"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

luni, 24 ianuarie 2011

De ce am spus că încerc pe cât posibil să evit românii

Înainte de a-mi continua "serialul" despre diverse suedisme, fac un mic derapaj și îmi voi explica un pic comentariul de la textul anterior în care ziceam "încerc pe cât posibil să evit românii", ca să nu rămână neclarități.

Întotdeauna mi-a plăcut să am în jurul meu oameni interesanți, inteligenți, simpatici, cu care să am ce discuta, oameni cu care să am în comun opinii și pasiuni, oameni de la care să am ce învăța, pe care să-i admir. De ceva ani, cu riscul de a fi clasificată drept snoabă, fițoasă sau chiar "bitchy", am învățat să-mi limitez pe cât posibil contactele cu persoane care nu sunt așa cum am descris mai sus. La serviciu, la bloc, pe stradă, la magazine, pe internet, oriunde există oameni cu care nu am destule în comun și care nu îmi dau niciun motiv să îmi doresc să socializez cu ei, m-am limitat la a răspunde la un salut și un minim de alte răspunsuri, din politețe. Atât. Nu am timp, nervi și chef să fac mai mult.

Înainte de a pleca spre Suedia mi-am făcut temele încercând să aflu cât mai multe informații. Am găsit vreo două site-uri/forum-uri ale românilor din Suedia, dar din păcate, am găsit prea puțină informație și mult prea multe injurii, miștouri, comentarii agresive și jignitoare. Așa că mi-am găsit informațiile pe site-uri suedeza sau în engleză. În cele trei luni de când sunt aici am dat peste cei doi români care înjurau și spurcau, despre care am scris aici, la școală (la cursurile de suedeză) de două femei din România, care au vorbit și s-au hăhăit tare prima parte a cursului, după care au plecat la pauză că "s-au plictisit". Una din ele, în timpul unui schimb de întrebări și răspunsuri în suedeză "cum te cheamă? unde locuiești?" i-a spus în engleză, tare, unuia din colegi: "you live there? Uh! It's dirty, emigrants and blacks, right?". Tot ea, o femeie de 50 de ani, a venit la mine, s-a băgat între mine și colegul marocan cu care stăteam la povești, și m-a luat la întrebări și povești: "De când ești aici? Eu sunt de un an și ceva, am venit ca proasta, după unul, român care stă aici de 30 de ani, dar mi-am luat țeapă, că prostu nu are bani, că i-a băut. Dar io ca o cățea în călduri, am rămas aici. Dar sunt foarte dezamăgită, ăștia au case sărăcăcioase, nu ca în Italia. Și nici mașini cine știe ce nu au. Tu muncești?" Încă nu. "Păi, și din ce trăiești, fată?" Am fost tentată să-i răspund "din pornografie și droguri", dar m-am abținut. Din bani munciți de mine, din mașina vândută, din ce m-am împrumutat. "Știi, mie nu-mi intră deloc în cap suedeza asta, dar mă obligă prostu ăsta al meu. Că eu nu muncesc, că mă ține el, dar cică să știu și eu ceva. Dar e greu, sunt la cursuri din septembrie și nimic. Tu am văzut că înțelegi, te descurci, de câte luni faci?" Aaaam, de o săptămână?! "Mamă, fată, păi și cum te descurci? Cred că trebe să mă dau pe lângă tine, să am de unde copia și cu cine pălăvrăgi când ne plictisim". Aici nu m-am mai putut abține: Mă descurc pentru că vreau să învăț și pentru că sunt deșteaptă. Eu vin la școală ca să învăț, să trag cât mai tare să înțeleg și să vorbesc suedeză, nu să pălăvrăgesc. Hai să încheiem aici discuția, că deja intrăm prea mult în intimitățuri. "Dar cu mine poți vorbi, că sunt româncă, doar nu sunt străină". Pentru mine ești.
Aceeași persoană, crezând probabil că e amuzantă, i-a spus unui coleg chinez "China comunist, skit land". După care a făcut niște plecăciuni și a scos niște sunete gen "halahalahala". La pauză, colegul marocan cu care m-am împrietenit m-a întrebat foarte supărat dacă "that Romanian woman" e nebună sau doar proastă și inconștientă și nu realizează că un musulman ceva mai extremist ar fi putut să se simtă foarte jignit de gestul ei și să o aștepte la colț de stradă să-i dea în cap?

După ce am scris textul anterior, pentru prieteni și cei de acasă, fără intenții informaționale sau de alt fel, cineva de la la forumul de români Suedia.se mi-a recomandat acolo postarea. Din prima am fost luată la șuturi delicate de o persoană cu nume feminin:"as sugera romancei cu blogul care locuieste la Stockholm sa nu foloseasca termeni ca:''ca sa ma dau rotunda'' sau ''au un transport in comun dat in ma-sa'' deoarece cu scuzele de rigoare o trimetem cu Blog cu tot tot la Ma-sa si sa ne lase in pace, citim ca sa invatam ceva si nu sa ascultam prostiile altora". Pentru toate comentariile care au urmat, comentarii care nu erau de acord cu ea, a avut injurii, mitocănii, agresivități, mizerie din plin. Un alt comentator m-a certat că nu am scris că nu vine salvarea dacă ai probleme, că suedezii beau în weekend și vomită căzuți prin șanțuri, că se înghesuie în autobuze, că arabii sar bara de la metrou și nu plătesc, că e chiar nasol în Suedia!

Ca o primă concluzie, până în acest moment pot spune că nu e o întâmplare că nu vreau să întâlnesc români. Chiar nu simt nevoia. Îmi doresc să (re)întâlnesc oameni interesanți, inteligenți, simpatici, așa cum le simt că ar fi, din cele citite pe blogurile lor, pe Svea, Salmi sau Florina aici în Suedia. Pe oricare din cei din blog-roll-ul meu sau dintre comentatori, prin ce colțuri de lume ați fi. Dar nu pentru că sunteți români, ci pentru că simt că avem multe în comun și mi s-ar îmbogăți viața cumva.

La fel, pentru că am fost întrebată "dar prietena ta care te ajută acolo nu e româncă?", trebuie să spun că pe Adriana am cunoscut-o total întâmplător în vara lui 95, când am fost prima dată în Suedia, în vacanță. Era vecina și amica suedezului la care am stat eu și fratele meu. Ne-am plăcut din prima, aveam foarte multe în comun, a venit la mine și familia mea în vizită de vreo două ori de-a lungul anilor, ne-am scris, ne-am povestit, ne-am împărtășit de toate. Absolut întâmplător, Adriana e româncă. Dar m-am sfătuit cu ea legat de venirea aici pentru că e cetățean suedez care locuiește aici de 23 de ani și pentru că mi-e prietenă. Mă ajută și îmi e alături pentru că ține la mine și e un om deosebit, nu pentru că suntem românce. I-am cunoscut mulți prieteni cu care m-am împrietenit și eu, printre care și un cuplu de români, el de 20 de ani aici, ea de 10. Nici unul dintre ei nu și-a pus mâinile în șold să ne ia la întrebări de ce am venit aici, ce credem că o să facem aici, nici nu ne-au spus că e urât și greu în Suedia. Ne-am împrietenit și ne vedem din când în când pentru că avem lucruri în comun, ne simpatizăm, nu pentru că suntem români. La fel cum mă împrietenesc cu alți oameni, suedezi, marocani, canadieni, pakistanezi sau sud-americani. Pentru simplul și extrem de importantul fapt că avem în comun interese, păreri, pasiuni.

Am venit în Suedia pentru a-mi face eu, Lia Stoica, o viață și un viitor aici. Nu pentru a dovedi ce buni sunt românii, nici ca să caut alți români sau ca să mă feresc de alți români. Vreau în jurul meu oameni de calitate, de orice nație ar fi ei, iar "patriotismele" gratuite și fără valoare nu mă interesează. Sper sincer să fie ultima dată când mai vorbesc de români. Prefer să vorbesc despre oameni, personalități, prieteni.

55 de comentarii:

  1. Buna Lia, uite aici un link http://povestidintaranordului.blogspot.com/
    Eu o citesc de mult timp, sunt si ceva romani "normali" in Suedia :) Bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. stiu despre ce vorbesti! te imbratisez de la portocale!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Primul gand a fost sa iti spun: "Ia nu te mai justifica tu in fata oricui si vezi-ti linistita de drumul tau". Apoi, mi-am amintit ca asa esti tu, vrei macar sa nu iti spui ca nu ai incercat.
    Iti doresc sa gasesti si sa ai alaturi mereu "oameni" - oameni adevarati, frumosi (la suflet si gandire), indiferent de nationalitate si limba vorbita. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu reusesc sa ii inteleg pe cei pe care i-am intalnit pe aici si se plang ca e rau. De parca ii tine cineva cu forta aici. Ba ca e scumpa viata, ba ca austriecii dau amenzi aiurea, oricum in general lucruri legate de bani. Doar ca nu poti avea standard de viata ridicat pe degeaba. Probabil ca e mai usor sa te plangi unui conational, daca presupui ca ar trebui sa existe un fel de "solidaritate" intrinseca. Sau e ca un fel de barfa, intre noi, romanii si putem sa carcotim despre astia ca nu ne inteleg. Pe de alta parte, plecand din tara si din cauza marlaniei ( de la conducerea statului pana la vecinul din bloc ), nu iti vine sa accepti tot asta si aici, oricata bunavointa ai avea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau ca ai fost nevoita sa dai peste altfel de oameni...
    La fel m-am simtit eu in Italia cand am inalnit o gasca de romani galagiosi intr-un parculet...
    Important e sa-ti gasesti tu linistea si sa faci abstractie de astfel de incidente...neplacute...

    te pupicesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea, imi pare rau sa te dezamagesc, dar suntem peste tot. E urat ce povestesti si mi se face rusine. Si stii? Din cate am auzit, intr-o tara straina, mai repede te ajuta un strain decat compatriotul tau...

    In fine, nu am de unde sa stiu exact ca nu am locuit niciodata peste granite.

    Tot ce pot spune este ca ma feresc sa vorbesc romana cand plec din tara. Nu pentru ca mi-ar fi rusine sa recunosc de unde vin (ba chiar o zic si cu mandrie), ci pentru a evita astfel de "palavrageli".

    Te pup cu drag!!! :*:*:**

    RăspundețiȘtergere
  7. Din fericire, avem si prieteni romani pe aici, oameni faini, cu care ne-am inteles bine de la bun inceput.

    RăspundețiȘtergere
  8. Lia apa trece pietrele raman:). Oamenii din jurul tau ti-i alegi tu si daca nu vrei pitipoance si ghertoi ai tot dreptul sa-i trimiti la "ma-sa" chiar daca traiesc in Suedia. Multa bafta si multa rabdare. Si in viata exista butonul Ignore :).

    RăspundețiȘtergere
  9. ummm...ce cautai tu pe forumuri de romani anyway?
    prietenilor care pleaca in strainatate le dau doua sfaturi:
    1-nu urcati intr-un shared taxi
    2-cind auziti romaneste, treceti pe partea cealalta a strazii
    gee, esti chiar prea blinda
    unii nu isi dau seama ca nu sintem cu totii egali
    inca o data-felicitari pt alegere!

    RăspundețiȘtergere
  10. hehe, asta-i post din categoria: "Romania pamint romanesc chiar si in strainatate"

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt perfect de acord cu tine ... Dar tu sa iti vezi de viata ta acolo si iti doresc sa intalnesti cat mai multi oameni frumosi, in fond nu conteaza rasa, religia, natia etc daca sunt oameni de caracter. Iti tin pumnii stransi sa va fie bine acolo! Te imbratisam tare, tare!!

    RăspundețiȘtergere
  12. la fel ca si KingSnake am intalnit cativa romani care pufneau ce nasoala e Austria. n-am mai stat la politeturi si le-am dat direct peste nas. pentru ca Austria e de ceva vreme casa mea si, desi padure fara uscaturi nu exista, zau ca n-am sa accept ca niste nuli si neaveniti sa isi dea aere de superioritate de zici ca acu' au cazut din caleasca regala, desi daca ii scuturi un pic suna a gol. astia sunt oameni care n-au sa faca nimic oriunde ar merge, pentru ca sunt nemultumiti, complexati, inutili. nu sunt toti romanii asa, dar, vorba ta, de astia prosti si ciufuti vreau sa ma tin departe. te pupez cu drag, Lie!

    RăspundețiȘtergere
  13. bun venit printre oamenii normali, shi spune adio salbaticilor de la nord de dunare...

    RăspundețiȘtergere
  14. P.S>-trebuie sa adaug totusi ca se ridica o generatie noua cool de romani in strainatate, cei de fo 25-28 de ani, ne-pitzipongici si cu mentalitate germana...sa indraznesc sa sper?

    RăspundețiȘtergere
  15. stati asa totusi, sa nu dam in clocot generalizator, ca la nord de Dunare au mai ramas si multi oameni frumosi si ok. Romania nu e 100% formata din imbecili.

    RăspundețiȘtergere
  16. In primul rand sunt foarte rai romanii plecati afara ( nu generalizam, sa spunem 99% din cei cu care am avut eu contact ), toate "sfaturile" lor privind o viitoare plecare a mea in tara cu pricina , au fost mai mult decat inspaimantatoare ( e foarte greu aici, e nasol, o ducem rau, nu-ti gasesti de munca,limba naspa,etc.- dar niciunul nu vine inapoi in Romania si traiesc toti bine merci acolo pe unde-s plecati ),nu ti-ar da unul curaj sa mergi inainte, nu mai vorbesc ca la fata locului nu te ajuta decat cu alte rautati si asta nu pot s-o inteleg nicicum.Fratilor, eloc sub soare pentru toata lumea, fiecare are particica si coltisorul lui in lumea asta, de ce m-as teme eu sa vina in tara pe care am adoptat-o un alt compatriot?De teama ca el va reusi si se va realiza mai bine ca mine?Asta se poate intampla si-n Romania bine merci fara sa ma aflu departe de casa mea, de tot ce as lasa in urma.De unde atata rautate si dezbinare si invidie si ...si... la poporul asta?Trist de tot dar si eu m-am izbit de aceeasi ostila atitudine a romanilor "realizati" prin diverse coltisoare de lume.
    Tu Lia, capul sus, da ignore celor cu energii negative si vei reusi sigur.Au reusit atatia altii inaintea ta, incat e imposibil sa nu poti si tu s-o faci! Curaj, rabdare si astea iti vor fi rasplatite nu peste foarte multa vreme.O imbratisare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Bucurate de Suedia si oamenii pe care ii alegi.
    In rest, nu ignora. Eu astept tot timpul momente (gen femei aceea) sa pot reaminti ce nu pot face niciodata.

    Am incercat in rautate sa raspund, sa scuip sau vomit pe asemenea fenotipe dar fara un sfarsit pozitiv.

    Bucuros sa te aud intrata in societate :)

    O zi placuta
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  18. Ooof Lia,
    1. In mod practic tu nu ai NEVOIE in aceasta faza de clica romaneasca, nu te ajuta cu nimic. Mult mai folositor e contactu cu bastinasii, inveti limba, obiceiurile, poate pica si o informatie despre un loc de munca, eventual la negru. TV bastinas si ziarele ajuta enorm la invatarea limbii.
    2. Cei proaspeti emigrati sunt, fara exceptie, speriati, dezorientati, e cumva omeneasca reactia lor, uita ba ca mai vine unu sa ma concureze!
    3. Cazurile critice se dezamorseaza cu umor, mult umor.
    P.s La prima mea scoala de germana, la o biserica, am dat "teza" scrisa, trebuia sa facem o compunere libera. Mi-am imaginat o conversatie intre profesoara, nemtoaica, un palestinian enervant, de altfel si mine. Palestinianu incerca sa dovedeasca precum ca lb. germana e ilogica, profesoara a ris cu lacrimi.

    RăspundețiȘtergere
  19. LIELie,
    Sunt mândră de tine!!!
    Mult noroc!!

    RăspundețiȘtergere
  20. E greu Lie.. E greu ca mesajul tau sa fie inteles si digerat asa cum trebuie de liotele de cercopiteci... Mai vorbeam noi cateodata: "Fii tu, vezi-ti de ale tale, strange putin din masele si ai sa vezi ca vor veni si rezultate!"

    Apropo de "ma-sa" si de neamuri proaste, singura parte pe care merita sa le-o arati este fundul. Dar ma tem ca tot vor dori sa infiripe un dialog... Limbarita si cacatul in mijloc de drum caracterizeaza, din pacate, pe foarte multi dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  21. Alina, Florina pe care am menționat-o mai sus, pe care mi-aș dori să o cunosc, e autoarea blogului recomandat de tine :) Mulțumesc, oricum!

    Clarisa, ȘTIU că tu mă înțelegi :) Te pupez tare tare!

    Juliana, nu mi-a făcut nicio plăcere să scriu textul ăsta, dar era necesar. Te pupez!

    KingSnake, eu am avut senzația că celor care comentează aiurea, mai ales despre chestiile negative din țara adoptivă și ale cătățenilor respectivi și care îi spurcă pe românii care au tupeul să mai pună câte o întrebare, le e frică să nu le ia cineva locul! Mai e și sentimentul de superioritate pe care îl au unii mârlani ... pardon, unii români, față de alte nații. Nu l-am înțeles niciodată, dar poate ei știu mai bine :D Eu pentru faze din astea nu mai am nici înțelegere, nici bunăvoință, nici nimic. Reject!

    Sabbra, iubita mea, ce dor îmi e de tine!!! Și nu ne prindem niciodată la povești pe mess. Hmmm. Trebuie să facem ceva cu asta. Acum sunt atât de concentrată pe învățat (o să povestesc data viitoare despre școală), încât nici nu mai stau să mă gândesc la altceva. Musai trebuie să-ți scriu. Te pupeeeez!!!

    Ever, întâlnesc zilnic oameni foarte mișto, abia aștept să scriu despre ei. Este extraordinar cât te schimbi și cât de multe înveți întâlnind oameni din culturi diferite, cu religii diferite. Mă voi bucura oricând voi întâlni un român om fain, inteligent, în banca lui. Deocamdată cei pe care i-am întâlnit deja și îmi plac au vreo 10-20 de ani de educație suedeză :D Dar sunt convinsă că nu e timpul pierdut. Te pupez și eu!

    Maria, eu nu trimit pe nimeni nicăieri, învăț cum e cu butonul Ignore :) Apropo, deși încă nu e totul roz și minunat pentru mine aici, trebuie să mă laud că am realizat că nu am mai înjurat de aproape 3 luni! :) Kisses!

    RăspundețiȘtergere
  22. Karma, la început am intrat și pe forumuri românești, dar m-am edificat rapid. Acum m-au găsit ei pe mine, dar după primele 20 de comentarii de acolo am renunțat să mai intru, nu știu la ce s-a ajuns :D Eu nu am nicio problemă că sunt româncă, mă înclin admirativ în fața celor care și după 20 de ani aici vorbesc perfect românește (Adriana avea 11 ani când a venit în Suedia, făcuse 4 clase în românește și scrie și vorbește și acum superb în românește).

    Zee, mie îmi pare chiar rău că am ajuns să vorbesc de românisme ca despre ceva negativ :( Dar asta e realitatea, suntem cu toții subiectivi, iar eu până acum am dat mai multe de din astea negative decât de pozitive. Dar sper să se mai schimbe percepția :)

    Oanaaaa, pupez!!!! Chiar o să povestesc un pic despre multiculturalismul de care sunt înconjurată momentan, foarte interesant!

    Zazule, ăștia sunt cei mai mișto :))) Eu deschid acum ochii asupra unei lumi noi, unei alte civilizații, altă educație. Nu voi idealiza niciodată, că nu e genul meu, dar și să mă leg doar de alea rele mi se pare aberant, mai ales că EU am ales să vin aici. Sunt convinsă că și acasă și prin străinătățuri sunt o grămadă de români de nota 20, inteligenți, decenți, din păcate ies în evidență mai mult ăștia nasoi. Te pupez și eu tare!!!

    Jocker12, mai sunt și pe aici anumite faze care te deranjează, dar nu zilnic, nu e ceva acut și generalizat. După cum ziceam, nu mai simt nevoia să mă descarc înjurând (ceea ce acasă făceam din plin), iar asta spune multe, nu? :)

    Ayandari, tot ce te pot sfătui e să-ți cauți informațiile pe site-uri de expați sau chiar din țările de care ești interesată și dai cu google translate. Eu încerc să fiu o excepție, dacă ai orice fel de întrebare, voi încerca să-ți răspund cât mai clar și concis, dar din punct de vedere personal. Te îmbrățișez și eu și mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Mihai, eu m-am înconjurat întotdeauna de oameni frumoși, interesanți și am evitat pe cât posibil să mă las trasă în jos de răuăți și mîrlănii, așa că va fi bine și aici :) Mulțumesc de gândurile bune!

    Neamțule, dacă te mai prind că începi cu OOOFFF!!!, te bat! N-ai înțeles, domle, că m-au căutat ei pe mine, nu io pă iei??? Zilele astea o să povestesc despre școală, cum e cu vorbitul și învățatul, așa că sper să mă crezi că sunt foarte ok, da? Acu, între noi fie vorba, germana chiar e ilogică de multe ori, așa că avea dreptate palestinianul :))) Te pupez tare tare!!!

    Ginuța, să vezi ce școlăriță silitoare sunt!!! L-am înnebunit de cap pe profesor cu întrebările, dar cică lor le place și e de bine :D Te pupez și eu!

    Paul, eu fundul mi-l arăt doar la privilegiați, da? :))) Doamna mă-ta mea m-ar cam vrea înapoi, dar știe că nu degeaba m-am băgat eu în aventura asta, așa că să fie ea sănătoasă și prin primăvară mă vizitează :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Hmm...ai foarte mare dreptate in ceea ce priveste romanii de peste hotare. Astia cred, ca daca sunt romani, atunci neaparat trebuie sa te imprietenesti cu ei, sa socializezi. PAi genul lor si de eram tot in Romania cu ei , si tot nu as fi socializat! De ce sa o facem in alte tari?? Cat despre casele saracaciose ale suedezilor , tind sa cred ca ei au alte prioritati in viata . Altfel isi cheltuiesc banii. Si normal, viata in Suedia are parile ei proaste , doar ca sunt suportabile. N-o veni la timp salvarea , dar bolnavul de lecucemie sau cancer sau altceva grav , nu trebuie sa se chinuie de pe o zi pe alta , nu trebuie sa isi faca griji de costul tratamentelor ; ala are o sansa, chiar daca pt durerea mea de cap nu vine salvarea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Inca ceva, prietenul meu (suedez)nu intelege de ce evit romanii , de ce nu mi-i doresc aici ,etc, ma acuza de elitism si snobie (zicea ca vreau sa fiu sg romanca din Suedia). Atunci i-am aratat reactia lui Vadim Tudor in fata executorului , manelele, tiganismele, pozele funny despre romania de pe youtube si altele site.uri , i-a, povestit despre cum merge la noi politica, societatea , i-am explicat ce tre sa ai sa fi smecher etc. Si la final i-am spus ca pe AIA eu nu-i vreau aici.Pe cei ce se incadreaza tiparului respectiv. Ma bucur ca tu esti altfel.

    RăspundețiȘtergere
  26. Countess, cu toată încrederea îți pot spune că toți cei din blog roll, toți comentatorii de aici sunt pe același calapod cu mine :) Sunt mulți români tare faini și de treabă, deștepți, creativi, din păcate ies în evidență pițipoancele, fotbaliștii, mârlanii. Dar uite că reușim să ne găsim între noi :) Te-aștept să mai dai niște detalii, unde stai în Suedia? Că dacă ești în Stockholm, musai la un moment dat trebe să ieșim la o cafea. Acasă așa făceam, cu prietenii făcuți prin blog la un moment dat neapărat ne vedeam și la față, la o cafea :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Stai linistita, ca nici de mine nu scapi asa de usor. ;)) Nu sintem pe tiparul celor mentionati mai sus, nu suportam marlania (mai ales pe cea generalizata si ridicata la nivel de filosofie de mahala), aruncatul cu rahat, sau sistemul de valori dat cu susu-n jos pe de-a-ntoatalea, si chiar aceste lucruri sau stari de fapt au constituit o buna parte din insusi motivul plecarii noastre.

    Exista multi romani faini atat in romania, cat si imprastiati mai peste tot prin lume, dar din pacate acestia nu reprezinta o majoritate. (Asa-i ce finut am reusit sa formulez? :D) Ideea-i sa nimeresti peste cei care trebuie (si la asta vad ca "te pricepi"), si sa reusesti sa-i ignori pe ceilalti cu multa gratie, vazundu-ti de treaba ta personala, si de drumul tau prin lumea asta.

    De cand am ajuns aici, am dat doar peste oameni fani, indiferent de natii si nationalitati, si alte natzi-sme, si sint de parere ca propriile tale ganduri si manifestari atrag niste oameni fix pe masura. Fapt pentru care eu zic sa n-ai nici o grija, oamenii potriviti iti vor iesi mereu in cale, exact aceia care pot sa te ajute (macar c-o vorba buna, daca nu si cu alte cele), si exact atunci cand vei avea mai mare nevoie de ei. Cu noi cel putin, asa s-a intamplat.

    Capu' sus, privirea 'nainte, coraj, si spor la SFI! ;)

    RăspundețiȘtergere
  28. Un articol cerebral, valoarea nu are nationalitate! Un om de calitate reuseste in viata daca asta isi propune, indiferent de "culoarea" tarii sale. Un cantec din nordul sufletului meu spune ca "sa fii domn e o intamplare, sa fii OM e lucru mare"!
    Mult succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce multă dreptate ai din păcate...

    P.S. Abia aștept o nouă postare despre suedisme :*

    RăspundețiȘtergere
  30. Stiu ca suna ridicol madam Lia...da sincer desi unii e surzi ar mai merita repetat macar o data ce ai scris matale aicishea.
    Din pacate natia asta romana blagoslovita cu un fond genetic dual, fara coloana vertebrata si fara mult bun simt are pe deasupra si foarte putini oameni care gandesc, simt si inca mai stiu ce inseamna bunul simt.
    Si cand spun asta e vorba de doar mica acomodare pe care o am la activ respectiv Aprilie 2010-Ianuarie 2011 in Romania. Stii ce ... matale sa fii sanatoasa, frumoasa, fericita si iubita ca restul chiar nu conteaza.
    Te pupez...inca din Romania....
    :))))

    RăspundețiȘtergere
  31. S., ești în testări, dar hai, treacă de la mine, nici eu nu vreau să scap de tine :))) Uite cum apar oamenii interesanți tot timpul! Deci, nu-mi fac probleme că aș putea rămâne vreodată singură :) O să scriu în curând despre SFI. Să mă completezi, te rog! :)

    Aniela, îți mulțumesc de cuvintele tare potrivite :)

    Bianca, peste câteva zile :) Pupez!

    Jenikăăăă, nu credeam că mai știi drumul pe aici :p Din păcate, dintre cei vizați de mine cred că ar fi prea mulți cei care nu ar înțelege mai mult de "ia, uite-o și pe asta ce fițe și snobisme și elitisme are în cap!". Bine, nu știu dacă ar cunoaște cuvintele astea, dar ai înțeles ideea :D Când pleci? Te pupez și eu tare tare!

    RăspundețiȘtergere
  32. Mihai
    Am spus-o si o mai spun, unii nu meritau sa plece din tara pe motiv de lene/prostie si marlanie. Punct. Anumite locuri nu-s pentru plangaciosi in primul rand, in anumite locuri competitia e acerba pana mori dar...e de vis.
    Wheeeeeeeeee.

    RăspundețiȘtergere
  33. Ooof, parca ti-am mai spus cat ma regasesc in trairile tale, nu? Din pacate, si eu ma cam feresc de romani si am impresia ca este o tendinta generala a romanilor plecati peste granite! Si aici sunt de acord cu Ayandari! Pe de alta parte, nu vreau, dar uite ca se intampla, tocmai pentru ca mi-e groaza de penibil si de a ma expune palavragelii mentionate si de tine. Pana acum, se pare ca nu am avut chiar ghinionul tau! La scoala am dat peste colege ok, desi cu aceeasi tendinta, la inceput, de evitare a conationalilor! :) Dar, ok, pana la urma! In rest, sunt intru totul de acord cu tine! Pupici si bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  34. Aici venim noi ca sa ne dam rotunzi... suntem romani, dar nu vrem sa ne eviti pentru ca suntem frumosi, destepti, modesti si foarte devreme acasa.
    Si ne-au murit si toti laudatorii, asa ca nu ai complicatii.

    RăspundețiȘtergere
  35. N-am inca experiente de la SFI (n.a. cursul de limba suedeza si orientare socio-culturala), am aplicat, si asteptam sa ne anunte cand sa mergem la un interviu, data la care vom afla si cand incepem. In principiu poate dura pana la max. 3 luni pana te cheama (atata e termenul legal), dar mi s-a spus ca pentru grupa de seara pentru care am optat, timpul de asteptare va fi relativ mic, posibil de vreo 2-3 saptamani.

    Din cate am inteles preliminar, SFI se face pe 4 niveluri, A, B, C si D, si-n cadrul nivelelor sint grade notate cu 1,2,3,4. Inainte sa incepi, esti chemat la un interviu, care deseori poate fi si informal, un lunch sau o cafea cu profesorul, de exemplu. La interviu vor sa iti vada nivelul educational, cultura generala, apartenenta socio-culturala maybe, si evident, cele cateva cuvinte, mai multe sau mai putine dupa caz, pe care le stii ingana deja in suedeza.

    Din cate inteleg, noi s-ar putea sa incepem in B sau in C, datorita faptului ca sintem detinatori de studii superioare, ani relativ multi de studii, si vorbim deja mai multe limbi. In grupa A incep doar cei care nu au nici educatia de baza, echivalentul scolii primare. Acolo, pe langa suedeza, te-nvata inclusiv sa scrii si sa citesti. Deci B sau C, ce-o fi, astept cu nerabdare sa fim chemati la interviu.

    Vom merge impreuna cu inca doi baieti din Romania, care lucreaza aici deja de cateva luni bune, tot cu studii superioare. Altfel spus, voi fi singurul din grupul de patru, care nu are inca o ocupatie stabila, si prin urmare, timp ceva mai mult de trancanit pe-aici. :))

    Pana la experiente concrete, va las cu un mic blog haios despre acest curs, scris de catre cineva de pe forumul TheLocal.: http://www.thelocal.se/31346/20110110/

    Chiar daca experientele nu sint 100% la fel, si au si-o buna parte relativ subiectiva, e haios sa vezi cum se simt altii, in mijlocul acestui melanj trans-etno-socio-cultural (ce-am mai zis-o) care e Swedish For Immigrants.

    Un gand cald de la -14 grade, S.

    RăspundețiȘtergere
  36. Si eu cam evit romanii (cu cateva exceptii). M-am saturat sa socializez cu tot felul de marlani numai pentru ca - vezi doamne - suntem din aceeasi tara. Si dintre toate natiile ce le-am intalnit, numai romanii se plang ca-i aiurea in tara asta, ca oamenii-s asa si pe dincolo....

    RăspundețiȘtergere
  37. Ma,da rezista fufili astea gretoase in climatul ala 'rece si scortos'?de ce nu-si misca bulendrele in Italia,ca-i mai cald si au cu cine se balacarii?
    Asa,Lie,inchide-le gura 'astora',de orice neam ar fii!Mama lor de....
    Bafta,suedeza mica si roscata ce esti!

    RăspundețiȘtergere
  38. Lia, uite ca desi am citit postul tau din Thailanda inca, nu am apucat sa-ti raspund...Cred ca nu am mai citit o postare atat de bine scrisa si explicita. Sentimentele mele sunt identice vis-a-vis de anumiti conationali, norocul meu este ca aici pe Gotland suntem romani cat sa ne numaram pe degetele de la doua maini, iar prietena mea cea mai buna de aici e profa fetelor mele de romana, ma bucur tare ca ne-am gasit aici departe. Sentimente reciproce am si fata de cateva bloggerite romance din Suedia pe care le-ai scris si tu mai sus: svea si florina. Sunt sigura ca mai sunt persoane, conationali, care scriu la fel de frumos si de obiectiv despre noua viata inceputa in Suedia, doar ca nu le-am gasit noi...

    Multa bafta cu scoala, abia astept sa citesc despre SFI, cum iti place si ce trairi ai.

    Cat despre faptul ca am avut numai de castigat de pe urma interactionarii cu persoane de alta cultura si religie, e perfect adevarat. Si m-am schimbat...eu spun ca in bine.

    RăspundețiȘtergere
  39. buna...cred ca ai o imaginatie foarte bogata!!!tu ai uitat de unde ai plecat???de ce caracterizezi oamenii fara ai cunoaste???crezi ca se potrivesc persoanelor pe care le-ai caracterizat asa de "frumos"??eu nu prea cred...cred k toti romanii cand pleaca din tara uita de unde pleaca mai ales cand dau de putin bine(nu e cazul tau) si nu crezi esti putin cam sclifosita!!!te intrebi pe tine oare cati din compatrioti te evita!!!ma intreb daca chiar tu ai intrat in vorba cu fetele alea sau faci putin pe victima!!!sa-ti fie rusine!!!!cred ca tu esti o fufa pana la urma!!!mai bine ti-ai vedea de treaba ta!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. rebecka, ce inseamna "uita de unde au plecat"? Dimpotriva, le este inca atat de constient de unde au plecat, ca nu au nici un chef ca pe meleagurile civilizate pe unde au ales sa traiasca, tot de specimenele alea, de raul carora (printre alte rele) au plecat, sa se loveasca. Ma rog, "lovitul" de multe ori nu poti sa-l eviti, dar poti macar sa alegi cu cine socializezi si pe cine ignori. Slava Domnului!

    RăspundețiȘtergere
  41. Daca rebecka n-ar fi existat, ea ar fi trebuit inventata. Dar iata cum, ca norocul, ea insasi ne usureaza de acest efort. :)

    RăspundețiȘtergere
  42. lia, voiam doar sa-ti spun ca mi-a placut mult postarea asta :)

    RăspundețiȘtergere
  43. Rebecka vezi-ti de treaba ta si nu mai calca pe-aici!Limbajul care-l folosesti si felul in care gandesti sunt demne de o "fufa" ca sa te citez.Du-te pe alte bloguri unde ai audienta!!
    Un Anonim furios ca mai exista si exemplare ca Rebecka

    RăspundețiȘtergere
  44. Svea, să știi că mă bucur că sunt firești trăirile și întâmplările mele, că s-au întâmplat într-o măsură sau alta și altora. Pupez!

    Virtualkid, voi sunteți printre românii mei preferți, așa că aș fi mult mai săracă dacă m-ați evita voi pe mine :)

    S., tu începi să-mi furi subiectele? :))) Foarte amuzantă povestioara de pe The Local :D

    Sabotor, eu despre asta vorbesc, nici nu ajung să mă satur pentru că tai din start pălăvrăgeala sau socializarea fără fond pentru simplul motiv că pe pașaport scrie România. Am nevoie de mult mai mult.

    Rodica, poate aă să râzi, dar madama cu gură bogată din Italia a venit aici :D Că acolo trebuia să muncească din greu, după cum mi-a spus, aici o ține bețivul, săracul, etc.-ul :)

    Salmi, în loc să te bălăcești în soare și frumos tu ți-ai pierdut timpul citindu-mi mie prostioarele? :) Uite că o să scriu de SFI zilele astea :) Pupeeez!

    RăspundețiȘtergere
  45. Rebeka, fato! Tu ești de-adevăratelea? Hihihi! Cum de te-ai împiedicat și ai ajuns tocmai aici, unde de departe nu e loc de tine? În primul rând, caracterizezi oameni fără A-I cunoaște, ai uuitat o cratimă extrem de importantă. Dar probabil erai foarte agitată, nu? Din păcate, încă nu am uitat de unde am plecat, mulțumită unor exemplare ca tine. Pentru cultura ta generală, eu trăiam economic-financiar foarte bine în România, așa cum trăiesc foarte bine și în Suedia. Diferența o fac mârlanii, fufele și prostia - te recunoști, da? - din România, care îmi murdăreau și agresau viața prin simpla lor existență pe stradă, ca vecini, pe forumuri, la magazin sau în piață. Nu îți șterg comentariul de frustrată isterică ce nu are altceva de făcut decât să se bage în seamă fără să fie cazul (un fel de muscă la rahat), tocmai pentru a dovedi că nu am imaginație bogată, ci din păcate sunt doar realistă. Așa că te invit să-ți vezi tu de treaba ta (care o fi aia), că încerci să te joci într-o ligă mult superioară nivelului tău.

    Anonim 1 și 2, S., eu cred că Rebeka e a computer generated bug special trimisă aici unde prea ne-am adunat oamenii mișto, inteligenți și cu păreri și opinii constructive. Dar hai să dăm Ignore :)

    Lotusalb, eu îți mulțumesc de cuvintele frumoase, deși trebuie să recunosc că nu mi-a făcut mare plăcere să o scriu.

    RăspundețiȘtergere
  46. Noa, ca daca pana acum nu stiai, acum stii. Se cauta omul, nu compatriotul.
    Asta imi aduce aminte de ..... Stateam la stop, as-vara, in Nisa. Si se apropie de mine un spalator de parbrize (dintr-o gasca de patru).
    Ia uite, ce faci vericule din Bucuresti, zice. Io ma uit la el cu privirea nr. 14- burghiul. El- nimic. Si ia zi, ce mai legislatie noua pe acasa,imi zice.
    Si atunci nu mai rabd. Zic: Bah, s-a dat o lege ca cica daca va prind astia la granita ca va intoarceti sa va ia cu japca la autostrazi si in agricultura. Si nemtii la fel.

    RăspundețiȘtergere
  47. Ma doare capul si sincer sunt dezamagita de faptul ca oamenii nu vor sa gandeasca si se incapataneaza cu lipsa de bun simt in tara sau in afara sa, doar in discutii ca pe malul santului efectiv.
    Hai te imbratisez si continua-ti drumul. :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Nu fur nimic! (din principiu. dapp, am si de-alea. si nici n-am de gand sa renunt la ele. [sac!] :)) Dimpotriva, de-abia astept sa ne mai scrii, sa vedem impresiile tale proprii si la persoana intai, direct de pe banca scolii. Pana atunci am bagat si eu niscai material de filler, pe post de umplutura. Sau teaser, zi-i cum vrei. Iar intre timp, astept cu nerabdare sa ne cheme si pe noi odata, sa vad cum e in realitate. Dupa care, probabil, voi avea si mai multe de povestit, dar mai pe subiect, nu doar in jurul lui.

    RăspundețiȘtergere
  49. Cred ca suntem atat de buni in a ne face de ras... Imi pare rau pentru ca ai fost nevoita sa intalnesti astfel de oameni. Probabil ca fiecare natie isi are prostii ei si faci foarte bine ca nu-ti irosesti energia cu indivizi care nu se potrivesc preceptelor tale. Sper sa nu-ti mai bati capul cu astfel de prostii si sa-ti traiesti viata intr-o tara frumoasa, langa niste oameni deosebiti. Restul este doar... amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  50. ce-o fi chestia asta la unii romani: oriunde se afla, le pute ceva. cand sunt afara, le pute si vor in Romania. cand sunt in Romania, le pute si vor sa plece inapoi cat mai repede? tu. LiaLia, vezi-ti de ale tale si fii cetatean universal :) succes!

    RăspundețiȘtergere
  51. in mare parte ai dreptate
    marea majoritate care au plecat afara nu au nici educatia ta si in general au fost f saraci si au si o conformatie a psihicului care-i lasa sa plece in necunoscut
    cei care ies in general sunt rapace si au un caracter indoielnic
    nu ar putea sa reziste afara daca nu ar fi asa
    cei ca tine sunt f putini si se ascund ca si tine cand vine vb de romani

    am reusit sa desfac firul in patru nu ?

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna Lia. Ma bucur enorm de mult ca am dat peste blogul tau! Dar in special ma bucur sa vad ca mai exista si altcineva care gandeste cum gandesc eu si vede lucrurile cum le vad eu. Te felicit pentru acest articol! Chiar simteam nevoia sa gasesc un roman de la care sa aud/vad ceea ce ai scris atat tu cat si unii care au comentat articolul. KingSnake de exemplu parca a scris cu vorbele mele comentariul.
    Articolul l-ai scris acum un an, dar eu numai acum am gasit blogul tau. Am inceput si voi continua sa citesc toate articolele scrise de tine din momentul in care ai ajuns in Suedia. Din cate mi-am dat seama pana acum am foarte multe in comun cu tine. Eu ma aflu aici din luna septembrie 2011. Am inceput sa invat limba suedeza intensiv la Folkuniversitete (pe bani) din luna noiembrie 2011 deoarece nu am vrut sa aspet pana primesc numarul personal si prin urmare sa pierd timpul. Numarul si id kort-ul le-am primit in noiembrie respectiv decembrie 2011. Dar limba suedeza am continuat sa o invat tot la Folkuniversitete pana la nivelul 5 inclusiv. Cei care ma aud vorbind limba suedeza se mira cat de bine vorbesc in asa o perioada scurta (e drept ca m-au ajutat si germana si engleza pe care le vorbesc foarte bine). Acum ma pregatesc sa intru la Sfi. samd :)
    Sunt foarte curios ce informatii o sa mai gasesc la tine pe blog. M-as bucura daca am pastra legatura cumva. Vedem cu timpul daca si cum.
    As mai fi scris/raspuns o gramada referitor la ce am gasit pana acum la tine pe blog, dar sigur m-as intinde mult prea mult.
    Iti doresc numai bine si succese maxime!
    Stefan

    RăspundețiȘtergere
  53. Hej Stefan! Din pacate eu nu am timp momentan sa scriu, nici comentarii, nici texte. Dar am povesti in cap :) Putem sa mai vorbim si pe facebook, Lia Stoica si am o poza cu un sarpe :) Bafta si sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere