legatura cu "norocul", as zice ca nu esti o persoana optimista fara scapare, sau cel putin nu in constructia asta. Realista cu atitudine pozitiva :) daca vrei sa te etichetezi :)
    Si... felicitari pentru castigarea concursului :) asta sigur nu a tinut de noroc - sau a intervenit si aici moneda? Nu vom sti niciodata :))
    O saptamana cat mai usoara in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana, m-ai bulversat şi mai tare :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare rau - recunosc ca nu e concizia punctul meu cel mai tare.
    Reiau si explic mai bine, promit.
    Acum...care era intrebarea?:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zica asa: daca te uiti in urma, ai mai avut situatii in care ai fi putut da vina pe noroc soarta etc, si nu aveai moneda in portofel. Deci nu e vb de noroc, e vb de energia pe care o emani si care se intarce la tine insutit. Asa cred io. :P Feliciteishan ptr concurs.
    p.s. Moneda fa-o medalion. Sau inel, sau ceva..:D Macar iti va servi de aminire a zilei cu peripetii. ;)O zi buna, Lie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Noroc? hmm...mai degraba gandire pozitiva, optimism emanat prin toti porii, si uite asa, atragi doar lucrurile bune, frumoase...spun asta pentru ca mi se intampla cam la fel, sunt optimista dar asta nu inseamna ca totul e roz in jurul meu, nu mereu...dar cand nu e, imi trag doua palme si brusc, negru se transforma in roz:))

    Pupici si mult noroc:P in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  6. norocul cerului-cel cu care ne nastem
    norocul pamintului-cel pe care ni-l facem cu mina naostra
    karma
    si clar moneda ta e super interesnta si te-a ferit..but then again, ai dat mult, deci ai primit ceva in schimb, pe merit

    RăspundețiȘtergere
  7. Io cind nu aveam bani nu simteam lipsa lor pt. ca nu aveam dorinte care s-ar fi putut indeplini cu bani.
    Mai tirziu insa, cind a trebuit sa am si raspunderea altora am suferit ca nu am bani, as fi vrut sa le indeplinesc dorinte.
    Acum am bani, de nu am ce face cu ei, adica nu am dorinte care s-ar putea indeplini cu bani.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ah, legat de munca si bani... Acu' muuuulti ani (2000?2001?), pe cand inca eram student, ma angajasem cu norma redusa (2 ore/zi) la o firma micuta. Salariul era mic (500 de mii), cat putea sa fie salariul pentru 2 ore/zi cand salariul mediu in perioada aia era.... 2 milioane? In fine, neesential. Intalnindu-ma cu un prieten, ii spun ca m-am angajat si voi lucra 2 ore pe zi, el ma intreaba pe ce salariu, eu ii spun ca pentru 500 de mii pe luna. Cand aude, se pune pe ras, imi spune ca sunt prost, ca 500 de mii sunt o nimica toata, etc. Ceva timp mai tarziu m-am intalnit din nou cu el, era suparat ca maica-sa s-a gandit sa-i faca sandwichuri si sa nu-i mai dea bani de mancare (de care el isi lua tigari :) ). Tot nu s-ar fi angajat pentru 500 de mii de lei, insa-mi spunea ca e bine de mine pentru ca am banii mei. Deh, unii oameni parca-s batuti in cap.

    RăspundețiȘtergere
  9. cel mai neplacut mod de cistiga bani e prin munca!

    RăspundețiȘtergere
  10. Faza cu "da-mi banii inapoi" o stiu si eu. Pe dinafara. Mai grav e ca spun si "merci" daca binevoieste sa-mi inapoieze cashu'. Mai ales daca ma prinde la marea stramtorela=imposibilitatea de a iesi prin carciumi cat si cum am eu chef:P.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ana, ce mai contează întrebarea, răspunsul să fie bun! Despre ce vorbeam? :)))

    Isa, Corina, Karma, adevărul e că eu cred în energii, atât rele cât și pozitive și știu că se întorc înapoi ciclic. Destin, karma, noroc, de bine să fie :) Vă mulțumesc din suflet pentru gândurile frumoase, chiar am nevoie în perioada asta de energii frumoase de la alții, să se mai ducă din mizeria care mă înconjoară fără să vreau.

    Neamțule, văd că ești tot nemulțumit, nu-ți mai trece. Și mai ești și mincinos :)))) Dar da, treaba cu banii câștigați prin muncă încep și eu să realizez că poate m-au învățat rău ai mei :p

    Chotronella, eu am trăit și povestea, aproape amuzantă acum, să fiu pe punctul de a rămâne fără curent că nu aveam cu ce plăti, dar aveam de primit cu deja mare întârziere, o datorie destul de consistentă. Iar răspunsul la implorările mele disperate a fost: eu nu mă împrumut din altă parte să-ți dau ție :D Și uite așa am mai tăiat pe cineva de pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  12. Greu de raspuns; ca intotdeauna adevarul e la mijloc: e clar ca ai bani daca muncesti, nu daca lenevesti sau "tragi tzepe" care te pot duce mai devreme sau mai tarziu in locuri racoroase, dar ceva noroc, gen: sa nimeresti exact unde trebuie sau sa intalnesti pe cine iti poate oferi o oportunitate exact la momentul potrivit, nu strica deloc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Uite femeia înțeleaptă, cum găsește ea cel mai bun răspuns :) Te pupez, Dana și mulțumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  14. felicitari pentru concurs! adevarul e ca a fost d emare arta povestirea ta :). cat despre bani si munca, nici eu nu cred in alta metoda de a obtine finantele, decat munca si cumpatare la shopinguri (ultima nu prea imi iese :D )

    RăspundețiȘtergere
  15. cap de pisica zici, ha? :)) ia sa ma uit si eu mai atent pe jos... :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt de acord ca trebuie sa respecti banul. Chiar ca obiect. Odata, cineva m-a certat, cand am inghesuit in portmoneu o ' hartie', deloc neglijabila- eram grabita.

    Cu multi ani in urma, cand eram profesoara navetista, stand mai mult in statie, vedeam cate un banut pe jos.L-am cules, de fiecare data. I-am pastrat multa vreme, gandindu-ma ca bunica imi spunea' ban la ban trage'. Iti dai seama, ca erau , totusi, foarte putini, dar asa gandeam .
    Chestia cu ' noroc de bani' pentru mine are o conotatie speciala- de cate ori ajut, mi se intoarce , cumva, gestul.

    O zi frumoasa, LIELIE!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. da. am citit rapid si o parte din comentarii. deci: Ana are dreptate, dupa umila mea parere; nu esti o optimista, dar incerci sa fii si asta e o chestie ff buna; ... cu norocul e relativa treaba. poti sa ai bani pt ca muncesti- e indubitabil; dar tr sa mai ai si norocul de a gasi oportunitatile de munca. este evident ca banutul iti aduce noroc; cel mai probabil, va continua sa faca asta, cat timp crezi in el ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu mai stiu carui sfint (Antonie?), pe cind era el in viata, i s-a intimplat sa fie la mare strimtoare cu banii. Si cum mergea el pe jos (in primele secole dupa Hristos), a vazut in mijlocul drumului o moneda. Pe vremea aia, stii, moneda era moneda, valoroasa adica. Si s-a gindit: nu-i a mea, poate a pierdut-o cineva. Si-a lasat-o acolo. La intoarcere pe acelasi drum, o vede din nou; nu se apleaca s-o ia. O vede si a doua zi, si a treia zi. Si tot asa citeva zile, timp in care s-a tot rugat sa nu fie dus in ispita, sa nu-si insuseasca ce e al altuia. Si i-a soptit Duhul ca e pentru el (cum i-a soptit, asta numai sfintul stie) - si abia atunci a luat-o. De cind am aflat povestea asta, nu mai ridic monede de pe jos - desi tre' sa recunosc ca inainte a o afla, cu ceva ani in urma, am gasit pe o alee o bancnota de valoare mare (pe-atunci) si nu mi-a venit a crede pentru ca familia mea era intr-o criza majora si realmente nu aveam nici bani de piine; ma tot rugasem sa se rezolve cumva situatia si aproape imi pierdusem orice speranta. Poftim rezolvare de moment! M-am uitat in jur dupa un eventual posesor de-posedat, ca sa zic asa, dar nu era nimeni - am luat-o. Dupa aia, lucrurile s-au indreptat cu joburi, contracte etc. Mini-concluzie: nebanuite sunt caile Domnului.

    Pisica de pe moneda gasita de tine... poa' sa fie si vulpe (urbana)?

    RăspundețiȘtergere
  19. Poate tocmai pentru ca muncesti si gandesti lucrurile bine atragi si situatiile gen "norocoase"...sau din cand in cand in viata fiecaruia mai apare cate un semn care ne pune in incurcatura si care ne opreste pe loc pentru a ne face sa ne gandim si la alte lucruri mai putin pamantene...nu stiu...stiu doar ca nimic nu e intamplator si asta o simt in fiecare clipa pe pielea mea...
    iti doresc sa fii fericita, deschisa in continuare la toate si puternica!
    Te pup, om bun!

    RăspundețiȘtergere
  20. Se vede ca n-ai o bunica ce-ti repeta de cand esti de-o schioapa "De, mama, tu esti d-aia de n-ai noroc la haine si pantofi" :)) Asa-mi zicea de fiecare data cand tb sa cumparam ceva si nici nu visam sa joc la loto, incepusem sa cred ca n-am noroc si pace!
    Mi-a trecut de mult, ma gandesc cateodata la noroc, dar niciodata la ghinion! :D
    Felicitari pentru concurs, a fost savuroasa postarea! :D

    RăspundețiȘtergere
  21. :)) eu vreau sa vad moneda aia! tare-mi suna curios.
    Si am visat azi noapte purici si paduchi (YUK) ceea ce inseamna conform superstitiosilor ca voi castiga bani...
    Tre sa si fac ceva ca sa-i castig sau doar vor cadea din cer :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Noroc exista si e absolut necesar. Dar sa te bazezi pe el nu-i sanatos. Iar sa te bazezi DOAR pe el e imbecilitate crasa, parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc Lia.
    Intai de toate sper ca 8 martie sa dispara din sarbatorile nationale. Nu pentru ca desconsider femeia, ci datorita originii comuniste a datei si asociatiei. Asemenea pentru 1 mai.
    Sper sa devenim oameni normali si sa aud sarbatorite ziua mamei si ziua tatalui ca in SUA.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa stii ca este vorba si de norocul omului.Chiar daca am terminat liceul in 1972,am avut nesansa vietii mele de a ma inscrie la o scoala de ofiteri.Cercetarile facute au decsoperit ca am rude(veri)fugiti in occident.deja vorbeau si pe la Europa Libera.La drept nu m-am putut inscrie tot din aceleasi motive.Am terminat o scoala postliceala de constructii navale,si am lucrat ca mecanic si instalator naval,o viata intrega.Nu pun la socoteala ce am mai patit de la sec.,dar tatal meu a fost fugit din Basarabia si pana in 1962 a lucrat clandestin in romania.Atunci si-a facut buletin.Ei bine nu au reusit sa stranga cine stie ce avere,iar munca mea de o viata nu m-a facut bogat,cu toate ca de multe ori plecam lunea la servici si ma intorceam sambata,cutoate ca locuiam la 3 km de Santierul naval.Deci averea este facuta si prin munca,dar trebuie sa ai si noroc.Familia tatakui meu a avut la Izmail 4 vapoare cu care transportau marfuri pe mari si oceane.Bunicii mei au murit in lagare,in Siberia!N-am putut recupera nimic.Asa ca e nevoie si de sansa in viata ca munca nu este suficienta.

    RăspundețiȘtergere
  25. @turnofftheglory: 8 martie este sarbatoare internationala si este legata de miscarea de emancipare a femeilor de pe la inceputul sec. 20, iar 1 mai este ziua muncii (internationala) si se sarbatoreste din sec. 19. aceste sarbatori nu au nici o legatura cu comunistii, ci au fost confiscate de acestia (in Romania) si folosite in scopuri proprii. mai documenteaza-te :) ... si nu cred ca mai avem nevoie de vreo sarbatoare dupa model american, care nu e cel mai bun model dupa parerea mea
    on topic: chestia cu norocul cred ca inseamna sa profiti de oportunitati, adica sa fii la momentul si locul potrivit si sa faci tot ce trebuie ca lucrurile sa se indrepte in directia potrivita pentru tine. si eu am fost invatata ca norocul nu pica din cer si ca trebuie sa muncesti si sa te zbati ca sa-ti mearga bine ...

    RăspundețiȘtergere