"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

marți, 14 octombrie 2008

"I'm gonna make you an offer you can't refuse"

La aflarea veshtii ca o cunostinta de-a mea se va ocupa de televiziunea lui Becali, ce mai freamat, ce mai zbucium! Pareri destul de impartite, atat ale celor cu care am discutat si care cunosc personajul, cat si ale necunoscutilor care comenteaza pe forumuri de ziare. De la pasionante dezamagiri "asta-i prostitutie", "cum a putut sa se duca la el?", "este dezamagirea anului pentru mine", la mai detashata "n-as vrea sa-si rupa gatul, s-ar putea sa-si fi facut un calcul de genul: mai, stau cat rezist, ii iau banu' si aia e", la un fel de admiratie "macar acum sa ia si ceva bani pentru ce munceste, nu cum a facut-o pana acum pe mai nimic". Problema in toate discutiile astea era omul care ii va da banii. Needucat, cioban (N.A. nu ca ar fi ceva rau in asta, intre noi fie vorba), moshieru din Pipera, marlan, egocentrist, mania grandorii, etc etc. Pana una alta, in aceasta societate dreapta, luminoasa si capitalista in care traim, Becali e printre cei mai bogati oameni din Romania. Punct. Ca isi face televiziune cu programe despre Steaua, mama, prietenul sau Dumnezeu, cu el si despre el, de desene animate sau de pisici in pielea goala, e strict problema lui. Macar atat ne-a ramas, liberul arbitru in a butona telecomanda pana unde ne place noua.
In discutiile sau comentariile iesite, am auzit/citit cuvinte mari: demnitate, morala, deontologie, integritate versus compromis, pangarire a presei romanesti, prostitutie morala. Eu am stat putin si m-am gandit ca, in societatea noastra actuala, fara compromisuri mori de foame. E adevarat, si compromisurile astea trebuie sa mearga pana la un punct. Pe care ni-l stabilim fiecare. Prostitutia morala e deja o expresie depashita, eu i-as spune realism si pragmatism. Notiunile de deontologie si morala sunt desuete, daca nu chiar penibile (oare de ce cand am facut cele trei lucrari de licenta despre deontologia in presa mi-a fost atat de ushor sa gasesc atat de multe exemple pentru partea practica?).
Traim intr-o tara in care "celebritati" sunt Alina Plugaru, Ogica, Simona Sensual si Monica Columbeanu, "formatori de opinie" sunt Mircea Badea si Dan Diaconescu, "modele" pentru tineri sunt Gutza, Oana Zavoranu, Andreea Marin sau Mutu. Cele mai citite publicatii din Romania sunt Libertatea, Click si Cancan. Cele mai urmarite programe tv sunt Dan diaconescu in direct si telenovela despre tzigani in care marii nostri actori sunt ori tzigani ciorditori si capi de retele mafiote, ori rumani care dau shpaga, dau tzepe imobiliare si ung politicieni. "Personaje" care ar trebui sa infunde pushcariile sunt mari businessmani (vorba aia jmenurile pana intr-o mie de euro se cheama bishnitza, peste se cheama business) si moguli de presa.
Toti facem compromisuri, toti avem un shef, un patron, un stapan. Toti avem un pret.
Care e diferenta intre a munci pe plantatia lui Vantu, a lui Sarbu, a lui Voiculescu, a lui Patriciu sau a lui Becali? Nici una, parerea mea. E vorba doar de niste nuante prea putin importante, care in nici un caz nu-ti platesc ratele la banca.

5 comentarii:

  1. Nenea din caricatura parca seamana cu Becali :)) Cre ca tocmai nuantele fac diferenta. Una e sa faci un bot unui arhitect cu diplome ca Patriciu, alta sa ti-o dea marlaneste unu ca Becali. Desi, dupa cate stiu, Becali e mai serios cand e sa-si plateasca oamenii (chit ca le da chesh, in teancuri legate cu elastic si nu pe card), pe cand Patriciu se cam face ca uita, asa domn cum se da el. Si, na, ca ne-am intors de unde am plecat. Fuck ...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) ca la orice m**e, depinde de ce parte a pulii esti :))) Mey, da, seamana caricatura, dar e de pe un site americanesc, asa ca ma indoiesc ca e personajul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ anonim ->
    Ma-ndoiesc ca Patriciu nu-si plateste oamenii atata timp cat el nu se mai ocupa demult de asa ceva (are cateva mii de angajati). Cred ca gandim prea ca la GUTZA SRL.

    @ lialia ->
    Excelent articolul. FELICITARI !
    Daca te intereseaza si ai chef, trimite-mi un e-mail la drmarket2005@yahoo.fr pentru a te putea invita sa postezi ca si coautor pe blogul nostru (suntem 33 deja in echipa - mai mult sau mai putin activi).

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu imi voi pune probleme de genu' "nu lucrez pentru ala ca-i cioban" doar cand voi avea un munte de bani. Pana atunci, merg la cel ce-mi ofera cel mai mult, pentru ca banii sunt motivul pentru care lucrez, nu seful.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Sabotor: Cand am spus asa ceva cuiva, mi-a replicat f demn: asta se cheama ca esti mercenar. Trebuie sa ai demnitate. El avea doua slujbe de doi bani si ii trimiteau ai lui, pensionari, bani de acasa :)
    @ FYT: ma inclin cu gratie, I think I'll take the offer :)

    RăspundețiȘtergere