"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

vineri, 16 decembrie 2011

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii. Adica varicela

Dupa 30 de ani, ca o adulta responsabila ce ma simt, dar fara sa dau in paranoi si ipohondrism, am avut grija de lucruri serioase legate de sanatate. Control anual la col, palparea sanilor, verificat ochii si dintii. In plus, ma mai si bucuram de o sanatate beton, fara o raceala nasoala de mai bine de 10 ani, cu o ocazionala criza de bila odioasa sau una de reumatism, din an in paste, ambele mosteniri de la mama. Dar cu care m-am obisnuit sa traiesc de pe la 12-13 ani. In rest, sanatoasa tun!

Cand saptamana trecuta, marti, m-a luat cu ameteala, transpiratii reci si am cazut pe podea secerata, am crezut ca e din cauza ca nu am mancat si am baut cafea prea tare. Nu am luat in serios starea de carpa zdrentuita in care m-am aflat toata ziua, pentru ca aveam drumuri si misiuni de indeplinit. Miercuri la fel, doar ca nu am mai lesinat, ci m-a apucat o stare febrila si dureri de incheieturi. Pana seara cand am ajuns acasa, credeam ca am ajuns la 80 de ani si ca mi se vor usca toate oasele si se vor duce cu vantul, pulbere. Pentru prima data de cand am venit aici am deschis gentuta cu medicamente (da, am plecat din Romania cu asa provizii de medicamente, de zici ca plecasem sa ma imbolnavesc aici) pentru mine, nu ca sa alin dureri ale altora (am fost foarte generoasa cu bulinele mele, mai ales ca aici medicamentele se dau in 99% din cazuri pe reteta si mai sunt si scumpe, iar eu am si de ficat, si de stomac si de dureri si antibiotice). I-am multumit in gand iubitei mele Cati pentru bulinele roz de ibuprofen, mi-au luat durerea cu mana.

Combinatia asta de dureri de oase, ameteala, febra si stare generala de soseta aruncata sub canapea m-a tinut si joi, vineri si sambata. Eram convinsa ca am o suferinta de om care imbatraneste, o clasica criza de reumatism, mai ales ca afara era rece si umed.

Sambata noaptea m-am trezit ca o naluca, in varful patului, cu ochi holbati la David care imi spunea ceva. Cearceaful de sub mine, perna si patura erau ude fleasca, simteam ca imi arde pielea si ca imi explodeaza, ii raspundeam omului in romana, nu ma puteam concentra sa zic ceva in suedeza sau engleza. Aveam febra 40. Dupa un pumn de medicamente, am reusit sa ma mai linistesc si sa adorm la loc. Dimineata mi-am gasit niste bubite pe piept si pe frunte. 'Hmm, am facut o alergie la ceva'. Dar m-am uitat repede si pe net. 'Nu se poate, frate, ca doar nu esti copil'. Se uita si David si imi spune: 'cred ca ai vattkoppor'. Ma uit in dictionar. Da, traducerea e aceeasi cu ce am gasit eu. La 33 de ani si jumatate am facut una din cele mai populare boli ale copilariei: varicela! De care nu ma bucurasem la 10-12 ani. Sa ma bucur ca sunt iar copil? Sa rad? Sa ma ingrijorez ca la adulti e cam nashpa boala asta? Sau sa ma fac ciobanul din Miorita si ce o fi o fi?

Febra ca febra, am mai avut, iau pastile, comprese reci, lesin pe canapea, ma descurc. Dar bubele. Ah! Bubele! Pe alea de pe piept, brate si spate le-am dat repede cu un smac rozaliu care mi-a luat din mancarimi. Dar ce sa fac cu alea de pe cap, de sub par, care ma fac sa imi smulg pletele nou capatate? Sau cu alea de pe fatza, care trebuie tamponate cu maxima grija ca sa nu ramana semne. Cand am realizat, dupa ce un cutit m-a taiat in doua cand am facut pipi, ca javrele de bube si-au gasit locul si 'acolo', m-a pufnit rasul si plansul in acelasi timp. Dupa care mi-au aparut si in gura, in buric, in ureche. Un adevarat pom de Craciun, decorat pe fiecare crenguta!

Luni si marti a fost apogeul. Turnam balsamul acela rozaliu pe mine si l-as fi baut cu placere daca m-ar fi ajutat si pe dinauntru. Totul durea, ardea, manca, isteriza. Moralul meu era la pamant. Eram o Vulpe buboasa si jegoasa. Vulpile cu scabie se impusca, nu-i asa? Cel mai nasol era ca o aveam si pe asta mica la noi si in loc sa ne jucam, pupam si dragalim, eu zaceam in canapea, cu smac pe mine si ochi plangaciosi. Si imi venea sa imi smulg carnea de pe mine. Dar uite cum tocmai un copil m-a ajutat sa zambesc iar si sa imi fac situatia mai buna. Cand m-a vazut Malin cat de disperata eram sa ma scarpin, mi-a spus: 'gandeste-te la altceva, la ceva frumos! Si in loc sa te scarpini, fa cu mainile altceva'. Si asta am facut!

Am inceput sa ma bucur de timpul petrecut acasa, ca aveam nevoie, si am dat de punga
cu tot felul de materiale si chestiute cu care de obicei ma joc cu copiii la scoala si m-am pus pe treaba. Niste felicitari de Craciun (cand le faci personal parca au o si mai mare semnificatie, nu?), niste mosi mici din lemn si postav, omuletii de turta dulce din materiale si ata, conuri de brad si steaua de lemn aurite. Si cate mai am de facut!!!

Miercuri ma simteam bine, pentru prima data. Bubele se uscau, eu nu mai aveam febra, toata ziua am avut cate ceva de facut, eram bucuroasa ca a durat doar o saptamana. Si din senin, pe la 9 seara, m-a apucat cea mai ciudata senzatie din lume. Inghetam si ardeam in acelasi timp. Picioarele si bratele reci, trunchiul si ceafa 100 de grade. Cu un hanorac gros si doua paturi pe mine, nu reuseam sa imi reglez temperatura. Si daca tot ne uitam noi de ceva vreme la toate filmele de groaza mai bune sau mai tampite de pe net, in starea mea de foc si gheata, cand m-am ridicat sa imi iau niste medicamente si apa, David a avut parte de scena din Exorcistul. Tremuram ingrozitor, aveam ochii iesiti din cap, nu puteam scoate cuvinte din mine, ci doar mormaieli si horcaieli. Nu stiu cand si cum am adormit.

Ieri si azi nu s-a mai intamplat nimic spectaculos. Doar bubele au acum coaja si sunt foarte urate, pielea e uscata si ma gandesc cate semne imi vor ramane pe piele. Trebuie sa recunosc, nu a fost nimic amuzant in toata experienta asta. Chiar daca am dat vreo doua kile jos, ca nu am avut pofta de mancare. Dar mi-a confirmat ceva perioada asta de bolit. Ca am un om deosebit alaturi. Care nici nu s-a speriat, nici nu s-a jenat, nici nu s-a ferit. Din iadul de job pe care il are, a gasit timp sa vina si de doua ori acasa sa vada cum sunt. Mi-a adus flori si mi-a facut suc de fructe, a vorbit cu asistenta de la spital care da sfaturi si retete si mi-a cumparat o crema cu xilina sa imi amorteasca durerile la urinare. Si s-a trezit de multe ori pe noapte sa verifice daca sunt bine. Mi-au usurat tare mult durerile si spaimele gesturile astea.
Si am mai invatat o lectie: sa nu spun nici in gluma 'e, si? ma doare in cur!', ca nu e de glumit cu asa ceva.

25 de comentarii:

  1. :( imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva...Imi aduc aminte, eu am facut varicela la 10 ani si a fost oribil! M-am scarpinat peste tot si am ramas cu zeci de semne :( DAR tu daca nu te-ai scarpinat nu vei ramane :) Si cu cat o faci mai tarziu cu atat e mai urata...
    Dar, asa cum ai spus, ai avut un om deosebit lanaga tine! Si ai mai scapat de-o "buba-n dos" :) Acu poti sa zici ca ai facut-o si pe asta (varicela) :))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, ma bucur ca acum esti mai bine >:D<
    Cum e aia ... "Ce nu te omoara te face mai puternic", nu? Ma bucur pentru tine - si poza de final e foarte reala. Voi doi dati culoare vietii.

    Si referitor la nou descoperita preocupare, uite un blog foarte interesant, cu tot felul de idei pentru tine si copiii tai :-) http://www.thatartistwoman.org/

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Parca am citit despre mine...eu aveam 35 de ani, am suferit exact ca si tine. Si la inceput, primele zile, credeam ca am cancer de oase, am avut dureri groaznice. Dar ai grija, eu m-am simtit cumplit timp de 2-3 saptamani dupa. M-am intors la serviciu relativ repede si apoi mi-am luat medical...starea generala proasta a durat mult dupa ce bubele au trecut...

    Pup si sanatate, sa te poti bucura de Sarbatori alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ca ai scapat cu bine :))) Daca te mai ajuta acum cu ceva, sa stii ca eu am facut nastrusnica boala inainte de Bac... Superba poza alb negru cu voi doi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am facut la 32 si e nasol. Trebuiau sa dea Zovirax, ajuta la bube. Mare grija sa nu racesti, pot aparea complicatii. Si nu te scarpina orice-ar fi, in loc sa ai o senzatie de usurare dor groaznic. In maxim doua saptamani trece tot, bubele ceva mai repede de atat insa o sa mai fii contagioasa.
    Daca nu rupi vreo buba, nu raman semne. Fara spalat, dus etc., se pot disemina si ies si mai multe, eu am folosit ceai de musetel (dupa ce se puteau cat de cat atinge) imbibat in bucati de vata cu care tamponam foarte usor.
    Multa rabdare si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. ei hai ca pina la urma a fost de bine, mai ales ca l-ai avut pe david..bravo ca ti-ai revenit si esti acum IMUNA!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca te ajuta cu ceva e un val de varicela in zona. La cresa la Luca s-au imbolnavit copii dar el e vaccinat si am scapat, de Marius nu stiu. Eu cica am facut toate bolile copilariei ca mama mergea pe principiul se imbolnaveste unu...ne lasa impreuna pe toti 3 si avea a saptamana jumate de cosmar in loc de 3 sau 4 dispersate. Cam sadica metoda dar cica asa suntem toti 3 imuni la bolile copilariei :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sabbra, buba in dos o mai inca, la propriu :))) Inca nu e gata de tot, dar cred ca am trecut peste ce a fost mai greu. David mi-a zis ca sunt frumoasa si ca ma iubeste si cand aveam coarne si bube pe toata fatza, acu daca or mai ramane ceva semne, n-o fi tragedie :) Pupez!

    Ana, multumesc de link, unele chestii sunt foarte simpatice si interesante. Te pupez!!!

    Salmi, eu stiam cum e cu criza de reumatism, de-asta nu mi-am facut foarte multe griji la inceput. Acum am doua zile de cand ma simt bine, fara febra si dureri, fara slabiciuni. Mai e si weekendul si oi vedea luni :) Va imbratisez, numai bine!

    Oana, nu ma ajuta :))) Glumesc. E poza noastra preferata, i-o fac cadou in format mare, in rama, de Craciun :) Va puuuup!

    yourvintage, eu am facut dush si chiar a fost foarte ok, recomand (cu apa cat mai rece). Nu m-am frecat cu prosopul, ci doar tamponat. Bubele se pot intinde si ca se freaca tricoul pe piele. Eu am luat claritine, iar balsamul pe care mi l-au dat pt bube e foarte eficient, s-au uscat frumos si m-a calmat cand eram isterica. Inca mai am rabdare, ca n-am ce face altceva :) Multumesc de ganduri bune!

    Karma, sincera sa fiu, nu de varicela aveam nevoie sa imi dau seama ce om am langa mine, dar daca tot a fost sa fie ... :) Dar sa stii, in stilul 'stai linistit, ca maine poate fi mai rau', acu sunt imuna la varicela, dar pot oricand face zona zoster daca am imunitatea scazuta :D

    Anonim, pe mine m-ar fi invitat cateva mamici la masa, doar doar or face si copiii lor varicela sa scape, dar parca nu chiar de Craciun :D Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu ramai cu semne dc nu te-ai scarpinat, mie mi-au trecut toate semnele din iunie pana acum. Cu magsjuka te-ai intalnit pana acum? Prima zi iti rogi moartea, asa de rau e si vomiti non stop, dupa 2 3 zile nu mai ai nimic :) dupa mai multi ani petrecuti aici o sa te pricopsesti si cu alergii :)) pt ca e prea curat aici, sistemul nostru imunitar puternic antrenat in romania nu mai are de lucru si incepe sa lupte impotriva lucrurile bune :) eu am acum alergie la pisici, o pritena dupa 8 ani aici are alergie la toate fructele cu samburi, un cosmar :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Rebelutzo draga, multa sanatate ca-i mai buna decat toate! Sa aveti sarbatori minunate! Big hug, Alina

    RăspundețiȘtergere
  11. Vulpea mea preferata, am plans ca un copil citindu-ti postarea. Hai, sa te faci sanatoasa si sa treci cu bine prin experienta asta, ce bine ca ai niste oameni minunati alaturi. Iar felicitarile tale sunt absolut minunate. Sa pastrezi macar una amintire, peste ani. Te imbratisez de la Galati.

    RăspundețiȘtergere
  12. Măi eu acum mă studiez de zici că-s ipohondră... varu'meu a făcut sâmbăta trecuta rujeola, iar noi am luat masa cu el vineri. Rujeola e diferita de varicela iar eu nu stiu de am facut-o. Cand am fost mica am facut varicela si inca una, dar naiba le stie pe toate, iar cu cat cresti cu atat sunt mai aiurea...

    Avand in vedere ca si eu am avut un inceput de decembrie caracterizat printr-o bronsita si mai apoi printr-o conjunctivita, o boala din asta tarzie ar fi tot ce mi-ar lipsi. Si mai vine si Craciunul. Mi-e frica si ma mananca pielea numai cand ma gandesc :D

    Lia, bine ca ti-a trecut... mă bucur că ești OK acum și mă bucur de descoperirile facute in aceasta vreme ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lia, esti TERIBILA! (Sa fii in stare sa tratezi cu atata umor un subiect atat de... delicat - si inca pana nici macar nu ti-a trecut complet boala...)
    Felicitari pt atitudinea pozitiva (SI pt imunizare), si ma bucur sa aflu ca esti din nou (aproape) sanatoasa.
    (Eu facusem acest pojar in copilaria mica, pe la vreo 3-4 ani, nu mi-au ramas alte amintiri inafara de uratenia "bubitelor" si de mancarime.)
    Mi se pare ciudat cum (in ciuda febrei mari) ai remarcat (si retinut) toata evolutia bolii, incat sa ne-o poti descrie atat de plastic.

    "...sa nu spun nici in gluma 'e, si? ma doare in cur!', ca nu e de glumit cu asa ceva."
    Eu DE MULT tot spun ca cei care spun / scriu cu atata usurinta "ma doare-'n cot / in cur / in (Biiip!)" DE FAPT probabil ca HABAR N-AU "despre CE este vorba in propozitie", ca altfel nu si-ar ingadui-o.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lady, I've been there. Am facut-o in ultimul an de facultate. Inainte de ultima sesiune. La fel ca tine, am fost de manual. Bun de pus in cartile de contagioase. Daca-mi atingeai pielea, ORIUNDE!!! (da, peste tot si la mine chiar daca topografia e un pic diferita) nu se putea sa nu dai macar de o buba - doua. Ezact doua zile si doua nopti a durat cosmarul mancarimilor, timp in care, daca aveam un puscoci, lichidam cartierul.
    Mai apoi a fost distractie. Plin de coji m-am dus la examen. M-au izolat intr-un calt de sala si ma amuza teribil sa le vaz mutrele speriate si scarbite.
    Trece, baby! Ce nu te omoara te intareste. Si io care credeam ca in Scandinavia ne e d'astea...

    RăspundețiȘtergere
  15. Sanatate multa xxx
    Am facut si io varicela la 32 de ani, si desi au trecut 20 de ani de atunci, tot mi-o aduc aminte cu neplacere. A fost rau de tot, mi-au iesit bubele in valuri, cateva zeci pe zi, vreo 4 zile am facut puseuri de febra. Era vara, iulie, si a trebuit sa stau fara haine 2 saptamani pana am scapat de bubele cu lichid si au inceput sa faca coaja(am avut o forma grava); nu puteam dormi pe nicio parte si nici merge prin casa din cauza bubelor de pe talpi. Am ramas cu urme pe fata (s-au infectat, transpiram din cauza caldurii si nu aveam cum sa-mi curat fata), dar nu se mai vad acum. Am ramas cu o singura urma, pe picior, de la prima basica iesita pe care-am spart-o fara sa stiu ce este(ma simteam rau, dar de abia cand au inceput sa ma doara muschii si icheieturile mi-am dat seama ca am o boala infectioasa).
    Mai greu a fost ca trebuia sa ma duc la doctor sa-mi dea scutire din 3 in 3 zile(dupa primele 7), ca atunci nu te credea nimeni cand erai bolnav(era in '89).
    Multi pupici xxxx

    RăspundețiȘtergere
  16. la mine a inceput intr o noapte. a fost crunt. am stat in spital mult timp, vomitam si eram aeriana complet!


    sanatate multa!:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Bine ca a inceput sa treaca! Sanatate multa! Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  18. şi uite aşa trece buliţa cu alint...

    RăspundețiȘtergere
  19. am facut-o la 25 :( si, da, e cumplit, recunosc - 17 zile am zacut, ma bucur ca tu esti mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut. Sunt Rosa. Hai sa iti zic povestea mea sa te distrezi.
    Si eu am facut o varicela urata pe 1 mai, doua bube pe un loc...defapt am facut o pe 27 aprilie si pe 1 mai am mers la Felix...nu aveam nicio buba doar o stare de rau...ma gandeam "oare ma racesc" ori "mai racita am mai fost insa nu am mai simtit ce simt acum".
    M-am intors, am mers la medic si mi-a spus ca am alergie(norocul meu a fost ca am luat pastile pentru alergie si folosesc ceva insa ghinionul a facut sa imi dau seama ce medic de familie prost am). A doua zi cad secerata ca si tine, am vazut baia mea verde de primavara pe mine ca pe Shrek si am fugit in camera sa ii spun lui Gabi ca imi este rau (baia mea fiind alba. Ma gasit Gabi stana de piatra cu falcile inclestate si cand sa mi arunce acvariul in fata m-am trezit..am pus un picior jos si am vrut sa fug...unde? Habar nu am ...insa Gabi mi-a explicat ca am lesinat ca a imbatranit cu 5 ani si sa mergem la doctor ca fata mea nu arata prea bine.
    am ajuns la urgenta si marele profesor de la derma nu a stiut sa mi zica ce am...portarul mi a spus diagnosticul ....apoi la boli infectioase.
    29 de zile am crezut ca crap...eu nu m-am putut uita in oglinda..norocul meu a fost gabi. el imi facea cumparaturile, ma pieptana...statea treaz noptile si pe cand credeam ca pot sa strecor peria de par cu dintii rotunzi sa ma scarpin il auzeam strigand "roza ia mana de acolo, n-ai voie". Uneori ma prefaceam ca merg la baie si ma frecam de faianta sa imi alin starea. Miroseam ca o mentosana si cred ca ma lingeau cainii lejer daca ieseam din casa...aratam ca si Casper insa deprimata si fara chef....
    Nu stiam ce a fost mai greu durerile dinainte ori mancarimile de dupa eruptie? Cand am terminat cu varicela si am iesit din casa imi era frig..asta se intampla pe 2 iunie cred.
    s-au vindecat greoi, am un semn intre ochi micut..exact cat sa il vad eu sa mi aduc aminte ce pampasa pot sa fiu(las ca e un cos..am avut mii de bube si eu m am luat de un cos..insa era o bubita. Am ramas cu o durere in spate ce ma apuca uneori...am ramas mai sensibiloasa si a trebuit sa fac un tratament imunostimulator. eu nu stiu ce consecinte sunt dupa varicela insa pe mine ma afectat teribil.
    Sa nu mai zic ca am considerat-o ca o pedeapsa de la bunica mea. Buni era si prietena mea, a murit in 21 martie insa mereu imi spunea "te sun iarasi ca sunt sefa de pat ce sa fac toata ziua in casa altceva"...ca ma tot luam de ea ca am treaba si n am vreme de stat pe telefon. Acum as sta cu zilele sa mai pot vorbi cu ea dar asta este.....
    Eu una mi-am notat cand am facut varicela o sa imi notez varicela si la copii mei ca sa stiu o treaba si de nu o fac pana pe la 7 ani ii trimit eu sa se joace cu cine trebuie sa fiu sigura ca o fac cand trebuie......boala asta la adulti aduce atata suferinta......mi s a facut mila de tine cand am citit prin ce ai trecut.....nu e de povestit! Te pup si te imbratisez tare tare .....varicela am facut o si desi numai esti contagioasa cand iesi afara imbracate. stiu ca raceala dupa varicela se agraveaza.....poti face pneumonie ..ma rog....daca e vreun doctor p-aci sa mi zica si mie care sunt urmarile de dupa varicela la adulti.

    RăspundețiȘtergere
  21. :))))))))))
    abia acum am văzut, doream să spun 'bubiţa'!
    :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu stiu pe unde-s doctorii acum ,dar ,zice-s-ar ca varicela se inrudeste indeaproape cu cateva spaime cum ar fi herpesul si zona Zoster, lucru care oarecum explica cliseele horro descrise, si poate fi chiar si consecinta a subminarii sistemului imunitar, ca doar virusul Herpes ne ramane undeva lipit de suflet si se trezeste cand organismul plange.
    Cert este ca varicela este o boala obligatorie , indispensabila ,de preferat in copilarie. La barbati se poate repercuta asupra fertilitatii iar femeile ar trebui s-o ocoleasca in perioada sarcinii.

    Cred ca eu am avut cea mai delicioasa forma de varicela, pe la majorat era. Imi amintesc doar 3 saptamani acasa, un miros destul de dezagreabil,mentolul imi displace, si cateva bubite. N-am semne.
    S-ar putea sa lase sechele, dar totul e relativ.


    S-aveti grija mare de voi si mai ales de ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  23. Lio, sănătate să ai, mami! că-i mai bună decât toate!
    și cum nu cred că voi mai fi pe la calculator până la anul, îți urez de pe acum sărbători cu liniște, căldură și multă, multă dragoste!
    poopes!

    RăspundețiȘtergere
  24. aoleu, dar te-a lovit urat! imi pare rau si ma bucur ca a trecut si e in regula. eu am facut-o pe la 20 de ani, dar nu a fost nici pe departe asa de urata, adica nu am facut nicio buba pe interior... un big hug din Bruxelles! si un an 2012 excelent.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am trecut prin exact aceeasi experienta, de Craciun, la 45 de ani:-)

    RăspundețiȘtergere