"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

joi, 17 iunie 2010

Vulpea urbană ba călare ba pe jos

Pentru că prea trăiam eu relaxată de ceva vreme, duminică am experimentat un moment de adrenalină cu maşina pe care, sinceră să fiu, nu mi-l doream foarte tare. Dar din cauza drumurilor superbe din București, probabil nici nu e de mirare că la câteva luni se mai întâmplă ceva. Nu am rămas chiar fără frâne (probabil ăsta e următorul nivel). Am virat frumos dreapta şi, când să bag în viteză, mi-a luat-o băţul la plimbare! Am bâţâit de câteva ori, se mişca schimbătorul meu de viteze de la dreapta la stânga şi de sus în jos pe o rază de vreo 30 de cm. Nu ştiam dacă să mă panichez sau să mă amuz. Cu mare grijă şi atenţie, am reuşit să găsesc viteza a doua şi am ajuns încetişor la ai mei în poartă. Domnii casei au pus un diagnostic provizoriu "s-a rupt ceva, dar nu schimbătorul propriu zis, că altfel nu mai intra deloc în nicio viteză" şi mi-au comunicat fără drept de apel: laşi maşina aici, vine mecanicul când o putea. Şi uite aşa am fost aruncată, iar, în vâltoarea transportului în comun. După cum am mai spus, îi admir enorm pe cei care merg zi de zi cu metroul sau RATB-ul. Nu cred că îi face cuiva plăcere treaba asta, dar pe mine mă indispune teribil.

În tramvaiul 41 am experimentat iar contactul foarte intim cu oameni lipicioși, deși nu era neapărat cazul să ne atingem. Era aglomerat, dar nu peste măsură. Dar există un anumit tip de oameni care nu au idee de zona personală, de minimum de intimitate chiar și într-un spațiu public. În schimb era înfiorător de cald. Tramvai modern, cu platformă pentru urcat cărucioare, scaune comode, dar nicio urmă de aer condiționat. În schimb, în intervalul a 4 stații, am primit oferte de cumpărat plasturi, ziare și reviste vechi la prețuri de neegalat și șervețele. Plus un cerșetor care ne-a inoportunat pe toți cu mișunatul și jălaniile lui că nu are picioare. Își ascunsese atât de prost picioarele întregi, că până la urmă l-a luat la șuturi un nene și s-a dat rapid jos. În următorul mijloc de transport, autobuzul 620 care mă ducea în zona zoster Laromet (un fel de Bronx, Rahova, Ferentari, dar cu mai puține blocuri), am ținut strâns de geantă și oriunde m-am învărtit, tot nu am scăpat de duhoarea de la 3 personaje absolut dezgustătoare. Am ținut bine de geantă pentru că se fofilau printre noi 3 băeți, NU țigani, care operau delicat pe la portofele. La un moment dat, se suie doi țigani. Spălați, îmbrăcați decent, tinerei. Se salută cu doi blonzii, genul ăla de mărlănași de cartier. Unul din blonzi aruncă un ambalaj de biscuiți pe geam. Țiganul: "de ce arunci, bă, pe geam, nu e destul de murdar afară?" Blocaj total. Ca și cel căruia i se adresase, eu am crezut că face mișto. "Ce-ai, bă, ești din ăla ecologic hăhăhă?" Țiganul se încruntă: "Da, mă, sunt. Ție nu ți-ar place să fie curat pe jos? Io când am fost pe-afară am văzut că e curat și dacă aruncai ceva te ardea ăia de nu te vedeai. Și a început să-mi și placă să fie frumos și curat". Blondu l-a luat la înjurat. Eu am rămas cu un nod în gât: țiganul îi dă lecții de decență unui român și ăsta îl înjură. Mi-a sărit repede nodul când m-am trezit pipăită de o idioată care i-a zis prietenei ei: "ia, uite, fată, ce desen are tipa asta pe spate!" Pentru că era prea cald să fac mișcări bruște și violente și mai ales pentru că fac un experiment de ceva vreme, nu mai reacționez la primul impuls (ăla care mă facea să înjur, să reacționez agresiv), ci respir adânc și sunt calmă, m-am întors și i-am spus că nu e normal și civilizat să pui mâna pe un om pe care nu îl cunoști. S-a înroșit la față și a bâguit: "da și io sunt femeie, nu mă luam de tine". Recunosc că logica ei m-a amuzat un pic. "Iart-o că e proastă" a chicotit cealaltă, "da' e de-adevăratelea?". Nu, e fals. Și m-am dus mai încolo. Dar dintr-odată toată lumea se holba la mine. Și era așa de cald...

Mi-am recuperat-o pe Frieda cu bucuria unui copil care deschide cadouri de Crăciun. Mai face ea figuri, trebuie să îi fac revizia care mă va rupe cel mai probabil la buzunar, dar răcoarea aerului condiționat, cd-urile cu Manu Chao, cafeluța și țigara consumate la bord, ce-aș putea să-mi doresc mai mult? Să nu mai fie atâția demenți în trafic? Să nu mai fie așa de aglomerat? Mi-aș dori o utopie, așa că mă întorc la experimentul meu cu "serenity now" (fanii Seinfeld știu despre ce vorbesc). Nu mă mai enervez rău în trafic, pentru că oricât de tare aș țipa sau înjura, istețul sau isteața nu va învăța nimic, iar eu mă voi trezi cu o durere de cap. Las pe toată lumea să se bage, să schimbe banda și zâmbesc. Ador figurile uimite. Iar pe ăia care mă claxonează de nervi îi ignor. Și ca să-mi fie relaxarea și mai mare, gătesc aproape zilnic. Și în viața reală și în vizită pe la alții. De exemplu, la Tanti Jeni la Cantină, unde am construit o varză călită de lins degetele!

23 de comentarii:

  1. Chiar acum mi-am dus si eu masina la service, sa mai schimbe una-alta la ea, asa ca sunt nevoit sa apelez la mijloacele de transport in comun. Spre deosebire de tine insa, n-am de-a face cu asemenea persoane.

    Si nu pot sa inteleg... oricat de prost/tampit/needucat esti, tot nu te pui sa pipai necunoscuti in autobuz, doar pentru ca au un tatuaj... unde au trait pana acum, in jungla?

    Ai grija la experimentul tau - dupa cum explica Loyd, vecinul lui George, furia se acumuleaza si de fapt e "serenity now, insanity later" :) (glumesc, evident)

    RăspundețiȘtergere
  2. lasa draga mea, pentru tine e totul vechi...sa vad io cat de tare ma duc sandalele azi la cat am de misunat :))

    RăspundețiȘtergere
  3. eh, bine ca ti-ai luat masina inapoi si cand ne vedem o sa fii calma. ca nu mi-as dori vulpe venita cu reatebeu' la masa :)))))))). pupez! vezi ca vin saptamana viitoare, da? sa ne organizam! vezi, ca nu e cu daca se poate, daca alea alea, e cu program impus, ca au mai ramas povesti nespuse ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) eu am zis ca nu mai repet never ever experienta cu transportul in comun. nu de alta, dar mai ales acum, ca a venit caldura, unii s-au gandit sa faca economie la apa si sapun, si nu se poate respira decat cu masca de gaze. cum n-am masca de gaze, prefer s-o iau pe jos:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Ingorance is bliss.
    No fear. No distractions. The ability to let that which does not matter truly slide.

    2 principii in care cred si aplic, in limitele mele.

    o zi placuta

    RăspundețiȘtergere
  6. hehe... stiu eu de ce plec in concediu :P
    Pupez ca nu ne mai auzim o saptamana :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sabotor, eu mă mai şi alint, nu îmi cade rangul dacă merg cu transportul în comun, ba chiar găsesc un avantaj: pot citi liniştită. Dar înnebunesc când simt cum se lipesc diverşi tâmpiţi (şi nu vorbesc de moşi libidinoşi care au un scop, ci de târlani pur şi simplu, bărbaţi sau femei, care nu au nicio problemă că îţi respiră în ceafă, gură, urechi) deşi chiar există ceva loc, iar lipsa de orice urmă de aer, dar bine că avem plasme în autobuze care să ne dea clip-uri cu realizările RATB este de neconceput. La treaba cu pusul mâinii pe tatuaje nu mai comentez nimic, că deja simt cum mă lasă calmul :D Nu o să fac implozie, că am unde să vărs energiile negative adunate :)) În plus, începe să-mi placă de mine aşa zen :D

    Dush, dacă nu au şi toc de 10 sandalele, tot degeaba :))))

    Zazuzoooo, dacă-i musai, cu plăcere :D Aştept un semn când aterizezi.

    Camelia, asta mă năuceşte şi pe mine. OK, laora 4 după-amiaza, la 38 de grade, e mai mult sau mai puţin normal să mai transpiri, dar la 8 dimineaţa??? Brrrrr...

    Mihai, geniale principii :D Încep şi eu să le prind, încet încet. O zi relaxantă şi un weekend superb şi ţie!

    Rhodi, eu nu îţi spun că te invidiez, ci sper să vă distraţi şi să vă relaxaţi şi să vă umpleţi bateriile aşa cum meritaţi! Pupez şi aştept un semn când vă întoarceţi :)

    RăspundețiȘtergere
  8. "si eu sunt femeie, nu ma luam de tine" :)) genial! ca si cand, la gestul respectiv, ar fi fost vreun pericol sa te gandesti la flirt :)

    eu merg pe jos, zece kilometri pe zi, ca sa fac miscare, dar, mai ales, sa nu fiu obligata sa folosesc transportul in comun :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihaela, exaaact! Logica asta m-a dat şi pe mine pe spate :D Dacă ar fi doar drumul casă-job (tot cam 10 km cu totul) aş merge şi eu pe jos, dar eu în fiecare zi mai am şi drumuri după servici: meditaţii, cursuri, adunat lucruşoare pentru copii şi chiar am nevoie de maşină.

    RăspundețiȘtergere
  10. Karma, da, cu metroul e mai ok, dar din păcate nu ajunge în zonele pe unde trebuie să merg eu :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Lio, marturisesc ca si pa mine ma tenteaza sa-ti pipai tatuajele, si cind sunt excitat, transpir.
    P.S Nu suport deodorantele, ma apuca mincarimea!

    RăspundețiȘtergere
  12. Serenity now... but insanity later :-))
    Buna aia cu tziganii... chapeau!
    Ai sa razi dar imi lipseste Larometul, in special zona strandului si baza rapizilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ah, ce ma indigneaza si pe mine ca nu exista aer conditionat in autobuz/tramvai! Chiar nu e de ajuns sa fie ferestrele deschise (asta dc nu cumva se teme chiar si o singura persoana de "curentul" cel vinovat de toate bolile).
    Stiu ca n-ar tb, dar nu ma pot abtine: eu am ramas intepenita cand am vazut in Japonia, in toiul verii, care e horror la ei (adica e cald ca la noi, dar si umezeala...), cei care lucrau cu clientii (sedii de firme, magazine, mijloace de transport in comun etc) aveau sacouri pe ei fiindca peste tot trebuie sa sufle aerul conditionat atat de tare incat clientul sa se simta instant racorit cand iti paseste pragul...

    RăspundețiȘtergere
  14. Nedumeriri pe ploaie

    1. Ce-avea pînă la urmă Frida, Vulpiţo?
    2. Şi românu-l înjura pe ţigan şi ăla, mucles?
    3. De cînd ai devenit aşa de calmă? se trage de la reducerea de salariu?

    Trei răspunsuri clare solicit, după cum vezi şi duminică bună!:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ca incidentul s-a terminat cu bine si mai bine ca ai recuperat-o pe Frieda. E nebunie in oras. Soferii nu au habar de bun simt, insa mie-mi place de moooor. Nu suport sa conduc in afara Buc. am senzatia ca innebunesc.

    eu sunt (putin mai mult) rasista (de fapt mi-e frica si sila de tigani) si ma bucur ca am citit asta la tine si as vrea sa citesc in fiecare zi cate-o fraza de genul tiganul face lucruri misto ca sa scap de fobia asta.

    >.<

    RăspundețiȘtergere
  16. Fain blogu.....Posturile chiar imi face placere sa le citesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ca sa te mai inveselesc, am gasit azi in pod Crocodilul Ghena (Cheburaska in traducere romaneasca este Hodoronc Troncovici Buf, nu-i de mirare ca nu mi-l aminteam:), Piticul Cipi, Din basmele Asiei, Burattino, Trei Grasani si multe altele

    RăspundețiȘtergere
  18. Neamţule, tu eşti un caz special, eşti ţiganu vieţii mele, mi se pare firesc să provoc aşa sentimente de mâncărim şi transpiraţii :)))

    Sandyman, zona Laromet e o groapă de gunoi. Nu mai există Larometul, că a fost vândut pe bucăţele, sunt buruieni înalte cât copacii, iar baza Rapid se confundă cu cimitirul şi îţi rupi maşina să mergi cei 50 de m până acolo. Dar atmosfera de capăt de maşină e aceeaşi: mulţi ţigani, multe paporniţe, seminţe, scandal, etc.

    Misaki, iar faci o comparaţie total deplasată :D

    Valule, în ordinea de pe tricou:
    1) o tijă mică de la timonerie a ieşit din locşorul ei, am pus-o provizoriu acum, miercuri trebe să merg în service să schimb tot mecanismul. Îţi dai seama dixtracţie la buzunar :D

    2) ambii ţigani l-au luat la şuturi pe cel care a înjurat, dar uimitor, cu o tonalitate a vocii foarte scăzută. Românii s-au dat primii jos din maşină.

    3) s-au înmulţit atât de tare factorii de stres şi isterie, că aş fi murit de mult cu venele pocnite dacă mai reacţionam ca acum un an de exemplu. Am învăţat că oricum nu schimb nimic având o atitudine activă, aşa că mai bine autistă şi mult mai relaxată la cap :D Şi hai să nu vb de tăierile de salariu că aşa mă apucă nişte urlete şi isterii de nu o să poţi să le duci! :)))
    P.S. De vineri seara am avut acces redus la calculator, la gagic nu există televizor (cablu mai exact), meciurile le-am văzut la terasă şi mi-a crăpat şi telefonul mobil. Deci, am avut un weekend superb!!!! Nu mă grăbesc să repar telefonul :D

    Ever, eu abia aştept să las Bucureştiul şi să mă pun la drum lung, ador să conduc la drum întins (mai ales după ce trec de graniţa română hihihihi). Dar zilnic conduc şi prin Bucureşti şi nu mai găsesc plăcerea condusului decât după 12 noaptea eventual. Treaba cu ţiganii e foarte complicată cred eu. Eu am multe exemple pozitive (vecini, prieteni, necunoscuţi), dar şi multe poveşti urâte şi deranjante, care au legătură şi cu atitudinea (proastă) a românilor. Încerc să nu generalizez şi să nu fiu nici rasistă.

    Slayer, mulţumesc, te mai aştept în vizită :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Antooo, ce tare! Mi-ai adus aminte şi de Cipi acest pitic uriaş! Eu am avut Basmele Africii, ale Asiei nu. Şi nici 3 grăsani. Dar poate mă apuc acum de ele :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Cucuci afonul era si mai tare ca personaj. O iau la recitit! Basmele Asiei sunt superbe, uite asa am aflat ca exista si tuvinii cu basmele lor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Off-topic:
    Mi-a placut ce am citit, si m-as abona la blog, dar accesarea abonarilor prin RSS (reader) "imi vine peste mana" intrucat sunt necunoscator in domeniu (o cunosc, dar "imi vine" incomoda). Singura forma de abonare pe care o simt la indemana este cea prin mail - pacat ca nu oferiti pe blog SI ACEASTA posibilitate SI la articole, nu numai la comentarii.
    Daca decideti sa o oferiti, ulterior va rog sa ma instiintati si pe mine printr-un comentariu la ACEST articol (pt ca "sa ma gaseasca") pt a reveni ca sa ma abonez.
    Va multumesc anticipat pt intelegere si bunavointa!

    On-topic:
    1. Nu s-a rupt nimic la schimbatorul de viteze, doar a cazut o siguranta si s-a desfacut (in mod natural, nemaifiind asigurata) o imbinare. In principiu este suficient sa fie inlocuita siguranta in cauza (un simplu inel de otel de o forma ceva mai speciala, dar standardizata - nu poate sa coste mai mult de cativa lei, si se monteaza in putine minute; sau poate chiar sa fie inlocuit "romaneste" - cu succes durabil - cu o sarma legata in locul lui), nu este necesara schimbarea "timoneriei" (asa se numeste) decat daca are uzura prea accentuata - in care caz sugerez sa cereti sa va elibereze factura si chitanta/bon fiscal (pt "protectia consumatorului"), si sa va puna in portbagaj piesa veche dupa ce au demontat-o (A DUMNEAVOASTRA, nu alta similara), pt ca ulterior sa puteti cere si parerea altui mecanic (ci'ca "prieten dar momentan plecat"!) referitor la necesitatea schimbarii piesei (!). (In acest fel nu va incumba obligatia de a merge intr-adevar la alt mecanic, dar poate se va mai gandi o data daca s-o schimbe nemotivat sau nu - nu e chiar ieftina.)
    2. FEREASCA SFANTUL de "...rămas chiar fără frâne..." in trafic!
    3. "Tramvai modern... ...dar nicio urmă de aer condiționat."
    Probabil ori era vatmanul rautacios (sadic), ori au instructiuni sa faca economie si sa nu porneasca instalatia de aer conditionat pana nu sunt atinse anumite conditii (sau poate uitase sa o porneasca - LA EL cred ca mergea AC, e instalatie separata de cea pt vagon - i-ati atras atentia sa o porneasca?), ori - in cel mai rau caz - instalatia era defecta, NU absenta.
    4. "...țiganul îi dă lecții de decență unui român și ăsta îl înjură."
    Apartenenta la o anumita nationalitate sau la alta nici nu garanteaza, nici nu impiedica civilizarea - dar in ciuda acestei teorii "nodul in gat" mentionat mi-ar fi aparut SI MIE. (Tiganii nu sunt incapabili de un comportament civilizat, doar exemplul mediului familiar lor constituie un factor de descurajare a acestuia - vezi prin similitudine comportamentul mediu al bucuresteanului de rand fata de cel al ardeleanului - sau al banateanului, bihoreanului, etc - de rand. Sau al bucovineanului.)
    5. "Nu mă mai enervez rău în trafic... ...eu mă voi trezi cu o durere de cap. Las pe toată lumea să se bage, să schimbe banda și zâmbesc. Ador figurile uimite."
    Culmea este ca - pe langa protejarea propriilor nervi de stres suplimentar - metoda mai e SI eficace: de multe ori renunta "sa-si mai bata gura" (sau claxonul, sau farurile, sau sa gesticuleze) daca vad/vede ca nu obtin(e) efectul scontat.

    RăspundețiȘtergere
  22. Bună ziua, Victor! Îți mulțumesc de vizită și interes :) În primul rând, te rog hai să ne tutuim, eu sunt de principiul că respectul pentru cineva nu stă în utilizarea pronumelui de politețe, în plus, e mult mai prietenos și familiar, ceea ce mie îmi face mare plăcere. Dacă îmi trimiți un mail (găsești la profil adresa mea) voi avea adresa ta și îți pot trimite o invitație și dacă accepți, vei primi un email de fiecare dată când scriu ceva.
    Timoneria chiar trebuia schimbat tocmai pentru că era într-o stare destul de avansată de uzură, eu am ales să nu risc să umblu așa, cu o improvizație, tocmai pentru că în curând voi pleca mulți kilometri la drum și trebuie să mă asigur pe unde pot. Service-ul e testat de ani buni de tata, am încredere (cât poți să mai ai în ziua de azi hihihi). Cu rămasul fără frâne făceam o glumă proastă :D Doamne ferește! Sunt convinsă că există instalația de aer condiționat în mijloacele de transport, în cele mai multe cazuri, dar nu înțeleg motivul pentru care nu funcționează. Nu m-am dus la vatman, recunosc. Mențiunea cu țiganul nu e legată de ideile mele de apartenență la o anumită naționalitate (minoritate), ci e legată de stereotipurile și generalizările care mă deranjează, cum că toți țiganii sunt și fac ceva negativ, spre deosebire de români care sunt de pus la icoană. Despre punctul 5, ce să zic? Eu am mai experimentat cu ceva ani în urmă (și mă țin în continuare de asta) zâmbitul și vorbitul foarte drăguț și politicos cu funcționarii (la poștă, bancă, electrica, etc). Din fericire, efectul este fascinant în cele mai multe cazuri. Din nefericire, mai există cazuri care insistă să mă ducă la cealaltă extremă.

    RăspundețiȘtergere